images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Відключення світла vs продукти: чому псується їжа без холодильника та скільки її можна зберігати

Вівторок, 19 листопада 2024, 09:19

Обстріли енергосистеми повернули до українських домівок відключення світла.

Попереду зима, яку вже встигли прозвати "найсуворішим випробуванням" для енергетики. Деякі експерти пророкують українцям до 20 годин без світла на добу.

Якщо холодильник тривалий час залишається без живлення, їжа в ньому починає псуватися – бактерії розмножуються, цвіль проростає. Так люди наражаються на ризик отруєння.

  • Чому та як псується їжа без холодильника;
  • що буде, якщо з’їсти зіпсовані продукти;
  • як довго можна зберігати у холодильнику їжу, яка швидко псується;
  • чи можна чимось замінити холодильник;
  • та які продукти можна зберігати без холодильника?

Про це "УП. Життя" поспілкувалася з мікробіологинею і засновницею науково-популярної платформи "Мікроб і Я" Оленою Лівінською.

Чому їжа без холодильника псується?

Псування продуктів – це абсолютно природний процес. За допомогою холодильника люди навчилися його сповільнювати. Однак при відключеннях світла він може протікати значно швидше.

Псування продуктів є комплексним процесом, на який впливає низка факторів.

Мікроорганізми

Мікроскопічні організми, зокрема бактерії та гриби, стають причиною псування продуктів найчастіше. Хоча вони не завжди є патогенними, та все одно сприяють псуванню їжі.

Бактерії розщеплюють їжу, утворюючи продукти життєдіяльності. Саме вони мають неприємний смак і запах та можуть бути токсичними.

Бактерії є всюди: у повітрі, на всіх поверхнях, на посуді, на руках. Вони є і в самій їжі.

"До прикладу – свіже м'ясо. Найчастіше воно забруднене кишковою паличкою, бо на ньому залишається кишкова флора тварини. Тому після м'яса завжди треба там мити руки, мати для нього окремі дошки та ножі.

Коли ми варимо м'ясо, кишкова паличка гине, тому ми не маємо ніяких проблем. У сирому м’ясі, яке зберігається при температурі понад 4℃, ця бактерія та інші (наприклад, стафілококи та стрептококи) можуть розмножуватися. Коли вони починають розкладати м’ясо і харчуватися білком, з’являється неприємний запах", – пояснює мікробіологиня Олена Лівінська.

Пліснява – один із різновидів мікроскопічних грибів. Вона схожа на пух і може бути білого, сірого, чорного або зеленого кольорів. Спори плісняви постійно присутні у повітрі.

Пліснява здатна рости при трохи нижчій температурі, ніж більшість бактерій. Тому вона частіше з’являється на їжі в холодильнику. Волога істотно пришвидшує появу плісняви практично всюди.

"Мікроорганізми практично завжди присутні у їжі в невеликій кількості Винятком є тільки стерилізовані продукти. Наприклад, ультрапастеризоване молоко піддається обробці, під час якої гинуть всі мікроорганізми. У вакуумній упаковці воно залишається стерильним, після відкриття – вже ні. Водночас у пастеризованому молоці є спори мікроорганізмів", – запевняє мікробіологиня.

Ферменти

Це природні речовини, які, зокрема, відповідальні за дозрівання фруктів та овочів. Завдяки ферментам вони стають м’якшими та солодшими.

Наприклад, банан змінює колір із зеленого на жовтий, а потім на коричневий. При цьому відбувається також перетворення крохмалю на цукри і це все – саме завдяки ферментам.

Вони завжди присутні у фруктах та овочах, а їхня активність залежить від температури. Тому дію ферментів можна лише сповільнити – наприклад, за допомогою холодильника.

Повітря

Повітря містить кисень, що є причиною окислення продуктів. Через нього може змінюватися колір, смак та вміст поживних речовин.

Світло

Зберігання на світлі деяких продуктів може призводити до втрати ними кольору та вітамінів.

Температура

При кімнатній температурі мікроорганізми розмножуються швидше, ніж у холодильнику. Активність ферментів та швидкість окислювальних процесів теж вищі. Тому температура зберігання продуктів є критичною для тривалості їх придатності.

"Псування продуктів переважно зумовлюється саме діяльністю мікроорганізмів. За сприятливої температури та вологості вони можуть швидко розмножуватися та утворювати продукти життєдіяльності, які часто мають неприємний запах.

Інші фактори також сприяють псуванню, але трохи менше", – зазначає експертка.

Що буде, якщо з’їсти зіпсовану їжу?

Серед ознак псування продуктів – зміна запаху, консистенції та кольору, поява на поверхні слизу, плям чи плісняви.

"Вживання зіпсованих продуктів може призвести до харчових отруєнь різної тяжкості – залежно від того, що це за продукт і які мікроорганізми спричинили його псування.

Особливу і навіть смертельну небезпеку може нести ботулізм. Він виникає внаслідок споживання ботулотоксину, який утворюють бактерії клостридії. Це може відбуватися за відсутності кисню в умовах низької кислотності та недостатньо низької температури зберігання продуктів. Як правило, це трапляється із домашньою (і не лише) консервацією", – розповідає мікробіологиня.

Ботулізм супроводжується ураженням травної системи, м’язовою слабкістю, погіршенням зору та дихальною недостатністю і може призвести до смерті.

Іноді люди вирішують "рятувати" м’ясо, яке має перші ознаки псування, за допомогою його приготування. Однак це лотерея і робити такого все ж не варто.

Мікроорганізми, що спричиняють псування продуктів тваринного походження з дуже високою ймовірністю є патогенними для людини. Токсини можуть не зруйнуватися під час температурної обробки. Крім того, таке м’ясо може мати неприємний смак.

Підпсовану частину овочів чи фруктів можна спробувати зрізати, але із гарним "запасом". Це не повинно нести небезпеки.

Однак у випадку плісняви таке переважно не працює. Вона проростає доволі глибоко. Її маленькі "пушинки" на поверхні – це лише дуже незначна частина, яку ми здатні побачити.

"Якщо відрізати цвілий шматок яблука і спробувати на смак його решту – скоріш за все, ви відчуєте землистий смак плісняви", – каже Олена Лівінська.

Також не варто плутати цвіль, яка виростає у результаті псування їжі, та"благородну" – ту, що використовують для виготовлення сирів (брі, камамберу, дорблю, рокфору тощо).

"Звичайну плісняву викликають випадкові спори плісняви, які проросли на продукті. Вони можуть утворювати токсини та спричинювати харчові отруєння – розлади травлення, головний біль, підвищена температура тощо.

"Благородна" ж пліснява є спеціально селекціонованою, безпечною, не містить генів токсинів та антибіотиків", – пояснює науковиця.

Цвіль також може бути небезпечна через мікотоксини, які продукують деякі її види під час своєї життєдіяльності. Вони бувають дуже різними. Серед мікотоксинів є такі, що здатні викликати сильну інтоксикацію та навіть смерть.

Але ймовірність того, що щось смертельно небезпечне виросте на звичайній кухні, дуже невелика. Проте отримати харчовий розлад та слабкість все ж можливо.

Щодо протермінованих продуктів, які не мають помітних ознак псування, – їсти їх також не варто.

"Термін придатності – це період, протягом якого виробник гарантує якість своєї продукції. Хоча прострочені продукти й можуть бути безпечними, споживати їх не рекомендовано. Їхня якість може знизитися, а ймовірність мікробного забруднення – підвищується. І такі продукти точно не слід давати дітям", – зазначає мікробіологиня.

Скільки можна зберігати без холодильника їжу, яка швидко псується?

Міністерство охорони здоров’я зазначає, що при відключенні електроенергії холодильник, якщо він справний, може зберігати свою температуру протягом 4 годин. Однак для цього він має бути герметично закритим.

Повна морозильна камера за таких самих умов може зберігати продукти замороженими до 2 діб. Напівпуста – 24 години.

Щоб продукти краще зберігалися, варто їх розділити. Швидкопсувні варто розміщувати у найхолоднішій зоні холодильника – "зоні свіжості" для овочів і фруктів.

Заповнений холодильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Однак у жодному разі не можна закривати вентиляційні отвори й не ставити посуд та продукти впритул. Повітря має вільно циркулювати.

Якщо температура у холодильнику вже перевищила 4℃ і протрималася такою хоча б 2 години, то американський урядовий проєкт Food Safety радить викинутинаступні продукти:

  • сирі м’ясо, птицю, рибу та морепродукти;
  • розморожене м’ясо та птицю;
  • ковбасу;
  • відкриті консерви;
  • м’які сири;
  • молоко;
  • сметану;
  • вершки;
  • йогурт;
  • нарізані овочі та фрукти.

За таких самих умов деякі продукти все ж можна зберігати, зокрема:

  • тверді та плавлені сири;
  • вершкове масло та маргарин;
  • свіжі нерозрізані фрукти та овочі;
  • хліб;
  • булочки без начинки, яка містить яйця або молочні продукти.

Якщо заморожені продукти після відключення електроенергії все ще містять кристали льоду, деякі з них можна заморозити повторно, зокрема:

  • м’ясо, птицю і морепродукти;
  • молоко;
  • м’які та тверді сири;
  • овочі та фрукти.

Кімнатна температура створює сприятливі умови для росту та розмноження мікроорганізмів у їжі. Саме тому зберігати продукти без холодильника довго не можна.

М’ясо, рибу і молочні продукти не слід залишати без холодильника більше ніж на 2 години. Влітку цей термін ще зменшується – до 1 години.

Яйця певний час можуть зберігатися при кімнатній температурі – близько 20-22℃. Дозволені строки коливаються від 1 до 3 тижнів – чим вища температура у приміщенні, тим менший термін зберігання.

Приготована їжа не повинна залишатися без холодильника більш як дві 2 години.

Продукти у вакуумному упакуванні можуть зберігатися довше, але вони все одно потребують зберігання в холодильнику. Завжди варто звертати увагу на рекомендації щодо температури та строків, які зазначені на упаковці.

Консерви можна зберігати без холодильника. Однак після відкриття їх слід зберігати в холодильнику та спожити найближчими днями.

Домашню консервацію треба зберігати у прохолодному темному місці. Підвищення температури може призвести до її псування.

Заморожені продукти слід зберігати лише у морозильній камері.

"Розморожування та повторне заморожування призводить не лише до втрати смакових властивостей продукції, але й відчутно впливає на її якість та безпечність. Якщо робоча морозильна камера недоступна, такі продукти потрібно приготувати та спожити найближчим часом, аби уникнути псування",– розповідає Олена Лівінська.

Альтернативи для холодильника

Для нетривалого зберігання їжі можна використовувати термосумку. Щоб вона працювала, необхідно покласти всередину акумулятори холоду – пластмасові посудини, які заповнюються спеціальним сольовим розчином. Попередньо їх треба заморозити.

Також акумулятори холоду можна класти перед відключенням світла до холодильника, аби допомагати його тримати температуру.

Заміною акумуляторів холоду можуть слугувати пляшки з водою, однак їхня ефективність значно менша.

До термосумки варто класти термометр та періодично слідкувати за температурою всередині. Вона має бути нижчою за 4℃, інакше може початися процес псування.

Які продукти можна зберігати без холодильника?

Перелік продуктів, які зберігаються без холодильника, насправді досить широкий. До нього входять:

  • консерви;
  • крупи (гречка, рис, пшенична крупа, кус-кус, булгур тощо);
  • бобові (нут, сочевиця, горох);
  • макарони;
  • коренеплоди (картопля, морква, цибуля тощо);
  • деякі овочі та фрукти (яблука, цитрусові, банани, абрикоси, томати, авокадо тощо);
  • сухофрукти;
  • горіхи;
  • насіння, зокрема соняшникове;
  • хлібні вироби (власне хліб, сухарі, лаваші, крекери, снеки);
  • мед;
  • сухі супи та пюре;
  • локшина швидкого приготування;
  • сухі сніданки;
  • кукурудзяні пластівці;
  • арахісове масло;
  • сухе молоко;
  • олія;
  • солодощі (цукерки, шоколад, вафлі тощо);
  • закриті упаковки соку;
  • закриті упаковки ультрапастеризованого молока.

Однак завжди потрібно звертати увагу на рекомендації щодо зберігання продуктів, які зазначаються виробником на упаковках.

Альона Павлюк, "Українська правда. Життя"

 

Вчені розробили систему, яка "розпізнає" залишки пухлини в мозку: кажуть, достатньо 10 секунд

П'ятниця, 15 листопада 2024, 09:35

Команда науковців зі США розробила діагностичну систему Fast Glioma, яка під час проведення операції за 10 секунд може визначити, чи залишилися в мозку частини ракової пухлини, які потребують видалення. Її створили на основі штучного інтелекту.

Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому у науковому журналі Nature,пише Science Daily.

За словами фахівців, під час оперативного втручання нейрохірургам рідко вдається видалити пухлину повністю. Фрагменти, що залишаються, називають "залишковою пухлиною".

Зазвичай її не помічають, оскільки хірурги не в змозі відрізнити її від здорових ділянок мозку.

Нейрохірург та доктор медичних наук Тодд Холлон каже, що нова технологія покращує лікування пацієнтів, у яких виявили дифузну гліому – злоякісну агресивну пухлину головного мозку.

Медики використовують різні методи, щоб знайти цю "залишкову пухлину". Наприклад, роблять МРТ чи застосовують флуоресцентний препарат. Однак його можна використовувати не для всіх типів пухлин.

Зрештою дослідники вирішили з’ясувати, чи допоможе їм у виявленні залишків пухлини штучний інтелект. Вони проаналізували зразки тканин, взяті у 220 пацієнтів, яким видалили дифузну гліому низького або високого ступеня злоякісності.

Fast Glioma виявила і розрахувала, скільки пухлини залишилося із середньою точністю у приблизно 92%.

Результати дослідження свідчать, що ШІ-технологія пропустила залишкову пухлину з високим ризиком лише у 3,8% випадків. Натомість з використанням традиційних методів "промахів" було більше – майже 25%.

Як працює Fast Glioma

Fast Glioma поєднує у собі дві потужні технології – мікроскопічну оптичну візуалізацію та штучний інтелект.

Система "розпізнає" зразки пухлин за допомогою стимульованої раманівської гістології – методу швидкої оптичної візуалізації з високою роздільною здатністю, розробленого в Університеті Мюнхена (Німеччина).

Водночас ШІ може класифікувати зображення, виступати в ролі чат-ботів, відповідати на електронні листи та генерувати зображення з текстових описів.

Раніше ми розповідали, що вчені знайшли спосіб навчити роботів виконувати хірургічні процедури.

"Ця модель є інноваційним відходом від існуючих хірургічних методів завдяки швидкому виявленню пухлинної інфільтрації з мікроскопічною роздільною здатністю за допомогою ШІ, що значно знижує ризик відсутності залишкової пухлини", – сказав співавтор дослідження Шон Херві-Джампер, доктор медичних наук, професор нейрохірургії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (США).

За словами Тодда Холлона, Fast Glioma працює швидше та точніше, ніж поточні стандартні методи. Крім того, її можна використовувати для діагностики інших пухлин головного мозку у дітей та дорослих.

ВІРА ШУРМАКЕВИЧ 

Чи дійсно ботокс у 20-річному віці запобігає появі зморшок? Пояснюють медики

Середа, 13 листопада 2024, 12:43

У світі набуває популярності так званий "превентивний ботокс", коли жінки віком від 20 до 30 років роблять інʼєкції ботулотоксину, щоб запобігти появі зморшок.

Але деякі лікарі закликають обережно ставитися до цієї тенденції – і не лише через "культ молодості", а й через нестачу досліджень про "профілактичний" ефект інʼєкцій.

Медики розповіли про переваги та ризики введення ботулотоксину в шкіру 20-річних пацієнтів в матеріалах The Guardian і The Washington Post.

Чи працюють інʼєкції ботулотоксину до появи зморшок?

Так, відповідає професор пластичної хірургії Університетського коледжу Лондона Афшин Мосахебі.

Введення ботулотоксину у шкіру, перш ніж на ній зʼявилися дрібні зморшки, дійсно може сповільнити їхню появу. Але це зовсім не означає, що превентивні інʼєкції є панацеєю від старіння шкіри, наголошує лікар.

"Мімічні зморшки з'являються з двох причин. Одна з них полягає в тому, що коли наші м'язи рухаються, шкіра над ними постійно морщиться і починає "витравлювати" лінії в шкірі – якщо постійно м'яти шматок тканини, там утвориться складка.

Іншою причиною є витончення шару дерми шкіри, яке відбувається з віком, і особливо під впливом сонця", – каже Мосахебі.

Ін'єкції ботоксу усувають першу причину старіння та ускладнюють появу зморшок або робить їх менш помітними. Але з часом витончення шкіри все одно призведе до появи зморшок, просто меншою мірою.

При цьому, за словами лікаря, з часом людині може знадобитися дедалі більше інʼєкцій, щоб отримувати помітний ефект, а якщо вона вирішить припинити їх, то шкіра буде старіти як зазвичай.

"З часом ви стаєте більш стійкими до токсинів, тому кількість ботулотоксину, яка працювала на початку лікування, може не спрацювати так добре пізніше", – додає Мосахебі.

Ботулотоксин дійсно блокує нервові сигнали, які "наказують" м'язам скорочуватися, що запобігає утворенню або поглибленню мімічних зморшків, каже президент Американського товариства пластичних хірургів Стівен Вільямс.

Але це лікування спрацює не для всіх видів зморшок і не допоможе прибрати інші ознаки старіння, як-от пігментні плями.

Зрештою, лікар Мосахебі вважає, що занадто ранній початок інʼєкційного омолоджування спонукає людей зациклюватися на тільки на зовнішності.

Він рекомендує молоді вживати заходів для сповільнення процесу "стоншування" шкіри, перш ніж замислюватися про інʼєкції – наприклад, захищати шкіру від сонця й уникати куріння.

"У 20 років крем від сонця – набагато кращий варіант, ніж ботокс", – каже лікар.

ОЛЕНА БАРСУКОВА 

 

Зранку, в обід чи ввечері: в яку пору дня найкраще пити каву

Вівторок, 12 листопада 2024, 12:29

Зранку, в обід чи ввечері: в яку пору дня найкраще пити каву
Кава може впливати не лише на відчуття бадьорості, а й певні гормони і метаболізм
Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images
20452

Більшість людей п'ють каву вранці як щоденний ритуал для підняття енергії. Однак часом цей напій вживають протягом дня, зокрема під час роботи, перед тренуванням або навіть ввечері.

Зазвичай каву цінують за смак та високий вміст кофеїну – речовини, яка може підвищувати рівень енергії та когнітивні здібності завдяки стимуляції нервової системи, пише Health.

Однак вплив цього напою на організм здатний відрізнятися, залежно від часу доби.

Кава зранку

Кава за сніданком може допомогти почуватися бадьоро. Однак науковці стверджують, що для деяких людей ранковий напій може мати потенційну шкоду для здоров’я через вплив на рівень цукру в крові та на показники певних гормонів.

  • Вплив на кортизол

У людському організмі кортизол відіграє важливу роль у регулюванні імунної функції, метаболізму, запалення та стресу.

РЕКЛАМА:

Попри його значущість для здоров’я, занадто високий рівень цього гормону може нашкодити. Надлишок кортизолу пов’язаний із високим рівнем холестерину, цукру в крові, високого артеріального тиску та надлишку жиру в області живота.

Деякі дослідження показують, що кава може підвищувати рівень кортизолу, але зазвичай цей ефект тимчасовий.

Водночас в умовах стресу показники цього гормону збільшуються більш відчутно. Тому вчені радять зменшити вживання кави, якщо перебуваєте в стані сильного стресу, зокрема під час хвороби, напруженого дня чи за нестачі сну.

  • Вплив на рівень цукру

Інше дослідження показало, що вживання кави за нестачі сну також впливає на здатність організму використовувати та регулювати рівень цукру в крові.

Коли учасники експерименту з недосипанням випивали чашку кави, що містила 300 мг кофеїну, за 30 хвилин реакція їхнього організму на цукор зросла на 50%.

Тому після недоспаної ночі краще спершу з’їсти білкову їжу, яка допоможе збалансувати рівень цукру в крові та кортизолу, а згодом пити ранову чашку кави.

Кава після обіду

Вживання кави в другій половині дня може допомогти краще працювати розумово та більш продуктивно фізично.

Наприклад, Міжнародне товариство спортивного харчування рекомендує за 60 хвилин до заняття спортом вживати продукти, що містять кофеїн, аби отримати більшу користь від фізичної активності.

Дослідження показують, що кофеїн може підвищити працездатність, вироблення енергії та спалювання жиру під час фізичної активності, що здатне стимулювати втрату ваги.

Крім того, кава може прискорити метаболізм та розщеплення жиру в організмі.

Однак не варто покладатися на цей напій, аби змінити вигляд власного тіла. Для схуднення набагато важливіша наявність повноцінного харчування за зменшення загального споживання калорій.

Крім того, не слід забувати про потенційний негативний вплив надлишку кави на серцево-судинну систему.

Також слід пам’ятати, що навіть чашка кави за обідом може порушити сон, особливо в чутливих до кофеїну людей.

Науковці доводять, що вживання кави з кофеїном за 6-8,8 годин перед нічним відпочинком здатне погіршити якість сну.

Цей ефект може проявлятися у збільшенні часу, необхідного для засинання. Також кава здатна скоротити загальний час сну, що погіршує сон наступної ночі і може сприяти залежності від кофеїну.

Тому для більшості людей безпечніше обмежити споживання кави до середини дня.

Кава ввечері

Більшість людей уникають кави ввечері, особливо перед сном. Однак чутливість до кофеїну залежить від генетики – деякі люди не мають проблем зі сном, навіть якщо п'ють каву незадовго до того, як піти спати.

Результати огляду наукових робіт показали, що найкраще каву з кофеїном вживати щонайменше за 8,8 годин до сну, що мінімізувати негативний вплив.

Раніше ми розповідали, про безпечну норму кави та способи відмовитися від кофеїну.

Світом шириться новий варіант COVID-19: три речі, які варто про нього знати

Понеділок, 11 листопада 2024, 09:48

Світом шириться новий штам COVID-19, який назвали ХЕС. Він, як і багато інших варіантів, є частиною "сімейства" Омікрон.

Цей варіант вже виявили у багатьох країнах Європи, Китаї та США. За прогнозами експертів, вже взимку XEC може стати домінантним, адже саме у цей час кількість заражень досягають свого піку, пише Yale Medicine.

Скотт Робертс, доктор медичних наук та фахівець з інфекційних захворювань Єльського університету (США) розповів, чим новий субваріант коронавірусу відрізняється від вже відомих, чи наявні вакцини, щоб захистити організм та як вберегтися від зараження.

Чим XEC відрізняється від інших штамів COVID-19?

Однією з ключових відмінностей є те, що XEC утворився шляхом злиття двох раніше відомих варіантів коронавірусу. Наразі відомі такі:

  • KP.3.1.1, "нащадок" KP.3;
  • гібрид двох варіантів JN.1 ("Дженні");
  • MC.1, "нащадок" KP.3.1.1.

Таке могло трапитися, коли, до прикладу, одна людина інфікувалася різними штамами.

Друга відмінність полягає у тому, що штам XEC має щонайменше одну нову мутацію. Утім, як це може вплинути на хворого, ще не з’ясовано.

Чи наявні вакцини здатні захистити від нового варіанту коронавірусу?

Фахівці очікують, що ті вакцини, які вже винайшли для захисту організму від COVID-19, будуть "добре працювати проти XEC та інших варіантів, які можуть переважати у майбутньому".

Проте неможливо гарантувати 100%-ий збіг між вакциною та циркулюючим варіантом, зважаючи на його мутацію, каже Скотт Робертс, доктор медичних наук та фахівець з інфекційних захворювань Єльського університету (США). Нещодавно оновлені вакцини також повинні забезпечити захист від XEC, додав Робертс.

"З цієї точки зору, хоча цей новий варіант може дещо послабити імунітет, який забезпечують вакцини, я оптимістично налаштований, що ми матимемо певний рівень захисту", – каже Скотт Робертс.

Що робити, аби уникнути зараження?

Фахівці стверджують, найкращим захистом досі залишається вакцинація. Йдеться саме про щеплення оновленими вакцинами Pfizer, Moderna та Novavax.

Окрім того, знизити ризик інфікування допоможуть:




 

Сторінка 6 з 82

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер