images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Два роки і 10 операцій: як медики з Франківська врятували військовому ногу від ампутації

Четвер, 28 березня 2024, 14:38

Петро Яблінчук отримав поранення на фронті на початку повномасштабного вторгнення. Лікарі майже два роки рятували його кінцівку від ампутації.

Вони провели понад 10 операцій, розповіли у Центральні міській клінічній лікарні Івано-Франківська.

“У 2022-му я пішов добровольцем, бо мав бойовий досвід. До того три роки був в АТО, але служба у 2014-2017 – це легка прогулянка”, – згадує Петро.

Він потрапив до шпиталю 13 березня 2022 року – через 3 дні після перебування на фронті. На Житомирщині його разом з побратимами накрив прильот від авіації.

Лікарі 2 роки відновляли кінцівку військовому
Лікарі 2 роки відновляли кінцівку військовому
ЦЕНТРАЛЬНА МІСЬКА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Військовий отримав важку мінно-вибухову травму лівої ноги. У таких випадках часто доводиться ампутувати кінцівку.

Задня поверхня стегна, коліна і гомілки були повністю без шкіри і м’язів. Оскільки артерія не була пошкоджена, основною метою лікарів було зберегти кінцівку”, – розповідає завідувач відділення травматології, ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії Степан Зелик.

Пацієнту багато разів видаляли відмерлі тканини, а також проводили шкірну пластику в декілька етапів. Медики зазначають, що дефект тканин був значним. Ускладнювало лікування велика площа інфікування, яка виникла через мінно-вибухову травму.

На допомогу у лікуванні військової травми доєднався лікар-комбустіолог (опіковий хірург), який розумів відмінність у лікуванні бойових та цивільних травм.

Наприкінці березня 2024 року Петра нарешті виписали з лікарні: його нога повністю зажила.

 ВІКТОРІЯ АНДРЄЄВА 

 

Березовий сік: чим корисний і як зібрати правильно без шкоди для дерев

Вівторок, 26 березня 2024, 12:45

BALAKLEYPB/DEPOSITPHOTOS
4

Березовий сік починають збирати у період перших весняних потеплінь.

Напою приписують низку корисних властивостей і позитивний вплив на людський організм.

Водночас важливо знати, як і коли правильно добувати березовий сік, та чи шкодить це деревам.

У цьому "УП. Життя" допоміг розібратися арборист Володимир Ветроградський.

Як і коли збирають березовий сік?

JORENSSEINS/DEPOSITPHOTOS

Взимку берези зберігають поживні речовини, які пізніше концентруються в їхньому соці. Найкращий час для збору – за місяць до появи листя на деревах.

Зазвичай добувати сік починають з другого тижня березня упродовж двох-п’яти тижнів.

Для цього підійде береза з діаметром стовбура не менше, ніж 25 сантиметрів. Не бажано також збирати сік з одного й того ж дерева два роки поспіль.

Для добування радять зробити отвір приблизно за метр від землі та просвердлити його глибиною у три сантиметри з нахилом угору. Якщо дерево готове до збору і зі стовбура потече рідина напівпрозорого кольору, можна збирати сік і підставляти під дерево відповідну ємність. Якщо ні – потрібно обов’язково заткнути зроблений отвір.

Закрити просвердлене місце також потрібно і після добування, інакше сік продовжить текти і дерево може не вижити.

За правильних умов з берези можна зібрати до п’яти літрів за день. Кількість соку залежить від породи дерева, місця розташування та погоди. На це також може впливати якість ґрунту.

Як не пошкодити дерева забором соку

JENOCHE/DEPOSITPHOTOS

Збір березового соку виснажує дерева, каже арборист Володимир Ветроградський. Найсильніше можуть постраждати берези, у стовбурах яких зробили три і більше отворів.

Такі дерева часто починають рости повільніше за беріз-однолітків та більш ймовірно уразяться стовбуровими шкідниками й бактеріальними інфекціями.

Ризик появи хвороб у дерев також підвищується, якщо робити отвори для збору брудним інструментом.

"Отвори, які видобуваються або насвердлюються в дереві, досить часто не загоюються повністю. Це спричиняє заселення відкритих ділянок кори стовбуровими гнилями. Також бактеріальною водянкою, яка утворює в подальшому рани, які не затягуються новою корою роками. Ця хвороба досить легко переноситься брудним, непродезинфікованим інструментом", – пояснює арборист.

Крім цього, через неправильний збір берези можуть почати сохнути і як наслідок, передчасно загинути. Нормальний вік дерева – 100-150 років може скоротитися до 40-60 років і нижче.

Фахівець додає, шкоди для дерев можна уникнути, якщо збирати березовий сік відповідально:

  • використовувати дерева, які досягли 25-30-річного віку;
  • робити в березі не більше одного-двох отворів;
  • сверлити отвір продезинфікованим інструментом;
  • дезинфікувати отвір до і після збору та заткнути його;
  • збирати не більше 4-6 літрів соку з однієї берези.

Крім цього, безпечно зібрати сік можна з нижніх ярусів гілок берези. Для цього потрібно відрізати молоді гілки товщиною у три-вісім міліметрів і підставити під місця пляшки. Такі рани на дереві загоюються самостійно.

Чим корисний березовий сік

BELCHONOCK/DEPOSITPHOTOS

Дослідження виявили у березовому соці різну кількість мінералів – фосфору, калію та міді. Також користь березового соку може залежати від вмісту фолієвої кислоти, вітаміну С, вітамінів групи В, які допомагають зміцнювати імунітет.

Окрім цього, березова вода містить амінокислоти і велику кількість поліфенольних антиоксидантів. З допомогою них організм бореться з окислювальним стресом – низьким рівнем антиоксидантів в організмі. Сік також багатий на марганець, важливий для розвитку кісток.

На склад поживних речовин і властивості березового соку впливає географія, тип ґрунту та навіть конкретна порода й вік дерева. Та в чистому вигляді він зазвичай має невелику кількість цукру, тому калорійність березового соку також низька – 4,6 ккал на 100 грам.

Березовий сік іноді додають до складу лосьйонів та інших косметичних засобів через його зволожувальні й антиоксидантні властивості. Це може також бути частково пов'язано з вмістом вітаміну С. Він стимулює вироблення колагену – білка, який допомагає залишатися шкірі еластичною.

З березового соку також можуть виготовляти сироп, пиво, вино та мед.

Як пити березовий сік

Березовий сік за кімнатної температури зберігається свіжим лише упродовж двох-трьох днів. Після цього він починає бродити.

У холодильнику ж зберігати березовий сік можна від трьох до п’яти днів. Щоб продовжити час вживання, березовий сік також можна варити та консервувати.

Напій вважається безпечним для організму, якщо споживати його в помірних кількостях. Протипоказання до вживання березового соку можуть отримати люди з порушеннями функцій печінки.

Сік багатий на марганець, тому якщо вживати понад три порції на день (одна порція – 300 мл), можна отруїтися. Сучасна допустима верхня межа марганцю становить 9-11 мг на день для дорослих. Одна порція березової води містить 3 мг марганцю.


Крім цього, шкоду березового соку можуть відчути люди, які мають алергію на пилок берези.

Поборола рідкісну форму раку, а тепер разом з батьком працює над ліками: історія сім’ї науковців

Четвер, 21 березня 2024, 13:22

Елана Саймон та її батько Сенфорд Саймон, вчений-онколог, намагаються розробити ліки від фіброламелярної карциноми – рідкісної, зазвичай смертельної форми раку печінки.

Сама ж Елана в дитинстві хворіла на цю недугу і дивом вилікувалася, пише The Guardian.

Дівчинці було 10, коли її почали турбувати болі в животі. Лікарі намагалися встановити діагноз, проте безуспішно. І лише у 2008 році медики виявили справжню причину поганого самопочуття школярки – рак печінки.

"Момент, коли я дізнався про стан Елани, назавжди закарбувався у моїй пам’яті. Я був сповнений рішучості з’ясувати причину та знайти способи вирішити це.

Тоді я працював клітинним біологом і міг би продовжити свою кар’єру. Діагноз Елани все змінив, зокрема й напрямок моїх досліджень – тепер вони повністю зосереджені на раку", – розповів професор Сенфорд Саймон, батько дівчини.

Хірурги видалили пухлину, яка ще не встигла поширитися на здорові тканини печінки. Медики кажуть, це справжнє диво, що дівчинка вижила, маючи таку форму раку.

Елана завершила навчання у Гарвардському університеті і приєдналася до команди дослідників лабораторії в Університеті Рокфеллера в Нью-Йорку, якою керував її батько.

Відтоді науковці досягли значного успіху у вивченні фіброламелярної карциноми. До того ж вони виграли грант у розмірі 20 мільйонів фунтів для проведення подальших досліджень.

Зокрема вчені намагалися з'ясувати, чому виникає ця хвороба.

"Ми не знали, чи це успадковане, чи спричинене конкретною екологічною проблемою захворювання", – зазначив Саймон.

Для цього Елана, яка зараз здобуває ступінь доктора комп’ютерних наук та біології раку в Стенфордському університеті, попросила своїх друзів, які раніше також побороли рак, надати тканини для лабораторних досліджень. Загалом вони отримали 15 зразків, завдяки яким науковці змогли зробити важливі відкриття.

"Ми виявили, що ця хвороба спричинена мутацією, яка була однаковою для кожного зразка пухлини.

При такій формі раку у дітей виникає не так багато мутацій і тому нам було набагато легше зрозуміти, що відбувалося насправді", – зауважила Елана.

Крім того, результати дослідження свідчать, що фіброламелярна карцинома не є спадковим захворюванням.

"Вирішальним фактором, який впливає на його виникнення, – це екологія. Крім того, якщо пухлину видалити до того, як вона пошириться на інші органи, то це може зупинити рак. Існує мала ймовірність, що він з'явиться знову", – пояснив вчений Сенфорд Саймон.

Елана та Сенфорд Саймони сподіваються, що отримані результати допоможуть їм винайти новий вид терапії проти ракових пухлин. Наразі вони працюють над розробкою нових методів лікування карцином, які будуть доступнішими та менш складними, ніж хіміотерапія, яку застосовують зараз.

"Ми хочемо створити ліки у вигляді таблеток, щоб вони були доступними у місцях з низьким рівнем медичного забезпечення", — сказав професор Саймон.

Нагадаємо, у Великій Британії перші пацієнти отримали експериментальну терапію проти раку.

ВІРА ШУРМАКЕВИЧ 

 

Як говорити з дитиною про зайву вагу?

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:41

Можливо, я вас здивую, але говорити дитині про те, що  помітили, що у неї є зайва вага не потрібно.
Будьте певні, за вас це вже зробили однокласники сина чи доньки або  друзі з двору, а фільми і реклама нав'язали існуючі стандарти краси. Під цим пресом ніхто так жорстоко не засуджує власне тіло, як сама дитина ( особливо у підлітковому віці!).
Тому будьте максимально тактовними. Не засуджуйте, не повчайте і не наказуйте.  Категорично забороняється жартувати про зовнішність дитини, обзивати її, використовуючи образливі слова, що стосуються ваги. Розмовляючи на цю тему, сфокусуйте увагу на здоров'ї і фізичній витривалості. І ні слова про зовнішність.
Зокрема, ви можете сказати:
"Я помічаю, що ти мало рухаєшся. Знаєш, я теж мало рухаюся. Чим би нам зайнятися разом, щоб бути більш спортивними?"
"Твої харчові звички- нездорові. Як будемо вирішувати цю проблему?"
"Я помічаю, як змінюється твій раціон і те, як ти себе почуваєш. Давай переглянемо список покупок."
Найкраще, що можуть зробити батьки- це забезпечити дитині атмосферу розуміння і підтримки вдома, де дитина відчуватиме, що її люблять незалежно від ваги, зросту, оцінок чи ще чогось.

Практикуючий лікар-дієтолог Паламарчук Людмила Петрівна

097-210-86-96

43% населення планети страждає від неврологічних захворювань – вчені

П'ятниця, 15 березня 2024, 13:38

У 2021 році кількість пацієнтів із відповідними діагнозами зросла до 3,4 мільярда – це близько 43% населення планети.

Серед найпоширеніших неврологічних розладів у 2021 році вчені зафіксували головний біль (близько 2 мільярдів випадків) і мігрені (майже 1,1 мільярда випадків).

"Основною причиною смертності є інсульт", – сказав автор дослідження Джеймі Стейнметц.

Серед інших захворювань, які найчастіше призводять до смертності, науковці виділяють:

менінгіт;

▲ епілепсію;

Неврологічні захворювання – від мігрені до інсульту, хвороби Паркінсона та деменції – є основною причиною погіршення здоров'я людей в усьому світі.

Згідно з результатами дослідження, яке опублікували в журналі Lancet, у 2021 році від неврологічних розладів померло 11,1 мільйона людей, пише The Guardian.

Вчені з Інституту показників та оцінки здоров'я, які вперше проаналізували розлади нейророзвитку, зокрема, аутизм й неврологічні розлади у дітей, з’ясували, що вони стали причиною втрати 80 мільйонів років здорового життя.

Дослідники також виявили, що упродовж останніх 30 років у світі зросла кількість людей, які живуть із неврологічними захворюваннями або помирають від них.

▲ хворобу Альцгеймера;

▲ черепно-мозкові травми у новонароджених;

▲ неврологічні ускладнення у дітей, народжених до 37 тижнів вагітності;

▲ пошкодження нервів, спричинені діабетом, аутизмом та раком нервової системи.

Поширення неврологічних недугів у світі дослідники пов’язують зі збільшенням чисельності людей на планеті, неправильним способом життя, а також впливом навколишнього середовища.

Науковці зазначили, що 80% смертності від неврологічних розладів припадає на країни з низьким і середнім рівнями доходу. Йдеться, зокрема, про країни західної та центральної частин Африки.

Дослідження підкреслило важливість профілактичних заходів для зниження ризику розвитку деяких неврологічних станів. Найголовнішим вчені називають зниження високого артеріального тиску.

За їхніми даними, профілактичні заходи можуть запобігти 84% захворювань, інвалідності та передчасної смерті від інсульту.

Раніше ми розповідали, які психічні розлади найбільш поширені у старшому віці.

АНАСТАСІЯ ПОЯ 

 

Сторінка 10 з 74

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер