images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


За який час має приїжджати швидка під час воєнного стану? Відповідь МОЗ

Понеділок, 12 вересня 2022, 12:04

В Україні питання доїзду бригади "екстренки" регулюється постановою Кабміну №1271.

Усі виклики, залежно від скарг пацієнта, поділили на критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні ще з грудня 2020 року.

Від типу виклику залежить швидкість, з якою до пацієнта приїдуть медики. В умовах війни приїзд бригади можуть відтермінувати до припинення загрози, якщо ведуться активні бойові дії.

У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, як "швидка" має приїжджати на виклик, зокрема під час війни.

 

Фото: blurAZ1/Depositphotos

Які є виклики "швидкої"?

  • Критичні – супроводжуються відсутністю або неефективним диханням, ознаками масивної кровотечі чи крововтрати.
  • Екстрені – супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання.
  • Неекстрені – пацієнт потребує оцінки стану здоров’я, проте його стан не є невідкладним, а відстрочення надання медичної допомоги не призведе до погіршення його стану.
  • Непрофільні – стан пацієнта не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги на місці.

На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений – за 20 хвилин.

На неекстрені або непрофільні виклики медики не виїжджають.

Якщо звернення неекстрене, до пацієнта можуть направити медиків, але лише за умови, що є вільні бригади, а пацієнт не може отримати первинну медичну допомогу у сімейного лікаря.

Якщо виклик непрофільний, пацієнта можуть проконсультувати за телефоном.

Однак у деяких випадках "швидка" може їхати довше.

Через обставини, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу доїзду.

Йдеться про такі обставини, як ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо.

За законом, "швидка" може їхати трохи довше вказаного часу не більше ніж у 25% випадків, а при екстрених викликах – не більше ніж у 15% випадків.

Водночас під час війни приїзд "швидкої" можуть відтермінувати до припинення загрози, якщо ведуться бойові дії.

"В умовах воєнного стану у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади буде відтермінований до припинення загрози", – пояснюють у МОЗ.

Нагадаємо, раніше у МОЗ пояснювали, чи їздить "швидка" під час комендантської години.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

 

5-річній дівчинці, яка втратила ногу під час обстрілу росіян на Херсонщині, встановили протез

Середа, 07 вересня 2022, 13:41

На початку травня російська ракета влучила у будинок на Херсонщині, де жила 5-річна Марина з батьками. Її доставили до лікарні у Кривому Розі, де дівчинці ампутували ногу вище коліна.

У травні дівчину перевели в столичний "Охматдит", де й почалась реабілітація.

Впродовж трьох місяців медики психологічно та фізично готували дитину до протезування. Вони допомогли зміцнити м’язи тіла, підготувати ніжку, навчити тримати координацію на одній нозі та вільно переміщуватися у просторі.

"Перед протезуванням дитини необхідно, щоб усе її тіло було готове до цього. Нам необхідно було зміцнити м’язовий корсет, правильно сформувати куксу за допомогою бандажів.

Щодня ми збільшували навантаження та час занять. Дитина, яка постійно лежала, тепер вільно тримає координацію, пересувається по палаті, стрибає, самостійно може сісти в коляску", – розповідає реабілітолог Назар Борознюк.

Фото: "Охматдит"

Найважче було подолати страх ходити на протезі. Тому з Мариною та її рідними від першого дня працює психолог.

"Під час занять з Мариною ми систематично використовуємо метод когнітивно-поведінкової терапії для формування позитивних установок на майбутню реабілітацію, формування мрій та планів.

З родиною постійно проводиться сімейна терапія, як підґрунтя майбутнього одужання Марини",— розповідає психологиня Тетяна Підкова.

Вона додає, що також використовує підходи арттерапії. Разом з дівчинкою вони малюють, ліплять, вирізають, творять красу. Це допомагає знизити рівень тривожності.

Зараз 5-річна дитина вільно переміщується на навчальному протезі, навіть без милиць, хоча спершу боялась навіть вдягнути.

Лікарі додають, що дівчинка навіть дала йому ім'я – Кеша.

Марина на протезі

"Головне завдання зараз — вільно навчитися ходити. Вже за місяць Марині зроблять новий косметичний постійний протез, на якому вона і буде ходити перший рік", – розповіли у клініці "Охматдит".

Батьки вирішили протезувати дитину в Україні, аби мати можливість постійної допомоги реабілітолога та протезиста.

"Складність протезування та реабілітації дівчинки полягає в тому, що дитина щорічно потребує нового протезу (можливо навіть частіше), адже вона безперервно росте. Лише за три місяці перебування в лікарні Марина виросла на 3 см", – додають у лікарні.

До речі, територію, де жила родина, вже звільнили від окупації. Але, на жаль, будинок сім'ї зруйновано майже вщент – у нього влучили 5 снарядів.

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя

Осіння хвиля COVID-19: у МОЗ озвучили статистику за минулий тиждень

Вівторок, 06 вересня 2022, 10:32

В Україні зростає захворюваність на коронавірус. За період з 29 серпня по 4 вересня хворобу лабораторно підтвердили у 16 155 громадян.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Зокрема, COVID-19 виявили у 2024 дітей та у 377 медпрацівників. За минулий тиждень по Україні госпіталізували 3 868 хворих. Водночас одужали від коронавірусу 7 964 українця.

Крім того, за минулий тиждень МОЗ зафіксувало 44 летальні випадки по Україні. У зв'язку з цим громадян закликають не нехтувати вакцинацією, а щепитися перед сезонним зростанням захворюваності.

Фото: royalty/Depositphotos

"Нагадуємо про необхідність захистити себе перед традиційним зростанням кількості випадків захворювання. Адже вакцинація – це єдиний ефективний спосіб зменшити ризики госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби", – наголошують у відомстві.

За минулий тиждень проти коронавірусу щепилися 50 055 людей. З усіх проведених щеплень 30,8% становлять перші дози, 8,2% – другі дози, 57,6% – перші бустерні дози, 3,4% – другі бустерні дози.

Перелік центрів вакцинації проти коронавірусу можна знайти за посиланням.

Як повідомляють у МОЗ, за весь час пандемії в Україні захворіло 5 072 533 людини, з яких 108 885 померли.

Нагадаємо, головний санітарний лікар Ігор Кузін 4 вересня заявив, що в Україну прийшла нова хвиля захворюваності на COVID-19.

Діана Кречетоважурналістка УП.Життя

 

Бажаєте схуднути і не поплатитись здоров ям? Поради дієтолога.

Понеділок, 05 вересня 2022, 12:39

Тоді перша  умова: ваш раціон повинен бути збалансованим і різноманітним.
.
Збалансований раціон містить достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, харчових волокон, вітамінів, мінералів, поліфенолів, антиоксидантів. Такий раціон повинен включати всі необхідні для здоров'я групи продуктів: овочі, фрукти, ягоди, крупи, злаки, бобові, м'ясо, рибу, морепродукти, яйця, кисломолочні продукти, нерафіновані олії, горіхи.
.
Методи приготування можуть бути будь-які за винятком смаження. Ви можете варити, тушкувати, запікати страви, можете використовувати мульти- чи пароварку.
.
Чим різноманітнішим буде раціон, тим краще. Рекомендовано протягом тижня вживати 30-40 різних видів продуктів ( картопляне пюре, картопля запечена і деруни вважаються одним продуктом). Вживайте щодня овочі, ягоди і фрукти різних кольорів!
.
Не забувайте пити воду. Всі біохімічні процеси в нашому організмі потребують води.
.
Другою обов'язковою умовою є помірний дефіцит калорій.  Щодня ваш організм витрачає калорії на підтримку температури тіла, забезпечення кровообігу, дихання, травлення, розумової діяльності і т.д. Ці затрати називаються основним обміном і залежать від віку, статі, фізичної активності тощо.
.
Наприклад, ваш основний обмін становить 1500ккал. Ще ви щодня бігаєте по 30хв і спалюєте  при цьому 300ккал.
Грубо кажучи, за день ваш організм витрачає 1800ккал. Щоб худнути, потрібно споживати менше калорій з їжею , наприклад, 1600ккал. При таких умовах організм буде поступово знижувати вагу.
.
А чи можна харчуватися на 1000 ккал, щоб швидше досягти результату? Ні! Тому що при надто великому дефіциті організм сповільнить обмін речовин і схуднення призупиниться. Іноді така пауза може тривати до року.
.
Втрачаючи 0.5-1 кг в тиждень, організм встигає адаптуватися до нових умов і таке схуднення проходить комфортно.
.
Отже, здорове схуднення- це повільний процес зниження ваги при якому у вашому раціоні достатньо поживних речовин.
.
Ви можете пройти цей шлях під наглядом лікаря-дієтолога.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

Який вплив має вакуумно-роликовий масаж на Ваше тіло?

Понеділок, 05 вересня 2022, 11:26

Сьогодні поговоримо про  вакуумно-роликовий масаж – це один із найпопулярніших та найефективніших методів у боротьбі з целюлітом. Він застосовується на різних частинах тіла (шия, обличчя, груди, стегна, живіт, сідниці) і допоможе позбавитися провисання шкіри, «апельсинової кірки», дрібних зморшок, рубців, розтяжок (стрій). Живить і тонізує епідерміс, підтягує та відновлює пружність та еластичність шкіри, зменшує набряк тканин.

Перевагою  апаратного вакуумно-роликового масажу є глибокий та безпечний  вплив на жирові тканини, що неможливо зробити при «ручному» масажі. При апаратному масажі йде поєднання лімфодренажу та вакуумної терапії. Ефект схуднення досягається за рахунок покращення кровообігу проблемних зон апаратом із вакуумно-роликовою насадкою.

Принцип дії вакууму: у насадку (маніпулу) всмоктується шкіра, руйнуючи жирову клітину та відбувається виведення через лімфатичну систему та пори шкіри її вміст. Ролик сприяє зняттю набряклості та підвищенню плинності жиру. Тривалість процедури залежить від зони, що обробляється, і займає від 40 хвилин до години. Масаж не має побічних ефектів, легко переноситься та не потребує реабілітації. Єдиним неприємним моментом після проведення вакуумно-роликового масажу є почервоніння та поява плям, але через 3-5 днів ці прояви зникають. За три дні до проведення процедури слід трохи підготуватися – не вживати гострої та калорійної їжі, спиртних напоїв. Необхідно пити достатньо води – не менше 1,5 л на день.

 

ПРОБЛЕМИ ІЗ ЯКИМИ БОРЕТЬСЯ ВАКУУМНО-РОЛИКОВИЙ МАСАЖ:

- зниження локалізованих жирових відкладень і целюліту;

-корекція тіла;

- підвищення пружності та еластичності шкіри;

- лімфодренаж і поліпшення кровообігу;

- зменшення об’ємів тіла.

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВАКУУМНО-РОЛИКОВОГО МАСАЖУ:

  • варикоз, хвороби вен і крові;

  • серцево-судинні захворювання;

  • онкологія;

  • вагітність;

  • гострі вірусні захворювання.

Отож, як саме працює вакуумно-роликовий вид масажу та яка його дія на організм?  Основна його причина боротьби – це целюліт, який  виникає через малу фізичну активність, малорухливий спосіб життя і неправильне харчування. В цьому випадку вакуум стимулює розширення тканин і лімфатичних судин, що призводить до підвищення втрат лімфи і венозного відтоку крові. Вакуумний масаж у Львові прибирає всі "накопичення" в проблемних зонах тіла, тим самим знижуючи об’єм тіла і вирівнюючи поверхню шкіри. Поєднання вакууму, механічного масажу і активного збагачення киснем клітин посилює процес ліполізу (розщеплення жирів), в результаті чого людина втрачає вагу. По суті, апаратний вакуумно-роликовий масаж розминає шкіру і жировий прошарок, які в цей час відтягуються за допомогою вакуумної аспірації. Відбувається постачання тканин киснем, активізується метаболізм. В результаті шкіра стає більш пружною і гладенькою, омолоджується і зміцнюється. Крім цього, процедура покращує тонус судин та м’язів. Таким чином, вакуумно-роликовий масаж забезпечує помітний лікувальний ефект при болю в м’язах спини та інших частин тіла.

Тривалість курсу процедур вакуумно-роликового масажу залежить від стадії розвитку целюліту і стану проблемних зон. В середньому для помітного ефекту необхідно 8-12 процедур, з інтервалом не менше 3 днів. Результати будуть помітні вже після першого сеансу, коли з організму виведеться зайва рідина.

Тому дізнавшись, який вплив та значення для Вашого тіла та Вашої форми буде мати вакуумно-роликовий можете зважити всі “за” та “проти” і сміливо прямувати до своєї мети - мати хороше тіло та “ідеальну форму” тіла, а спеціалісти студії масажу “Body line ” радо Вам у цьому допоможуть.

 

Сторінка 62 з 74

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер