images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Контакт з проблемою. Поради психолога.

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:50

Як ви зазвичай контактуєте з проблемою?

Хтось намагається за будь-яких умов її уникати, хтось – ігнорує і знецінює, хтось – готується і почувається супергероєм, щоразу вступаючи в боротьбу,  хтось від неї страждає, а є й такі, які бачать проблему у всьому, навіть у своєму народженні.

Але проблеми – то є частина нашого життя і їх подолання є надзвичайно цінним досвідом. Ефективна взаємодія з проблемою дозволить зекономити час і ресурси, самоповагу. Якщо не вирішувати проблеми вчасно, вони будуть накопичуватися, як снігова куля.

Алгоритм вирішення проблеми.

  1. Складання списку проблем. Складаємо список проблем, що міститиме проблеми, які можна вирішити (вплинути чи змінити) та проблеми, які вирішити не можна (не можна ні вплинути, ні змінити).
  2. Вибір проблеми. Розпочинаємо з вибору простішої (такої, що можна вирішити) проблеми.
  3. Визначення проблеми. Визначаємо, які аспекти проблеми мають практичний характер і на них до певної міри можна вплинути чи проконтролювати. Дотримуємося настільки чіткого та короткого опису проблеми, наскільки це можливо. Намагайтеся зосередитися лише на одній проблемі. Якщо проблема складається з багатьох частин, розкладіть її на елементи та працюйте з кожним із них окремо.
  4. Мозковий штурм. Запишіть на аркуші якомога більше способів розв’язання проблеми. На цьому етапі не оцінюйте наскільки хорошими чи поганими є ці способи. Подумайте над тим, що можете зробити самостійно, а що за допомогою інших людей. Зверніть увагу на існуючі сильні сторони, ресурси та системи підтримки.
  5. Вирішуємо та вибираємо ефективні стратегії. Із списку потенційних рішень виберіть ті, що матимуть найбільш ефективний вплив на проблему. Ефективні стратегії мають дуже мало недоліків. Їх можна реалізувати.  Ви можете вибрати більше, ніж одне рішення.
  6. План дій. Розробіть детальний план як і коли будете втілювати свої рішення. Виберіть день і час. Якщо маєте не одне рішення, подумайте, з якого розпочнете. Які ресурси вам будуть потрібні для реалізації плану?  Знайдіть допоміжні  засоби для нагадування про виконання плану (нотатки, календар, план діяльності тощо).
  7. Аналіз. Після того, як реалізуєте план, проаналізуйте, що було зроблено і як це вплинуло на вирішення проблеми, з якими труднощами зустрілися, заплануйте наступні дії.

Спробуємо докласти деяких зусиль для більш якісного та ефективного життя. І ви побачите, що здатність вирішувати проблеми стане чудовою звичкою. Тепер не вони керуватимуть вашим життям, а ви самі!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

 

Шотландія першою у світі зробить безкоштовними прокладки і тампони для жінок

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:43

Шотландія першою у світі запроваджує програму, яка безоплатно надаватиме жінкам засоби інтимної гігієни, необхідні під час менструації.

Прокладки і тампони будуть доступними у закладах освіти, аптеках та інших громадських приміщеннях.

Відповідний закон набуде чинності 15 серпня, повідомляє Deutsche Welle.

Документ передбачає існування загальнодержавної системи, яка б гарантувала громадянам доступ до безкоштовних гігієнічних засобів.

Школи, коледжі та університети повинні безкоштовно розміщувати у туалетах засоби гігієни, що необхідні при місячних.

 

Фото: VadimVasenin/Depositphotos

Найближчий пункт видачі можна знайти за допомогою мобільного додатку PickupMyPeriod, який запустила ініціатива Hey Girls за підтримки уряду Шотландії.

Також уряд виділив фінансування на освітній веб-сайт для роботодавців, покращив доступні для шкіл ресурси щодо жіночого здоров’я та запровадив кампанію проти стигматизації місячних.

Нагадаємо, шотландський парламент одноголосно ухвалив закон про вільний доступ до санітарно-гігієнічних виробів у громадських будівлях у листопаді 2020 року.

Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен похвалила "новаторське законодавство" та сказала, що воно важливе для жінок і дівчат.

12 років лікували від закрепів: в Києві прооперували дитину з рідкісною хворобою товстої кишки

П'ятниця, 12 серпня 2022, 09:37

У Києві прооперували 12-річного Миколу з хворобою Гіршпрунга.

Все  життя хлопця лікували від хронічних закрепів. Проте у нього виявилась патологія, яка вимагала негайного хірургічного втручання, зазначають у "Охматдиті".

Медики виявили, що у пацієнта тонка кишка була збільшена у 10 разів від вікової норми.

З дитинства хлопець страждав на постійні закрепи, що є основним симптомом хвороби Гіршпрунга.

Фото: лікарня "Охматдит"

Це захворювання є вродженою вадою шлунково-кишкового тракту, яку важко діагностувати. Лікарі кажуть, що до клініки Микола потрапив у критичному стані. Він потребував термінової операції.

Медики зазначають, що хвороба Гіршпрунга зустрічається у 1:5000 новонароджених, хлопчики страждають значно частіше за дівчат. В Україні за рік оперують близько 400 пацієнтів з таким діагнозом.

Читайте також: Лікарі "Охматдиту" врятували дитину з роз'єднаним стравоходом на 2-й день життя

Захворювання характеризується відсутністю нервових клітин у ділянці товстої кишки. Через це м'язи напружуються і скорочуються, а просвіт кишки звужується.

Кал накопичується в ділянці кишки перед звуженням, що призводить до розширення кишки. Через 10-кратне розширення тонкої кишки ззовні живіт пацієнта був збільшений.

Живіт пацієнта до операції

Команда хірургів провела кілька операцій. Під час першої пацієнту наклали спеціальну тонкокишкову стому, щоб вона зменшилась в розмірах. Разом із тим провели біопсію товстої кишки, щоб підтвердили діагноз.

У ході другої операції стому зняли, а товсту кишку – видалили через тотальну форму хвороби Гіршпрунга.

Медики кажуть, що хлопець почувається краще та повернувся до звичного життя.

12-річний Микола після операції

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя


 

Чи потрібно додатково давати дітям вітамін D? Пояснення МОЗ

Четвер, 11 серпня 2022, 11:23

Вітамін D – це так званий "вітамін сонця", який організм синтезує у шкірі під дією сонячного світла.

Він допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати, які надходять в організм з їжею, пише Міністерство охорони здоров’я.

Ці мінерали важливі для росту та розвитку кісток, зубів, нервової системи, зміцнення імунітету та запобігання рахіту у немовлят – стану, який викликає послаблення та деформацію кісток.

У Міністерстві охорони здоров’я та Національній службі охорони здоров'я Великої Британії пояснили, чи потрібно дитині додатково давати вітамін D, зокрема, якщо влітку і так багато сонця.

Скільки вітаміну D потрібно людині і як його отримати?

 

Фото: bit245/Depositphotos

Приблизно з кінця березня-початку квітня до кінця вересня більшість людей можуть отримувати необхідний їм вітамін D за допомогою сонячного світла.

Це означає, що влітку приймати добавки більшості людей не потрібно.

Дітям від 1 року і дорослим необхідно 10 мікрограмів (400 МО) вітаміну D на день.

Це стосується вагітних жінок і жінок, які годують груддю, а також людей із ризиком дефіциту вітаміну D.

Водночас дітям до 1 року потрібно від 8,5 до 10 мікрограмів вітаміну D на день.

Зазвичай, щоб здорова дитина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці принаймні 15-30 хвилин на день і вживати продукти, які містять цей вітамін:

  • жирну рибу (лосось, тунець тощо);
  • молочні продукти;
  • яловичу печінку;
  • яєчні жовтки.

Однак деякі діти ризикують недоотримати вітамін D, пояснює професорка кафедри сімейної медицини Ірина Волошина.

Зокрема, це діти:

  • які мало часу проводять на вулиці;
  • з надмірною вагою або ожирінням;
  • малюки на грудному вигодовуванні;
  • що проживають у регіонах зі значним забрудненням повітря.

Читайте також: Які дієти найкращі та чому? Рейтинг 2022 року

Чи варто приймати добавки вітаміну D?

 

Фото: areeya/Depositphotos

Восени та взимку потрібно отримувати вітамін D з раціону, оскільки сонця недостатньо для того, щоб організм виробляв вітамін D.

Але оскільки людям важко отримати достатню кількість вітаміну D лише з їжі, лікарі можуть прописувати добавки деяким людям, зокрема вагітним чи мамам, які годують груддю.

Однак у МОЗ наголошують: лише лікар може визначити, чи потрібно дитині приймати вітамін D, та прописати дозування.

Перед прийомом будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов'язково порадьтеся зі своїм лікарем.

Не займайтеся самолікуванням, адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров'я!

Читайте також: 8 ознак, які вказують на дефіцит вітамінів

Що станеться, якщо прийняти забагато вітаміну D?

Прийом надмірної кількості добавок вітаміну D може призвести до накопичення кальцію в організмі (гіперкальціємія).

Це може послабити кістки, зашкодити ниркам та серцю.

Не вживайте більше 100 мікрограмів вітаміну D на день, оскільки це може бути шкідливим, зокрема для вагітних і годуючих грудьми, людей похилого віку та дітей віком від 11 до 17 років.

Діти віком від 1 до 10 років не повинні вживати більше 50 мікрограмів на день.

А малюкам до 12 місяців не можна вживати більше 25 мікрограмів на день.

У Національній службі охорони здоров'я радять завжди консультуватися з лікарем.

"Ви не можете передозуватися вітаміном D через вплив сонячного світла. Але завжди пам’ятайте про те, щоб прикривати або захищати шкіру, якщо ви тривалий час перебуваєте на сонці, щоб зменшити ризик опіків та раку шкіри", – кажуть у відомстві.

Олена Барсуковажурналістка УП. Життя

Відмова від COVID-вакцин і експерименти над людьми: аналітики розвінчують міфи росіян про медицину

Середа, 10 серпня 2022, 13:51

Російські ЗМІ та пабліки поширюють не тільки антиукраїнські, а також і антинаукові фейки.

Пропагандисти РФ, зокрема, стверджують, що у світі відмовилися від COVID-вакцин, а в Україні дали старт незаконним експериментам над людьми.

Міфи російських ЗМІ про медицину та здоров’я спростовують у аналітичній платформі VoxCheck за сприяння проєкту USAID "Підтримка реформи охорони здоров’я".

Міф 1: окупаційна адміністрація відновила водопостачання в Маріуполі

23 липня з’явилося повідомлення від аварійної служби підприємства "Вода Донбаса", що в окупованому Маріуполі всі 4 райони отримали воду.

Як насправді?

Тиск води поки обмежують через пошкодження водопроводу, вода максимум подається до 3 поверху будівель.

Налагодити водопостачання в місті намагалися ще раніше, а питну воду роздавали як гуманітарну допомогу для пенсіонерів та за роботу на окупантів для молоді.

Фото: alexraths/Depositphotos

Але окупаційна адміністрація замовчує головне: ця вода не відповідає санітарним нормам і непридатна для пиття.

Раніше Маріупольська міськрада опублікувала результати дослідження води, яку окупаційна влада роздавала людям як питну. Зразок води забрали волонтери в Маріуполі та передали до Запорізького центру контролю та профілактики хвороб.

У складі води виявили коліформи (група бактерій, що містяться у великій концентрації у фекальній речовині, деякі можуть викликати захворювання у людей). Це означає, що вода змішана з фекальною речовиною. ЇЇ пити не можна: є високий ризик, що вона може бути заражена іншими патогенними мікроорганізмами, які можуть "нести" з собою дизентерію та холеру.

Маріупольцям радять кип’ятити цю воду, щоб не отруїтися.

Міф 2: окупаційна влада Херсонщини скасовує медреформу, бо вона "вбила медицину"

26 липня у так званій "військово-цивільній адміністрації" окупованого Херсона повідомили, що скасовують "українську реформу "імені Супрун", яка вбила медицину", а наслідки реформи "ліквідують". Вони заявили, що тепер на Херсонщині "немає державних, комунальних та інших установ – вони всі стали державними".

Як насправді?

Сьогодні медицину в Україні вбивають якраз російські окупанти.

За даними МОЗ, від початку повномасштабного вторгнення Росія пошкодила в Україні 817 закладів охорони здоров’я, вщент зруйнувала 122.

Для відновлення закладів до того стану, в якому вони були, треба понад 35 млрд грн, а щоб відбувати зруйновані – понад 15 млрд грн.

Крім цього, щонайменше 469 закладів охорони здоров’я зараз в окупації і невідомо, яка кількість із них може продовжувати роботу та надавати необхідні пацієнтам послуги.

Міф 3: люди перестали вакцинуватися проти COVID-19

З березня 2022 року люди практично перестали вакцинуватися проти COVID-19, тому "світові еліти" вже планують нову пандемію.

Як насправді?

У 2022 році темпи вакцинації справді сповільнилися порівняно з кінцем 2021 року, проте не було повного зупинення кампанії вакцинації.

У всіх країнах, де була схвалена вакцина проти COVID-19, щеплення продовжувалися.

Так, станом на 31 березня 2022 року з початку пандемії у світі використали 11,2 млрд доз вакцини (143 дози на 100 людей), а вже 30 червня 2022 року – 12,1 млрд доз (154 дози на 100 людей).

Навіть в Україні в умовах воєнного стану медичні заклади продовжують проводити щеплення проти COVID-19.

Міф 4: в Україні будуть ставити експерименти над людьми

Законопроєкт №5547 "Про лікарські засоби" дозволить проводити примусові клінічні експерименти над українцями.

Як насправді?

Метою законопроєкту №5547 є наближення українського законодавства про лікарські засоби до норм Європейського Союзу. Також у проєкті пропонують удосконалити регулювання виробництва та реєстрації ліків, клінічних випробувань, контролю якості, торгівлі ліками тощо.

 

У цьому законопроєкті не пропонують змушувати українців брати участь у клінічних випробуваннях фармацевтичних компаній.

Навпаки, у тексті йдеться про те, що учасниками випробувань можуть стати лише добровольці, які надають письмову згоду (у випадку дітей потрібна ще згода батьків або їхніх законних представників). До речі, за чинним законодавством України для участі в клінічному дослідженні теж потрібна письмова згода людини.

Крім того, законопроєкт передбачає  збереження чинних норм: клінічні дослідження можна буде проводити лише у випадку, коли їхня очікувана користь для суспільного здоров’я вища за можливі ризики.

Випробування можуть припинити, якщо виникає загроза для здоров’я учасників дослідження, порушуються етичні норми або ефективність лікарських засобів є недостатньою.

Яна Осадчажурналіст

 

Сторінка 63 з 71

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер