images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Для купівлі яких ліків потрібен е-рецепт? Пояснює МОЗ

Понеділок, 27 лютого 2023, 12:44

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, чим відрізняється паперовий рецепт від електронного і для отримання яких ліків він потрібен.

Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я.

"Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки у вашому смартфоні", – йдеться в повідомленні.

При цьому  електронний рецепт на відміну від паперового виключає будь-які махінації з отриманням препаратів іншими особами, зауважують у відомстві.

Фото: megaflopp/Depositphotos

Також е-рецепт дозволяє вести прозорий облік та контроль ліків, які отримують українці.

Як повідомляють в МОЗ, навесні електронний рецепт стане обовʼязковим для призначення рецептурних лікарських засобів. Втім, паперові рецепти не зникнуть.

"Якщо лікар не матиме можливості сформувати е-рецепт (відсутність світла чи звʼязку), він випише вам паперовий", – додають в міністерстві.

Електронний рецепт від лікуючого або сімейного лікаря потрібен, щоб безкоштовно отримати препарати за програмою "Доступні ліки".

Програма поширюється на лікування:

  • серцево-судинних захворювань;
  • бронхіальної астми;
  • діабету II типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • розладів психіки та поведінки;
  • епілепсії тощо.

Електронний рецепт потрібен, щоб придбати антибіотики.

"Вживання антибіотиків без відповідних показань може не лише зашкодити людині, але й сприяє розвитку антимікробної резистентності, внаслідок чого бактерії мутують та стають стійкими до лікування", – додають в МОЗ.

Також електронний рецепт потрібен, щоб придбати ліки суворої звітності (наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та будь-які рецептурні ліки:

  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі звичні ліки проти болю, кашлю чи заспокійливі.

Нагадаємо, з серпня минулого року українцям виписують електронні рецепти на купівлю антибіотиків.

Анастасія Поя

 

Масаж для вагітних та розціджування молока.

Середа, 22 лютого 2023, 13:15

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00.

Як онкохворим пройти безкоштовну променеву терапію – пояснюють у МОЗ

Середа, 22 лютого 2023, 12:29

Променева терапія – один з дієвих методів лікування онкозахворювань.

Радіологічне лікування є безкоштовним для пацієнтів за Програмою медичних гарантій, розповідають у Міністерстві охорони здоров’я.

"Для пацієнта безоплатним є комплекс медичних послуг від консультацій лікарів й необхідних обстежень до променевої терапії та ліків", – кажуть у відомстві.

Безкоштовне лікування надається у закладах, які уклали договір з Національною службою охорони здоров’я України у межах пакета: "радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах".

Фото: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду /Depositphotos

Безоплатними в межах пакета є:

  • консультування, медична допомога;
  • проведення лабораторних досліджень (аналізи крові, дослідження спинномозкової рідини, молекулярно-генетичні тощо);
  • інструментальні дослідження (МРТ, рентген, КТ, ендоскопічні дослідження, УЗД, сцинтиграфія тощо);
  • лікарське спостереження та медсестринський догляд цілодобово;
  • променева терапія, лікування методами ядерної медицини;
  • забезпечення медвиробами для проведення радіотерапії, витратними матеріалами;
  • киснева підтримка;
  • інтенсивна терапія;
  • знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, коли це необхідно;
  • психологічна допомога;
  • забезпечення компонентами та препаратами крові;
  • реабілітація;
  • ліки з централізованих закупівель МОЗ та інших програм, а також ліки і медвироби із Нацпереліку;
  • харчування в стаціонарі.

У МОЗ зазначають, що радіологічне лікування має бути безоплатним для пацієнтів у всіх медзакладах України, які мають договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнта.

У 2022-му за Програмою медичних гарантій безоплатне радіологічне лікування отримали майже 40 тис. пацієнтів.

Знайти медзаклад, який має договір із НСЗУ можна:

  • на сайті НСЗУ – дашборд "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій";
  • за номером 16-77.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як онкохворим отримати безкоштовно препарати хімотерапії.

Яна Осадча

 

Як розпізнати психоз та куди звертатися по допомогу – пояснює НСЗУ

Понеділок, 20 лютого 2023, 14:10

Психоз – один із психічних розладів, який можна лікувати у сімейного лікаря.

Для цього стану є характерними порушення мислення, сприйняття, емоцій та поведінки, розповідають у Національній службі здоров’я України.

Зокрема, виділяють наступні ознаки психічного розладу:

  • занедбання звичних обов'язків, пов'язаних із роботою, навчанням, домашніми або соціальними справами;
  • збуджена агресивна поведінка;
  • стійкі помилкові переконання;
  • хаотичність, схвильованість, пасивність або гіперактивність;
  • помітна апатія або відсутність зв'язку між емоцією, про яку говорить людина, та емоційною реакцією.

"Симптоми, пов'язані із таким розладом, піддаються лікуванню і людина може повноцінно одужати. Одним із поширених помилкових уявленнь про психоз є те, що людина або її родина винні у виникненні захворювання", – кажуть у службі.

Фото: nito103/Depositphotos

Зниження рівня стресу та посиленням соціальної підтримки є важливими для людини із психозом, адже іноді люди не розуміють власні проблеми із психічним здоров’ям.

Щоб розпочати лікування, пацієнту необхідно звернутися до сімейного лікаря, який огляне та визначить наявність психічного розладу. Також пацієнту можуть призначити спеціальні препарати. Важливо приймати їх відповідно до призначення та регулярно приходити на повторні консультації. Також важливі підтримка людини у повсякденній діяльності, регулярний супровід та реабілітація у спільноті.

"Рецидиви чи погіршення симптомів трапляються часто, а тому важливо розпізнавати їх на ранніх етапах і якомога швидше з'являтися до лікаря", – кажуть у НСЗУ.

Посилити симптоми недуги можуть стрес, неповноцінний сон, алкоголь та психоактивні речовини.

При психозі лікарі радять дотримуватися здорового способу життя.

Пацієнту необхідні:

  • збалансоване харчування;
  • фізична активності;
  • регулярний сон;
  • належна особиста гігієна;
  • відновлення соціальної діяльності, якою раніше вона займалася.

"Це дасть психологічну та соціальну підтримку. Йдеться про зустрічі з членами родини, прогулянки з друзями, відвідування сусідів, соціальні заходи на роботі, заняття спортом, заходи у спільноті", – кажуть у відомстві.

Якщо у ваших близьких діагностували психоз, варто уникати постійної критики людини та не потрібно намагатися переконати її, що її переживання є помилковими або нереальними. Навіть якщо людина незвично себе поводить, тон розмови повинен бути нейтральним, з акцентом на підтримку.

"Якщо у цьому буде клінічна потреба, сімейний лікар направить людину з психозом до психіатра. Після стабілізації стану пацієнта, він може і надалі спостерігатися у лікаря первинної ланки", –  говорять в НСЗУ.

Щоб знайти медзаклад первинної ланки, де можна отримати психологічну допомогу, зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77.

Також можна користуватися дешбордом з укладеними договорами на сайті НСЗУ. У полі група послуг оберіть пакет "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги

Яна Осадча

Косметологія та масажі обличчя, як спосіб догляду за обличчям. "Body Line" інформує.

Вівторок, 14 лютого 2023, 14:25

Отож, із самого початку почнемо говорити про таку сферу, як косметологія, зокрема науковці визначють, що косметологія із грецької перекладається, як: (“косметікос” – краса, а “логія”  - вчення), отож -  це наука про естетичні проблеми організму людини, їхню етіологію, прояви та методи корекції, також  про  збір методик, направлених на корекцію естетичних проблем зовнішності людини.

Варто зазначити, що косметологія – це галузь, що активно розвивається і швидко освоює відкриття та винаходи, подаровані іншими науковими дисциплінами.

Кожна людина бажає мати доглянуту та здорову шкіру, адже природня краса - ніщо інше як дар, який потрібно вміти берегти і підтримувати в належному стані. А косметологи студії  масажу та косметології  “Body line” будуть раді допомогти Вам у догляді за шкірою обличчя, при цьому вони допоможуть вирішити наявні естетичні недоліки та підкреслять Вашу природню красу.

Косметологи студії  масажу та косметології  “Body line” мають шалений досвід роботи та використовують сучасні методики у сфері косметології,  при цьому допоможуть Вам  розгладити і зменшити зморшки, позбутись від розтяжок і постакне, звузити пори і вирівняти рельєф, підвищити еластичність шкіри, покращити структуру і колір обличчя, збагатити шкіру киснем.

Крім цього саме у студії масажу та косметології  “Body line” виконуються наступні види масажів обличчя: - глибокотканний масляний – це високотехнічний вид масажу, який спрямований на глибоке опрацювання всіх діляночок на обличчя та завдяки цьому виду масажу на шкірі обличчя буде еластичність та підтягнутість.

Ще одним видом масажу личка є вакуумний масаж - один з ефективних методів омолодження. Процедура полягає у впливі на лицьові м'язи й шкіру зворотнього тиску (вакууму), як результат – розгладжуються зморшки, шкіра стає пружною й підтягнутою. Ефект, отриманий від даної процедури, складається з силового впливу на тканину дерми.

Показання до проведення масажу:

  • набряклість обличчя;

  • сліди й невеликі рубці від прищів і вугрової висипки;

  • в’яла шкіра;

  • провисання шкіри обличчя, не чіткий контур;

  • мімічні й носогубні зморшки;

  • суха шкіра;

  • друге підборіддя.

Якщо говорити про медовий масаж на обличчя то він є однією з найефективніших косметичних процедур, що дозволяє поліпшити стан шкіри. Допомагає нормалізувати кровообіг, зняти набряки, поліпшити сон, сприяє підвищенню тонусу шкіри, має позитивний вплив на стан всього організму. Медовий масаж в косметичних цілях допомагає зберегти гладкість і свіжість, запобігає утворенню зморшок. Верхній шар шкіри звільняється від відмерлих клітин, розширюються кровоносні судини, нормалізується діяльність сальних залоз, тканини стають більш еластичними й пружними.

Також у студії  масажу та косметології  “Body line” косметологи виконують ліфтинговий масаж – це, якщо на Вашій шкірі з’явилися видимі ознаки старіння, наприклад: глибокі мімічні та природні біологічні зморшки, порушення еластичності та рельєфу, втрата м'язового тонусу.

Це ефективний спосіб у боротьбі з другим підборіддям незалежно від віку. Адже причина виникнення такої проблеми - надлишок підшкірно-жирової тканини, гіпотонія, рідше - атонія сухої зневодненої шкіри. Такий масаж добре тренує м'язові шари. Вас не покидатиме відчуття, що всі м'язи обличчя і шиї побували в тренажерному залі.

Щодо масажу на личко -  гуаша – це традиційна китайська техніка масажу обличчя та тіла. Його роблять за допомогою гладких твердих пластин із каменю та інших матеріалів. Інструментом натискають на шкіру і проводять по ній рухами зіскаблюють, щоб посилити циркуляцію крові і розслабити м'язи.

Також варто звернути увагу на таку процедуру, яку розробили косметологи студії “Body line”, як  професійний догляд за обличчям:

 

вмивання;

тонізацію;

глибокотканний масляний масаж обличчя;

сухожильний точковий масаж обличчя;

альгінатну маску;

крем по-типу шкіри;

spf захист.

Користь від "Професійного догляду за обличчям":

активізація кровообігу і постачання до клітин кисню;

налагодження обміну речовин;

позбавлення від зморшок та мінімізація вже існуючиж зморшок;

повернення чіткості овалу обличчя;

покращення стану шкіри;

зменшення набряків;

підвищення пружності та еластичності шкіри.

Дана процедура підходить для будь- якого типу шкіри, та немає вікових обмежень.

 

Щодо сухожильного точкового масажу Ренню - на відміну від омолоджуючих процедур із  застосуванням косметики, точковий масаж обличчя для омолодження має такі властивості: процедура підходить для людей будь-якої вікової категорії. Омолоджуюча процедура відбувається за допомогою легких натиснень на шкірний покривпри цьому  ризик травмування і інфікування зведений до мінімуму,  не вимагає багато часу, його можна виконувати в будь-де в будь-який час доби. Процедура не тільки запускає процеси омолодження шкіри, але і покращує роботу органів почуттів, а також сприяє усуненню головного болю.

Якщо говорити про апаратну косметологію то варто згадати про кріотерапію - використання холоду в лікувально-профілактичних цілях, для відведення тепла від тканин, органів або від тіла людини. У фізіотерапії застосовують процедури місцевого та загального впливу. Механізм лікувальної дії ще недостатньо добре вивчений. В умовах патології кріотерапія має антидепресивну, протитривожну, знеболюючу, протизапальну, протинабрякову, судинорозширюючу, нормалізуючу тонус венозних та лімфатичних (лімфодренаж) судин, міорелаксуючу, трофіко-регенераторну, десенсибилизуючу, імуностимулюючу дію.

На рахунок безін’єкційної мезотерапії це - мезотерапія, яка не вимагає хворобливого введення голки під шкіри. Вона виробляється в такий спосіб: косметолог готує спеціальну суміш, що містить вітаміни, корисні речовини та різні елементи, необхідні підтримки здорового стану вашої шкіри.

Маємо також і алмазну дермобразію - це спосіб шліфування обличчя за допомогою насадок з напиленням штучних алмазних кристалів різної абразивності. Залежно від розміру наконечника можна коректувати, як товсті ділянки шкіри (лікті, коліна), так і набагато чутливіші (лиця, область навколо очей та рота). Спеціальний вакуумний агрегат делікатно прибирає частинки шкіри, що відшаровуються, з поверхні обличчя та тіла.

Основними перевагами методу є:

  • відсутність вікових обмежень;

  • незначне почервоніння після процедури;

  • швидка реабілітація;

  • ефективність;

  • безболісність;

  • немає потреби в додатковій анестезії;

  • різні насадки забезпечують можливість використання апарата на різних ділянках шкіри.

Також у студії масажу та косметології “Body line” серед процедур є процедура карбоксітерапії, що є методикою впливу на шкіру вуглекислим газом, в процесі якого поліпшується лімфо- і кровообіг, відбувається насичення клітин киснем. Як результат: активізація обмінних процесів, посилення лімфодренажу, вироблення функціональних білків колагену та еластину - які продовжують молодість шкіри.


Маємо і мультімаскінг - це б'юті-процедура, яка має на увазі одночасне (або поетапне) нанесення декількох масок для обличчя на шкіру. Пов'язано це з тим, що шкіра на різних ділянках обличчя, як правило, різна і має свої потреби, і, отже, потребує різного догляду.

Також чистка обличчя – це косметологічна процедура очищення шкіри від забруднень, закупорок в порах, шкірного сала, відкритих (чорних точок) та закритих (білих вугрів) комедонів.

 

Косметологи студії “Body line ” практикують і пілінги у своїй роботі. Зокрема, пілінг – це  - видалення, відлущування верхнього ороговілого шару шкіри. Мета цієї косметологічної техніки - поліпшити зовнішній вигляд шкіри за допомогою видалення відмерлих клітин з поверхні шкіри. Зокрема у студії “Body line” є наступні пілінги: пілінг HL Lactolan, пілінг Bio Phyto Christina, пілінг Hl+ чистка обличчя та пілінг+маска.

Оскільки наше обличчя- це наша візитна карточка. Тому якщо Ви бажаєте, щоб Ваше обличчя зберігало завжди доглянутий вигляд та сяяло здоров'ям, тоді відвідайте масаж обличчя у студії масажу та косметології @bodyline.te або ж прийдіть на професійний догляд за личком або ж пілінг. Не вагайтесь, а приходьте до нас на масажі обличчя і повірте Ваше личко за це Вам подякує.

 

Сторінка 40 з 68

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер