images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Універсальні манжети для вимірювання тиску дають неточні результати – дослідження

Вівторок, 08 серпня 2023, 11:37

Науковці виявили, що манжети для вимірювання артеріального тиску універсального розміру можуть спричиняти неточні результати.

Наприклад, на велику руку потрібна більша манжета, інакше вона перетискає судини і тиск стає вищим, повідомляє CNN з посиланням на дослідження журналі JAMA Internal Medicine.

Контроль тиску використовують для діагностики гіпертонії, основної причини серцевих захворювань у всьому світі. Манжети або рукава, які обертають навколо плеча людини, зазвичай бувають чотирьох розмірів: від маленького до дуже великого. Але часто для вимірювання артеріального тиску в клініках використовують манжети лише універсального розміру.

"Багатьом дітям, до яких мене звертають із приводу гіпертонії, часто не вимірюють артеріальний тиск за допомогою манжети відповідного розміру для них. Я виявила набагато нижчий артеріальний тиск, коли вимірювала його самостійно, ніж ті показники, з якими пацієнти надходили", – заявила авторка дослідження та професорка педіатрії лікарка Теммі Брейді.

Фото: VitalikRadko/Depositphotos

У рандомізованому дослідженні взяли участь 195 людей. Експеримент провели в Балтиморі, США.

Їм виміряли тиск манжетами трьох розмірів – стандартним, відповідним до розміру руки, та занадто великим або малим.

Дослідження показало, що для пацієнтів, які використовують манжети меншого розміру, показники зі стандартного розміру були заниженими.

Тим часом люди, яким були потрібні манжети великого або дуже великого розміру, під час вимірювання звичайним манжетом мали завищені показники.

Наприклад, у дослідженні середній артеріальний тиск для тих, хто потребував надзвичайно великої манжети, становив 125/80: трохи підвищений, але не дуже тривожний. Проте коли ці пацієнти використовували звичайну манжету, їхній середній артеріальний тиск був 144/87 — рівень, який корелює з другою стадією гіпертонії.

Зі слів авторки дослідження Теммі Брейді, це різниця може повністю змінити діагноз гіпертонії лікаря.

Нагадаємо, нещодавно науковці виявили зв'язок між перепадами артеріального тиску й зниженням функцій мозку у літніх людей. За результатами дослідження, перепади тиску можуть привести до деменції.

 

Бойовим медикам можуть дозволити переливати кров після підготовки – Маляр

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:42

Бойові медики зможуть переливати кров військовим після проходження відповідної підготовки.

Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

"Зараз у цьому питанні знайдене спільне з МОЗ рішення. Тут питання стоїть в іншому, щоб ці люди мали відповідну підготовку. Суть дискусії зводилася, як раз до цього", – каже Ганна Маляр.

За її словами, Командування медичних сил, Міноборони і МОЗ знайшли компроміс. Бойові медики, які не мають відповідної освіти, зможуть переливати кров, але будуть проходити відповідну підготовку.

Фото: rospoint.ukr.net/Depositphotos

Інструкторка з тактичної медицини Марія Назарова у коментарі "УП. Життя" назвала цей компроміс перемогою.

Марія Назарова повідомляла, що попри те, уряд ухвалив постанову про забезпечення військових підрозділів кров’ю для трансфузії, командування медичних сил блокувало постанову і забороняло бойовим медикам переливати кров.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в Україні розвивається тактична медицина.

Лікар Ярослав ПІНКЕВИЧ володіє унікальними методиками остеорефлексотерапії та вісцерального масажу.

П'ятниця, 04 серпня 2023, 13:27

Ярослав Володимирович ПІНКЕВИЧ, лікар-терапевт вищої категорії заснував у 1996 році першу у місті Тернополі приватну медичну практику і вже понад двадцять п’ять років надає пацієнтам висококваліфіковану  медичну допомогу. Медичну освіту Ярослав Пінкевич здобув у Тернопільському медичному інституті. Вертебрологію , лише один з України, вивчав у інституті післядипломної освіти лікарів Чеської республіки м. Прага в провідних європейських фахівців-вертебрологів, для чого спеціально  вивчив чеську мову.

Ярослав Володимирович володіє сучасною методикою ін’єкційного лікування захворювань суглобів – введення в порожнину хворого суглоба гіалуронової кислоти, яка знімає запальні процеси та виконує змащувальну дію впродовж тривалого часу. Деколи  лише одної ін’єкції на рік вистачає для значного покращення стану колінного суглоба при остеоартрозі!

Другий напрямок – лікування захворювань хребта, зокрема кил міжхребцевих дисків. Унікальний метод лікування кил міжхребцевих дисків ін’єкціями – остеорефлексотерапію, Ярослав Володимирович  вивчав у 1989 році в Латвійському інституті експериментальної та клінічної медицини під керівництвом автора методики, професора Георгія Олександровича Янковського. Цей метод в Україні практикують лише два лікарі. Препарат вводиться безпосередньо в кістку і забезпечує високу концентрацію ліків у хворому місці. Лікувальні препарати для ін’єкцій підбираються індивідуально для кожного пацієнта, з огляду на вид захворювання та його загальний стан.  Метод введення ліків безпосередньо в кістку – остеорефлексотерапію – можна використовувати також при гострих болях у спині, килах міжхребцевих дисків та інших захворюваннях суглобів і хребта, п’яткових шпор, які потребують зняття запальних процесів, набряків та лікування певних патологічних процесів опорно-рухового апарату людини без хірургічного втручання. Дуже ефективна ця методика при лікуванні переломів кісток. Полегшення пацієнти відчувають вже після першої процедури. Курс лікування призначається на основі КТ або МРТ-діагностики.

Ярослав Володимирович також досконало володіє методом мануальної терапії живота – технікою вісцерального масажу, яка дозволяє лікувати опущення шлунка (гастроптоз) та закид жовчі у шлунок. Гастроптоз викликає у хворих багато неприємних симптомів і техніка вісцеральної терапії чудово допомагає людям з різними захворюваннями шлункового-кишково-тракту. Вже після першої  процедури вісцерального масажу пацієнти відчувають позитивні зміни, оскільки опущений шлунок поступово зрушується в анатомічно правильне положення і, відповідно, зменшується біль.

За роки медичної практики Ярослав Володимирович допоміг багатьом пацієнтам вилікувати або суттєво покращити стан та стабілізувати захворювання суглобів і хребта, позбутися гастроптозу та повернутися до активного життя. Чим швидше пацієнти звертаються до лікаря при виникненні перших симптомів захворювання, тим кращі шанси та результати лікування. Тож не варто зволікати з візитом до лікаря. Своєчасне медичне обстеження, регулярне звернення до лікаря – це шлях до повноцінного та якісного життя.

Лікар вищої категорії

Ярослав Володимирович ПІНКЕВИЧ,

Амбулаторна медична допомога,

м. Тернопіль, вул. М.Ломоносова, 41,

+38(098)2598811

(інстаграм) vertebrologiaternopil

Ліц. МОЗ України АБ 554009 від 18.08.2010

Спілкувався Володимир Уруський

 

Рівень забруднення поверхневих вод після теракту на Каховській ГЕС знижується – МОЗ

Четвер, 03 серпня 2023, 12:27

Рівень забруднення морської та річкової води після затоплення та руйнування Каховської гідроелектростанції знизився і становить близько 15 %.

У перші дні після теракту санітарні показники не відповідали нормам приблизно у 35% випадків, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

"Ми фіксуємо, що вода поступово очищується, але все ще залишається небезпечною для купання. Використання у господарських цілях та вилову риби з таких водойм для подальшого вживання", – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він додав, що у воді знаходять ротавірус, тобто збудник гострих кишкових інфекцій. Тому ризики інфікування та негативного впливу на здоров’я ще нікуди не зникли.

Фото: HayDmitriy/Depositphotos

Утім, у МОЗ наголосили, що епідеміологічна ситуація на території постраждалих від підриву дамби областей – контрольована. А це – Одещина, Херсонщина та Миколаївщина.

На цих територіях спалахів гострих інфекційних хвороб, таких як холеравірусний гепатит А, не виявили.

Проби ґрунту також відбирають для дослідження. Цим займаються спеціалісти центру контролю та профілактики хвороби МОЗ. Їх проводять на територіях, де вода після затоплення спала повністю.

"Дослідження дозволяють визначити рівень забруднення ґрунту. Зокрема, наявність у ньому токсичних речовин та рівень паразитарного забруднення. Станом на кінець липня, 91 % проб відповідають гігієнічним вимогам", – пояснили в МОЗ.

З 6 червня моніторинг поверхневих водойм, як річкової, так і морської води, проводять щоденно. Це стосується Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Одразу після теракту на Каховській ГЕС було сформовано 38 точок для відбору та моніторингу стану води.

Нагадаємо, після руйнування Каховської ГЕС у Дніпропетровській області загинуло близько 28 тисяч рибин.

Пляшка з-під парфумів, морква та вейп: лікарі розповіли про сторонні предмети, які знаходили в животах дітей

Середа, 02 серпня 2023, 09:38

Діти різного віку потрапляють до лікарні зі сторонніми предметами в товстій кишці.

Зазвичай ці пацієнти підліткового віку, зазначають у лікарні "Охматдит".

"Хірурги та ендоскопісти Охматдиту діставали з пацієнтів пляшку з-під парфумів, освіжувач повітря, моркву, вібратор, дезодорант, анальну пробку, ковпачки та вейп. Процедура вилучення зазвичай проходить під загальною анестезією", – розповіли у лікарні.

Медики поділились історією 16-річного пацієнта. У нього у животі лікарі виявили вібратор. Впродовж трьох годин пристрій продовжував працювати: пацієнт відчував біль та дискомфорт, а вібрації призвели до кровотечі.

Лікарі під час операції. Фото: "Охматдит"

"Сторонні предмети можуть призвести до запалення кишківника, перфорації, сильної кровотечі та перитоніту", – наголосили лікарі.

Тому вони закликають батьків негайно звертатись по допомогу та не  намагатись дістати сторонні тіла самостійно.

Фахівці "Охматдиту" додають, що причиною сторонніх предметів у товстій кишці серед підлітків може бути відсутність сексуального виховання або психологічні проблеми: недолік уваги, конфлікти в сім’ї, суворість виховання, тривожність тощо.

 

Сторінка 26 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер