images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Як правильно мити фрукти та овочі: лайфхаки для очищення продуктів

Понеділок, 31 липня 2023, 09:33

Свіжі овочі та фрукти куплені чи то у магазині, чи то на ринку, містять залишки ґрунту, мікроби та пестициди. Вони здатні занести в організм вірус та сприяти загостренню різних хвороб, зокрема гострої кишкової інфекції.

Згідно із даними Health, дослідження показують, що пестициди загалом негативно впливають на здоров'я. Для уникнення цих наслідків перед вживанням їжі варто ретельно мити як продукти, так і руки. "УП.Життя" разом із HealthЦентром з контролю та профілактики захворювань у США (CDC), Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) зібрали поради щодо очищення овочів та фруктів (особливо сезонних) перед вживанням.

Навіщо мити овочі та фрукти?

  • По-перше, продукти, які ростуть близько до землі, можуть містити на собі ґрунт.
  • По-друге, безліч бактерій люди переносять на руках. Якщо ви купили продукти на ринку чи в магазині, де вони були у відкритому доступі, то є ймовірність, що вони побували не лише у ваших руках і зібрали на собі різні бактерії.
  • По-третє, чимало овочів та фруктів містять нітрати та пестициди.

Пестициди використовують для боротьби з хворобами та шкідниками, а також для знищення бур'янів. Ними можна отруїтися, але в мінімальній кількості організм людини здатний з ними впоратися. Тому продукти варто ретельно мити зокрема й для того, аби змити пестициди.

Абрикоси/Depositphotos

Щодо таких продуктів, як зелень у пакетах або овочі, які "попередньо вимиті, готові до вживання", в Управлінні з контролю за продуктами і ліками США заявляють, що їх можна їсти без додаткового миття.

Чи всі фрукти та овочі потрібно мити?

Так. Мити під проточною водою перед вживанням варто усі овочі та фрукти, навіть якщо збираєтеся потім їх чистити.

"Навіть якщо ви плануєте почистити продукт, спочатку вимийте його, щоб бруд і бактерії не перенеслися з поверхні під час очищення або нарізання", – наголошують в FDA.

Овочі/Depositphotos

Як мити овочі та фрукти?

FDA радить мити свіжі продукти під проточною водою. Тверді овочі та фрукти варто мити щіткою для чищення продуктів.

Після миття продукти треба просушити чистим тканинним чи паперовим рушником, щоб зменшити кількість бактерій, які можуть залишитися.

Не рекомендується мити фрукти та овочі милом, мийними засобами або будь-якими іншими засобами для миття.

Ці рекомендації підійдуть, якщо на овочах є залишки ґрунту або ж інших бактерій, які можливо змити проточною водою та щіткою.

Проте залишки пестицидів та нітратів таке миття лише зменшує, але не усуває. Тоді можна спробувати замочити на 5-7 хвилин продукти у звичайній холодній воді.

"Але важливо зазначити, що користь від вживання п'яти-семи порцій продуктів щодня значно переважає ризики, пов'язані з пестицидами.

Іншими словами, навіть якщо миття не повністю видаляє залишки пестицидів, ви можете краще захистити своє здоров'я, коли їсте фрукти та овочі, ніж коли уникаєте їх через невелику кількість пестицидів", – зазначає дієтологиня та доктор медичних наук Сінтія Сес у статті для видання Health.

Миття овочів водою з крану/Depositphotos

Також для очищення овочів інколи радять додавати у воду оцет чи соду. Проте Сінтія Сес зауважує, що ці методи не є ефективнішими, ніж миття водою з-під крана.

"Використання оцту також може вплинути на смак, тому хоча оцет і працює, найкращим підходом є миття продуктів під холодною проточною водою з-під крана, а також натирання або чищення щіткою, щоб видалити бруд і мікроби", – пише дієтологиня.

Професор інститут молекулярної біології та генетики НАН України Сергій Ярмолюк також спростовує застосування солі та соди при митті свіжих продуктів, таких як овочі, фрукти чи зелень.

"Нітрати без соди і солі і так будуть гарно переходити у воду. Для чого псувати зелень содою? Я намагався знайти будь-яке наукове підтвердження процедурі позбавлення від нітратів за допомогою соди, але не знайшов", – підсумовує Сергій Ярмолюк.

 

Які протипоказання існують до вакцинації від кору? Розповіли в МОЗ

Понеділок, 31 липня 2023, 09:33

Відповідно до календаря щеплень, вакцину від кору дитина має отримати в 12 місяців (перша доза вакцини КПК) і 6 років (друга доза).

Утім існує чотири протипоказання до цього щеплення, повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я.

В Україні, відповідно до світових стандартів, перелік протипоказань не включає легкі застуди з температурою до 38,0 °С.

Вакцинацію проти кору не роблять при гострому захворюванні, що супроводжується температурою, вищою за 38,0 °С. А також при:

  • серйозній алергічній реакції (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини або коли відомо про алергічну реакцію на один із компонентів вакцини;
  • наявному захворюванні або стані організму, за яких імунітет може не сформуватися (в умовах хімієтерапії в онкологічних хворих; у разі вживання великих доз стероїдних гормонів; вживання ліків, що пригнічують імунітет; у випадку імунодефіциту внаслідок ВІЛ);
  • вагітності.
Фото: Esbenklinker/Depositphotos

У МОЗ зазначають, що не слід відмовлятися від вакцинації перед хірургічним втручанням, якщо дитина почувається добре й відкладати щеплення КПК немає причин.

"Так само після операції: не потрібно чекати, наприклад, місяць – щеплення можна робити, щойно дитина почуватиметься добре. Після гострих захворювань щеплення можна робити відразу після одужання", – додають в міністерстві.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство охорони здоров'я планує вакцинувати проти кору близько 260 тисяч дітей в рамках національної програми щеплень.

У дитини зайва вага: інструкція для батьків.

Четвер, 27 липня 2023, 12:52

Найгіршим варіантом буде оголосити, що від завтрашнього дня розпочинається нове життя і посилено стежити за дотриманням правил. Як показує практика, посилення батьківського контролю тільки сприяє зростанню ваги у дітей.
.
❓А  що  робити❓

✅Дійте поступово, але впевнено і послідовно
.
➡️Скоротіть кількість доданного цукру. Для приготування звичних страв беріть на половину чи третину менше цукру, ніж завжди, при цьому солодкий смак залишиться, а кількість калорій зменшиться. Обирайте йогурти без наповнювача і дозвольте дитині створити нові смаки, просто додаючи ягоди, фрукти, варення, мед чи  цукор. Будьте впевнені, дитина додасть його значно менше, ніж виробник. Відмовтесь від соків і солодких газованих напоїв на щодень, тимчасово перейдіть на компоти, узвари, а потім на воду зі скибочкою цитрусових. Скоротіть кількість солодощів. Наприклад, якщо ви купували 500г цукерок, то наступного тижня купіть 400г, а ще через тиждень-300г.
.
➡️Міняйте самі свої харчові звички: їжте більше овочів, цільних злаків, горіхів, насіння, джерел нежирного білка, освоюйте смачні і корисні рецепти. Робіть це в першу чергу для себе, а дитина буде сприймати таке харчування як норму.
.
➡️Коли накриваєте на стіл ставте спочатку  тарілку з різнокольоровими овочами. Поїдаючи їх, дитина отримає багато корисних речовин і до подачі остовної страви її голод вже трохи зменшиться, що вбереже від переїдання.
.

➡️Основну страву краще подавати на одній  великій тарілці, а всім членам сім'ї  роздати менші персональні. Нехай дитина сама собі покладе скільки хоче і при потребі візьме добавку. Це допоможе їй відновити взаємозв'язок між відчуттям голоду і насичення. Утримайтеся від будь-яких коментарів з приводу поведінки дитини під час їжі.
.
➡️Їжте всією сім'єю і без гаджетів.
.

➡️Придумуйте цікаві сімейні дозвілля, наприклад, прогулянки, батут, ковзани, ролики, їзда на велосипеді тощо. Нехай не лише їжа буде джерелом хороших емоцій.
.
Результату від своїх дій ви не побачите завтра чи через тиждень. Але не припиняйте зусиль!

Практикуючий дієтолог Людмила Паламарчук.

 

Поради психолога

Четвер, 27 липня 2023, 12:49

Сьогодні психологи звертають увагу на збільшення випадків прояву вивченої безпорадності серед населення.

Вивчена безпорадність – стан людини, в якому вона не робить спроб для поліпшення свого стану, хоча має таку можливість. Вона активізується як реакція на руйнування звичного способу життя, навколишнього хаосу, зростання тривоги через реальну чи уявну загрозу життю та здоров’ю людини.  Цей стан супроводжується втратою відчуття свободи, контролю, віри у власні сили, пригніченістю, депресією. Феномен вивченої безпорадності вперше описав американський психолог Мартін Селігман.

Що саме є причиною появи вивченої безпорадності в даний час?

  • Втрата житла, звичних умов проживання.
  • Переїзд на нове місце.
  • Відсутність роботи, матеріальних засобів для існування.
  • Нове оточення, інші звичаї, традиції.
  • Розлука, втрата близьких та рідних.
  • Невідомість, непрогнозованість майбутнього.

Цей стан є досить небезпечний і дезадаптивний. Дорослі люди внутрішньо почуваються маленькими і безпорадними, тими, які не здатні приймати рішення, робити реальні кроки щодо змін у своєму житті, перекладають відповідальність за себе на осіб, що на їх думку, мають більше повноважень і впливу. Мислення стає досить звуженим, не здатним визначити різні альтернативні способи вирішення проблеми, подивитися на неї з різних сторін. Стан вивченої безпорадності впливає на самооцінку людини, вона почувається вразливою, неповносправною і залежною від інших. Якщо є всі ці прояви, варто звернутися до фахівця – психолога чи психотерапевта.

Актуальна ситуація щодо проявів вивченої безпорадності виглядає наступним чином. В перший період війни нажахані люди змушені були залишити свої домівки і переїхати у більш безпечні регіони. Натомість місцеві мешканці зорганізувалися, надали допомогу, щодо тимчасового прихистку, харчування. Минає час, повертатися додому ще небезпечно, є багато нерозуміння, - що робити далі, шукати себе для майбутньої самореалізації на новому місці чи далі чекати змін у рідному місті для можливості повернення. Розгубленість і залежна поведінка… Що відбувається з місцевим населенням? Ентузіазм допомоги для ВПО знижується, наростає втома, почуття вини і навіть злість. Тому стратегія опікування повинна змінитися на співробітництво та розподіл відповідальності.

Що зараз може бути корисним?

  • Пошук роботи, хай навіть тимчасової.
  • Освоєння нових знань вмінь та навичок.
  • Волонтерство, допомога в організації побуту в місці проживання ВПО.
  • Розподіл відповідальності щодо оплати комунальних послуг.
  • Вихід з позиції «Дитина-Батько» у позицію «Дорослий-Дорослий».

Засоби зниження синдрому вивченої безпорадності.

  • Роби що-небудь. Маленькі кроки. Інколи безпорадність виникає через неможливість виконання всього і зразу. Не потрібно ставити грандіозні завдання. Починайте з простих, зрозумілих і корисних завдань, які стосуються звичайних побутових речей.
  • Похвала себе за найменший успіх.  Є багато речей, які ми не помічаємо, знецінюємо, але вони вимагають наших зусиль, енергії. Інколи, навіть зранку встати, почистити зуби – це вже подвиг. Хоча, здавалося б, це – найпростіше, що ми можемо зробити для продуктивності дня. Тому – кожного разу помічайте свої особисті маленькі успіхи і хваліть себе за це.
  • Турбота про себе. Піклуватися про себе – корисно, не чекати, що хтось це зробить за вас, бо ніхто не знає краще за вас, що в даний момент вам найбільш потрібно.
  • Запит про допомогу. Як інші можуть здогадатися про вашу потребу в допомозі, якщо ви нікому про це не скажете. Якщо немає досвіду просити про допомогу, корисно цьому вчитися, - наприклад, запитати дорогу, взнати певну інформацію, отримати щось тощо. Не виключення, що Вам відмовлять і це також корисний досвід – спокійно, без образ сприймати відмову. Адже очікування і реальність можуть відрізнятися.
  • Планування. Якщо ми уявляємо бажане майбутнє, ми орієнтуємося на позитивні зміни і не застрягаємо у невдачах і поразках минулого. Плануйте кожен день, тиждень, місяць, але при цьому будьте гнучкими, бо життя вносить корективи.
  • Допомога іншим. Багато психологічних досліджень доводять, що допомагаючи іншим, ми, в першу чергу, допомагаємо собі, - вирішувати власні проблеми, дивитися на світ і на себе ширше, ставати більш людяним, знаходити опору в собі.

 

Бажаю стати самим собі опорою, розвивати позитивне мислення, вибудовувати нові моделі поведінки, сприймати нові виклики долі як пригоду і можливість розвиватися.

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог

098-463-95-80

В Україні створили вебдодаток, де військові можуть отримати консультацію щодо дерматологічних захворювань

Середа, 26 липня 2023, 10:23

В Україні запустили вебдодаток "Derm Guard", за допомогою якого військові можуть отримати консультації медиків щодо дерматологічних захворювань.

Вебдодаток запустила дерматовенерологічна гвардія України, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

"Через умови, в яких перебувають герої на передовій, високе психологічне навантаження та проблеми, пов’язані з постійним носінням берців, кількість воїнів із так званою "траншейною стопою", псоріазом, вітиліго та алергією невпинно збільшується", – кажуть у відомстві.

У додатку військові та їхні родини можуть отримати безоплатну лікарську допомогу. Для цього необхідно заповнити форму на сайті та додати до неї кілька фотографій ураженої ділянки.

Фото: alexraths/Depositphotos

Протягом 12-24 годин лікарі підготують розгорнуту відповідь із діагнозом та схемою лікування.

"Ті пацієнти, які потребують медикаментозної допомоги, мають можливість безоплатно отримати всі необхідні ліки від "Derm Guard", – кажуть у МОЗ.

Наразі представники "Derm Guard" закінчують комплектування так званого подологічного кіту – набору лікарських препаратів для лікування та профілактики захворювань ніг.

Нагадаємо, раніше ми писали про причини, симптоми, види та лікування псоріазу.

 

Сторінка 27 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер