images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Вдвічі більше хворих: у Києві повідомляють про спалах COVID-19

Понеділок, 25 липня 2022, 10:59

У Києві за минулий тиждень на COVID-19 захворіло вдвічі більше людей, ніж позаминулого тижня.

Усього з 11 до 17 липня було зареєстровано 112 випадків захворювання, а з 18 до 24 липня – вже 245, повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, також збільшується кількість людей, які потребують госпіталізації, що свідчить про збільшення важких випадків коронавірусу.

На думку чиновниці, таке стрімке зростання хворих влітку є приводом згадати про заходи безпеки, зокрема вакцинацію.

Фото: AllaSerebrina/Depositphotos

"Наразі в Києві працює 112 вакцинальних пунктів, тож кожен охочий може прийти до найближчого Центру первинної медико-санітарної допомоги або Консультативно-діагностичного центру та зробити першу, другу чи бустерну дозу", – сказала Гінзбург.

Зробити щеплення у Києві зараз можна зокрема у великих торговельних центрах: в "Гулівері", "River Mall", універмазі "Україна" та інших.

Гінзбург також рекомендує використовувати маски у закритих приміщеннях та уникати великих скупчень людей, а за перших симптомів звертатись за медичною допомогою.

Нагадаємо, в Україні також дозволили робити щеплення другою бустерною дозою вакцини людям, старшим 60 років, а також 18-59-річним із хронічними хворобами.

Міністерство охорони здоров'я рекомендує використовувати як бустерну дозу мРНК вакцини, наразі в Україні – це Pfizer/BioNTech.

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя

 

У Китаї виявили перший випадок бубонної чуми у 2022 році

Середа, 20 липня 2022, 10:42

На північному заході Китаю виявили перший у 2022 році випадок зараження бубонною чумою.

Його зареєстрували у міському окрузі Іньчуань у Нінся-Хуейському автономному районі, повідомляють агентство Сіньхуа та Reuters.

Пацієнт повернувся з автономного району Внутрішня Монголія на півночі країни.

Проте уряд району швидко зреагував на випадок: там оголосили про ситуацію IV рівня для запобігання чумі та боротьби з нею.

Фото: grandfailure / Depositphotos

За даними Національної комісії з охорони здоров’я, кількість випадків інфікування людини чумою, високоінфекційною та важкою хворобою у Китаї низька. У 2021 році зареєстрували лише 1 нелетальний випадок, а у 2020 році було 4 пацієнти, 3 з яких померли.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, бубонна чума є найпоширенішою формою людської чуми та найменш важкою.

Переносником захворювання є блохи, які живуть на диких гризунах. Збудник потрапляє в кров і рухається до лімфатичного вузла, де починає розмножуватися. Такі лімфатичні вузли набрякають, болять і називаються "бубонами".

Інкубаційний період хвороби триває до 7 діб. За цей час з'являються симптоми:

  • раптове підвищення температури;
  • озноб;
  • головний біль і ломота в тілі;
  • слабкість;
  • нудота та блювота.

Хворобу підтверджують завдяки лабораторному дослідженню гною з бубон, зразка крові або мокротиння.

Гуа-ша масаж

Понеділок, 18 липня 2022, 11:47

Гуаша в перекладі означає ("гуаш"- зішкребти все погане, "sha"- погане, "qua"- рух в одну сторону) - зішкребти все погане із Вашого тіла рухаючись в одному напрямку за допомогою спеціального атрибута - скребка.

Користь масажу Гуаша:

 

Як говорити з дитиною про зайву вагу?

Понеділок, 18 липня 2022, 11:33

Можливо, я вас здивую, але говорити дитині про те, що  помітили, що у неї є зайва вага не потрібно.
Будьте певні, за вас це вже зробили однокласники сина чи доньки або  друзі з двору, а фільми і реклама нав'язали існуючі стандарти краси. Під цим пресом ніхто так жорстоко не засуджує власне тіло, як сама дитина ( особливо у підлітковому віці!).
Тому будьте максимально тактовними. Не засуджуйте, не повчайте і не наказуйте.  Категорично забороняється жартувати про зовнішність дитини, обзивати її, використовуючи образливі слова, що стосуються ваги. Розмовляючи на цю тему, сфокусуйте увагу на здоров'ї і фізичній витривалості. І ні слова про зовнішність.
Зокрема, ви можете сказати:
"Я помічаю, що ти мало рухаєшся. Знаєш, я теж мало рухаюся. Чим би нам зайнятися разом, щоб бути більш спортивними?"
"Твої харчові звички- нездорові. Як будемо вирішувати цю проблему?"
"Я помічаю, як змінюється твій раціон і те, як ти себе почуваєш. Давай переглянемо список покупок."
Найкраще, що можуть зробити батьки- це забезпечити дитині атмосферу розуміння і підтримки вдома, де дитина відчуватиме, що її люблять незалежно від ваги, зросту, оцінок чи ще чогось.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

Які таємниці приховані за дверима кабінету психолога?

Понеділок, 18 липня 2022, 11:09

Сьогодні у більшості людей не виникає запитання: «Хто такий психолог?». Це спеціаліст, який допомагає вирішувати проблеми, пов’язані із внутрішнім світом людини, наприклад, порушення самооцінки, образу Я, переживання, з якими складно самому впоратися, невпевненість, тривога, страхи та інші емоції, що руйнують життя. Психологи допомагають у вирішенні міжособистісних проблем у налагодженні стосунків між людьми та конфліктів.

Професія психолога – досить молода, але з кожним роком набуває все більшої популярності. Адже саме в кабінеті психолога людина зустрічається з самою собою, досліджує власні життєві сценарії, стилі поведінки, способи організації життєвого простору, бачить ті несвідомі грані себе, які раніше залишалися непоміченими. Психолог – це свого роду дзеркало, — неупереджене і наближене до реальності, допомагає виявити справжні причини проблем клієнта.

Найголовніше, чого має навчитися клієнт в кабінеті психолога, це саморозумінню, самодослідженню, турботи про самого себе, здатності адаптуватися до мінливого світу, проявлятися, налагоджувати стосунок з Іншими.

Турбота про себе — це здатність:

  • прислухатися до себе (наприклад: «Що я зараз відчуваю?», «Чого потребую?», «Що для мене є важливим, цінним?», «Я вибираю…»);
  • озвучити без сорому та почуття вини власні потреби.
  • подбати про якість власного життя (де живу, мій особистий простір, контакти, стосунки, робота, зони розвитку, захоплення, рівень достатку, здоров’я, відпочинок, задоволення, подорожі).

З чим пов’язані страхи та упередження щодо роботи з психологом?

  • «Про мою таємницю дізнаються інші люди». Головне правило роботи психолога – збереження конфіденційності та нерозголошення конфіденційних даних.
  • «Мене будуть оцінювати та засуджувати». Психолог ставиться безоцінково та неупереджено до клієнта. Мета психологічної допомоги – вирішення проблеми.
  • «Психолог впливатиме на моє життя». Тільки сам клієнт приймає рішення щодо будь-яких змін у своєму житті, вчиться не перекладати відповідальність за своє життя.
  • «За одну-декілька консультацій все зміниться на краще». Психіка – надто складний механізм, щоб за одну мить змінилося те, що вибудовувалося роками. Інколи потрібен час для переосмислення, народження нових ідей, розвитку поведінкових моделей.

 

Психолог допомагає впоратися з різними життєвими проблемами, хоча не дає прямих порад, не гарантує швидкий успіх і миттєве щасливе вирішення. Для цього людина повинна пройти самостійно свій шлях. А психолог надає в цьому процесі підтримку, опору, необхідні знання, навчає новим більш конструктивним моделям самовияву.

Як краще обрати для себе психолога?

Вибір для себе психолога е непростим, оскільки це людина, якій ми довіряємо найсокровенніше, дозволяємо  торкнутися до граней власної душі. Тому прислухайтеся до своєї інтуїції і водночас дізнайтеся максимально інформацію про спеціаліста, з яким плануєте працювати, — наявність фахової освіти (психолог або психотерапевт), досвід роботи з клієнтами щодо вирішення  схожих проблем, його саморозвиток і підвищення кваліфікації, відгуки.

Психологічна студія АРТ працює з 2020 року, але в неї тривала історія взаємодії з клієнтами щодо надання психологічних послуг:

  • Психологічні консультації для дорослих та дітей.
  • Освітні тренінги («Основи арттерапії». «Казкотерапія». «Архетипи і маски»).
  • Ресурсні зустрічі для жінок «Women’s space».
  • Заняття для сімейних пар «Разом до гармонії».
  • Виїзний інтенсив «АртХутір».

 

У Психологічній студії АРТ працюють кваліфіковані фахівці, які допоможуть впоратися з різними психологічними проблемами і нададуть якісну допомогу.

 

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог.

098-463-95-80

 

Сторінка 70 з 74

«ПочатокПопередня61626364656667686970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер