images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


До Львова приїдуть американські лицеві хірурги, які безоплатно лікуватимуть українців: як подати заявку

Понеділок, 21 серпня 2023, 11:48

У листопаді до Львова прибудуть американські лицеві пластичні хірурги, які будуть проводити безкоштовні реконструктивні операції військовим та цивільним людям, які внаслідок війни отримали травми обличчя та шиї.

Це вже третя місія Face to Face в Україну, розповідає "УП. Життя" засновниця медичної платформи INgenius, яка бере участь в місії, Іванна Небов.

Американські лікарі разом з українськими колегами відбиратимуть пацієнтів для проведення реконструктивних операцій на обличчі та шиї.

Для пацієнтів, які пройдуть відбір для участі в місії, операція та перебування в клініці будуть безкоштовними.

Фото: chanawit/Depositphotos

Щоб подати заявку на операцію в рамках місії можна звернутися на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду або написати в Telegram чи Viber на номер +380(93)-781-4304.

До листа пацієнт має прикріпити копії виписок (за наявності), фотографії та знімки досліджень КТ, МРТ тощо.

Після розгляду заявки вам надійде відповідь про результат – чи зможуть допомогти, а також деталі про місце та дату оперативного втручання.

За словами Іванки Небов, за дві попередні місії команда медиків прооперувала 50 пацієнтів з травматичними дефектами обличчя.

Гуманітарна програма створена у співпраці з Американською академією пластичної та реконструктивної хірургії обличчя та організаціями Razom for Ukraine й INgenius.

Анастасія Поя

 

Як дізнатися, чи має дитина щеплення від кору, якщо документи втрачені – пояснення від МОЗ

Понеділок, 21 серпня 2023, 10:25

Часом батьки не знають, чи має дитина щеплення від кору. Іноді – мають сумніви. Після повномасштабного вторгення РФ в Україну чимало медичних документів було втрачено.

Але як перевірити, чи має ваша дитина щеплення від цієї хвороби?

Про це розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.

Перший крок – звернутися до сімейного лікаря чи педіатра

У лікаря чи педіатра потрібно перевірити, чи є запис про щеплення в медичних документах. Він може міститися у таких документах:

  • "Історія розвитку дитини" (форма No 112/о);
  • "Карта профілактичних щеплень" (форма No 063/о);
  • "Карта імунізації" (форма No 063-1/о);
  • "Медична карта амбулаторного хворого" (форма No 025/о).

Також це може бути міжнародне свідоцтво про вакцинацію або довідка про проведені щеплення.

Вакцинація могла бути внесена в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). Усе це перевірити може лікар.

Фото: Westend61/Gettyimages.com

Другий крок – зробити аналіз на наявність антитіл до кору

Цей крок потрібен, якщо ви не пам’ятаєте, чи робили вам або дитині щеплення, а записи в медичних документах відсутні.

Зробити перевірку дитині можна за допомогою аналізу на наявність антитіл до кору – імуноглобулін G до збудника.

Якщо антитіла є, значить дитина має захист від кору. Вакцинація не потрібна. Наявність антитіл може бути як в результаті вакцинації, так і внаслідок перенесеної хвороби.

Третій крок – почати вакцинацію спочатку

Якщо відсутні записи у документах чи в ЕСОЗ про щеплення, відсутні антитіла до кору, або неможливо провести аналіз для їх визначення — необхідно почати вакцинацію спочатку.

Для цього зверніться до лікаря, щоб скласти індивідуальний графік вакцинації дитини. Вводити додаткові дози вакцини – небезпечно для здоров’я.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, кому не можна робити щеплення проти кору.

Дитячий масаж у студії масажу “Body Line”.

Середа, 09 серпня 2023, 14:17

Масаж для дітей - це комплекс маніпуляцій, який можна застосовувати з самого раннього віку, тому що всі органи і життєві системи дітей дуже сприйнятливі до стимуляції через шкіру. Фахівці вже із другого місяця життя дитини рекомендують, що процедуру масажу для діток повинен виконувати масажист.

Взагалі масаж дитині до 1 року життя сприяє кращому розвитку дрібної моторики та рухових функцій організму, стимулює розвиток нервової системи і надає тонізуючу дію на кору головного мозку. Саме такий комплексний вплив на організм, що росте допомагає дитині швидше розвиватися і рости здоровим. Оптимальна кількість курсів профілактичного масажу для діток це - 3-4 курси на рік, по 12 сеансів в кожному.

Отож, визначимо основні показання для дитячого масажу:

- загальнозміцнюючий, розвиваючий вплив;

- гіпертонус;

- млявість і сутулість;

- поганий сон і загальне самопочуття;

- втома і ломота тіла;

- плоскостопість;

- м’язова дистрофія;

- підсилює приплив крові до шкірних покривів;

- покращує місцевий кровообіг та покращує обмін речовин;

- сприяє розвитку нервової системи;

- допомагає з такими проблемами раннього віку, як  - кольках, запорах тощо.

Цікаво те, що масаж може мати, як тонізуючий так і заспокійливий вплив, адже при масуванні інтенсивно порушуються певні нервові рецептори. За рахунок цього, масаж для гіперактивних дітей надає заспокійливу дію, а для повільних і млявих малюків - тонізуючий.

Отож, ми бачимо, що дітям масаж потрібен, особливо маленьким, він він буде корисним не тільки хворим дітям, а й здоровим для гармонійного фізичного розвитку. А маленькій дитині він необхідний для зняття гіпертонусу м’язів, який є фізіологічним, адже малюк в утробі матері довгі місяці знаходиться не в самому зручному положенні. Старшим діткам масаж допоможе у підтримці опорно-рухового апарату, та мязового корсета, оскільки на них припадає значне навантаження у процесі інтенсивного росту дитини.

Вас певно цікавить із якого віку можна починати робити масаж для дітей? Однозначної і конкретної відповіді не існує, найчастіше педіатри рекомендують приступати до загального масажу здоровим малюкам після того, як заживе пупкова ранка. Недоношеним дітям зазвичай процедура показана трохи пізніше - їм ще потрібно набрати вагу, щоб навіть легкі торкання батьківських рук не доставляли дискомфорту. Оптимально починати масаж з 3-тижневого віку.

Пам’ятайте, що дитячий масаж – це відмінний засіб лікування та профілактика різноманітних захворювань, яким піддається дитина на ранніх етапах свого розвитку. Масаж позитивно впливає не лише на роботу внутрішніх органів і систем, а також приводить у форму фізичний і психічний стан дитини. Також варто пам’ятати, що масаж не можна проводити при окремих інфекційних захворюваннях, вродженому пороку серця і різних висипаннях на шкірі, які можуть бути присутні у дітей.

А у студії масажу Body Line працює неймовірна чарівницямасажист Ольга, яка виконає для Ваших діток неймовірний масаж із користю для їхнього здоровя. За деталями та для запису на прийом телефонуйте за номером: 067-493-91-04.

 

Яку кров бойові медики зможуть вливати пораненим – пояснює МОЗ

Середа, 09 серпня 2023, 09:58

Бойові медики отримають можливість під час транспортування пораненого з полю бою переливати йому кров першої групи з негативним резус-фактором. На догоспітальному етапі таку кров можна вливати будь-кому без додаткових досліджень.

Про це повідомив директор департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров'я Василь Стрілка в ефірі телемарафону 7 серпня.

"Йдеться про використання першої групи крові, резус негативний, з поля бою до стабілізаційного пункту або до госпіталю", сказав він.

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомляла, що Командування медичних сил, Міноброни та МОЗ знайшли компроміс у питанні дозволу бойовим медикам переливати кров. Однак на умовах проходження ними спеціальної підготовки.

Фото: sudok1/Depositphotos

Також Василь Стрілка наголосив на потребі у крові всіх груп для поранених.

"Потреби завжди є, але після повномасштабного вторгнення потреба різко зросла. Якщо ви ще не стали донором, станьте, будь ласка. Ваша кров може воювати і врятує комусь життя. Незалежно від того, де ви зараз живете, буквально за кілька днів після донації ваша кров буде транспортована на передову і рятуватиме наших захисників" сказав він.

Нагадаємо, раніше військові медики зазначали, що попри те, уряд ухвалив постанову про забезпечення військових підрозділів кров’ю для трансфузії, командування медичних сил блокувало постанову і забороняло бойовим медикам переливати кров.

Універсальні манжети для вимірювання тиску дають неточні результати – дослідження

Середа, 09 серпня 2023, 09:57

Науковці виявили, що манжети для вимірювання артеріального тиску універсального розміру можуть спричиняти неточні результати.

Наприклад, на велику руку потрібна більша манжета, інакше вона перетискає судини і тиск стає вищим, повідомляє CNN з посиланням на дослідження журналі JAMA Internal Medicine.

Контроль тиску використовують для діагностики гіпертонії, основної причини серцевих захворювань у всьому світі. Манжети або рукава, які обертають навколо плеча людини, зазвичай бувають чотирьох розмірів: від маленького до дуже великого. Але часто для вимірювання артеріального тиску в клініках використовують манжети лише універсального розміру.

"Багатьом дітям, до яких мене звертають із приводу гіпертонії, часто не вимірюють артеріальний тиск за допомогою манжети відповідного розміру для них. Я виявила набагато нижчий артеріальний тиск, коли вимірювала його самостійно, ніж ті показники, з якими пацієнти надходили", – заявила авторка дослідження та професорка педіатрії лікарка Теммі Брейді.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

У рандомізованому дослідженні взяли участь 195 людей. Експеримент провели в Балтиморі, США.

Їм виміряли тиск манжетами трьох розмірів – стандартним, відповідним до розміру руки, та занадто великим або малим.

Дослідження показало, що для пацієнтів, які використовують манжети меншого розміру, показники зі стандартного розміру були заниженими.

Тим часом люди, яким були потрібні манжети великого або дуже великого розміру, під час вимірювання звичайним манжетом мали завищені показники.

Наприклад, у дослідженні середній артеріальний тиск для тих, хто потребував надзвичайно великої манжети, становив 125/80: трохи підвищений, але не дуже тривожний. Проте коли ці пацієнти використовували звичайну манжету, їхній середній артеріальний тиск був 144/87 — рівень, який корелює з другою стадією гіпертонії.

Зі слів авторки дослідження Теммі Брейді, це різниця може повністю змінити діагноз гіпертонії лікаря.

Нагадаємо, нещодавно науковці виявили зв'язок між перепадами артеріального тиску й зниженням функцій мозку у літніх людей. За результатами дослідження, перепади тиску можуть привести до деменції.

 

Сторінка 25 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер