images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Правильний сон допоможе схуднути

Четвер, 06 квітня 2023, 10:42

Якісний сон є важливою частиною програм по зниженню ваги і повинен враховуватися при складанні плану по дієті і збільшення фізичного навантаження, встановили канадські вчені, висновки яких опубліковано в Canadian Medical Association Journal.

Дослідники отримали достовірні дані про те, що неякісний сон сприяє набору зайвої ваги. Недолік відпочинку стимулює споживання більшої кількості їжі, а також призводить до зростання регулюючих апетит гормонів.

"Вирішення проблеми зайвої ваги — це не просто "їжте менше, рухайтеся і спіть більше", — вважають доктор Жан-Філіп Шапуї з дитячого госпіталю при дослідному інституті Східного Онтаріо в Оттаві і доктор Ангело Трембле з університету Лаваля у Квебеку. Вони впевнені, що хороший сон повинен стати частиною нового способу життя, хоча традиційно лікарі фокусуються тільки на дієті і фізичної активності.

Дослідники виявили, що тривалість і якість сну впливають на втрату жирової маси в людей, що беруть участь в програмах по зниженню ваги.

 

Помірне вживання алкоголю шкодить здоров'ю людини - аналіз досліджень

Середа, 05 квітня 2023, 13:37

Споживання алкоголю в будь-якій кількості шкідливо впливає на організм людини.

Чимало досліджень про те, що помірне вживання алкоголю корисне, виявилися неправдивими через хибну методологію, пише The New York Times з посиланням на звіт, опублікований в JAMA Network Open.

Понад 100 наукових досліджень, які проводилися протягом останніх 40 років, свідчать про те, що помірне вживання алкоголю позитивніше впливає на здоров’я людини, ніж його відсутність взагалі.

Втім, під час аналізу цих досліджень, в багатьох із них виявили хибну методологію, що вплинуло на їхні результати.

Фото: AndrewLozovyi/Depositphotos

Більшість з досліджень були спостережними, тобто вони могли виявити вплив алкоголю на організм людини, втім не доводили причинно-наслідкові зв’язки.

Також, вчені стверджують, що в старих дослідженнях не враховувалося що люди, які помірно вживають алкоголь, мають безліч інших здорових звичок, а люди, які не вживають взагалі, кинули алкоголь після проблем зі здоров’ям.

"Якщо ви порівнюєте нездорову групу з тими, хто продовжує пити, то нині, люди, які вживають алкоголь, виглядають здоровішими та мають нижчу смертність", – каже один із авторів звіту Тім Стоквелл.

У звіті зазначають, що ризик передчасної смерті значно зростає для жінок, якщо вони випивають 25 грамів алкоголю на день та для чоловіків, при вживанні 45 грамів алкоголю на день.

Після того, як науковці виправили помилки у методології досліджень, Тім Стоквелл сказав, що "передбачувана користь для здоров’я від вживання алкоголю різко зменшується і стає статистично незначущою".

Також, на його думку, порівняння тих, хто вживає алкоголь помірно та тих, хто не п'є взагалі є помилковим і з багатьох інших причин.

Фото: olgasweet/Depositphotos

Людей, які повністю утримуються від вживання алкоголю меншість. Ті, хто не вживає його з релігійних міркувань, найчастіше мають низькі прибутки та проблеми зі здоров’ям: хронічні захворювання, інвалідність.

Водночас, на думку вченого, люди, які вживають алкоголь помірно, здебільшого, багатші, частіше займаються спортом й слідкують за харчуванням.

"У них є багато речей, які захищають їхнє здоров’я, але не мають нічого спільного з їхнім вживанням алкоголю", – зазначив Стоквелл.

Звідки думка, що помірне вживання алкоголю корисне?

Вперше про це почали говорити у 1924 році, коли біолог Джон Гопкінс на ім’я Реймонд Перл опублікував графік, який показував, що люди, які помірно вживають алкоголь мають найнижчий рівень смертності.

Також, останніми десятиліттями існує думка про те, що вино, – особливо червоне – корисне для здоров’я.

Водночас, з роками гіпотеза про помірне споживання алкоголю піддавалася все більшій критиці.

Зокрема тому, що з'ясувалося, що алкогольні компанії брали участь у фінансуванні досліджень.

Нові дослідження виявили, що навіть помірне споживання алкоголю, включно з червоним вином, може сприяти розвитку раку грудей.

Також, помірне вживання алкоголю впливає на тиск і може призвести до серцевої аритмії.

Раніше ми повідомляли про те, що споживання алкоголю може пришвидшити розвиток Альцгеймера.

Анастасія Поя

ВООЗ змінила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Четвер, 30 березня 2023, 10:19

Всесвітня організація охорони здоров'я оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Вони стосуються додаткових бустерних доз і інтервалів між ними.

Про це йдеться у рекомендаціях Стратегічної консультативної групи експертів ВООЗ.

Населення планети розділили на 3 групи залежно від того, чи потребують вони вакцинації.

Причиною тому є колективний імунітет, який отримали завдяки щепленням та одужанню після COVID-19.

Фото: antb/Depositphotos

До групи високого ризику потрапили:

  • літні люди;
  • молодь зі супутніми захворюваннями (діабет, захворювання серця тощо);
  • люди з імунодефіцитними станами (наприклад, реципієнти трансплантації або люди з ВІЛ), зокрема діти від 6 місяців;
  • вагітні;
  • медичні працівники.

Цій групі рекомендоване введення бустерних зон через 6-12 місяців після останньої дози. Але терміни також залежать від віку та імунодефіцитних станів.

До групи середнього ризику відносять:

  • здорових дорослих без супутніх захворювань (зазвичай до 50-60 років);
  • дітей і підлітків із супутніми захворюваннями.

Для них рекомендована первина вакцинація (1 або 2 щеплення у залежності від вакцини) та перший бустер.

Подальшу ревакцинацію у ВООЗ вважають недоцільною, бо це має низький вплив загалом на громадське здоров'я.

Здорові діти та підлітки належать до групи низького ризику.

Дані ВООЗ показують, що вакцинація цієї групи є безпечною, але низькоефективною для загального громадського здоров'я.

Саме тому в пріоритеті – люди з групи високого ризику, адже у разі хвороби пацієнти створюватимуть значне навантаження на медичну систему.

В організації наголошують, що через зміну епідеміологічної ситуації ці рекомендації можуть змінити. Але сподіваються, що пандемія завершиться у 2023 році.

Нагадаємо, що ВООЗ закликає Китай розсекретити причину виникнення пандемії COVID-19, яка забрала близько 7 млн життів в усьому світі.

Вікторія Андрєєва

 

Дитячий масаж у студії масажу “Body Line”.

Понеділок, 27 березня 2023, 12:21

Масаж для дітей - це комплекс маніпуляцій, який можна застосовувати з самого раннього віку, тому що всі органи і життєві системи дітей дуже сприйнятливі до стимуляції через шкіру. Фахівці вже із другого місяця життя дитини рекомендують, що процедуру масажу для діток повинен виконувати масажист.

Взагалі масаж дитині до 1 року життя сприяє кращому розвитку дрібної моторики та рухових функцій організму, стимулює розвиток нервової системи і надає тонізуючу дію на кору головного мозку. Саме такий комплексний вплив на організм, що росте допомагає дитині швидше розвиватися і рости здоровим. Оптимальна кількість курсів профілактичного масажу для діток це - 3-4 курси на рік, по 12 сеансів в кожному.

Отож, визначимо основні показання для дитячого масажу:

- загальнозміцнюючий, розвиваючий вплив;

- гіпертонус;

- млявість і сутулість;

- поганий сон і загальне самопочуття;

- втома і ломота тіла;

- плоскостопість;

- м’язова дистрофія;

- підсилює приплив крові до шкірних покривів;

- покращує місцевий кровообіг та покращує обмін речовин;

- сприяє розвитку нервової системи;

- допомагає з такими проблемами раннього віку, як  - кольках, запорах тощо.

Цікаво те, що масаж може мати, як тонізуючий так і заспокійливий вплив, адже при масуванні інтенсивно порушуються певні нервові рецептори. За рахунок цього, масаж для гіперактивних дітей надає заспокійливу дію, а для повільних і млявих малюків - тонізуючий.

Отож, ми бачимо, що дітям масаж потрібен, особливо маленьким, він він буде корисним не тільки хворим дітям, а й здоровим для гармонійного фізичного розвитку. А маленькій дитині він необхідний для зняття гіпертонусу м’язів, який є фізіологічним, адже малюк в утробі матері довгі місяці знаходиться не в самому зручному положенні. Старшим діткам масаж допоможе у підтримці опорно-рухового апарату, та мязового корсета, оскільки на них припадає значне навантаження у процесі інтенсивного росту дитини.

Вас певно цікавить із якого віку можна починати робити масаж для дітей? Однозначної і конкретної відповіді не існує, найчастіше педіатри рекомендують приступати до загального масажу здоровим малюкам після того, як заживе пупкова ранка. Недоношеним дітям зазвичай процедура показана трохи пізніше - їм ще потрібно набрати вагу, щоб навіть легкі торкання батьківських рук не доставляли дискомфорту. Оптимально починати масаж з 3-тижневого віку.

Пам’ятайте, що дитячий масаж – це відмінний засіб лікування та профілактика різноманітних захворювань, яким піддається дитина на ранніх етапах свого розвитку. Масаж позитивно впливає не лише на роботу внутрішніх органів і систем, а також приводить у форму фізичний і психічний стан дитини. Також варто пам’ятати, що масаж не можна проводити при окремих інфекційних захворюваннях, вродженому пороку серця і різних висипаннях на шкірі, які можуть бути присутні у дітей.

А у студії масажу Body Line працює неймовірна чарівницямасажист Ольга, яка виконає для Ваших діток неймовірний масаж із користю для їхнього здоровя. За деталями та для запису на прийом телефонуйте за номером: 067-493-91-04.

5 простих способів знизити тривогу

Понеділок, 27 березня 2023, 12:11

Сьогодні, на жаль, тривога є незмінною супутницею життя багатьох людей у найрізноманітніших ситуаціях. Особливо зараз, коли звичний світ руйнується і ми не маємо впевненості, що нас чекає завтра.

За статистикою, тривога зустрічається в два рази частіше за депресію, якій уваги приділяється набагато більше. З віком ймовірність стати жертвою тривожного розладу досягається майже 30%. Надмірна тривога однозначно негативно впливає на якість життя. Вона не дає людині ефективно працювати, спілкуватися, мандрувати чи підтримувати стабільні стосунки. Вона може бути причиною:

  • безсоння,
  • розсіяної уваги,
  • розгубленості,
  • прийняття поспішних необдуманих рішень,
  • невпевненості,
  • уникнення спілкування,
  • нездатності відстояти власні кордони та заявляти про потреби.

Якщо є проблема з постійними проявами надмірної тривоги, краще вчасно звернутися до спеціаліста — психолога чи психотерапевта. Проте, якщо тривога — тимчасове ситуативне явище, можна допомогти собі самостійно. Запам’ятайте і виконуйте ці вправи щоденно, тоді ви зможете автоматично їх використати в моменти хвилювання.

  1. Заземлення. Де ваша увага, тим і ви. Якщо увага прикована до нав’язливих думок, що ніби крутяться по колу, цей вир засмоктує у безодню і забирає сили. Суть заземлення у переключенні уваги від непотрібних неконструктивних в’язких думок до того, що тут і тепер відбувається в реальності.
  • Відчуйте опору під ногами, на що саме опираються ступні, це на тілесному рівні дасть відчуття контролю.
  • Озирніться навколо, знайдіть 5 предметів круглої форми, або зеленого кольору.
  • Візьміть в руки конкретний предмет, відчуйте його температуру, текстуру, форму, послухайте власні тілесні відчуття.
  1. Дихання. Вчіться дихати животом. Уявіть, що в животі у вас кулька, яку потрібна надути. Вдих — надуваємо живіт, напружуємося, подумки рахуємо до п’яти. Видих — здуваємо кульку, розслабляємося, також виконуємо протяжно, рахуючи до п’яти.
  2. Рух. Рухайтеся в задоволення — танцюйте, гуляйте по парку, плавайте, робіть йогу, грайте в ігри, займайтеся в спортзалі. Фізична активність знижує напругу, відволікає від нав’язливих думок, а отже, допомагає розслабитися. Але обов’язково пам’ятайте про міру, особливо, коли мова йде про спортзал. Виснаження не допомагає знизити тривогу, а забирає енергію, яка нам потрібна для її подолання.
  3. Сповільнення і медитація. Тривога часто виникає через надмірний хаос у нашому житті. Ми бігаємо, метушимося, хапаємося за різні можливості, не доводимо почату справу до кінця. Час для себе — можливість зупинитися, подивитися, що відбувається в житті, навести порядок, визначити пріоритети, позбутися зайвого, намітити план дій. Це додасть спокою і рівноваги.
  4. Задоволення і позитивне ставлення до себе. Проживайте життя в задоволення. Його можна отримувати від найпростіших речей, турбуйтеся про здоровий сон і харчування, втримуйте баланс між роботою і відпочинком. Щоразу хваліть себе за найменші досягнення, оскільки, можливо, ви — єдина людина, яка знає, скільки зусиль ви доклали, щоб зробити на перший погляд просту річ. Наприклад, познайомитися з кимось, відправити резюме на улюблену роботу, вийти з дому, відстояти свої кордони тощо…

Бажаю кожному щасливого життя без тривоги!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

+38 (098)463 95 80

м.Тернопіль, вул. С.Бандери 29, 2 пов.

 

Сторінка 37 з 68

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер