images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


У Японії вперше вивели геномодифікованих свиней, органи яких можна буде пересадити людині

Середа, 14 лютого 2024, 12:12

Японська компанія PorMedTec заявила, що вперше вивела трьох геномодифікованих поросят, органи яких будуть придатні для трансплантації людині.

Вони матимуть менший ризик імунного відторгнення, а це відкриває шлях для майбутніх міжвидових трансплантацій, пише The Japan Times.

Команда, у складі якої є члени американської біотехнологічної компанії eGenesis, вивела свиней, використовуючи клітини, що у вересні надала їм американська компанія. Вони перенесли їхні ядра в яйцеклітини, створивши генетично модифіковані ембріони. Потім їх імплантували в матку сурогатної матері-свині, щоб отримати клонованих поросят.

У лютому троє клонованих свиней з’явились на світ шляхом кесаревого розтину. Вони мають 10 різних модифікованих генів, які запобігатимуть відторгненню органа, якщо у майбутньому їх пересадять людині.

Фото: dusanpetkovic/Depositphotos

"На реалізацію ксенотрансплантації довго чекали в Японії, але вона залишалася на стадії фундаментальних досліджень, оскільки свині, які могли б витримати клінічне випробування, були лише на стадії розробки", – йдеться в заяві PorMedTec.

Коли свині підростуть, їх передадуть науковим установам Японії, щоб дослідити, чи можна трансплантувати їхні органи іншим тваринам, наприклад, мавпам.

Науковці сподіваються, що пересадка клітин і органів від тварини до людини (ксенотрансплантація) допоможе вирішити проблему нестачі донорів органів у світі.

Раніше ми розповідали, як при житті надати згоду на посмертне донорство.

 

"Укрпошта" отримала ліцензію на продаж ліків: їх доставлятимуть у відділення або додому

Середа, 14 лютого 2024, 12:12

"Укрпошта" отримала ліцензію на торгівлю медикаментами. Це означає, що ліки можна буде придбати в одному з її відділень або замовити доставку додому.

Як розповів в ефірі телемарафону міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, "Укрпошта" отримала ліцензії від Держлікслужби на гуртову торгівлю та на продаж ліків як поштовий оператор.

Міністр зазначив, що необхідні препарати можна буде замовити онлайн або по телефону. Далі вони прибудуть до найближчого до клієнта поштового відділення або ж можна буде замовити їхню доставку безпосередньо до помешкання.

"Таким чином ми розв’яжемо проблему забезпечення доступності ліків по всій країні", – наголосив Віктор Ляшко.

"Укрпошта" отримала ліцензію на торгівлю ліками. Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Нагадаємо, одним із кроків вирішення проблеми доступності ліків є мобільні аптеки. Так, перша з них запрацювала у січні на Харківщині. Вона охоплює 80 населених пунктів області і працює винятково у селах, де немає стаціонарних аптек.

В аптеках такого типу відпускають як безрецептурні препарати, так і лікарські засоби, що реалізуються за рецептом. Його можна пред’явити у будь-якій формі (паперовій чи електронній).

Натомість там не продають наркотичних засобів та психотропних речовин.

Громади інформуватимуть про прибуття аптеки. Її маршрут формуватимуть відповідно до потреб населення.

Грижі міжхребцевих дисків.

Вівторок, 13 лютого 2024, 13:35

Грижі  (кили) міжхребцевих дисків.

Дуже частою причиною болю в хребті є кила (грижа) міжхребцевого диску. Це розрив диска хребта від перевантаження, порушення його живлення або травми. У результаті розриву зовнішнього фіброзного кільця міжхребцевого диска в хребетний канал випинається його внутрішній вміст (пульпозне ядро, що представляє собою драглисту масу діаметром 2 - 2,5 см, оточеного щільним хрящовим кільцем). Випнута частина диска може затиснути  нерви й судини спинного мозку, си мптомами якого є  біль у хребті та іншими порушеннями. Є два варіанти розвитку хвороби – протрузія та пролапс диску.

Протрузія - це випинання диску назовні без розриву фіброзного кільця. При цьому допускається ще консервативне лікування.

При пролапсі наступає повний розрив фіброзного кільця й тому необхідно проводити оперативне лікування . Нажаль оперативне лікування забирає наслідок - саму грижу , а не причину її утворення. Тому грижа може виникати повторно.

То що необхідно роби ти, щоб грижа диску не виникала знову?

Потрібно змінювати свій стереотип рухової активності, коротше кажучи, правильно навантажувати хребет - правильно згинатися, підіймати вантажі, а також закачувати м`язи спини. У своїй практиці я застосовую введення препаратів, які покращують живлення міжхребцевого диску безпосередньо в остисті відростки хребта,  що дозволяє  зберігати максимальною концентрацію ліків у хворому місці. Цей унікальний метод дозволяє покращити доступ поживних речовин безпосередньо до хребця і потім - до міжхребцевого диска. Цей метод - остеорефлексотерапія. Завдяки цій методиці можливо уникнути ускладнень гриж міжхребцевих дисків, а часто і оперативного втручання.

Лише небагато лікарів в Україні володіють цією методикою  введення ліків. Цьому  методу  я навчався в Латвійському інституті клінічної та експериментальної медицини (проф. Янковский Г.А.) в 1989 році.  Також показано введення препаратів для зняття запалення, набряку стисненого корінця паравертебрально (біля остистого відростка хребця).

 

Приведу приклад: пацієнт з килою диску в поперековому відділі хребта  L5-S1 розміром 12,5 мм був направлений на оперативне лікування в нейрохірургічне відділення, від якого він відмовився.

Йому було проведене консервативне лікування методом остеорефлексотерапії  та паравертебральних ін’єкцій, тракцій.

Після чого почував себе добре протягом 6 років. Після незручного  підняття вантажу  звернувся знову зі скаргами на біль в попереку. На комп’ютерній томографії - зменшення кили диску L5-S1 до 7,1мм. Після нетривалого лікування  (9процедур) він став почувати себе повністю здоровим.

Тривалість лікування залежить від стану пацієнта. І може становити  тиждень – два, чи більше.

Щодо болючості методу. Ця процедура не болюча. Інколи пацієнти перепитують: „Чи вже зробили укол?”

 

Лікар вищої категорії

Ярослав Володимирович ПІНКЕВИЧ,

Амбулаторна медична допомога,

м. Тернопіль, вул. Квітка Цісик, 41

+38(098)2598811

(інстаграм) vertebrologiaternopil

Ліц. МОЗ України АБ 554009 від 18.08.2010

 

ГРВІ у немовляти: що обов’язково знати батькам

Вівторок, 13 лютого 2024, 11:39

Лихоманка, нежить та кашель – найбільш часті симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) як у дорослих, так і у дітей до року.

Висока температура у немовляти викликає занепокоєння у батьків та не дає спати ночами. Розповідаємо, як бути з цим та іншими симптомами, аби малюк легше переніс осінньо-зимові спалахи.

"УП. Життя" поспілкувалась з педіатринею Катериною Погорєловою про ГРВІ у немовлят про запитання, які завжди цікавлять молодих батьків:

  • як збити температуру у немовляти;
  • чим лікувати нежить у немовлят;
  • що робити, якщо немовля кашляє;
  • як діяти, якщо дитина на грудному вигодовуванні (ГВ), а мама захворіла;
  • чи існує вакцина від ГРВІ для немовлят.

Температура, кашель і нежить у немовлят коли звертатись до лікаря?

Будь-які симптоми ГРВІ у дитини до року потребують обов’язкового звернення до лікаря! Самолікування шкідливе та небезпечне для здоров’я немовляти!

Будь-які симптоми ГРВІ у дитини до року потребують обов’язкового звернення до лікаря! Фото:doble.dphoto/Depositphotos

Педіатриня Катерина Погорєлова наводить термінові прояви, які потребують негайної консультації спеціаліста:

-   лихоманка, яка не реагує на жарознижувальну терапію;

-   тахіпное (пришвидшене дихання, задишка);

-   гіперзбудженість: виражений, не характерний дитині крик та плач, який неможливо зупинити;

-   дуже в’яла та сонлива дитина;

-   пульсування, западання або пульсація тім’ячка;

-   будь-який висип.

"Небезпечним є петехіальний висип при лихоманці, характерною ознакою є те, що коли ми натискаємо на елементи – вони не бліднуть. В цьому випадку потрібно негайно викликати швидку", – наголошує дитяча лікарка.

Небезпечним є петехіальний висип при лихоманці, характерною ознакою є те, що коли ми натискаємо на елементи – вони не бліднуть. Фото: The BMJ.

ГРВІ у немовлят: симптоми та особливості перебігу

Немовлятами вважаються діти до року. Педіатриня розповідає, що у малюків ГРВІ проявляються так само як і у дорослих. Різниця в симптомах залежить від того, який саме вірус потрапив в організм та на яку частину дихальної системи він повпливав.

"Найбільш частими симптомами ГРВІ є: нежить, закладеність носа, біль у горлі, кашель та температура.

Лихоманка, слабкість та в’ялість – це прояви інтоксикаційного синдрому. При ГРВІ може бути блювання на фоні високої температури", – ділиться лікарка-педіатриня Катерина Погорєлова.

Експертка зазначає: особливістю дітей до року є те, що інфекція може дуже швидко ускладнюватись. Наприклад, зранку в дитини нежить та закладений ніс, а вже ввечері – отит. Це особливість маленьких діток, у яких симптоми можуть дуже швидко погіршуватись. Немовлята більш сприйнятливі до багатьох вірусних інфекцій, та мають високий ризик ускладнень через їх незрілу імунну систему.

Складність перебігу хвороби немовлят також полягає в тому, що вони не можуть сказати, що їх болить. Тому батьки в змозі лише запідозрити певне захворювання, а лікарі вже можуть його діагностувати.

Складність перебігу хвороби немовлят також полягає в тому, що вони не можуть сказати, що їх болить. Фото: l.tomsickova/Depositphotos

Читайте також: 10 ознак того, що у вас більш ніж застуда

Якими ГРВІ найчастіше хворіють діти до року

Лікарка зазначає, що у немовлят, як і в інших дітей та дорослих, зустрічаються всі класичні респіраторні вірусні інфекції.

"У діток до року частіше можна виділити наявність респіраторно-синцитіального вірусу, який спричиняє гострий бронхіоліт та гостру пневмонію вірусної етіології", – пояснює Катерина Погорєлова.

Чи важливо відрізняти грип у немовлят: симптоми та перебіг

Лікування грипу відрізняється від інших ГРВІ, тому його точно варто ідентифікувати. Адже вірус грипу – чи не єдиний, для якого є противірусний лікарський засіб з доказовою ефективністю.

"Озельтамівір – єдиний доказовий противірусний препарат, який діє на вірус грипу та допомагає швидше одужати, проте використовується лише за призначенням лікаря! Інші противірусні препарати – недієві та недоказові та працюють хіба як ефект плацебо", – наголошує педіатриня.

 

Вживати лікарський засіб озельтамівір потрібно лише за призначенням лікаря після підтвердження діагнозу. Самолікування шкідливе та небезпечне для вашого здоров’я!

Лікарка розповідає, якими можуть бути симптоми грипу у немовлят:

  • Наявні всі класичні симптоми респіраторної інфекції: лихоманка, сухий кашель, можливі нежить та біль у горлі.
  • Захворювання починається з високої температури 39-40 градусів, яка погано реагує на жарознижувальну терапію.
  • Супроводжується вираженим інтоксикаційним синдромом: м‘язовий біль, сильний головний біль та слабкість.

Запідозрити грип можна на основі симптомів та проведеного експрес-тесту, який покаже результат за кілька хвилин.

Грип починається з високої температури 39-40 градусів, яка погано реагує на жарознижувальну терапію.Фото: didesign/Depositphotos

Читайте також: Як підготуватися до сезону грипу: 5 простих рекомендацій

Лікування ГРВІ у немовлят: які засоби не можна давати малюку

При ГРВІ важливо регулярно давати дитині рідину, якщо вона на грудному вигодовуванні – грудне молоко.

"Часте грудне вигодовування найкраще допомагає дитині з ГРВІ: через грудне молоко мама передає дитині імунні клітини, які допомагають побороти інфекцію.

Також грудне молоко на 88% складається з води, а при ГРВІ особливо важливим є вживання рідини", – наголошує на важливості ГВ дитяча лікарка.

Якщо Ви вживаєте певні медикаменти – порадьтеся з Вашим лікарем, чи сумісні вони з ГВ.

Складність полягає в тому, що лікування більшості вірусних захворювань – симптоматичне, тобто для них немає чарівної таблетки, яка вилікує від вірусу, є лише засоби, які впливають на конкретні симптоми.

"Для дітей до року є мінімальна кількість медикаментів, які можна використовувати. Не можна давати таблетки, спреї та сиропи.

Використовувати дозволено жарознижувальні сиропи та супозиторії, краплі при нежиті та інгаляції, якщо вони призначені лікарем. Якщо це сиропи – то тільки жарознижувальні, від кашлю – заборонені дітям до 6 років", – пояснює педіатриня Катерина Погорєлова.

Часте грудне вигодовування найкраще допомагає дитині з ГРВІ: через грудне молоко мама передає дитині імунні клітини, які допомагають побороти інфекцію. Фото: t.tomsickova/Depositphotos.

Читайте також: Оксолінова мазь для профілактики грипу: чому це не працює. ПОДКАСТ

Де міряти і яка нормальна температура у немовлят

Є кілька варіантів вимірювання температури: під пахвою, в роті та ректально.

"Вважається, що найбільш точною є ректальна температура, яка у нормі – 37,3-37,7 та вимірюється 1-2 хвилини. В роті температуру потрібно вимірювати 3-4 хвилини, під пахвами – 8-10 хвилин. Нормальна температура тіла у немовлят під пахвою може бути до 37,3-37,4. При цьому електронні градусники є найбільш безпечними для використання, ртутні – найбільш точно відображають температуру тіла", – пояснює дитяча лікарка.

Експертка додає: якщо дитина дуже активно крутиться, у неї є діарея, анальні тріщини чи подібні тому процеси – ректально виміряти температуру не вийде.

У роті також буває складно провести вимірювання – завадити можуть виразки на слизовій оболонці, афтозний стоматит або плач та неспокій дитини. Тому найбільш зручно батькам вимірювати температуру під пахвою, хоча це не найбільш точний метод.

Нормальна температура тіла у немовлят під пахвою може бути до 37,3-37,4. Фото: sofiiashunkinagmail.com/Depositphotos

Яку температуру у немовлят потрібно збивати

За інструкціями МОЗ ми знаємо, що не варто збивати температуру нижче позначки 38-38,5. Проте педіатриня наголошує, що батькам потрібно орієнтуватися на загальний стан дитини. Ознаками, що в малюка присутнє погіршення загального стану при підвищеній температурі є капризність чи навпаки – виснаженість, немовля не хоче їсти та нічого робити.

"Рекомендую батькам зважати не лише на позначку термометра, а й на самопочуття дитини. Якщо ми бачимо 38 та дитину без змін поведінки і самопочуття – збивати температуру не варто. Проте якщо температура 37,8 і видно, що малюк змінився і погано себе почуває – потрібно збивати", – ділиться лікарка Катерина Погорєлова.

Педіатриня зазначає: для дітей є лише 2 безпечних жарознижувальних препарати: ібупрофен, який можна давати з 3 місяців та парацетамол – з народження.

В інструкції вказане орієнтовне дозування, тому потрібно уміти розрахувати точну дозу самостійно.

Доза ібупрофену – 10 мг на кг, парацетамолу – 15 мг на кг, що розраховуються індивідуально для кожної дитини.

При наявності лихоманки у немовляти рекомендовано звертатись до лікаря та консультуватись з приводу медикаментозного лікування та дозування.

Ці препарати є у вигляді сиропів, тому потрібно перевести мг у мл за пропорцією.

Також можливі жарознижувальні препарати у вигляді супозиторіїв ("свічок"), проте дати точну дозу в цьому випадку набагато важче, аніж з сиропом.

"Парацетамол – використовувати максимум 4 рази на день з інтервалом 4-6 годин. Ібупрофен можна давати максимум тричі на день з інтервалом 6-8 годин. Препарати починають працювати через 45 хвилин, тобто потрібно зачекати аби лікарський засіб подіяв і лише після цього переміряти температуру.

Тобто спочатку даємо дитині ібупрофен, переміряємо температура через 45 хв –  годину. Якщо температура не падає,  а росте – даємо парацетамол. Якщо температура знизилась хоч на 0,1°C – чекаємо далі", – консультує педіатриня.

Лікарка наголошує, що використовувати анальгін та аспірин при лихоманці у дітей – протипоказано. Існує побічна дія, яка може нашкодити дитині: синдром Рея. Також люди іноді приймають но-шпу при високій температурі, проте вона не працює в такому випадку, адже впливає на гладкі м’язи шлунково-кишкового тракту, а не на розширення судин.

"Якщо малюк захворів та лихоманить, особливо якщо температура не реагує на жарознижувальну температуру – потрібно звертатись до лікаря. Якщо лікар порекомендував лікуватись вдома, проте через 3 дні покращення немає і температура тримається – потрібно звернутись ще раз", – додає Катерина Погорєлова.

При наявності лихоманки у немовляти рекомендовано звертатись до лікаря та консультуватись з приводу медикаментозного лікування та дозування. Фото: kalinovsky/Depositphotos

Читайте також: Ніякого оцту і кутання: що робити з температурою, коли немає ліків? Пояснює МОЗ

Як лікувати кашель у немовлят

Педіатриня не рекомендує лікувати сухий чи вологий кашель самостійно, адже він є захисною реакцією організму та може мати різні причини.

"Призвести до кашлю можуть захворювання носа, горла, голосових зв'язок, трахеї, бронхів та легень. Тому лікар повинен діагностувати причину кашлю та стосовно неї призначати лікування малюку", – пояснює Катерина Погорєлова.

Аби полегшити будь-який кашель у дитини до року, батьки повинні давати малюку достатню кількість рідини та підтримувати вдома температуру 21-23°C і вологість повітря 50-70%, радить дитяча лікарка. А далі – звертатись до педіатра і отримати призначення.

Педіатриня застерігає від самостійного використання муколітиків дітям до шести років, адже вони посилюють продукцію та виділення мокроти.

"У дитини не сформований достатньо кашльовий рефлекс, тому вона не може відкашляти все мокротиння, продукція якого посилюється завдяки дії муколітиків.

Мокротиння, яке залишається в нижніх дихальних шляхах,  є поживним середовищем для росту бактерій і як наслідок ускладнення у вигляді пневмонії", – додає лікарка.

Читайте також: Кашель у дитини: що робити і коли йти до лікаря? Інструкція МОЗ

Як лікувати нежить у немовлят

Педіатриня пояснює, що у новонароджених носові ходи маленькі та звужені, тому сопіння, хропіння та хрюкання в цьому віці можуть бути присутніми.

Слизова оболонка носа реагує на пил та частинки з навколишнього середовища та продукує свій секрет, тому може бути фізіологічний нежить у немовлят, який проходить з часом.

"При нежиті у немовлят можна промивати носик сольовим розчином у вигляді крапель, а не спреїв. Якщо ніс закладений, дитина сопе – як симптоматичну терапію дозволено використовувати судинозвужувальні краплі, що знімають набряк. Їх застосовують не більше 5 днів, адже надалі можливий розвиток медикаментозного риніту", – консультує Катерина Погорєлова.

В аптеці можна придбати або сольовий розчин у вигляді крапель, або звичайний фізіологічний розчин з піпеткою для зручного використання. Самостійно готувати розчинити не варто, щоб не нашкодити дитині.

У новонароджених носові ходи маленькі та звужені, тому сопіння, хропіння та хрюкання в цьому віці можуть бути присутніми. Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Читайте також: Чи може дитина з нежитю відвідувати школу або садок? Роз'яснення МОЗ

Профілактика ГРВІ у немовлят

  • Чи існує вакцина від ГРВІ?

Грип – єдина ГРВІ, проти якої існує вакцина. Педіатриня зазначає, що вакцинація від грипу немовлят можлива з 6 місяців.

"Вакцинуватись справді необхідно, адже в грипу важкий перебіг та небезпечні ускладнення, а маленькі діти знаходяться в групі ризику.

Якщо це дитина до 6 місяців – робимо "ефект кокона": вакцинуються всі, хто контактує з дитиною. Якщо дитині вже є 6 місяців – вакцинуємо і її", – радить лікарка Катерина Погорєлова.

Педіатриня пояснює, що діткам до 9 років перший раз потрібно ввести дві дози з інтервалом 1 місяць, а далі – щороку рекомендована ревакцинація один раз на рік.

Вакцинація від грипу немовлят можлива з 6 місяців. Фото: Syda_Productions/Depositphotos
  • Як батькам не заразити дитину власним ГРВІ?

При більшості поширених захворювань, таких як ГРВІ, безпечно продовжувати годувати дитину грудьми, якщо дотримуватися належних гігієнічних заходів, наприклад, миття рук. Продовження грудного вигодовування допоможе мамі зберегти запаси молока і забезпечить дитині захист від хвороби матері.

"Коли мама годує груддю, вона передає свої антитіла дитині. Якщо хворіє мама, а дитина на ГВ – скасовувати його не варто, потрібно залишити часте грудне вигодовування і пам’ятати, що у матері продукуються та передаються дитині захисні клітини проти вірусу", – розповідає лікарка Катерина Погорєлова.

Педіатриня пояснює, що сам вірус з молоком не передається, шлях його поширення – повітряно-крапельний. Тобто передача вірусу може відбутись при обніманні та диханні, проте одягати мамі маску сенсу немає, бо вона може бути заразною ще до появи перших симптомів.

Коли мама годує груддю, вона передає свої антитіла дитині. Фото: t.tomsickova/Depositphotos

Коли захворів, наприклад, тато, а всі інші поки здорові – бажано використовувати певну дистанцію під час захворювання, якщо є можливість, додає лікарка.

"Якщо вдома є немовля і ми знаємо, що зараз епідемія певних ГРВІ – то варто уникати великих скупчень людей, якщо це можливо та обов’язково пам’ятати про гігієну", – радить педіатриня.

Вірус папіломи людини підвищує ризик розвитку серцевих захворювань у жінок – дослідження

Понеділок, 12 лютого 2024, 14:30

Жінки, інфіковані вірусом папіломи людини (ВПЛ), мають вищий ризик  атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому European Heart Journal, повідомляє Clinical Advisor.

Команда вчених з Південної Кореї вивчала зв’язок між інфекцією ВПЛ та смертністю від серцево-судинних захворювань. Протягом 8,5 років вони спостерігали за станом здоров'я 163 250 корейських жінок, яким підтвердили діагноз ВПЛ під час скринінгу і які не мали серцево-судинних захворювань.

За цей період дослідники виявили 134 випадки смерті від серцево-судинних захворювань. Також рівень смертності у жінок з ВПЛ був у 1,5 раза вище, ніж у неінфікованих.

Фото: mapo_japan/Depositphotos

Науковці виявили у 3,9 раза вищий ризик розвитку атеросклерозу у жінок з ВПЛ; ішемічної хвороби серця – 3,7 раза, інсульту – 5,9 раза.

Науковці також встановили, що у жінок з ВПЛ та ожирінням був вдвічі вищий ризик смертності, ніж у інфікованих жінок без надлишкової ваги.

"Це дослідження підкреслює важливість комплексного догляду за пацієнтами з ВПЛ високого ризику. Клініцисти повинні стежити за станом серцево-судинної системи у пацієнтів з ВПЛ високого ризику, особливо тих, хто страждає ожирінням або іншими факторами ризику.

Важливо, щоб люди з ВПЛ високого ризику усвідомлювали потенційні ризики захворювань серця та раку шийки матки", – зазначив керівник дослідження професор Чеонг.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року вчені повідомили, що розробили новий метод лікування раку шийки матки. За їхніми словами, він зменшує ризик смерті на 35%.

Однак проблема залишається глобальною, зокрема у третіх країнах. Акторка та модель з Індії інсценувала власну смерть, щоб привернути увагу громадськості до проблеми раку шийки матки.

 

Сторінка 7 з 67

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер