images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Вплив масажу на нервову систему людини.

Середа, 08 березня 2023, 13:23

Під час сьогоднішніх подій, які виникли у сучасній Україні кожна людина отримує значний стрес на свій організм, зокрема і на нервову систему. Занадто велике навантаження, відчуття неспокою, депресії, апатії та невідомості свого майбутнього у зв язку із початком війни внесло свої дегративні компоненти у життя кожної людини, впливаючи на її нервову систему.

Отож, сьогодні ми поговоримо, як саме діє лікувально-оздоровчий масаж на нервову систему людини? Фахівцями давно визначено те, що масаж надає вплив на периферичну, вегетативну та опосередковано на центральну нервову систему людини. Під час масажу відбувається подразнення рецепторів шкіри, м’язів, сухожиль, суглобових сумок, зв’язок і стінок судин. Потім імпульси, викликані цим стимулом, передаються в центральну нервову систему й досягають відповідних ділянок кори головного мозку. Там виникає загальна складна реакція, що викликає функціональні зміни в організмі із включенням вегетативної нервової системи. При правильній дії результат буде позитивним.

Варто зауважити, що наша нервова система перша сприймає дію масажу, тому що в шкірі знаходиться величезна кількість нервових закінчень. Змінюючи силу, характер, тривалість масажу, можна знижувати або підвищувати нервову збудливість, підсилювати й оживляти втрачені рефлекси, поліпшувати тканини, а також діяльність внутрішніх органів. Глибокий вплив робить масаж на периферичну нервову систему, послабляючи  або припиняючи біль, поліпшуючи провідність нерва, прискорюючи процес регенерації при його ушкодженні, попереджаючи або зменшуючи вазомоторні чуттєві і трофічні розлади. При цьому дуже важлива для впливу на нервову систему атмосфера проведення масажу, тепле повітря, приглушене світло, приємна спокійна музика.

Позитивний вплив масажу на нервово-м’язовий апарат залежить від виду і характеру масажних прийомів (тиск рук масажиста, тривалість масажу, т.д) і виражається в збільшенні частоти скорочення і розслаблення м’язів і в шкірно-м’язової чутливості. Ми ще раніше говорили, що під дією масажу поліпшується кровообіг, що  в свою чергу, веде до поліпшення кровопостачання нервових центрів і периферичних нервових утворень. Також під впливом масажу прискорюється зростання аксонів, сповільнюється утворення рубцевої тканини і відбувається розсмоктування продуктів розпаду. Крім того, масажні прийоми допомагають зменшити больову чутливість, відбувається послабшення збудливість нервів і провідність нервових імпульсів по самому нерву.

Масажні маніпуляції, впливаючи на рецептори, що знаходяться в шкірі, м’язах, суглобах, зв’язках, органах і інших тканинах дратують їх. Це роздратування трансформується в нервовий імпульс, який через нервові волокна, сплетення, систему нейронів спрямовується до робочого органу, викликає функціональні зміни в скелетної і гладкої мускулатури, травленні, кровообігу, лімфоотоку, в імунних, метаболічних та ін. процесах. У той же час масажні прийоми, процедури, виконані некваліфіковано, без урахування анатомо-фізіологічних особливостей організму, його функціонального стану можуть викликати погіршення загального стану людини, поява локальних болів, неприємних відчуттів і інших небажаних побічних реакцій. Роблячи висновок з вищесказаного, можна з упевненістю сказати, що за допомогою масажу можна цілеспрямовано змінювати функціональний стан організму.

Також варто звернути увагу на те, що  існує п’ять основних типів впливу масажу на функціональний стан організму: тонізуюча, заспокійлива, трофічна, енерготропна, нормалізуюча функції. Тонізуюча дію масажу виражається в посиленні процесів збудження в центральній нервовій системі. Тонізуючу дію масажу використовується для усунення негативних явищ при гіпокінезії, викликаної вимушеним малорухливим способом життя або різними патологіями (травми, психічні розлади і т.д.). Серед масажних прийомів, що надають хороший тонізуючий ефект, можна виділити наступні: енергійне глибоке розминання, вижимання, і всі ударні прийоми (биття, поплескування). Для того щоб тонізуючий ефект був максимальним, масаж необхідно проводити в швидкому темпі протягом короткого проміжку часу.

Заспокійлива дія масажу виявляється в гальмуванні діяльності центральної нервової системи, викликане помірним, ритмічним і тривалим роздратуванням екстер – і  - пропріо рецепторів. Швидше за все заспокійливий ефект досягається такими масажними прийомами, як ритмічне поглажування всієї поверхні тіла, струшуванням, валянням, вібрацією. Проводити їх треба в повільному темпі протягом досить тривалого проміжку часу. Слід зауважити, що  такі масажні прийоми, як «розминки» і «розтирання» в залежності від характеру їх виконання (темп, сила, тривалість) можуть надавати тонізуючу або заспокійливу дію на нервову систему.

Трофічна дія масажу, пов’язана з прискоренням течії крові і лімфи, виражається в поліпшенні доставки кліткам тканин кисню та інших поживних речовин. Особливо велику роль трофічний вплив масажу у відновленні працездатності м’язів. Енерготропну дію масажу направлено, в першу чергу, на підвищення працездатності нервово-м’язового апарату. Конкретно це виражається в наступному: в активізації біоенергетики м’язів; в поліпшенні обміну речовин в м’язах; в підвищенні освіти ацетилхоліну, що веде до прискорення передачі нервового збудження на м’язові волокна; в підвищенні температури тканин, які масажують що веде до прискорення ферментативних процесів і підвищення швидкості скорочення м’язів.

Отож, дізнавшись основну типологію впливу масажу на функцію організму та нервову систему людини варто зазначити, що  масаж значно впливає на нервову систему, а саме:  він покращує стан ЦНС, сприяє відновленню функцій периферичної нервової системи, активізує регенераційні процеси в тканинах. Залежно від методики проведення даної процедури і вихідного стану ЦНС масаж може надавати або збудливу, або заспокійливу дію: перше відзначається при використанні прийомів поверхневого і швидкого масажу , друге при тривалому, глибокому масажі, проведеному в повільному темпі, а також при виконанні даної процедури в середньому темпі з середньою силою впливу.

Масаж допомагає нам впоратися з проблемами здоров’я без ліків, за допомогою власних резервів організму. Масаж – це  потужний інструмент у руках фахівця, що дозволяє впливати на стан людини, зокрема і на нашу нервову систему. Тому в такі тяжкі часи, які були і залишаються (спочатку пандемія Covid-19, тепер війна) варто більше часу приділяти для свого здоров'я та берегти свою нервову систему, а спеціалісти студії масажу “Body Line”, що на Руській 16а та на Тарнавського 23 радо готові Вам в цьому допомогти.

 

З турботою про Вас – Ваш “Body Line”.

 

Які хірургічні операції можна зробити у НІР безкоштовно

Вівторок, 07 березня 2023, 11:44

У НІР працюють відділення онконейрохірургії та відділення малоінвазивної та ендоскопічної хірургії, інтервенційної радіології.

У відділенні онконейрохірургії проводять:

◼ нейрохірургічне лікування пухлин головного та спинного мозку і хребта;

◼ операції при вроджених вадах розвитку та пухлинах головного та спинного мозку у дітей;

◼ хірургічне лікування компресійних переломів у онкологічних хворих (стабілізації титановими імплантами, вертебропластика кістковим цементом, кіфопластика);

◼ біопсії пухлин головного мозку та хребта тощо.

У відділенні малоінвазивної та ендоскопічної хірургії, інтервенційної радіології проводять:

◼ лапароскопічні, малоінвазивні операції при різних формах онкологічної патології;

◼ реконструктивно-відновні операції після первинних хірургічних втручань;

◼ локорегіонарна внутрішньопечінкова хіміотерапія;

◼ радіочастотна, термальна абляція метастазів паренхіматозних органів;

◼ діагностичні хірургічні втручання.

У НІР  надається весь спектр послуг пацієнтам за Програмою медичних гарантій за умови наявності за електронного направлення від сімейного лікаря чи лікуючого лікаря.

У НСЗУ наголосили, що за Програмою медичних гарантій може не відшкодовуватися вартість одноразових інструментів для деяких лапароскопічних операцій.

Однак у пакет входить оплата роботи лікарів , і пацієнти не мусять платити хірургам та анестезіологам за проведення втручання.

Як зробити безоплатне КТ і МРТ у НІР

Комп'ютерна томографію (КТ)Т і  магнітно-резонансна томографія (МРТ) – передбачені в низці пакетів Програми медичних гарантій.

Національний інститут раку має договір із НСЗУ на 16 пакетів послуг.

З них у межах шести пакетів передбачено проведення КТ і МРТ (зокрема, з внутрішньовенним контрастуванням) безоплатно як в стаціонарі, так і амбулаторно:

  • хіміотерапевтичне лікування;
  • радіологічне лікування;
  • лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями;
  • стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;
  • хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах (КТ і МРТ серед додаткових вимог);
  • профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах.

КТ або МРТ можна зробити за направлення лікаря, з яким укладено декларацію або лікуючого лікаря. Або самостійно звернутися до лікаря, у якого пацієнт  із хронічними захворюваннями перебуває під медичним наглядом. Також послуга безоплатна при самозверненні у невідкладному стані.

При стаціонарному лікуванні  направлення не потрібне. Однак КТ й МРТ робиться виключно за призначенням лікуючого лікаря.

Кого беруть на лікування у НІР

Українці з онкологією можуть отримати безоплатну медичну допомогу в Національному інституті раку.

Якщо у пацієнта підтверджений діагноз в іншому медзакладі, але він хоче отримати другу думку лікаря-спеціаліста. Для цього потрібно взяти направлення у лікуючого лікаря та пройти діагностику в Національному інституті раку.

НІР приймає первинних пацієнтів за електронним направленням від сімейних лікарів або лікарів онкологів регіональних онкоцентрів.

Як  записатися на консультацію або діагностику в Національний інститут раку?

Для того, щоб отримати медичну допомогу в Національному інституті раку, слід записатися  через кол-центр інституту за номером 044 293 21 50.  Пацієнту запропонують обрати день та час візиту.

Можна звернутися одразу в реєстратуру поліклініки з електронним направленням. Однак це займе більше часу.

Також в Національному інституті раку можна отримати онлайн-консультацію лікаря. Для цього надішліть ваше звернення та проскановані документи на електронну скриньку Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Щоб отримати безоплатну онлайн-консультацію дитячого онколога надішліть ваше звернення та проскановані документи на  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

Єдина умова – це наявність направлення від сімейного лікаря або лікарів-онкологів регіональних онкоцентрів.

Нагадаємо, нова директорка Національного інституту раку Олена Єфіменко розповіла про те, як працюватиме заклад за Програмою медгарантій.

ФБР заявило, що пандемію COVID-19 ймовірно спричинив витік з лабораторії в Китаї

Середа, 01 березня 2023, 11:26

Пандемія COVID-19 ймовірно поширилась через витік з лабораторії в Ухані в Китаї.

Про це заявив директор ФБР Крістофер Врей в інтерв’ю Fox News, пише Twitter ФБР.

"ФБР вже певний час тому дійшло висновку, що найімовірнішим походженням пандемії є інцидент у лабораторії в Ухані. Йдеться про потенційний витік із контрольованої китайським урядом лабораторії", – сказав Врей.

Він додав, що офіційний Пекін намагається завадити розслідуванню про походження коронавірусу.

Фото: prostooleh/Depositphotos

Міністерство енергетики США також заявляло про ймовірне виникнення пандемії через витік з лабораторії в Китаї.

"Поділюся спостереженням, що китайський уряд, як видається, робить усе можливе, аби зірвати й заплутати цю роботу, роботу, яку робимо ми, уряд США та близькі іноземні партнери. Усі шкодують з цього приводу", – заявив директор ФБР.

Нагадаємо, нещодавно Китай оголосив "перемогу" над коронавірусом. Цьому передував значний спалах хвороби.

Нагадаємо, раніше науковці у США знайшли докази щодо природного походження вірусу.

За даними опитувань, 71%  українців схилялись до думки, що вірус створений штучно. А секретар РНБО Данілов називав пандемію "біологічною війною".

Вікторія Андрєєва

 

Для купівлі яких ліків потрібен е-рецепт? Пояснює МОЗ

Понеділок, 27 лютого 2023, 12:44

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, чим відрізняється паперовий рецепт від електронного і для отримання яких ліків він потрібен.

Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров’я.

"Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки у вашому смартфоні", – йдеться в повідомленні.

При цьому  електронний рецепт на відміну від паперового виключає будь-які махінації з отриманням препаратів іншими особами, зауважують у відомстві.

Фото: megaflopp/Depositphotos

Також е-рецепт дозволяє вести прозорий облік та контроль ліків, які отримують українці.

Як повідомляють в МОЗ, навесні електронний рецепт стане обовʼязковим для призначення рецептурних лікарських засобів. Втім, паперові рецепти не зникнуть.

"Якщо лікар не матиме можливості сформувати е-рецепт (відсутність світла чи звʼязку), він випише вам паперовий", – додають в міністерстві.

Електронний рецепт від лікуючого або сімейного лікаря потрібен, щоб безкоштовно отримати препарати за програмою "Доступні ліки".

Програма поширюється на лікування:

  • серцево-судинних захворювань;
  • бронхіальної астми;
  • діабету II типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • розладів психіки та поведінки;
  • епілепсії тощо.

Електронний рецепт потрібен, щоб придбати антибіотики.

"Вживання антибіотиків без відповідних показань може не лише зашкодити людині, але й сприяє розвитку антимікробної резистентності, внаслідок чого бактерії мутують та стають стійкими до лікування", – додають в МОЗ.

Також електронний рецепт потрібен, щоб придбати ліки суворої звітності (наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та будь-які рецептурні ліки:

  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі звичні ліки проти болю, кашлю чи заспокійливі.

Нагадаємо, з серпня минулого року українцям виписують електронні рецепти на купівлю антибіотиків.

Анастасія Поя

Масаж для вагітних та розціджування молока.

Середа, 22 лютого 2023, 13:15

Коли жінка має такий прекрасний стан, як вагітність то в такий період важливо подбати не тільки про здоров'я майбутнього малюка, але і про своє самопочуття, адже протягом всіх місяців виношування дитини майбутня мама відчуває колосальне навантаження на організм, як  фізичне, так і психологічне. Це можуть бути болі в спині, тяжкість у ногах та їх набряклість.

Одним із способів розслаблення і відновлення душевної рівноваги, позбавлення фізичних болей є масаж. У студії масажу та косметології “Body Line” можуть запропонувати спеціальний масаж для вагітних, масаж шиї і плечей, рефлекторний масаж стоп. Але перш ніж балувати себе таким видом масажу, необхідно обов’язково проконсультуватися зі своїм гінекологом.

Отож, поговоримо детальніше про особливості масажу під час вагітності: у період вагітності дозволяється лише ручний масаж, ніяких електроприладів,  головне для жінки в цей період - відчувати ніжні дотики теплих рук, що важливо для повноцінного психологічного розслаблення та зняття фізичних болей та набряків. За працями науковців основним показанням до проведення масажу є набряклість, що являється наслідком затримки рідини в організмі через вироблення гормону прогестерону. Також відбувається збільшення навантаження на опорно-руховий апарат, що обумовлено вагою малюка, набраними кілограмами мами, збільшенням грудей. І саме регулярні сеанси масажу допоможуть впоратися з усіма перерахованими вище проблемами, а також поліпшать загальний психологічний стан майбутньої мами.

Потрібно пам’ятати, що масаж під час вагітності – це не просто приємні моменти, а справжній порятунок, особливо при значному наборі ваги та проблемах з опорно-руховим апаратом. Масаж у студії масажу “Body Line”– це можливість отримати максимальний терапевтичний та заспокійливий ефект для Вас майбутні мами, що в свою чергу:

  • покращує кровообіг в окремих зонах або по всьому тілу;

  • знімає  напругу з хребта та суглобів;

  • попереджує появу розтяжок;

  • розслаблює ментально та фізично;

  • знімає набряки з ніг, рук та інших ділянок;

  • попереджує появу варикозного розширення вен;

  • полегшує майбутні пологи.

 

Але ще варто зазначити, коли саме можна робити масаж вагітній жінці?

Всі триместри мають свої характерні особливості. Наприклад, в перші тижні вагітності організм майбутньої мами дуже вразливий, тому масаж в цей період може бути небезпечний, тому краще його взагалі виключити. А ось починаючи з дев'ятого тижня масаж проводити не тільки можна, а й треба! Масаж в третьому триместрі корисний для підготовки до пологів, а в деяких випадках - і для їх стимуляції. Звичайно ж, процедуру повинен проводити виключно фахівець. Тільки в цьому випадку масаж в період виношування малюка буде не тільки корисний, але і принесе майбутній мамі масу позитивних емоцій і повне розслаблення.

 

Також сьогодні поговоримо і про процес розціджування молока -  це зціджування молочних залоз під час припливу грудного молока. Зокрема, ручне зціджування – це, мабуть, найдешевший та найзручніший спосіб. Для зціджування цим методом, купувати нічого не доведеться, хіба що контейнер для зціджування. Величезною перевагою такого способу зціджування є можливість його використання у будь-який час. Крім того, ручне зціджування може бути точковим, тобто Ваш спеціаліст масажу  може впливати на ті молочні частини Вашого тіла, які особливо потребують спорожнення. Щодо виробітку нового грудного молока, то цей процес відбувається  протягом всіх 24-х годин на добу. Раніше вважали, що це відбувається лише під час стимуляції грудей. Насправді, молоко просто краще виділяється під час прикладання малюка чи зціджування. Протягом доби швидкість вироблення молока не є постійною та визначається станом наповненості грудей. Чим щільніші груди, тим нижча швидкість вироблення молока, і навпаки, чим більш спустошеними є груди, тим більше у них виробляється молока, та тим краще воно виділяється. З цього для нас випливає, що вироблення грудного молока прямо залежить від частоти та ефективності спустошення грудей. М’які та спорожнілі груди є гарантією збільшення синтезу грудного молока, а от нечасті спорожнення та щільні груди – гарантія зниження його синтезу. Чим частіше Вам  будуть зціджувати груди, тим більше молока прибуватиме, при цьому, ідеальних інтервалів для кожної мами не існує. Лише пам’ятайте, що в цій справі, як і в будь-якій іншій, важливою є регулярність!

Отож, якщо прекрасний і найвідповідальніший період Вашого життя – вагітність пройшов і тепер Ви стикнулися із проблемо зцідження молока то звертайте увагу на спеціалістів студії масажу “Body Line”, які вміло та професійно підійдуть до виконання цієї справи. За всіма деталями набирайте адміністраційні номери студії: 067-493-91-04, 098-990-06-00.

 

Сторінка 41 з 70

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер