Здоров'я
ВООЗ: У 2023-му році в світі зафіксували найбільший в історії показник інфікування туберкульозом
Четвер, 31 жовтня 2024, 12:22

У 2023-му році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала у світі понад 8 мільйонів нових випадків інфікування туберкульозом. Недуга стала причиною близько 1,25 мільйона смертей.
Це – найбільший показник за всю історію документування поширення хвороби, йдеться у звіті ВООЗ, повідомляє AP News.
Чисельність фатальних випадків інфікування туберкульозом майже вдвічі перевищує показники смертності через ВІЛ. В організації вважають, що ця недуга, ймовірно, знову стала головною причиною смертності серед інфекційних хвороб.
"Той факт, що туберкульоз все ще вбиває й інфікує стільки людей, викликає обурення, адже ми маємо інструменти, щоб йому запобігати, виявляти та лікувати", – сказав генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус.
Водночас у ВООЗ зауважують, що загалом смертність від туберкульозу в усьому світі продовжує падати, а кількість інфікування – стабілізуватися. Однак із 400 тисяч людей, які мали резистентну до антибіотиків форму хвороби, лише менше половини отримали належне лікування.
Раніше найбільш смертоносною інфекцією вважали COVID-19, який став причиною глобальної пандемії.
За даними ВООЗ, туберкульоз продовжує вражати переважно населення Південно-Східної Азії, Африки та західної частини Тихого океану. Там стверджують, що понад половина випадків зараження припадає на Індію, Індонезію, Китай, Філіппіни та Пакистан.
Нагадаємо, туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), або паличка Коха.
Також існує окрема форма захворювання – мультирезистентний туберкульоз, що стійкий до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів, кажуть у ЦГЗ.
Інфікування відбувається шляхом вдихання здоровою людиною краплин вологи, що містять МБТ – зазвичай їх виділять хворі на заразну форму туберкульозу при кашлі, чханні чи розмові.
Найчастіше при захворюванні "страждають" органи дихання.
У ЦГЗ основними симптомами туберкульозу називають:
- кашель тривалістю понад 2 тижні;
- підвищену температуру тіла понад 7 днів;
- утруднене дихання;
- біль у грудях;
- поганий апетит;
- постійну слабкість;
- безпричинну втрату ваги;
- підвищену пітливість, особливо вночі;
- наявність у мокротинні при кашлі крові.
Нагадаємо, Україна належить до країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз серед європейського регіону.
На території держави поширений саме мультирезистентна форма, а найбільші показники інфікування фіксують в Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Закарпатській та Волинській областях.
Дослідження: Грудне вигодовування знижує ризик серцевих захворювань у жінок, особливо – хворих на діабет
Середа, 30 жовтня 2024, 09:40
Вчені з’ясували, що грудне вигодовування позитивно впливає на здоров’я серця у жінок. Особливо це стосується тих, хто має діабет 2-го типу або гестаційний діабет (той, що виникає під час вагітності).
Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Diabetes Care, пишеMedicalXpress.
Результати показали, що жінки, які годували грудьми понад 18 місяців, мали на 32% нижчий ризик серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто ніколи не годував. Серед жінок із гестаційним діабетом (ГД) цей показник був навіть вищим – ризик хвороб серця знизився на 51%.
Дослідження, проведене вченими з Національного університету Сінгапуру та Гарвардської школи громадського здоров'я, охопило дані понад 19 тисяч жінок із США.
Вчені пояснили, що під час грудного вигодовування організм жінки активно виробляє гормони, зокрема окситоцин і пролактин, які сприяють зниженню артеріального тиску та позитивно впливають на рівень ліпідів у крові.
Окситоцин також зменшує стресові реакції, завдяки чому знижується навантаження на серцево-судинну систему. Це особливо важливо для жінок із діабетом, які схильні до підвищеного ризику серцевих захворювань через метаболічні порушення.
Крім того, грудне вигодовування допомагає регулювати рівень цукру в крові після вагітності. Цей процес підтримує здоровий метаболізм і знижує ризик розвитку діабету 2-го типу, що в подальшому зменшує ймовірність серцевих ускладнень.
Вчені додають, що грудне вигодовування допомагає знизити запальні процеси в організмі завдяки стимуляції антиоксидантних захисних механізмів. Такий антиоксидантний ефект грудного вигодовування сприяє обміну речовин і захисту серцевих тканин.
Раніше ми розповідали, чи можливо завагітніти під час грудного вигодовування.
Вчені назвали загрозу, яка може бути на вашій кухні: ризик померти від неї вищий, ніж від ДТП
Вівторок, 29 жовтня 2024, 08:42
Щороку через газові плити у Європі передчасно помирають 40 тисяч людей. Вони є джерелом шкідливих речовин, які вражають серце та легені.
Ба більше, науковці підрахували, що газові плити вбивають більше людей, ніж ДТП,повідомляє The Guardian.
Вчені під керівництвом Європейського альянсу громадського здоров'я (EPHA) провели дослідження домогосподарств у країнах Європейського Союзу та Великій Британії.
Вони з’ясували, що готують їжу на газових плитах у кожній третій оселі в ЄС. У Британії їхня частка зростає до 54%. В Італії, Нідерландах, Румунії та Угорщині вона перевищує 60%.
Під час приготування їжі на газових плитах, які спалюють природний газ, виділяється діоксид азоту, що згубно впливає на дихальні шляхи. Також йдеться про діоксид вуглецю, пов’язаний зі змінами клімату.
"Масштаби проблеми набагато більші, ніж ми думали", – заявила провідна авторка дослідження Хуана Марія Дельгадо-Саборіт.
Вчені з’ясували, що понад 36 тисяч людей у ЄС та 3,9 тисячі у Великій Британії передчасно помирають через згубний вплив газових плит.
Вони кажуть, що ця кількість може бути ще більшою, адже у дослідженні не враховували вплив на здоров'я чадного газу, який утворюється за умови нестачі кисню у приміщенні, та бензолу, що виділяється під час горіння.
Крім того, виявилося, що використання газової плити скорочує життя людини майже на два роки.
Частково захистити себе від випарів під час приготування їжі можна за допомогою відкритих віком та ввімкненої витяжки.
В Україні під час відключень світла деякі люди використовують газові плити не тільки для приготування їжі, але й для обігріву приміщення. Але це ще небезпечніше.
Зазвичай у таких випадках зачиняють вікна, вмикають конфорки та духову шафу. Таким чином свіже повітря не надходить, а газ горить. Тоді є ризик виділення чадного газу.
Також важливо періодично провітрювати приміщення, де працюють газові плити.
Нагадаємо, дослідження показало, що газові плити виділяють токсичний газ, який може провокувати бронхіальну астму у дітей.
Відчуваєте тривожність після того, як хильнули? Що це за явище та як з ним боротися
Понеділок, 28 жовтня 2024, 10:57

Похмільна тривожність – відчуття хвилювання, які виникають на ранок після кількох бокалів випитого алкоголю.
Специфічне хвилювання після випитого переживають приблизно 22% людей, пише MedicalXpress.
При цьому для кожного ці відчуття можуть відрізнятися – від легкого нервування до величезної хвилі тривоги, яку непросто подолати.
Цей стан не лише викликає неприємне самопочуття, але й здатний ускладнити виконання простих завдань.
Як алкоголь впливає на мозок людини?
Зазвичай похміллям називають виснаження організму внаслідок дії алкоголю, під час якого виникає зневоднення, погіршення сну, збільшення частоти серцевих скорочень і головний біль.
Однак похмілля буває не лише фізичним, але й сильним психічним.
Вчені вважають алкоголь депресантом нервової системи через те, що він змінює поведінку нейромедіаторів у мозку. Етиловий спирт здатний розслабити за рахунок активації гамма-аміномасляної кислоти, яка змушує відчувати спокій і знижує гальмування.
Крім того, алкогольні напої зменшують вміст глутамату – речовини, яка відповідає за швидкість думок.
Разом дія етилу впливає на настрій, емоції та пильність. Тому після кількох келихів алкоголю люди часто відчувають себе більш товариськими, безтурботними та готовими зменшити пильність.
Коли ж вплив етилового спирту зникає, головний мозок людини починає працювати над відновленням балансу нейромедіаторів, стверджують дослідники. Тож ця зміна має протилежний ефект, вважають вони.
Унаслідок цього мозок стає надмірно збудженим, що часом призводить до відчуття тривоги.
Тоді чому не всі люди відчувають похмільну тривожність?
Вплив генів
Для людей похмілля не завжди залежить від того, скільки алкоголю було випито. Значну роль тут також відіграє генетика.
Дослідження показують, що гени здатні пояснити майже половину причин, чому конкретна людина реагує на споживання етиловмісних напоїв певним чином.
Геном впливає на те, як організм переробляє алкоголь. Через це деякі люди можуть відчувати більш інтенсивні симптоми похмілля, як-от посилений головний біль чи зневоднення. Сильніші фізичні ефекти можуть посилити тривогу і зробити людину ще більше сприятливою до нервування.
Події попереднього дня
Вчені доводять, що відчуття тривоги посилює те, що ви робили під дією алкоголю. Часом спогади або нездатність їх викликати збентеження чи навіть сором.
Під час похмілля простіше "застрягти" у цих думках та потрапити в "пастку" тривоги.
Дослідження демонструють, що люди, які щоденно переживають тривожність, більш схильні до виникнення цього відчуття після вживання алкоголю.
Дехто вважає етиловмісні напої способом розслабитися чи почуватися більш комфортно під час соціальної взаємодії. Це часом призводить до ще більшого споживання, що може посилити симптоми похмільної тривожності, кажуть вчені.
Як запобігти тривожності внаслідок похмілля?
Найкращим способом уникнути неприємного психологічного стану після вживання алкоголю – обмежити його кількість. Зазвичай, більше споживання етилового спирту посилює неприємні відчуття пізніше.
Змішування ліків з алкогольними напоями також може збільшити ризик похмільної тривожності.
У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що не існує безпечної кількості алкоголю, яка не шкодить здоров’ю. Тому до міри спожитого варто ставитися свідомо.
Що робити, якщо відчуття тривожності після спожитого алкоголю виникло?
У такому випадку рекомендують зосередитися на відновлення фізичного стану, що призведе до полегшення психічного напруження. В цьому може допомогти достатня кількість води, легка їжа та час для відпочинку.
Також можуть допомогти практики медитації чи прави на глибоке дихання.
Крім того, варто спробувати поділитися переживаннями з близьким другом чи рідним. Ведення щоденника може допомогти змінити форму тривожних думок і заохотити себе до співчуття.
Раніше ми розповідали, чи працюють найпопулярніші «ліки» від похмілля.
Відтепер українці зможуть робити щеплення проти грипу в аптеках: що для цього потрібно
П'ятниця, 25 жовтня 2024, 11:22

В Україні почав діяти механізм профілактичної вакцинації проти грипу, яку можуть проводити працівники аптек. Першим ліцензію на щеплення українців отримав заклад у Києві.
У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що щеплення можна буде робити виключно в тих аптеках України, які пройшли перевірку комісії та отримали спеціальну ліцензію.
Щоб проводити вакцинацію населення, аптеки обов’язково повинні мати:
- ліцензію від МОЗ на провадження господарської діяльності з медичної практики;
- необхідне матеріально-технічне забезпечення;
- окремо обладнане приміщення для вакцинації;
- зону очікування для охочих зробити щеплення.
За даними МОЗ, наразі повністю відповідає цим вимогам лише одна аптека, яка розташована в Києві за адресою вул. Велика Васильківська, 84/20, приміщення 3.
Крім того, право робити щеплення мають не всі працівники аптек, а лише фармацевти, які пройшли спеціальне навчання і можуть надавати послугу кваліфіковано та безпечно.
У вересні 2024 року фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) провели перший фаховий курс навчання для провізорів, які виявили бажання отримати дозвіл на проведення вакцинації.
Щоб зробити щеплення проти грипу в аптеці, громадянам потрібно:
- отримати рецепт на вакцину від сімейного лікаря;
- звернутися в аптеку, яка має ліцензію на проведення щеплення;
- придбати вакцину в аптечному пункті за власний кошт;
- заповнити згоду на проведення щеплення;
- отримати вакцинацію;
- зачекати 30 хвилин після отримання щеплення та отримати довідку про успішну вакцинацію;
- надати довідку про щеплення сімейному лікарю.
У Міністерстві охорони здоров’я рекомендують вакцинуватися проти грипу до початку зростання захворюваності – у період від вересня до жовтня, адже так завчасно організм зможе сформувати імунітет та достатню кількість захисних антитіл.
Однак за бажанням щеплення проти грипу можна зробити в будь-який час, незалежно від наявного епідеміологічного стану.
Які вакцини від грипу можна знайти в аптеках України?
Від початку жовтня в аптечних пунктах на території України доступні препарати французького та корейського виробництва, які пройшли державний контроль якості та отримали сертифікат, повідомляють у МОЗ.
Усі вакцини "неживі", тобто ними можна щепитися одночасно з вакцинами від інших вірусів.
Чи обов’язково вакцинуватися від грипу?
У МОЗ зауважують, що щеплення проти грипу належить до рекомендованих. але воно відстунє в національному календарі вакцинації. Відтак вакцину можуть закуповувати за кошти місцевих бюджетів чи підприємств або власним коштом громадян.
Вакцинація може вберегти від тяжкого перебігу захворювання, що здатне спричинити, зокрема, ураження серця та нирок.
Щеплення проти грипу рекомендовано робити людям із групи ризику:
- тим, хто працює в місцях масового скупчення людей (медичним працівникам, правоохоронцям та учителям);
- вагітним;
- пацієнтам, що мають хронічні захворювання;
- дітям до п’яти років;
- людям старше 60 років.
Нагадаємо, у лютому 2024 року Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою аптечні заклади отримали дозвіл проводити профілактичну вакцинацію.
Більше статтей...
- Тривога і напруга: українці втричі частіше звертаються до сімейних лікарів через психологічні проблеми
- Скільки ударів здійснює ваше серце упродовж життя? Вчені пояснили, як це порахувати
- Як уникнути отруєння грибами та що робити, якщо це вже сталося. Поради МОЗ і ЦГЗ
- Що робити, якщо болить горло: причини, лікування та види болю
Сторінка 8 з 25
«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»