images/stories/logosait_new.jpg

 

Здоров'я


Як мозок сприймає ліки для схуднення? Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість

Середа, 03 липня 2024, 10:03

Як мозок сприймає ліки для схуднення? Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість
Вчені дослідили нейрони, що відповідають за ситість
DEPOSITPHOTOS
129

Команда дослідників із США та Великої Британії визначила дві групи нейронів, які беруть участь у процесі відчуття ситості — одну перед їжею та іншу після.

Результати дослідження опубліковано у журналі Science, пише MedicalXpress.

Оскільки предіабетовий препарат Ozempic подібний до гормону під назвою глюкагон-пептид 1 (GLP-1), то організм використовує його для регулювання рівня цукру в крові. Пацієнти, які приймали препарат, мали тенденцію до втрати ваги, яку пояснювали зменшенням апетиту.

Вчені запросили групу добровольців, які страждають на ожиріння, і запропонували їм оцінити власне відчуття ситості до та після поїдання тарілки смаженої курки.

Ті учасники, що приймали ліраглутид (препарат, схожий на Ozempic), розповідали, що відчувають ситість і до їжі, однак після споживання страви вона посилювалася.

ВІДЕО ДНЯ

Після того вчені провели експеримент на мишах, зосередившись конкретно на тій частині мозку, яка бере участь у відчутті голоду або ситості.

Вони штучно стимулювали нейрони, коли мишам давали їжу та після того, як вони її їли.

Так вченим вдалось виокремити ті з них, що відповідають за формування відчуття ситості – як до їжі, так і після. Науковці також з'ясували, що препарати GLP-1 діють на обидва типи нейронів, цим й пояснюється швидкий ефект схуднення.

 

Вчені виявили, що "хронічна" самотність пов’язана з ризиком інсульту: як саме

Середа, 26 червня 2024, 10:07

Вчені виявили, що хронічна самотність пов’язана з ризиком інсульту: як саме
Тривала самотність здатна підвищири ризик інсульту до 56%
LUIS ALVAREZ/GETTY IMAGES
3721

Вчені вважають, що "хронічна" самотність може бути одним із факторів, що підвищує ризик інсульту.

Дослідники під керівництвом Гарвардського університету виявили зв’язок між здоров’ям мозкового кровообігу та тривалим відчуттям самотності в здорових осіб старше 50 років, повідомляє Medscape.

Результати роботи, в межах якої аналізували дані майже 9000 американців від 2006 до 2018, опублікували 24 червня в науковому журналі eClinicalMedicine.

У перші два роки дослідження вчені провели опитування учасників щодо сили їнього відчуття самотності. Чотири роки потому вони поставили такі ж питання, проаналізували результати та поділили осіб на чотири групи за рівнем самотності:

  • постійно низький – низькі бали на початку дослідження і після чотирьох років;
  • ремісія – високі бали на початку пізніше замінили низькі показники;
  • нещодавній початок – невисока оцінка самотності в проміжок між 2006 та 2008 роками та вища в ході подальшого спостереження;
  • постійно високий – високі показники як на початку, так і пізніше.

З урахуванням соціальної ізольованості, симптомів депресії, фізичної активності, індексу маси тіла та інших особливостей здоров’я, особи з вищим показником самотності на початку мали на 25% більший ризик інсульту.

ВІДЕО ДНЯ

Однак група учасників з незмінно високим відчуттям самотності, за оцінками авторів дослідження, мали на 56% вищий ризик виникнення інсульту.

Вчені припускають, що негативний вплив на здоров’я кровообігу в мозку можуть мати фізіологічні наслідки самотності.

За словами докторки медичних наук Елейн Джонс, яка взяла участь у дослідженні, самотність здатна викликати стрес, а вироблені в цьому стані гормони можуть мати тривалий негативний вплив на здоров’я.

"Надаючи допомогу або направляючи пацієнтів до спеціалістів з поведінкової медицини, лікарі можуть відіграти вирішальну роль у вирішенні проблеми самотності та пов’язаних з нею ризиків для здоров’я на ранніх стадіях і таким чином допомогти зменшити вплив самотності на населення", – зазначили автори дослідження.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила самотність нагальною проблемою, шкоду від якої можна прирівняти до 15 викурених цигарок на день.

Ляшко: В Україні прогнозують глобальний дефіцит лікарів до 2030 року

Четвер, 20 червня 2024, 13:49

Міністерство охорони здоров’я прогнозує дефіцит кадрів на глобальному рівні до 2030 року. Тому наразі розробляють стратегії, як забезпечити систему працівниками.

Про це в інтерв’ю BBC Україна розповів очільник МОЗ Віктор Ляшко.

"Мені здається, що жодна країна світу не скаже, що в нас лікарів вистачає. Якщо глобально дивитися, то лікарів в принципі не вистачає", – зазначив він.

За словами Ляшка, зокрема й через брак кадрів наступний етап медичної реформи не зупиняли навіть під час війни.

"Ми провели госпітальне планування, поділили лікарні за їхньою роллю, щоб раціонально розраховувати кадрові ресурси і матеріально-технічну базу", – пояснив міністр.

Як стверджує Ляшко, в усіх регіонах бракує медиків різних напрямів.

"Ми можемо говорити про лікарів-психіатрів, про клінічних психологів, де повинна бути задіяна досить велика кількість працівників. Якщо говорити про поранення, зокрема про травму, про нейротравму – ми побачимо, що є проблема з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, терапевтами мови й мовлення", – зазначив він.

Раніше ми писали, як Росія намагалася знищити медичну реформу в Україні.

 

5 простих способів знизити тривогу

Середа, 12 червня 2024, 12:10

Сьогодні, на жаль, тривога є незмінною супутницею життя багатьох людей у найрізноманітніших ситуаціях. Особливо зараз, коли звичний світ руйнується і ми не маємо впевненості, що нас чекає завтра.

За статистикою, тривога зустрічається в два рази частіше за депресію, якій уваги приділяється набагато більше. З віком ймовірність стати жертвою тривожного розладу досягається майже 30%. Надмірна тривога однозначно негативно впливає на якість життя. Вона не дає людині ефективно працювати, спілкуватися, мандрувати чи підтримувати стабільні стосунки. Вона може бути причиною:

  • безсоння,
  • розсіяної уваги,
  • розгубленості,
  • прийняття поспішних необдуманих рішень,
  • невпевненості,
  • уникнення спілкування,
  • нездатності відстояти власні кордони та заявляти про потреби.

Якщо є проблема з постійними проявами надмірної тривоги, краще вчасно звернутися до спеціаліста — психолога чи психотерапевта. Проте, якщо тривога — тимчасове ситуативне явище, можна допомогти собі самостійно. Запам’ятайте і виконуйте ці вправи щоденно, тоді ви зможете автоматично їх використати в моменти хвилювання.

  1. Заземлення. Де ваша увага, тим і ви. Якщо увага прикована до нав’язливих думок, що ніби крутяться по колу, цей вир засмоктує у безодню і забирає сили. Суть заземлення у переключенні уваги від непотрібних неконструктивних в’язких думок до того, що тут і тепер відбувається в реальності.
  • Відчуйте опору під ногами, на що саме опираються ступні, це на тілесному рівні дасть відчуття контролю.
  • Озирніться навколо, знайдіть 5 предметів круглої форми, або зеленого кольору.
  • Візьміть в руки конкретний предмет, відчуйте його температуру, текстуру, форму, послухайте власні тілесні відчуття.
  1. Дихання. Вчіться дихати животом. Уявіть, що в животі у вас кулька, яку потрібна надути. Вдих — надуваємо живіт, напружуємося, подумки рахуємо до п’яти. Видих — здуваємо кульку, розслабляємося, також виконуємо протяжно, рахуючи до п’яти.
  2. Рух. Рухайтеся в задоволення — танцюйте, гуляйте по парку, плавайте, робіть йогу, грайте в ігри, займайтеся в спортзалі. Фізична активність знижує напругу, відволікає від нав’язливих думок, а отже, допомагає розслабитися. Але обов’язково пам’ятайте про міру, особливо, коли мова йде про спортзал. Виснаження не допомагає знизити тривогу, а забирає енергію, яка нам потрібна для її подолання.
  3. Сповільнення і медитація. Тривога часто виникає через надмірний хаос у нашому житті. Ми бігаємо, метушимося, хапаємося за різні можливості, не доводимо почату справу до кінця. Час для себе — можливість зупинитися, подивитися, що відбувається в житті, навести порядок, визначити пріоритети, позбутися зайвого, намітити план дій. Це додасть спокою і рівноваги.
  4. Задоволення і позитивне ставлення до себе. Проживайте життя в задоволення. Його можна отримувати від найпростіших речей, турбуйтеся про здоровий сон і харчування, втримуйте баланс між роботою і відпочинком. Щоразу хваліть себе за найменші досягнення, оскільки, можливо, ви — єдина людина, яка знає, скільки зусиль ви доклали, щоб зробити на перший погляд просту річ. Наприклад, познайомитися з кимось, відправити резюме на улюблену роботу, вийти з дому, відстояти свої кордони тощо…

Бажаю кожному щасливого життя без тривоги!

Олена Тіунова, PhD, практикуючий психолог

Tabletki.ua поки не забороняють: уряд відповів на петицію щодо скандальної постанови

П'ятниця, 31 травня 2024, 10:46

Tabletki.ua поки не забороняють: уряд відповів на петицію щодо скандальної постанови
ФОТО: NEWAFRICA/DEPOSITPHOTOS
8980

Кабінет міністрів вирішив доопрацювати проєкт постанови, що передбачала заборону роботи маркетплейсів і прайс-агрегаторів, які бронюють ліки, показують їхню наявність і вартість.

Про це йдеться у відповіді на петицію, яку ініціював співзасновник сервісу Tabletki.ua Євген Муравщик.

Звернення набрало понад 30 тисяч підписів та отримало відповідь Кабміну.

"Підтримуючи електронну петицію, ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених в ній, повідомляю, що проєкт акта буде доопрацьований", – йдеться у відповіді на петицію.

Уряд вирішив доручити МОЗ і Держлікслужбі зібрати пропозиції щодо можливостей розміщення інформації про наявність і ціни медикаментів на різних порталах.

Нагадаємо, 18 квітня Держлікслужба опублікувала проєкт постанови, де пропонувалися зміни в правилах електронної торгівлі ліками – зокрема, зобов'язання публікувати інформацію про ціни та здійснювати попереднє замовлення винятково на сайтах аптек.

Ініціатива викликала неоднозначну реакцію: багато українців підписали петицію з проханням не забороняти діяльність сервісу Tabletki.ua та аналогічних порталів.

Автор звернення Євген Муравщик заявив, що скандальна норма постанови порушує права споживачів на інформацію та призведе до подальшої монополізації аптечного ринку.

 

Сторінка 2 з 72

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер