images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Які таємниці приховані за дверима кабінету психолога?

Понеділок, 18 липня 2022, 11:09

Сьогодні у більшості людей не виникає запитання: «Хто такий психолог?». Це спеціаліст, який допомагає вирішувати проблеми, пов’язані із внутрішнім світом людини, наприклад, порушення самооцінки, образу Я, переживання, з якими складно самому впоратися, невпевненість, тривога, страхи та інші емоції, що руйнують життя. Психологи допомагають у вирішенні міжособистісних проблем у налагодженні стосунків між людьми та конфліктів.

Професія психолога – досить молода, але з кожним роком набуває все більшої популярності. Адже саме в кабінеті психолога людина зустрічається з самою собою, досліджує власні життєві сценарії, стилі поведінки, способи організації життєвого простору, бачить ті несвідомі грані себе, які раніше залишалися непоміченими. Психолог – це свого роду дзеркало, — неупереджене і наближене до реальності, допомагає виявити справжні причини проблем клієнта.

Найголовніше, чого має навчитися клієнт в кабінеті психолога, це саморозумінню, самодослідженню, турботи про самого себе, здатності адаптуватися до мінливого світу, проявлятися, налагоджувати стосунок з Іншими.

Турбота про себе — це здатність:

  • прислухатися до себе (наприклад: «Що я зараз відчуваю?», «Чого потребую?», «Що для мене є важливим, цінним?», «Я вибираю…»);
  • озвучити без сорому та почуття вини власні потреби.
  • подбати про якість власного життя (де живу, мій особистий простір, контакти, стосунки, робота, зони розвитку, захоплення, рівень достатку, здоров’я, відпочинок, задоволення, подорожі).

З чим пов’язані страхи та упередження щодо роботи з психологом?

  • «Про мою таємницю дізнаються інші люди». Головне правило роботи психолога – збереження конфіденційності та нерозголошення конфіденційних даних.
  • «Мене будуть оцінювати та засуджувати». Психолог ставиться безоцінково та неупереджено до клієнта. Мета психологічної допомоги – вирішення проблеми.
  • «Психолог впливатиме на моє життя». Тільки сам клієнт приймає рішення щодо будь-яких змін у своєму житті, вчиться не перекладати відповідальність за своє життя.
  • «За одну-декілька консультацій все зміниться на краще». Психіка – надто складний механізм, щоб за одну мить змінилося те, що вибудовувалося роками. Інколи потрібен час для переосмислення, народження нових ідей, розвитку поведінкових моделей.

 

Психолог допомагає впоратися з різними життєвими проблемами, хоча не дає прямих порад, не гарантує швидкий успіх і миттєве щасливе вирішення. Для цього людина повинна пройти самостійно свій шлях. А психолог надає в цьому процесі підтримку, опору, необхідні знання, навчає новим більш конструктивним моделям самовияву.

Як краще обрати для себе психолога?

Вибір для себе психолога е непростим, оскільки це людина, якій ми довіряємо найсокровенніше, дозволяємо  торкнутися до граней власної душі. Тому прислухайтеся до своєї інтуїції і водночас дізнайтеся максимально інформацію про спеціаліста, з яким плануєте працювати, — наявність фахової освіти (психолог або психотерапевт), досвід роботи з клієнтами щодо вирішення  схожих проблем, його саморозвиток і підвищення кваліфікації, відгуки.

Психологічна студія АРТ працює з 2020 року, але в неї тривала історія взаємодії з клієнтами щодо надання психологічних послуг:

  • Психологічні консультації для дорослих та дітей.
  • Освітні тренінги («Основи арттерапії». «Казкотерапія». «Архетипи і маски»).
  • Ресурсні зустрічі для жінок «Women’s space».
  • Заняття для сімейних пар «Разом до гармонії».
  • Виїзний інтенсив «АртХутір».

 

У Психологічній студії АРТ працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть впоратися з різними психологічними проблемами і нададуть якісну допомогу.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80

 

Гормональний дисбаланс.

П'ятниця, 15 липня 2022, 10:52


Що це? Як зрозуміти, що у Вас є проблеми з гормонами?


Скільки б я не писала і не говорила в ефірах про цю проблему, питання не закінчуються все одно.⠀
Діагнозу дисбаланс гормонів або гормональний збій насправді немає. Це загальна назва симптомокомплексу існуючих порушень, причину яких потрібно вияснити та відповідно призначити лікування. Але є певні симптоми та скарги, які мають вас насторожити і спрямувати на візит до гінеколога.⠀
Щоб розібратись з проблемою- потрібно знати норми:


НОРМА - це:

Циклічний менструальний цикл-комплекс циклічних змін в організмі жінки, які проявляються періодичними зовнішніми кровотечами зі статевих шляхів (менструація);


регулярний - від першого дня місячних до першого дня наступних місячних - норма тривалість циклу- 24-38 днів;

цикл двофазний, та наявність овуляції;

тривалість менструації- 4-8 днів;

рясність менструації - об’єм крововтрати- від 5-до 80 мл;

безболісний.

Існують такі найчастіші скарги та симптоми:

на болючі місячні, болі можуть бути середньої інтенсивності або дуже сильні
і при цьому вам потрібна допомога, вживання знеболюючих препаратів або викликаєте швидку;

тошноту, блювоту, головний біль, безсоння, порушення працездатності, втому, загальну слабкість, головокружіння;

надмірно рясні місячні зі згустками, або дуже скудні,

порушення циклічності, регулярності, тривалості, часті затримки менструацій (аменорея);

Не нормою вважається також:

наявність міжменструальних кровотеч;

відсутність вагітності протягом 12 місяців при її плануванні без застосування контрацепції;

акне( прищі);

збільшення або зменшення маси тіла при звичному стилі життя та харчування;

Все, що виходить за межі норми потребує звернення до гінеколога, який може все  вияснити і направити на необхідні аналізи і обстеження після огляду і консультації
та за потреби скерувати до суміжних спеціалістів- ендокринолога та дерматолога.

Зрозуміло тепер, що таке НОРМА менструального циклу?

Бережіть себе.

https://www.instagram.com/p/B_cb7isH709/?igshid=YmMyMTA2M2Y=


Ситуація з COVID-19 у світі все ще залишається надзвичайною – ВООЗ

Середа, 13 липня 2022, 10:41

Ситуація з захворюванням на COVID-19 у світі все ще залишається надзвичайною.

Про це йдеться у заяві Комітету з надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, який складається з незалежних експертів, повідомляє Reuters.

Зростання кількості випадків захворювання, постійна еволюція вірусу та тиск на служби охорони здоров’я в ряді країн означають, що ситуація все ще залишається надзвичайною.

"Кількість випадків, про які повідомляє ВООЗ, за останні два тижні зросла на 30%, хоча підвищення імунітету населення, в основному завдяки вакцинам, призвело до "відокремлення" випадків від госпіталізацій і смертей", – йдеться в заяві комітету.

Фото: Wlad_Mus/Depositphotos

Коментуючи заяву комітету, на віртуальній прес-конференції в Женеві директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус зазначив, що "COVID-19 далеко не закінчився"

 

"Оскільки вірус штовхає нас, ми повинні відступати", – сказав він.

 

Нагадаємо, в Україні фіксують зростання кількості випадків захворювання на COVID-19, а міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко закликає готуватися до нової хвилі випадків восени та взимку.

Яна Осадчажурналіст

 

У дитини зайва вага: інструкція для батьків.

Вівторок, 12 липня 2022, 11:41

Найгіршим варіантом буде оголосити, що від завтрашнього дня розпочинається нове життя і посилено стежити за дотриманням правил. Як показує практика, посилення батьківського контролю тільки сприяє зростанню ваги у дітей.
.
❓А  що  робити❓

✅Дійте поступово, але впевнено і послідовно
.
➡️Скоротіть кількість доданного цукру. Для приготування звичних страв беріть на половину чи третину менше цукру, ніж завжди, при цьому солодкий смак залишиться, а кількість калорій зменшиться. Обирайте йогурти без наповнювача і дозвольте дитині створити нові смаки, просто додаючи ягоди, фрукти, варення, мед чи  цукор. Будьте впевнені, дитина додасть його значно менше, ніж виробник. Відмовтесь від соків і солодких газованих напоїв на щодень, тимчасово перейдіть на компоти, узвари, а потім на воду зі скибочкою цитрусових. Скоротіть кількість солодощів. Наприклад, якщо ви купували 500г цукерок, то наступного тижня купіть 400г, а ще через тиждень-300г.
.
➡️Міняйте самі свої харчові звички: їжте більше овочів, цільних злаків, горіхів, насіння, джерел нежирного білка, освоюйте смачні і корисні рецепти. Робіть це в першу чергу для себе, а дитина буде сприймати таке харчування як норму.
.
➡️Коли накриваєте на стіл ставте спочатку  тарілку з різнокольоровими овочами. Поїдаючи їх, дитина отримає багато корисних речовин і до подачі остовної страви її голод вже трохи зменшиться, що вбереже від переїдання.
.

➡️Основну страву краще подавати на одній  великій тарілці, а всім членам сім'ї  роздати менші персональні. Нехай дитина сама собі покладе скільки хоче і при потребі візьме добавку. Це допоможе їй відновити взаємозв'язок між відчуттям голоду і насичення. Утримайтеся від будь-яких коментарів з приводу поведінки дитини під час їжі.
.
➡️Їжте всією сім'єю і без гаджетів.
.

➡️Придумуйте цікаві сімейні дозвілля, наприклад, прогулянки, батут, ковзани, ролики, їзда на велосипеді тощо. Нехай не лише їжа буде джерелом хороших емоцій.
.
Результату від своїх дій ви не побачите завтра чи через тиждень. Але не припиняйте зусиль!

Практикуючий дієтолог Людмила Паламарчук.

5 простих способів знизити тривогу

Вівторок, 12 липня 2022, 11:21

Сьогодні, на жаль, тривога є незмінною супутницею життя багатьох людей у найрізноманітніших ситуаціях. Особливо зараз, коли звичний світ руйнується і ми не маємо впевненості, що нас чекає завтра.

За статистикою, тривога зустрічається в два рази частіше за депресію, якій уваги приділяється набагато більше. З віком ймовірність стати жертвою тривожного розладу досягається майже 30%. Надмірна тривога однозначно негативно впливає на якість життя. Вона не дає людині ефективно працювати, спілкуватися, мандрувати чи підтримувати стабільні стосунки. Вона може бути причиною:

  • безсоння,
  • розсіяної уваги,
  • розгубленості,
  • прийняття поспішних необдуманих рішень,
  • невпевненості,
  • уникнення спілкування,
  • нездатності відстояти власні кордони та заявляти про потреби.

Якщо є проблема з постійними проявами надмірної тривоги, краще вчасно звернутися до спеціаліста — психолога чи психотерапевта. Проте, якщо тривога — тимчасове ситуативне явище, можна допомогти собі самостійно. Запам’ятайте і виконуйте ці вправи щоденно, тоді ви зможете автоматично їх використати в моменти хвилювання.

  1. Заземлення. Де ваша увага, тим і ви. Якщо увага прикована до нав’язливих думок, що ніби крутяться по колу, цей вир засмоктує у безодню і забирає сили. Суть заземлення у переключенні уваги від непотрібних неконструктивних в’язких думок до того, що тут і тепер відбувається в реальності.
  • Відчуйте опору під ногами, на що саме опираються ступні, це на тілесному рівні дасть відчуття контролю.
  • Озирніться навколо, знайдіть 5 предметів круглої форми, або зеленого кольору.
  • Візьміть в руки конкретний предмет, відчуйте його температуру, текстуру, форму, послухайте власні тілесні відчуття.
  1. Дихання. Вчіться дихати животом. Уявіть, що в животі у вас кулька, яку потрібна надути. Вдих — надуваємо живіт, напружуємося, подумки рахуємо до п’яти. Видих — здуваємо кульку, розслабляємося, також виконуємо протяжно, рахуючи до п’яти.
  2. Рух. Рухайтеся в задоволення — танцюйте, гуляйте по парку, плавайте, робіть йогу, грайте в ігри, займайтеся в спортзалі. Фізична активність знижує напругу, відволікає від нав’язливих думок, а отже, допомагає розслабитися. Але обов’язково пам’ятайте про міру, особливо, коли мова йде про спортзал. Виснаження не допомагає знизити тривогу, а забирає енергію, яка нам потрібна для її подолання.
  3. Сповільнення і медитація. Тривога часто виникає через надмірний хаос у нашому житті. Ми бігаємо, метушимося, хапаємося за різні можливості, не доводимо почату справу до кінця. Час для себе — можливість зупинитися, подивитися, що відбувається в житті, навести порядок, визначити пріоритети, позбутися зайвого, намітити план дій. Це додасть спокою і рівноваги.
  4. Задоволення і позитивне ставлення до себе. Проживайте життя в задоволення. Його можна отримувати від найпростіших речей, турбуйтеся про здоровий сон і харчування, втримуйте баланс між роботою і відпочинком. Щоразу хваліть себе за найменші досягнення, оскільки, можливо, ви — єдина людина, яка знає, скільки зусиль ви доклали, щоб зробити на перший погляд просту річ. Наприклад, познайомитися з кимось, відправити резюме на улюблену роботу, вийти з дому, відстояти свої кордони тощо…

Бажаю кожному щасливого життя без тривоги!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

+38 (098)463 95 80

м.Тернопіль, вул. С.Бандери 29, 2 пов.

 

Сторінка 68 з 71

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер