images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Масаж для вагітних та розціджування молока.

П'ятниця, 07 липня 2023, 10:57

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00

 

У Львові хірурги відновили обличчя захисника за допомогою титанових протезів

Четвер, 06 липня 2023, 12:32

Роман Єрмоленко в жовтні попав під артобстріл на Луганщині, внаслідок чого втратив ногу і половину обличчя.

Він переніс уже 69 операцій. Останньою серед них була реконструктивна операція на обличчі, повідомили в Першому медичному об'єднанні.

44-річний військовий служив у 92-й окремій механізованій бригаді. У жовтні поблизу Стельмахівки ворог поцілив  у їхню бронемашину. З 12 українських бійців тоді вижило лише троє.

Удар прийшовся на праву сторону тіла військового: йому пошматувало праву ногу, відірвало кілька пальців на правій руці, а замість обличчя утворилася вм'ятина, адже відсутня кісткова основа.

Фото: реабілітаційний центр "Незламні"

У критичному стані Романа доправили до Харкова, а потім до Києва. Впродовж двох місяців лікарі боролись за його життя в реанімації. Поранену кінцівку довелось ампутувати.

Загалом боєць переніс 68 операцій та 60 переливань крові.

"Найстрашніше, це коли ти усвідомлюєш свій стан і свою безпорадність. Я не хотів, не уявляв своє життя таким", – згадує Роман.

Після стабілізації його передали до Мукачева на реабілітацію, а згодом доставили у Львів для протезування кінцівки та реконструктивної операції на обличчі.

Через те, що у Романа була відсутня кісткова основа правої частини обличчя, він не міг їсти та розмовляти.

Читайте також: "Ноги мої назад несіть". Як 24-річний військовий з потрійною ампутацією вчиться жити

У Львові лікарі реабілітаційного центру "Незламні" встановили захиснику індивідуальний багатокомпонентний титановий протез верхньої та нижньої щелепи, скронево-нижнього щелепного суглоба та дна орбіти.

"Технічно це дуже складна операція. Далі – був період очікування: приживеться шкіра на протезі чи ні. Якщо ні, протез довелося б зняти. Тоді пошкоджена частина лиця Романа так і залишилася б деформованою", – розповідає щелепно-лицевий хірург Олег Ковтуняк.

Роман після операцій повертається до життя

Шкіра на протезі успішно прижилася, післяопераційний період проходить без ускладнень. Роман вже може їсти та розмовляти. А завдяки протезу кінцівки – вчиться заново ходити.

"Мені дітей ще на ноги ставити. Я маю жити так, щоб їм допомагати, а не щоб вони мене доглядали", – каже військовий.

Він докладає багато зусиль, аби відновити свої побутові навички і якнайшвидше повернутися додому – до сина та доньки.

Однак чимало українських ветеранів доводять, що ампутація - не вирок. Наприклад, Роман Кашпур пробіг марафонську дистанцію на протезі.

Гормональний дисбаланс.

Середа, 05 липня 2023, 10:56

Що це? Як зрозуміти, що у Вас є проблеми з гормонами?


Скільки б я не писала і не говорила в ефірах про цю проблему, питання не закінчуються все одно.⠀
Діагнозу дисбаланс гормонів або гормональний збій насправді немає. Це загальна назва симптомокомплексу існуючих порушень, причину яких потрібно вияснити та відповідно призначити лікування. Але є певні симптоми та скарги, які мають вас насторожити і спрямувати на візит до гінеколога.⠀
Щоб розібратись з проблемою- потрібно знати норми:


НОРМА - це:

Циклічний менструальний цикл-комплекс циклічних змін в організмі жінки, які проявляються періодичними зовнішніми кровотечами зі статевих шляхів (менструація);


регулярний - від першого дня місячних до першого дня наступних місячних - норма тривалість циклу- 24-38 днів;

цикл двофазний, та наявність овуляції;

тривалість менструації- 4-8 днів;

рясність менструації - об’єм крововтрати- від 5-до 80 мл;

безболісний.

Існують такі найчастіші скарги та симптоми:

на болючі місячні, болі можуть бути середньої інтенсивності або дуже сильні
і при цьому вам потрібна допомога, вживання знеболюючих препаратів або викликаєте швидку;

тошноту, блювоту, головний біль, безсоння, порушення працездатності, втому, загальну слабкість, головокружіння;

надмірно рясні місячні зі згустками, або дуже скудні,

порушення циклічності, регулярності, тривалості, часті затримки менструацій (аменорея);

Не нормою вважається також:

наявність міжменструальних кровотеч;

відсутність вагітності протягом 12 місяців при її плануванні без застосування контрацепції;

акне( прищі);

збільшення або зменшення маси тіла при звичному стилі життя та харчування;

Все, що виходить за межі норми потребує звернення до гінеколога, який може все  вияснити і направити на необхідні аналізи і обстеження після огляду і консультації
та за потреби скерувати до суміжних спеціалістів- ендокринолога та дерматолога.

Зрозуміло тепер, що таке НОРМА менструального циклу?

Бережіть себе.

https://www.instagram.com/p/B_cb7isH709/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 

Як поєднати повітряні тривоги та якісний сон: говоримо з експертами

Вівторок, 04 липня 2023, 10:17

70% українцям сниться війна, свідчать дані онлайн-опитування від DreamApp, опублікуваного в The New York Times.

64% з понад 700 респондентів заявили, що після початку повномасштабного вторгнення якість їхнього сну кардинально змінилася.

Чому так трапляється, як постійний стрес впливає на наш сон та як зменшити цей вплив, "Українській правді. Життя" допомогли з’ясувати Ольга Маслова – кандидатка біологічних наук, авторка книги "Коли я нарешті висплюся" та Ольга Лавриченко – психотерапевтка і нейропсихологиня.

Що таке "хороший сон"?

Сон має фундаментальне значення для психічного та фізичного здоров’я людини. Пригадайте відчуття, коли ви виспалися. Якщо це відчуття регулярне, то мозок здатний краще концентруватися, продуктивніше працювати, запам’ятовувати більше, а організм загалом працює злагоджено.

Уві сні мозок також опрацьовує інформацію, яку отримав протягом дня. Йде важливий процес запам’ятовування та забування, підкреслює біологиня Ольга Маслова.

"Якщо людина вчиться, дуже важливо отримувати повноцінний довгий нічний сон, який допоможе укласти всі знання в мозку надовго", – підкреслює Маслова.

Хороший сон також контролює масу тіла. Нестача сну порушує роботу гормонів – лептину та ґреліну – які контролюють апетит.

Фото: OneLineStock/Depositphotos

Норма сну для кожної людини різна. Вчені погоджуються, що вона переважно коливається між 7 та 9 годинами сну. Утім, для вас вона може бути іншою. Спершу варто дослідити, якою є ця норма для вас, радять спеціалісти.

Якщо вам щодня потрібно прокидатися о 7:00, спробуйте засинати близько 23:00. Якщо після 10 днів регулярного сну ви почнете прокидатися раніше будильника, це для вас норма. Якщо будильник доводиться щоразу відкладати, спробуйте засинати раніше.

Буває, що ви спите достатню кількість годин, але вранці почуваєтеся втомленими. Часто це пов‘язано з тим, що людина встає не в оптимальний для себе час, а за будильником.

"Ймовірно, людина не вгадує з оптимальним моментом пробудження. Варто потестувати сон без будильника і знайти оптимальну тривалість сну для свого хронотипу [це схильність людини спати в певний час протягом доби ред.]", – підкреслює Маслова.

"Я, наприклад, не можу активно працювати раніше 10 ранку, – додає Ольга Лавриченко. – Мені важко пробудитися раніше 9 години і здійснювати розумову активність. А є люди, які навпаки уже з 6 ранку продуктивні. Це усе індивідуально, треба дослідити, як у вас, а не змушувати себе".

Читайте також: Як заснути, мати хороший сон і не нажити безсоння. Наукові поради

Наслідки недосипання

"Коли ми спимо, відпочиваємо, наш мозок загалом відновлює стан організму. Якщо цього не відбувається, то система починає ламатися. Якщо порушення сну відбуваються занадто часто, виникають порушення в різних ланках нашого організму", – розповідає нейропсихологиня Ольга Лавриченко.

Порушення сну чи його дефіцит може призвести до втрати пильності, зниження імунітету, погіршення загального стану організму та навіть збільшення ризику нейродегенеративних захворювань (до прикладу, хвороби Альцгеймера та Паркінсона).

Постійний стрес та нормальний сон

Сон українців уже понад рік від повномасштабного вторгнення важко назвати "хорошим" чи навіть "нормальним". Хронічний стрес впливає на весь організм, зокрема й на сон: нам стає складно заснути, усе частіше відчуваємо безсоння, часто пробуджуємося чи бачимо сновидіння, які змушують прокидатися.

"Я часто порівнюю організм із автомобілем. От стрес – це перегони, які не закінчуються. Якщо авто увійшло в перегони непідготовленим, деталі будуть сипатися в дорозі вже одразу. Усе залежить від культури дбати про своє фізичне та психологічне здоров’я. Ті, хто відстежує свій стан здоров’я, знають, де його слабкі місця і де потрібно себе підтримати", –  додає Лавриченко.

Водночас експертки наголошують, що сон – це індивідуальна потреба організму. Попри рекомендовані норми та поради, про які ми писали вище, людина має дослідити, яка кількість та режим сну їй потрібна для повного відновлення.

Фото: derplan13/Depositphotos

Сон з перервами на повітряну тривогу чи вибухи

Сон з перервами – кращий з гірших вихід із ситуації, але він має бути тимчасовим. Якщо робота чи служба вимагає часто прокидатися уві сні, то це один із можливих варіантів. Головне – не зробити сон з частими пробудженнями нормою для організму.

"Різниця ось у чому: якщо ми спимо одним блоком (стільки, скільки потрібно нашому організму) і ту ж кількість годин, але з перервами на "побігти в коридор і назад", то в останньому випадку наш мозок з меншою якістю проробляє певні процеси, наприклад, поновлення організму, запам’ятовування, забування", – каже Ольга Маслова.

Якщо ж вам не вистачає нічного сну, аби відновитися, на зміну приходить денний. Це може бути 15-30 хвилин неглибокого сну. Він допоможе "перезапустити систему" і додати трохи нових сил. Якщо заснути вдень важко, можна просто лежати. Це дасть можливість мозку трохи перезавантажитись і віднайти сили. Спробуйте вмоститися на ліжко, витягнути тіло, відкласти телефон і відпустити усі думки.

"Так наші хлопці із ЗСУ і роблять. Скільки я не говорила зі своїм чоловіком, якщо він має хвилинку, він спить", –  ділиться нейропсихологиня Лавриченко.

За словами Маслової, денний сон має бути коротким і обов’язково не зсувати нічний.

"Наприклад, людина досить довго (три-чотири години) поспала вдень. Спала після обіду, ближче до вечора. І її мозок в цей момент відчуває конфлікт інтересів, бо йому б зараз уже починати готуватися до нічного сну і запускати відповідні процеси: синтез мелатоніну, підвищення рівнів одних речовин, зниження рівнів інших речовин, а він має навпаки пробудитися", – каже біологиня.

Тривожні сни або жахи заважають спати

Пам’ятаємо, що уві сні наш мозок опрацьовує інформацію, які отримав раніше. Якщо ж більшість часу ми перебували у стресі, то і вночі наш мозок матиме багато тривожної роботи.

"Якщо один раз щось не дає спати, це не страшно, – каже нейропсихологиня. – Мозок буває відпрацьовує уві сні важкий матеріал. Якщо ж сни тривожні постійно і ви переробляєте такі моменти часто, то вам потрібно керувати своєю реальністю, враженнями поза сном".

Наш мозок вночі перебирає образи, додає Маслова. Нам може здаватися, що ми бачимо уві сні незнайомих людей, але насправді мозок витягує всі образи, які бачив, і аналізує їх. Якщо ж ми перед сном несвідомо, листаючи соціальні мережі, помітили тривожні новини, наш мозок це спіймав і буде опрацьовувати уночі.

Якщо таки уві сні щось постійно тривожить, треба поставити собі кілька важливих питань. Наприклад, чи можете ви щось реально змінити у своєму житті: відгородити себе від певних ситуацій, подій чи людей просто для того, щоб почати спокійно спати.

Якщо ж змінити поки нічого не вдається або це не спрацювало, варто звернутися до спеціаліста. За словами нейропсихологині, тривожні сни чи жахи можна пропрацювати за кілька сесій з психологом, вони не потребують довготривалої терапії.

Якщо ж сон загалом є чутливим – це індивідуальна особливість кожної людини, додає Ольга Маслова.

"Найкраще що можна порадити — беруші, які правильно підібрані під людину", – каже науковиця.

Щоб правильно підібрати беруші, краще брати кілька варіантів і пробувати, які вам зручніші. Так ви зможете вберегти сон від сторонніх звуків.

Фото: wm.gnatuyk/Depositphotos

Гігієна сну та практики

Під час постійного стресу рівень кортизолу й адреналіну в організмі досить високий. Ці гормони прискорюють частоту серцевих скорочень для більш ефективної циркуляції крові до життєво важливих органів і м’язів. І, відповідно, готують організм до негайної дії в разі необхідності. І цей стан і зі сном навіть не межує.

Відповідно, організм сам не впорається і потребує допомоги. Найперше, треба відкоригувати гігієну сну, наголошує Ольга Маслова. Це важливий процес, яким не варто нехтувати, особливо, якщо ви перебуваєте у постійному стресі.

Як готуватися до сну

  • Знизьте інтенсивність освітлення навколо десь за дві-три години до сну. Не вимикайте світло в момент, коли вирішили лягти спати, а змінюйте градієнт освітлення: від яскравого холодного до тьмяного жовтого.
  • Менше емоцій перед сном. У наш час із цим важко, але варто спробувати знижувати інтенсивність інформації, яка приходить до вас за кілька годин перед сном.
  • Знизьте температуру в кімнаті. Можна ще й провітрювати. Якщо ви дихаєте тим самим повітрям, яким дихали увесь день, то не те, що допоможе вам якісно заснути.
  • Можна також працювати з терморегуляцією власного тіла. Наприклад, приймати гарячий душ за дві-три години до сну. Але не просто перед сном, а щоб відбувся температурний стрибок (спочатку підвищити температуру, потім знизити її). Це буде такий собі знак для біологічного годинника, що треба вкластися спати.

Якщо ви подбали про гігієну сну, спробуйте розслабити усе тіло: від обличчя до кінчиків пальців ніг. Вдихніть і видихніть повільно, сконцентруйтесь на цьому та розслабте груди.

Спробуйте очистити свідомість і ні про що не думати. Так, це важко, але для концентрації можна сфокусуватись на чомусь одному: на темряві, тиші чи власному диханні. Під час попереднього етапу можуть лізти у голову різні думки. Головне завдання – не розвивати їх, а повертатись до своєї точки розслаблення.

"Не звинувачуйте себе, якщо здається, що все це ви робите надто довго і досі не заснули. Не зривайтесь, щоб подивитись, котра година, чи перевірити повідомлення в телефоні. Скільки б часу ви не витратили на таку підготовку до сну – ваш стан на ранок буде кращим, навіть якщо ви просто годину будете лежати і розслабляти тіло, ніж якби ви нервували та зазирали у телефон", – додає біологиня.

Якщо ж не вдається заснути понад годину, і ви починаєте нервувати та перейматися, що спати залишилось зовсім мало, спробуйте "парадоксальний підхід": встаньте, зробіть якісь справи, які не потребують яскравого освітлення, спробуйте не думати про сон.

Але усі ці практики підійдуть не усім, наголошують спеціалістки, бо є індивідуальні особливості. Комусь не підійде, наприклад, спати вдень. А є люди, яким необхідно мати короткий денний сон на 15-20 хвилин, аби перезарядитися.

"Ми маємо провести ще своє власне дослідження "а як мені підійде?". Треба спробувати різні варіанти і також розуміти, що не можливо знайти один варіант назавжди. Час від часу потрібно знову досліджувати, на скільки поточний режим сну відповідає моїм потребам", – каже нейропсихологиня.

Маслова наголошує: якщо в людини за два тижні не проходить безсоння і вона не може заснути більш як півтори години після того, як лягла спати і спробувала відкоригувати гігієну сну, то варто звертатися до спеціалістів. Можливо, для нормалізації сну потрібно вводити певні медикаменти.

"Перша ланка – це обстеження. Якщо є порушення на рівні біохімії (вітаміни, мікроелементи, гормональні порушення тощо), тіло даватиме сильну тривогу через виснаження. Ця тривога може спрацьовувати із зовнішніх і внутрішніх причин. Якщо вас просто затоплює тривогою, то насамперед потрібно дослідити те, що тіло цим сигналізує, – підсумовує психотерапевтка Ольга Лавриченко.

Анастасія Коропецька, спеціально для УП. Життя

Вчені знайшли "зброю" проти стійкості до антибіотиків, яка також може подолати малярію

Вівторок, 04 липня 2023, 10:16

У США вчені відкрили природний антибіотик, який може вирішити проблему стійкості до антибіотиків, а також допомогти подолати малярію.

Йдеться про антибіотик арсинотрицин (АСТ) з миш’яком у складі, який відкрила команда з Медичного коледжу Герберта Вертгейма Міжнародного університету Флориди, повідомляє MedicalXpress.

Медики використовуватимуть арсинотрицин для боротьби зі зростанням кількості стійких до антибіотиків бактерій.

У співпраці з дослідниками малярії у Коледжі мистецтв, науки та освіти, науковці дійшли висновку, що цей препарат може зупинити передачу смертельної хвороби малярії. Дослідження опублікували в журналі Microorganisms.

Лабораторні випробування довели, що АСТ, який містить миш’як, ефективно справляється з найвідомішими бактеріями, зокрема кишковою паличкою та мікобактеріями, що викликають туберкульоз.

 

Команда вчених Міжнародного університету Флориди. Фото: MedicalXpress

Малярія поширюється через комарів. Коли комаха кусає хворого, паразити в його крові інфікують комара, і він заражає малярією інших людей.

Вчені виявили, що АСТ запобігає передачі збудника малярії Plasmodium falciparum від людини до комара, на відміну від інших відомих протималярійних препаратів.

"Сучасні протималярійні препарати не повністю зупиняють передачу малярії, а це означає, що пацієнти можуть продовжувати інфікувати комарів, перш ніж одужають", – сказав провідний автор дослідження, доцент кафедри клітинної біології та фармакології Масафумі Йошинага.

 

 

Фото: natursports/Depositphotos

Хоч АСТ містить миш'як – неймовірно токсичну і смертельну отруту – він не є чистим миш'яком.

Також з початку 1900-х років ліки на основі миш'яку використовуються для безпечного лікування та профілактики багатьох захворювань.

Коли АСТ випробували на клітинах печінки, нирок і кишківника, антибіотик знищував малярійного паразита, що переховувався в клітинах людини, але не пошкоджував самі клітини.

Вчені сподіваються, що їхнє відкриття сприяє розробці ефективніших препаратів для лікування малярії.

"Розробка нових потужних багатоступеневих препаратів є вкрай важливою для забезпечення ліквідації малярії та її викорінення.

Ми виявили, що АСТ є перспективною сполукою для розробки нового класу потужних багатоступеневих протималярійних препаратів", – додав Масафумі Йошинага.

Нагадаємо, щороку у світі реєструють 240 мільйонів випадків захворювання на малярію, більшість з яких припадає на Африку. В Україні випадки малярії також трапляються – усі вони "завезені" з тропіків.

У 2021 році ВООЗ схвалила першу вакцину проти малярії.

 

Сторінка 30 з 68

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер