images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Чому м'язи не ростуть? Експерти назвали 7 поширених помилок

Понеділок, 05 лютого 2024, 11:59

Ріст м'язів є важливим елементом загальної фізичної підготовки. Нарощування м'язової маси збільшує силу і швидкість, а також може знизити ризик травм або падінь з віком.

Утім, нарощування м'язової маси – складний процес. Тренери і дієтологи назвали головні помилки, які можуть заважати наростити м’язову масу, пише VerywelI Health.

"Кілька факторів визначають вашу здатність нарощувати м’язи, зокрема генетика, харчування та тренування", – каже Даніель Крамбл Сміт, сертифікована дієтологиня.

Сила м’язів має значення для здорового старіння. Дослідження показують, що вправи для нарощення м’язової маси можуть уповільнити вікове погіршення когнітивних функцій і знизити ризик нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Альцгеймера та деменції. Вправи для нарощування м’язів також можуть покращити здоров’я серця та знизити ризик серцево-судинних захворювань.

ФОТО: cirkoglu/Depositphotos

Фактори, що впливають на ріст м'язів

Генетикагени людини відіграють значну роль у нарощенні м’язів. Деякі люди можуть мати більшу частку м’язових волокон, що швидко скорочуються. Вони ж мають більший потенціал для росту.

Природний розподіл м’язів і жиру в організмі також різний у людей, що, як пояснила Крамбл Сміт, також може впливати на швидкість росту м’язів.

Харчування: щоб наростити м’язи, потрібно споживати достатню кількість білка для відновлення та росту м’язів. Щоб створити надлишок енергії, людині може знадобитися більше калорій, ніж вона спалює. Також потрібно споживати достатню кількість вуглеводів і жирів, щоб допомогти м'язам відновитися.

Тренування: за словами Крамбл Сміт, найважливішим елементом набору м’язів є регулярне виконання силових вправ. Адже цей тип вправ викликає "мікророзриви м’язових волокон, які потім відновлюються та стають сильнішими та більшими".

Ключовими принципами ефективного тренування є послідовність, інтенсивність, відновлення та прогресуюче навантаження. Останнє означає поступове збільшення ваги, частоти або кількості повторень вправ.

Помилки в харчуванні, які можуть перешкоджати набору м’язової маси

Фахівці називають деякі з найпоширеніших помилок, які можуть перешкоджати росту м’язів.

Недостатня кількість білка: вживання білків, таких як нежирне м’ясо, молочні продукти та морепродукти, має вирішальне значення для відновлення та росту м’язів. При браку білка в організмі тіло не зможе наростити м’язи.

Тому фахівці радять переконатися, що організм отримуєте достатню кількість білка з харчування, а це: яловичина, баранина, курка, індичка, риба, яйця, молочні продукти, бобові та рослинні білки.

За словами Крамбл Сміт, для нарощування м’язів рекомендовано споживати від 1,6 до 2,2 грама білка на кілограм маси тіла у день. Однак існує обмеження щодо того, скільки білка організм може ефективно використовувати за один раз.

ФОТО: marrakeshh/Depositphotos

"Рекомендується рівномірно розподілити споживання білка протягом дня", – пояснює Крамбл Сміт.

Вживання занадто мало калорій: для росту м’язам потрібен надлишок калорій. За словами фахівців, якщо тіло людини відчуває дефіцит калорій, його здатність нарощувати м’язи обмежена. Недостатнє споживання калорій може спричинити дефіцит енергії, спонукаючи тіло використовувати м’язи для отримання енергії.

Щоб виправити це, потрібно споживати більше калорій, ніж людина спалює.

Недостатня кількість вуглеводів: вуглеводи є основним джерелом енергії для організму під час високоінтенсивних тренувань. Недостатня їхня кількість може призвести до зниження працездатності та уповільнення відновлення.

Крамбл Сміт рекомендує включити в раціон цільнозернові продукти та вуглеводи з мінімальною обробкою, такі як кіноа, коричневий рис, картопля, батат та овес.

"Якщо ви регулярно тренуєтеся, рекомендації щодо вуглеводів можуть коливатися від 3 до 7 грамів на кілограм ваги тіла на день. Якщо ви виконуєте тренування на витривалість або інтенсивні тренування, вам може знадобитися більше вуглеводів", – каже дієтологиня.

Брак води: вода є ключовою для всіх функцій організму, включаючи скорочення та відновлення м’язів. Зневоднення може спричинити м’язові судоми, втому та зниження продуктивності.

Як зазначають дієтологи, рекомендоване загальне споживання рідини залежить від віку та статі. Однак загальна рекомендація становить близько 11,5 чашок рідини на день для жінок і 15 чашок для дорослих чоловіків.

Лише чистої води жінкам потрібно приблизно 9 чашок на день, а чоловікам – приблизно 13.

ФОТО: puhhha/Depositphotos

Щоб запобігти зневодненню, варто постійно пити воду протягом дня, особливо до, під час, і після тренувань.

Ігнорування здорових жирів: якщо не включити достатню кількість корисних жирів у свій раціон, тіло може бути не в змозі виробляти достатню кількість гормонів, таких як тестостерон, які підтримують ріст м’язів.

Однак надмірна залежність від харчових добавок може призвести до дефіциту поживних речовин та/або дисбалансу.

А вживання занадто великої кількості протеїнових батончиків або коктейлів також може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту.

Крамбл Сміт радить додати до свого раціону більше здорових жирів, таких як авокадогоріхи, насіння, жирну рибу (наприклад, лосось і скумбрію) і оливкову олію.

Нехтування харчуванням після тренування: після тренування тіло потребує поживних речовин, щоб почати процес відновлення та росту м’язів.

"Якщо ви не будете харчуватися після тренування, це може призвести до сповільнення росту м’язів і більшої втоми. Якщо ви не можете піти додому після тренування, візьміть із собою їжу, щоб підзарядитися", –  наголошує Крамбл Сміт

Помилки в тренуваннях можуть зашкодити: низькоінтенсивні тренування також можуть перешкоджати росту м’язів. Якщо м’язи не "пошкоджуються", у них не буде шансу відновитися.

"Відсутність мікропошкоджень м’язів призводить до того, що їхній ріст буде набагато повільнішим", – каже Джордж Елдайрі, доктор медичних наук, лікар зі спортивної медицини

Але не варто забувати про відпочинок. Він має бути принаймні один день на тиждень. Також фахівці радять уникати силових тренувань для однієї групи м’язів два дні поспіль.

"Не забувайте про складні вправи, зокрема про присідання, станову тягу та жим лежачи. Ці вправи працюють з кількома групами м’язів і дуже ефективні для нарощування сили та м’язів. Якщо ви не впевнені, які комплексні вправи включити, зверніться до особистого тренера або фізіотерапевта", – наголошує Крамбл Сміт.

 

Легкий COVID-19 підвищує ймовірність безсоння у людей з тривогою або депресією – вчені

Понеділок, 05 лютого 2024, 11:58

Безсоння є поширеним симптомом під час COVID-19 та у період відновлення.

Група вчених під керівництвом доктора Гуонга Т.Х. Гоанга з Університету Фенікаа у В'єтнамі виявила, що легкий перебіг інфекції також може впливати на якість сну. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у науковому журналі Frontiers in Public Health, пише MedicalXpress.

Вчені використали медичні дані пацієнтів В'єтнаму. Вони проаналізували записи 1056 людей від 18 років, у яких був діагностований COVID-19. Вони відфільтрували тих, кого не госпіталізували протягом останніх 6 місяців.

Науковці розіслали цим людям опитування, в якому пацієнти мали зазначити вік, стать і хронічні захворювання, а також про тривалість і тяжкість інфекції COVID-19. Респонденти також мали визначити симптоми тривоги, стресу та депресії.

Фото: focuspocusltd/Depositphotos

Щоб дослідити рівень безсоння, пацієнтів попросили порівняти, як довго та наскільки добре вони спали, чи легко було заснути за останні два тижні порівняно з тим, що було до зараження COVID-19.

76,1% учасників повідомили, що відчували безсоння, 22,8% цих людей повідомили про важке безсоння.

Третина респондентів зазначили, що їм було важче засинати, вони спали гірше та спали менше часу.

Вчені не помітили прямої залежності між важкістю хвороби і тяжкістю безсоння. Хоча пацієнти з безсимптомним COVID-19 мали нижчий індекс безсоння, різниця не була статистично значущою.

Найвищі показники щодо безсоння були у двох групах – у людей з хронічними захворюваннями та пацієнтів з симптомами депресії або тривоги.

Однак депресія, тривога або хронічні хвороби не є повністю незалежними одна від одної, адже безсоння може погіршити психічне та фізичне здоров’я.

Вчені відзначили, що рівень безсоння, про який повідомляють пацієнти з легшим перебігом  COVID-19, вищий навіть ніж у госпіталізованих пацієнтів з цією інфекцією.

Тому науковці наголосили, що варто підходити до проблеми комплексно, враховуючи усі фактори, що спричиняють безсоння.

Нагадаємо, вчені нещодавно встановили, що інкубаційний період COVID-19 скоротився втричі: тепер замість 10-14 днів вірус починає "діяти" вже через 3-4 доби.

Науковці також працюють над тим, щоб зменшити симптоми тривалого COVID-19. Наприкінці 2023 року вони розробили спеціальну вакцину, яка має в цьому допомогти.

В Україні 89% сіл не мають стаціонарних аптек – МОЗ

П'ятниця, 02 лютого 2024, 11:21

В Україні переважна більшість сіл не мають стаціонарних аптек – медикаментами не забезпечені близько 89% населених пунктів.

Про це в інтерв'ю Українському Радіо розповів перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров.

"Забезпеченість селищ, сіл стаціонарними аптечними пунктами становить від 2 до 58% залежно від області. Якщо говорити про середній показник по Україні, то приблизно в 11% невеликих населених пунктів є стаціонарні аптеки або аптечні пункти", – зазначив представник МОЗ.

Цю проблему має розв'язати проєкт мобільних аптечних пунктів, вважає Дубров. Це спеціально обладнаний автомобіль, який може доставляти ліки у населені пункти, де немає стаціонарних аптек.

Перший заступник міністра охорони здоров'я України Сергій Дубров. Фото: МОЗ

"Глибоко переконаний, що процес активно піде далі, в інші регіони. Хочу подякувати ліцензіатам, які беруть участь у цьому проєкті і забезпечують доступність лікарських засобів для населення у невеличких селах, селищах, населених пунктах. А таких сіл в Україні 89%, які не мають стаціонарних аптек", – заявив перший заступник міністра.

Він нагадав, що перша мобільна аптека вже запрацювала на Харківщині. Вона має охопити 80 населених пунктів.

"Звісно, мережа буде поширюватись по всій території нашої країни, в тому числі на прифронтових територіях, а також у зонах надзвичайних ситуацій, зонах активних бойових дій або ймовірних бойових дій", – сказав Сергій Дубров.

Він зауважив, що мобільні аптечні пункти в селах будуть відпускати й лікарські засоби, які входять до переліку ліків, що реімбурсуються, тобто відшкодовуються за програмою медичних гарантій від НСЗУ "Доступні ліки".

Посадовець додав, що зараз очікується отримання ліцензії від Держлікслужби для Укрпошти щодо можливості відпускати лікарські засоби. Таким чином запрацює й інший проєкт, в рамках якого ліки можна буде замовити поштою та отримати у відділеннях поштового оператора.

Нагадаємо, раніше Кабмін спростив вимоги для відкриття аптек у селах.

 

У Львові одразу троє дітей народились із півкілограмовими пухлинами

П'ятниця, 02 лютого 2024, 11:16

У Львові хірурги врятували трьох дітей, які народились із тератомами – крижово-куприковими пухлинами. Операцію провели у перші дні життя.

Про це повідомили у дитячій лікарні Святого Миколая.

Один із маленьких пацієнтів – Матвій з Харкова. Хлопчик народився більше місяця тому з вагою 3470 грамів, 470 з яких важила пухлина.

Мама Матвійка, Євгенія, розповіла, що новоутворення діагностували ще під час вагітності.

Фото: Дитяча Лікарня Святого Миколая

"Ми на 20 тижні вагітності прийшли на плановий скринінг у Харкові, де й діагностували тератому. Нам порадили перервати вагітність. Матвій був нашою довгоочікуваною дитиною, тож ми почали шукати можливості скорегувати ваду при народженні", – поділилася жінка.

Після пологів лікарі спостерігали за хлопчиком і вирішили провести операцію з усунення пухлини. Вона проходила у кілька етапів: спочатку видалили пухлину, потім медики виконали пластику м’яких тканин та аноректопластику – операцію, яку проводять для усунення аномалій ануса та прямої кишки. За словами медиків, усе минуло вдало.

Мати новонародженого Матвія

Одночасно з Матвієм у дитячій лікарні хірурги прооперували ще двох дівчаток з такою ж вадою – Ярину та Злату. В обидвох малюків втручання пройшло успішно. На сьогодні їм вже виповнився місяць, вони набралися сил та можуть поїхати додому, розповідають лікарі.

"Такої кількості діток, які майже одномоментно з’явилися на світ із вродженим тератомами, у нас ще не було. Звернень із цією патологією побільшало відколи при нашій лікарні ми відкрили власне пологове відділення", – йдеться у повідомленні.

Медики дитячої лікарні Святого Миколая врятували дитину

У лікарні наголошують, що тератома розвивається у дітей, коли вони ще перебувають в утробі матері. Ця рідкісна вада піддається хірургічному втручанню і не є показом до переривання вагітності.

Раніше ми розповідали, що вперше в Україні лікарі провели дитині операцію на мозку з пробудженням.

Віра Шурмакевич, УП.Життя

В Україні росте захворюваність на ГРВІ, у трьох областях перевищено епідпоріг – МОЗ

Четвер, 01 лютого 2024, 12:01

Упродовж минулого тижня в Україні зафіксували понад 185 тисяч хворих на грип, коронавірус та ГРВІ. З них – 96120 діти.

Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, в Житомирській, Хмельницькій і Чернівецькій областях зафіксували перевищення епідемічного порогу.

У Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській і Чернігівській областях зафіксували середній рівень захворюваності. В інших регіонах – неепідемічний рівень.

Також, згідно з даними МОЗ, за минулий тиждень майже у 3500 пацієнтів виявили COVID-19.

Фото: belchonock/Depositphotos

"Наразі через циркуляцію вірусів грипу у 22 регіонах країни спостерігається підйом захворюваності на ГРВІ, зокрема серед дітей.

Враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією", – йдеться у повідомленні.

До лікарень госпіталізували 6120 пацієнтів. Серед госпіталізованих – 2607 дітей.

Медики повідомили про смерть 42 пацієнтів: 34 з них померли від коронавірусної інфекції, вісім від грипу. Усі померлі не мали необхідних щеплень, кажуть у МОЗ.

У Міністерстві нагадують, що першим проявом грипу є раптове підвищення температури, а інші симптоми (кашель, задишка, біль у горлі) виникають згодом. Водночас із COVID-19 навпаки – він починається з респіраторних симптомів.

Нагадаємо, у січні зареєстрували 9 випадків зараження новим підвидом штаму коронавірусу "Омікрон" – JN.1 ("Дженні").

 

Сторінка 9 з 67

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер