images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


«РЕСУРС» модель посилення життєвих опор людини.

Понеділок, 29 серпня 2022, 12:21

З метою запобігання професійному вигоранню, подолання стресової ситуації та наслідків травматичних подій ми можемо звернутися до тих ресурсних каналів, які найчастіше використовуємо, або розвивати нові.

Для того, щоб проаналізувати власні життєві опори, які забезпечують потреби й відновлюють енергію можна використовувати модель «РЕСУРС». Ця модель об’єднує шість основних ресурсних каналів людини, де кожна літера відображає смисл певного ресурсного каналу. Разом з назвою ресурсних каналів модель окреслює сфери життя людини, у яких вона має шукати свою опору, а також те, як має використовувати той чи той ресурсний канал, щоб запобігати професійному вигоранню, долати стресові ситуації або наслідки травматичних подій.

Релігія - опора на філософію життя, духовність, релігію, вірування й моральні цінності, віра в себе або навколишній світ, політичні переконання, віру в особливе призначення.

Емоції - опора на почуття, емоції, проживання власних емоцій (плач, сміх, злість тощо), розповідь про власні переживання, вираження переживань через творчість, занурення в емоції персонажів під час перегляду кінострічок, прослуховування музики.

Соціальна підтримка опора на сімейні зв’язки, сусідів, колег; виконання власної професійної ролі, приналежність до групи, соціальної організації; отримання підтримки від когось або надання підтримки, участь у групових заходах.

Уява - опора на уяву та творчість; фантазування; творче дозвілля (музика, малювання, вишивання, читання книжок, спів); усі види творчих занять.

Розум - опора на пізнання, мислення, пошук та обробку інформації, систематизацію знань, участь у навчаннях, пошук логічних рішень.

Своє тіло - опора на те, що пов’язано з тілом і задоволенням: фізична активність, спорт, їжа, секс, масаж, прогулянки.

Отже, для того, щоб ці канали активувалися, запишіть п’ять конкретних прикладів того, як саме ви будете використовувати найсильніший ресурсний канал і п’ять конкретних прикладів того, як будете розвивати менш виражені канали. І найважливіше, - починайте щось робити. Нехай це будуть найпростіші дії, але вони активізують натхнення до життя і нових змін.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80

 

В Україні наркотичні та психотропні ліки відпускатимуть за е-рецептом

П'ятниця, 26 серпня 2022, 13:50

В Україні ліки, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини відпускатимуть за е-рецептом.

Це має спростити доступ до таких ліків пацієнтам, які мають відповідні медичні показання, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Електронні рецепти на наркотичні та психотропні лікарські засоби будуть доступні з листопада.

Окрім цього для медичних закладів передбачатиметься перехідний період, за яким лікарі у закладах, які ще не підключені до Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), будуть виписувати паперові рецепти.

Фото: motorolka/Depositphotos

Натомість в лікарнях з ЕСОЗ медики повинні будуть призначати такі препарати саме за е-рецептом.

Аптеки в яких продаватимуть такі ліки також мають бути підключені до ЕСОЗ і мати відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів і психотропних речовин.

Так, із випискою е-рецепта пацієнту надходитиме смс-повідомлення із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які потрібно повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів.

"Як і е-рецепт на антибіотики, це є черговим етапом на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків", – каже заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Це буде вже другий етап впровадження е-рецептів на ліки, а наступний крок – їх впровадження на всі рецептурні препарати у 2023 році.

Нагадаємо, з 1 серпня українцям почали виписувати електронні рецепти на антибіотики.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

Дитячий масаж у студії масажу “Body Line”.

Четвер, 25 серпня 2022, 11:24

Масаж для дітей - це комплекс маніпуляцій, який можна застосовувати з самого раннього віку, тому що всі органи і життєві системи дітей дуже сприйнятливі до стимуляції через шкіру. Фахівці вже із другого місяця життя дитини рекомендують, що процедуру масажу для діток повинен виконувати масажист.

Взагалі масаж дитині до 1 року життя сприяє кращому розвитку дрібної моторики та рухових функцій організму, стимулює розвиток нервової системи і надає тонізуючу дію на кору головного мозку. Саме такий комплексний вплив на організм, що росте допомагає дитині швидше розвиватися і рости здоровим. Оптимальна кількість курсів профілактичного масажу для діток це - 3-4 курси на рік, по 12 сеансів в кожному.

Отож, визначимо основні показання для дитячого масажу:

- загальнозміцнюючий, розвиваючий вплив;

- гіпертонус;

- млявість і сутулість;

- поганий сон і загальне самопочуття;

- втома і ломота тіла;

- плоскостопість;

- м’язова дистрофія;

- підсилює приплив крові до шкірних покривів;

- покращує місцевий кровообіг та покращує обмін речовин;

- сприяє розвитку нервової системи;

- допомагає з такими проблемами раннього віку, як  - кольках, запорах тощо.

Цікаво те, що масаж може мати, як тонізуючий так і заспокійливий вплив, адже при масуванні інтенсивно порушуються певні нервові рецептори. За рахунок цього, масаж для гіперактивних дітей надає заспокійливу дію, а для повільних і млявих малюків - тонізуючий.

Отож, ми бачимо, що дітям масаж потрібен, особливо маленьким, він він буде корисним не тільки хворим дітям, а й здоровим для гармонійного фізичного розвитку. А маленькій дитині він необхідний для зняття гіпертонусу м’язів, який є фізіологічним, адже малюк в утробі матері довгі місяці знаходиться не в самому зручному положенні. Старшим діткам масаж допоможе у підтримці опорно-рухового апарату, та мязового корсета, оскільки на них припадає значне навантаження у процесі інтенсивного росту дитини.

Вас певно цікавить із якого віку можна починати робити масаж для дітей? Однозначної і конкретної відповіді не існує, найчастіше педіатри рекомендують приступати до загального масажу здоровим малюкам після того, як заживе пупкова ранка. Недоношеним дітям зазвичай процедура показана трохи пізніше - їм ще потрібно набрати вагу, щоб навіть легкі торкання батьківських рук не доставляли дискомфорту. Оптимально починати масаж з 3-тижневого віку.

Пам’ятайте, що дитячий масаж – це відмінний засіб лікування та профілактика різноманітних захворювань, яким піддається дитина на ранніх етапах свого розвитку. Масаж позитивно впливає не лише на роботу внутрішніх органів і систем, а також приводить у форму фізичний і психічний стан дитини. Також варто пам’ятати, що масаж не можна проводити при окремих інфекційних захворюваннях, вродженому пороку серця і різних висипаннях на шкірі, які можуть бути присутні у дітей.

А у студії масажу Body Line працює неймовірна чарівницямасажист Ольга, яка виконає для Ваших діток неймовірний масаж із користю для їхнього здоровя. За деталями та для запису на прийом телефонуйте за номером: 067-493-91-04.

 

 

Поради для відновлення

Четвер, 25 серпня 2022, 11:21

В наш час важливо зберігати спокій та рівновагу оскільки ми проживаємо період змін, руйнування, непостійності. Тому зростає тривога, неспокій, переживання за майбутнє. Піклування про себе має стати щоденною практикою, - тобто вчитися слухати тіло, емоції, проживати і відреаговувати складні емоції, задовольняти базові потреби, налагоджувати важливі контакти, заземлятися через прості побутові справи, турбування про близьких.

Ось декілька простих порад для відновлення, які можна виконувати щодня.

 

  • Плануйте на день 3-5 дій. Навіть простий план з трьох пунктів допомагає нам повернути відчуття контролю над своїм життям.

  • Згадайте, що раніше допомагало вам раніше впоратися із кризовими подіями? Творчість, підтримка сім’ї, віра – ресурси, на які ми можемо спиратися.

  • Зверніть увагу на тіло. При сильному стресі ми не відчуваємо свого тіла, найчастіше виникають тілесні блоки в області спини і шиї, стискаються щелепи, зникає відчуття ніг, як головної опори.

  • Порушення концентрації уваги та пам’яті – це наслідки стресу, який обов’язково пройде. Вчіть по 5 нових слів щодня.

  • Знайдіть групу підтримки. Це можуть бути люди зі схожими проблемами, інтересами.

  • Виходьте на вулицю, хоча б на 20 хв., намагайтеся щоразу помітити щось нове. Наприклад, які ліхтарі, лавочки, будинки навколо вас. Фотографуйте! Всередині нас зараз дуже багато важких переживань, нам важливо знайти місце для життя та майбутнього.

  • Дуже часто після травматичних подій, психологічно ми ніби залишаємося у тих страшних днях, або знову і знову прокручуємо хворобливі спогади. Промовляйте собі: я є, я жива/вий. Я зараз перебуваю в безпеці в такій-то країні, місті.

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80.

Зайва вага і вагітність. Поради дієтолога

Четвер, 25 серпня 2022, 11:19

Надлишкова вага або ожиріння  можуть впливати на здатність завагітніти, виносити та народити здорову дитину.
За даними Американського товариства репродуктивної медицини приблизно у 6% жінок з безпліддям причиною є ожиріння.
Зазвичай жінкам із зайвою вагою важче завагітніти і навіть процедури екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) частіше дають невдалий результат у порівнянні  з жінками з нормальною масою тіла.
Жирова тканина це непросто баласт, які ми носимо на собі. Жирова тканина є ще одним ендокринним органом. Це означає, що у ній синтезуються біологічноактивні речовини: гормони, ферменти, цитокіни,  адипокіни,  які чинять в організмі як локальний, так і системний вплив.
1.У жінок з ожирінням підвищується рівень андрогенів і знижуються рівні таких гормонів як естроген, гонадотропін та інгібін. Це призводить до пригнічення овуляції, появи неповноцінного ендометрію,  до котрого  не спроможна прикріпитися яйцеклітина .
2.Велика кількість метаболічноактивної жирової  тканини в тілі сприяє розвитку системного запалення. Це впливає на якість яйцеклітини на молекулярному рівні. Неякісна яйцеклітина може не вижити, навіть будучи заплідненою.
До речі, ці  механізми працюють і в чоловіків. Через вплив жирової тканини знижуються  рівні чоловічих статевих органів, а також зменшується  чутливість рецепторів клітин до них. Інсулінорезистентність, яка виникає на тлі ожиріння, призводить до енергетичного голодування усіх клітин організму, включаючи сперматозоїди. Клінічно це проявляється функціональною неспроможністю сперматозоїдів: велика кількість мертвих, з аномаліями подвоєння голівки, тіла та хвоста, а зі зниженою активністю.  Ожиріння  викликає пошкодження на генетичному рівні ( вплив на конденсацію хроматину, фрагментацію ДНК), що може передаватися потомству.
Вагітність, яка все ж настала у жінки з надлишковою вагою або ожирінням, швидше за все буде перебігати з ускладненнями.
По-перше тому, що підвищена кількість жирової тканини у жінок призводить до інсулінорезистентністі, підвищення  рівнів інсуліну та цукру  в крові ще до вагітності. А діабетогенний вплив плацентарних гормонів та прогестерону на фоні вагітності стає тією "останньою краплею", що призводить до розвитку гестаційного діабету.
По- друге,  ожиріння призводить до гіпертонії, порушення серцевої діяльності, набряків і таких грізних ускладнень як прееклампсії та еклампсії. На жаль, у таких жінок частіше трапляються випадки передчасного переривання вагітності або передчасних пологів, мертвонародження.
Труднощі є не лише з можливістю завагітніти і виносити маля, а й з тим, щоб пологи пройшли фізіологічно.
Надмірна маса тіла та ожиріння значно підвищують ризик ускладнень. Слабкість пологової діяльності, дискоординована пологова діяльність частіше виникають у жінок з ожирінням, і це потребує вживання додаткових заходів під час ведення пологів( щипці, вакуум-екстракція) або оперативного розродження. Все це підвищує пологовий травматизм матері та дитини.
Чи треба схуднути, щоб підготуватись до вагітності?  Звичайно!  Оптимальним методом схуднення є дієтотерапія. До цього питания слід підійти дуже виважено, адже низькокалорійні і низькожирові дієти можуть навіть нашкодити, оскільки неминуче призведуть до дефіцитів вітамінів, мінералів, субстрату для синтезу гормонів. Краще знижувати вагу під контролем фахівця.
Зниження ваги на 5-7% вже  покращує якість яйцеклітини і можливість завагітніти. Оптимальним вважається  зниження маси тіла на 10-15% від вихідних величин протягом 8-12 місяців з наступною  стабілізацією ваги протягом 2 років.
Зазвичай для лікування непліддя акушер-гінекологи призначають лише гормональні препарати, але не треба забувати про те ЩО САМЕ стало причиною такого стану.  Кожній жінці з надлишковою масою тіла або ожирінням в першу чергу необхідно зменшити кількість жирової тканини у тілі. В іншому випадку вагітність або не наступить, або швидше за все буде перебігати з ускладненнями. Для жінки, або для дитини. Або для обох.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

 

Сторінка 64 з 74

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер