images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


У людей, які фізично важко працюють, вищий ризик когнітивних розладів – дослідження

Понеділок, 25 вересня 2023, 12:02

Якщо робота має високий рівень фізичної активності, то в людини може бути підвищений ризик деменції та легких когнітивних порушень.

Це підтверджує нове дослідження, опубліковане в The Lancet Regional Health – Europe, пише Medical News Today.

Люди з високим рівнем професійної фізичної активності мають ризик розвитку деменції в 15,5%, коли люди з низьким рівнем активності мають 9%. Також люди з середнім рівнем активності мають ризик розвитку легких когнітивних розладів.

Фундаментом роботи стали дані 4-ї хвилі дослідження HUNT4 70+ про деменцію. До нього увійшло 7005 осіб віком від 33 до 65 років зі графства Тренделаг у Швеції. 49,8% учасників – жінки.

Фото: Peter Dazeley/Gettyimages.com

Професійну фізичну активність вчені визначили як "фізичні дії, які вимагають значого використання рук, ніг і всього тіла – лазіння, підйомів, балансування, ходьби, нахилів і поводження з певними матеріалами".

Найпоширенішими професіями дослідження були роздрібна торгівля, сільське господарство та догляд за людьми. У ньому також врахували такі фактори, як освіта, доходи, стан здоров’я, тощо.

За словами доктора Вегарда Скрібекка, метою досдідження було краще зрозуміти ризики хвороби Альцгеймера та пов’язаної з нею деменції протягом життя.

Водночас чітких порад щодо зниження ризику на інтенсивних роботах немає. Експерти кажуть, що важливо мати перерви та відчуття контролю над своїми фізичними потребами.

Крім того, стандартні поради теж варто враховувати: уникати куріння, надмірного споживання алкоголю, лікувати високий тиск, депресію, тощо. Не менш важливими є і аеробні вправи та силові тренування у вільний час, попри важку роботу.

Раніше ми розповідали про те, як можна виявити деменцію на ранніх стадіях.

 

У МОЗ розповіли, коли очікують зростання захворюваності на грип та COVID-19

Середа, 20 вересня 2023, 09:00

Коронавірусна інфекція COVID-19 в Україні перейшла до категорії сезонних захворювань нарівні з грипом та іншими сезонними респіраторними інфекціями.

Зростання захворюваності на грип та COVID-19 може припасти на жовтень, повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, пишуть в Центрі громадського здоров’я.

Протягом останнього року зареєстрували близько 6 млн випадків інфекційних захворювань, 98% з яких – грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, зокрема COVID-19.

"Зростання ми очікуємо, починаючи із 40-го тижня цього року, тобто це по суті з початку жовтня", – заявив заступник міністра охорони здоров’я України.

Читайте також: ВООЗ змінила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Фото: Subbotina/Depositphotos

За його словами, захворювання на коронавірус продовжують реєструвати – протягом тижня у вересні зареєстрували 1 200 випадків.

З них близько 200 пацієнтів – люди, старші за 50 років, яких госпіталізували. Ще сім людей внаслідок інфікування загинули.

Найбільше хворих фіксують на Дніпропетровщині, Одещині та Києві.

Нагадаємо, найкращий спосіб захиститися від COVID-19 – це вакцинуватися. Для дітей 5-11 років в Україні існує спеціальна вакцина.

Раніше ми розповідали, що страшніше: наслідки після COVID-19 чи побічні ефекти від вакцини.

Ризик діабету підвищується у людей, які пізно лягають спати – дослідження

Середа, 20 вересня 2023, 09:00

Люди, які мають схильність до пізнього засинання, мають більший ризик захворіти на діабет 2-го типу.

Про це повідомляє Health із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі Annals for Internal Medicine.

Група вчених із Гарвардської медичної школи встановила, що люди зі схильністю пізно лягати спати частіше ведуть нездоровий образ життя та хворіють на діабет.

Вони належать до категорії "сов" – це хронотип, володарі якого пізно просинаються та лягають спати, найбільш активні у другій половині дня. Їхня протилежність – "жайворонки".

Фото: kittyfly/Depositphotos

Дослідження проводилося за участі 63 676 медсестер віком від 45 до 62 років. За словами Сіни Кіанерсі, його співавтора, це невелика вибірка, тому отримані результати треба використовувати з обережністю.

Дослідження тривало з 2009 по 2017 рік. Спочатку жодна із жінок не мала серцево-судинних захворювань, раку чи діабету.

Вчені провели опитування учасниць про їхні режими сну. Близько 35% з них відповіли, що вважають себе "жайворонками", і тільки 11% – "совами".

Також жінки заповнили анкету для визначення способу життя. В ній йшлося про вживання алкоголю, індекс маси тіла, рівень фізичної активності, куріння, тривалість сну та дієту.

На основі цих факторів дослідники встановили, що "сови" вели менш здоровий спосіб життя. Вони частіше курили, мали незбалансований сон та вищий індекс маси тіла, рідко займалися спортом.

"Ризик розвитку діабету у "сов" підвищується на 72%. Це досить суттєво, якщо порівнювати їх із "жайворонками"", – розповів Сіна Кіанерсі.

Проте коли вчені врахували нездоровий образ життя учасниць дослідження, ризик для хронотипу загалом знизився до 19%.

Як зазначає Health, однією з причин підвищеного ризику діабету для "сов" може бути відхилення їхніх біологічних годинників від повсякденного розкладу.

Проте ризик можливо знизити, якщо позбутися поганих звичок.

"Це означало б прагнути принаймні до 150-ти хвилин помірної та інтенсивної фізичної активності щотижня, дотримуватись поживної дієти, спати від 7 до 9 годин щоночі, зменшити споживання тютюну й алкоголю та підтримувати здорову вагу", – зауважили у Health.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про діабет – його симптоми та способи захиститися.

 

Як зробити перекус у школу для дитини корисним – поради від МОЗ

Середа, 13 вересня 2023, 12:17

Цьогоріч багато українських школярів повернулися за парти попри війну. І хоча більшість їжі діти приймають вдома, вони часто з собою беруть ланч-бокси.

Як саме зробити їх корисним для дитини, розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоров’я МОЗ Олег Швець рекомендує залучати самих дітей до підготовки та вибору майбутнього вмісту боксу.

"Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти", – каже експерт.

Фото: Joe McBride/Gettyimages.com

Також у МОЗ радять брати за основу шкільні перекуси, які надовго дають відчуття ситості. Це продкути з високим вмістом білка:

  • хліб;
  • зернові батончики;
  • горіхи;
  • твердий сир;
  • яйця.

До того ж готувати канапки та сендвічі варто з цільнозернового хліба. Дитину до нього варто привчати поступово. Спочатку можна спробувати приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба, а однієї – цільнозернового.

У МОЗ кажуть, що майонез і крем-сир з іншими намазками не треба використовувати. Замість цього можна взяти начинку з помірним вмістом жиру: курку або індичку, тунця або лосося, твердий сир з низьким вмістом жиру.

До бутербродів завжди потрібно додавати зелений салат і овочі. Вибір може бути між помідорами черрі або паличками з моркви, огірка, перцю чи селери. А у окреме відділення можна додати хумус чи інший соус, щоб їсти овочі було смачніше.

Крім того, до ланч-боксу завжди треба класти шматочки фруктів та ягоди, які дитина зможе з’їсти за раз: банан, яблуко, груша, шматочки мандарину чи апельсину, тощо. Щоб вони не коричневіли, їх поливають лимонним соком.

Замість фруктових чи шоколадних батончиків варто викоритувавти сухофрукти на кшталт родзинок та кураги. А замість тістечок можна брати шоколад, цільнозернові батончики і печиво.

Наостанок, йогурти для дітей дієтологи рекомендують з низьким вмістом жиру та цукру, а якщо сир має багато солі та жиру, то варто покласти його меншу скибочку.

Раніше ми розповідали про те, як привчити дитину їсти корисну їжу.

Як отримати допоміжні засоби реабілітації без встановлення групи інвалідності – пояснюють у МОЗ

Середа, 13 вересня 2023, 12:16

Допоміжні засоби реабілітації (ДЗР) тепер можна отримати безоплатно без оформлення інвалідності та проходження медично-соціальної експертизи (МСЕК).

Як це зробити, пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я.

Навіщо потрібні допоміжні засоби реабілітації

ДЗР дозволяють людині, яка внаслідок хвороби чи травм втратила якісь навички, виконати бажану дію попри незворотні або довготривалі анатомічні чи інші зміни. Однак вони не відновлюють втрачені навички людини. Наприклад, протези, візочки, ортези тощо.

"Якщо ми кажемо про ампутацію, то слід розуміти, що втрачену кінцівку – не повернути. Натомість можна повернути такому пацієнту можливість ходити, бігати, жити звичайним життям із використанням допоміжного засобу реабілітації", – кажуть у МОЗ.

Допоміжні засоби реабілітації (ДЗР) тепер можна отримати безоплатно без оформлення інвалідності

Як спростили отримання ДЗР

Раніше для одержання ДЗР у тривале користування потрібно було проходити медико-соціальну експертну комісію та процедуру встановлення інвалідності. Тепер будь-який пацієнт, який проходить реабілітацію, може отримати засоби без проходження комісії прямо у медзакладі.

"Сам процес визначення потреби людини в ДЗР – простий і швидкий. Він починається ще на першому етапі роботи з пацієнтом – під час первинного обстеження, яке проводить мультидисциплінарна реабілітаційна команда", – розповідають у відомстві.

З 2014 року в Україні призначення ДЗР для військовослужбовців та інших категорій осіб, відбувається на підставі висновків військово-лікарських комісій, а з 2022 року – для цивільних осіб на підставі висновків лікарсько-контрольних комісій медичних закладів, незалежно від встановлення їм інвалідності.

Після визначення необхідності застосування ДЗР працює наступний алгоритм:

  • якщо пацієнту потрібні ДЗР для короткотривалого користування, під час надання реабілітаційної допомоги в стаціонарних умовах, – він має отримати ці засоби у реабілітаційному відділенні;
  • якщо пацієнту необхідні протези, то після визначення необхідного виду, пацієнт може самостійно обрати підприємство, що займатиметься їх виготовленням;

Аналогічний алгоритм застосовується для забезпечення пацієнтів ДЗР для довготривалого користування, зокрема, кріслами колісними, ортезними виробами тощо.

Що робити, якщо засіб зламався?

Тривалість використання допоміжного засобу реабілітації залежить від потреби, визначеної під час проведення первинного реабілітаційного обстеження та зміни стану людини, яка визначається під час проведення чергового етапного реабілітаційного обстеження.

У разі виявлення неналежного технічного стану допоміжного засобу реабілітації він повинен бути замінений у найкоротший строк на аналогічний, якщо потреба у його використанні  зберігається.

У МОЗ також зазначають, що до складу мультидисциплінарних реабілітаційних команд медичних закладів вперше в історії України буде введено соціального працівника.

Відповідний пілотний проєкт вже запустили у 19 лікарнях, де працюють мультидисциплінарні реабілітаційні команди.

"Зверніть увагу, що лікар фізичної та реабілітаційної медицини зобов’язаний надати вам інформацію про всіх виробників допоміжних засобів реабілітації чи протезистів-ортезистів, з якими в медзакладу укладено відповідні договори. Всі послуги та обладнання надаються пацієнтам безоплатно", – кажуть у МОЗ.

 

Сторінка 22 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер