images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


В Україні створили вебдодаток, де військові можуть отримати консультацію щодо дерматологічних захворювань

Вівторок, 25 липня 2023, 10:18

В Україні запустили вебдодаток "Derm Guard", за допомогою якого військові можуть отримати консультації медиків щодо дерматологічних захворювань.

Вебдодаток запустила дерматовенерологічна гвардія України, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

"Через умови, в яких перебувають герої на передовій, високе психологічне навантаження та проблеми, пов’язані з постійним носінням берців, кількість воїнів із так званою "траншейною стопою", псоріазом, вітиліго та алергією невпинно збільшується", – кажуть у відомстві.

У додатку військові та їхні родини можуть отримати безоплатну лікарську допомогу. Для цього необхідно заповнити форму на сайті та додати до неї кілька фотографій ураженої ділянки.

Фото: alexraths/Depositphotos

Протягом 12-24 годин лікарі підготують розгорнуту відповідь із діагнозом та схемою лікування.

"Ті пацієнти, які потребують медикаментозної допомоги, мають можливість безоплатно отримати всі необхідні ліки від "Derm Guard", – кажуть у МОЗ.

Наразі представники "Derm Guard" закінчують комплектування так званого подологічного кіту – набору лікарських препаратів для лікування та профілактики захворювань ніг.

Нагадаємо, раніше ми писали про причини, симптоми, види та лікування псоріазу.

 

У київському "Охматдиті" розповіли, як видалили пухлину з мозку дівчини, коли та перебувала у свідомості

Вівторок, 25 липня 2023, 10:18

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" провели операцію на головному мозку 16-річній дівчині.

Під час втручання вона була у свідомості, повідомляють в НДСЛ "Охматдит".

Цьогоріч 16-річна Даша закінчила школу й планувала вступати на юридичний факультет.

Утім, на заваді стала неочікувана хвороба – кілька місяців тому у Даші почалися головні болі, запаморочення та порушення мовлення. Лікарі діагностували у мозку дівчини велику пухлину.

Фото: НДСЛ "Охматдит"

"Пухлина була розміщена між мовними центрами розуміння мови та мовленням. Видалити її, не зачепивши центри та провідні шляхи, можна було тільки якщо Даша буде у свідомості під час операції, ба більше – буде розмовляти та залучати мовні центри, аби нейрохірурги могли зберегти мовлення дівчинці", – розповідають в лікарні.

За словами анестезіологів, Даші ввели так звану "awake анестезію", завдяки якій на початку операції дівчина була під загальним наркозом, а коли нейрохірурги проводили основний етап – у свідомості.

"Awake анестезія" містить в собі усі можливі методи регіонарної та місцевої анестезії з обовʼязковим використанням препаратів ультракороткої дії, що робить наркоз більш керованим.

Фото: НДСЛ "Охматдит"

Все це дає можливість у необхідний час розбудити пацієнта й отримати від нього необхідній зворотній зв'язок", – пояснює анестезіолог лікарні Станіслав Школьний.

У закладі додають, що під час операції лікарі поєднали чимало сучасних методик, завдяки яким вдалося успішно видалити новоутворення.

Під час основного етапу, коли Даша була у свідомості, вона описувала картинки, що бачила перед собою.

Фото: НДСЛ "Охматдит"

Через 2 години після закінчення операції Даша самостійно стала на ноги, змогла самостійно пити та їсти. Також дівчина перестала шепелявити, зникли проблеми з мовленням.

На наступний день Дашу перевели до звичайної палати.

"Це друга в Україні подібна операції, яку провели дитині", – додають в "Охматдиті"

Раніше ми повідомляли, що вперше в історії української медицини львівські лікарі провели дитині операцію на мозку з пробудженням.

Вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку 2-місячному немовляті. ФОТО

П'ятниця, 21 липня 2023, 10:01

Україні вперше провели трансплантацію кісткового мозку 2-місячному немовляті.

Донором для хлопчика став його старший 4-річний братик, повідомили у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит".

У Максима, як і в інших немовлят після народження, взяли зразок крові для неонатального скринінгу  на 21 рідкісну хворобу.

"На 48-му годину життя у дитини взяли зразки крові для проведення дослідження. У Львівському скринінговому центрі було проведено первинне дослідження, потім невтішний результат підтвердили у експертному центрі Охматдиту", – розповіла завідувачка лабораторії медичної генетики Наталія Ольхович.

Максим з мамою. Фото: Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит"

За її словами, завдяки цьому хлопчику встановили діагноз ще до появи перших симптомів недуги та почали своєчасне лікування.

У Максима виявили важкий комбінований імунодефіцит (рідкісна первинна імунна недостатність – ред.).

2-місячний хлопчик з медперсоналом. Фото: Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит"

Як розповіли медики, без трансплантації кісткового мозку лише 5% таких пацієнтів доживає до 300 дня, 95% – помирають переважно від інфекцій. Тому починати лікування дуже важливо якомога раніше.

Донором кісткового мозку для Максима став 4-річний братик Євген. Це врятувало життя дитині.

Брат Максима Євген. Фото: Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит"

Після лікування дитині провели трансплантацію. На той момент Максиму не було ще й 2 місяців. Він став найменшим пацієнтом в Україні, якому провели трансплантацію кісткового мозку.

Максим у лікарні. Фото: Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит"

"Трансплантація кісткового мозку дозволила скорегувати імунну систему хлопчика. Тепер він має шанс на повноцінне та довге життя. Його імунна система більше не боїться інфекцій", – зазначив завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олександр Лисиця.

Пацієнт у медзакладі. Фото: Національна дитяча спеціалізована лікарня "Охматдит"

Дотепер наймолодшому пацієнту, якому провели трансплантацію кісткового мозку було 7 місяців, а найстаршому – 57 років.

Нагадуємо, з жовтня 2022 року в Україні розширили скринінг новонароджених на спадкові та вроджені рідкісні захворювання.

 

У США схвалили перший безрецептурний протизаплідний препарат

Середа, 19 липня 2023, 09:48

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило першу протизаплідну таблетку Opill, яку можна буде придбати без рецепта лікаря.

Очікується, що пігулки з’являться у магазинах та онлайн-магазинах США вже на початку 2024 року, повідомляє The New York Times.

Пігулки Opill містять лише один гормон – прогестин.

В управлінні зазначають, що медикаменти стануть найефективнішим серед безрецептурних методом контрацепції. Зазначається, що таблетки будуть дієвіші, зокрема, за презервативи.

Фото: belchonock/Depositphotos

"Схвалення ліків означає те, що безрецептурний щоденний оральний контрацептив стане доступним варіантом для мільйонів людей у ​​Сполучених Штатах.

Щоденна оральна контрацепція є безпечною та, як очікується, буде більш ефективною, ніж наявні зараз безрецептурні методи контрацепції для запобігання небажаній вагітності", – зазначила директорка Центру оцінки та дослідження ліків FDA Патріція Каваццоні.

Зазначається, що під час дослідження препарату, в якому взяли участь 995 жінок, завагітніли лише шестеро.

Компанія-виробник заявила, що Opill найімовірніше з'явиться на ринку США на початку 2024 року. Вартість препарату в компанії не повідомили.

Нагадаємо, препарат "Постинор" для екстреної контрацепції, в Україні не виключать зі списку рецептурних ліків.

Підсолоджувач аспартам може підвищити ризик захворювання на рак – ВООЗ

Вівторок, 18 липня 2023, 11:55

Напівнезалежний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я оголосив, що штучний підсолоджувач аспартам може підвищити ризик захворювання на рак, пише CNN.

Він міститься у тисячах продуктів: від гумок без цукру до дієтичних газованих напоїв. У ВООЗ зазначили, що аспартам слід класифікувати як "можливо канцерогенний для людини".

Рішення ґрунтувалося на заявах Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC). У ньому повідомили, що висновок отримали на базі обсерваційних досліджень на людях. За словами агентства, споживання аспартаму було пов’язане зі збільшенням випадків раку печінки.

Водночас в Управлінні з продовольства і медикаментів США (FDA) не погодилися з новими відкриттями. Тут наполягають на дотриманні стандарту, згідно з яким підсолоджувач є безпечним.

Фото: HighwayStarz/Depositphotos

"У вчених FDA немає хвилювань щодо проблем із безпекою, коли аспартам використовується в схвалених умовах", – повідомляють на сайті.

Таким чином відомство підтвердило свою позицію, схвалену десятки років тому. Крім того, його представники додали –класифікація "можливо канцерогенний для людини" не означає, що аспартам пов’язаний із раком.

American Beverage, асоціація, що представляє індустрію безалкогольних напоїв, теж наполягла на попередніх висновках.

"У науковому та регуляторному співтоваристві існує широкий консенсус щодо того, що аспартам безпечний. Це висновок, до якого знову і знову приходять агентства з безпеки харчових продуктів у всьому світі", – коментують в American Beverage.

Наостанок, другий комітет ВООЗ також залишився незмінним у оцінках безпечності аспартаму. Адже згідно з деякими розрахунками, людина вагою 70 кг може уникнути ризику раку, але все одно випивати 12 банок содової на день.

Декларація ВООЗ є історичною подією. Уперше відома міжнародна організація публічно оцінила вплив спірного інгредієнта. Також було попереджено про можливе спотворення результатів у бік тих людей, які вживають більшу кількість дієтичних напоїв.

Проте доктор Франческо Бранка, директор ВООЗ, усе ж зазначив, що людям, які споживають велику кількість аспартаму, варто розглянути перехід на воду або інші несолодкі напої.

"Наші результати не вказують на те, що випадкове вживання повинно становити ризик для більшості", – наголошує він.

Що таке аспартам?

Аспартам – це один із шести підсолоджувачів, схвалений регуляторними органами США. Він міститься близько у 6000 продуктах: гумках, дієтичних напоях, чаях, йогуртів тощо. Його також використовують для підсолоджування фармацевтичних продуктів.

Фото: Amaviael/Depositphotos

Головною причиною використання аспартаму є низькокалорійність. Якщо порівнювати зі звичайними столовим цукром, він приблизно у 200 разів солодший. Тому не потрібно додавати багато аспартаму в продукти.

Його затвердили у 1974 році FDA. Тоді аспартам дозволили використовувати у деяких харчових продуктах і напоях. Але згодом це рішення призупинили. Зокрема, деякі дослідження демонстрували, що він міг викликати пухлини мозку в щурів.

Аж у 1981 році дозволили продавати аспартам у сухих продуктах. З тих пір ВООЗ рекомендували використовувати 40 мг підсолоджувача на кілограм ваги тіла. У США норма була більша – 50 мг.

Контроверсійні дослідження

Не зважаючи на дозвіл використовувати аспартам, вчені не зупинялися і продовжували вивчати підсолоджувач. Так з’явилося чимало наукових суперечок. І сотні досліджень. Останні стосувалися попередньо зібраних даних.

Наприклад, підрозділ ВООЗ із дослідження раку (IARC) проводить і вивчає інші дослідження. Комітет вивчає різні елементи: хімікати, віруси, харчові добавки. Для отримання точних результатів його вчені переглядали інші дослідження.

Одне з них провели у Франції 2022 року. Воно показало, що люди, які споживали їжу та напої з підсолоджувачами, мали дещо більший ризик раку. Але це було спостережне дослідження – і люди самі пригадували, що вони їли чи пили.

У 2020 році вчені показали, що аспартам викликає лейкемію та лімфому у мишей і щурів. Проте дослідники кажуть – люди не є цими тваринами. Але вчені зазначають, що люди не є щурами чи мишами, і більшість досліджень аспартаму на тваринах, проведених Національною програмою токсикології, не виявили зв’язку з раком.

Доктор Франческо Бранка, директор Департаменту харчування та безпеки харчових продуктів ВООЗ, який був частиною групи, яка проводила оцінку ризику аспартаму, сказав, що його комітет дійшов подібного висновку.

"Основний висновок комісії полягав у тому, що немає переконливих доказів, отриманих на основі експериментів або даних про людей, про те, що аспартам має побічні ефекти після прийому в межах, встановлених попереднім комітетом (йдеться про 40 міліграмів на кілограм ваги тіла). Таким чином комітет підтвердив допустимий добовий рівень споживання від нуля до 40 міліграмів на кілограм маси тіла", – сказав він.

Нагадуємо, раніше ми розповідали про те, чи можна набрати вагу від газованих напоїв без цукру.

 

Сторінка 28 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер