images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Нацбанк знизив облікову ставку до 14,5%

Четвер, 14 березня 2024, 13:16

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку на на 0,5 відсоткового пункта до 14,5% з 15 березня. Крім цього, НБУ на 1,5 в.п. знизив ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування.

Про це стало відомо з брифінгу щодо рішення Правління з монетарної політики.

"Подальше сповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення у питаннях отримання зовнішньої допомоги дають підстави раніше відновити цикл пом’якшення процентної політики", - сказав голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, на початку 2024 року інфляція сповільнювалася швидше, ніж очікував НБУ. Зокрема, у лютому інфляція сповільнилася до 4,3% у річному вимірі.

Цьому серед іншого сприяли більша пропозиція окремих продуктів харчування та ефекти від значних минулорічних врожаїв. Завдяки теплій погоді та активізації продажу продукції зі сховищ знижувалися ціни на деякі овочі.

Також певний ефект на продовольчі ціни мала й переорієнтація окремих виробників на внутрішній ринок. Також інфляцію надалі обмежував мораторій на підвищення низки тарифів на житлово-комунальні послуги.

Базова інфляція у свою чергу також сповільнилася – до 4,5% у річному вимірі.

"Стійка ситуація на валютному ринку, забезпечена у тому числі заходами монетарної політики та валютного нагляду НБУ, сприяла поліпшенню інфляційних і курсових очікувань більшості груп респондентів. Це обмежувало фундаментальний ціновий тиск", - додав глава регулятора.

Пишний переконаний, що пом’якшення процентної політики підтримає відновлення економіки, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості. Новий рівень ставок за операціями НБУ є достатнім для підтримання привабливості гривневих активів, курсової стійкості та збереження помірної інфляції.

Для цих цілей НБУ планує зберегти операції з тримісячними депозитними сертифікатами (ДС) як дієвий елемент операційного дизайну процентної політики, що довів свою ефективність за останній рік.

Водночас в умовах пом'якшення процентної політики та стійкого уповільнення інфляції необхідність у суттєвій різниці між ставкою за цією операцію та обліковою ставкою зменшується.

Тому НБУ знижує:

  • ставку за тримісячними ДС на 1,5 в. п. – до 17,5%;
  • ставку за кредитами рефінансування на 1,5 в. п.  – до 19,5%.

Ставка за ДС овернайт і надалі відповідатиме рівню облікової ставки (14,5%).

Економічна правда


 

Депутати пропонують збільшити допомогу при народженні дитини майже вдесятеро

Середа, 13 березня 2024, 13:10

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини з 41 тисячі 280 гривень до понад 384 тисяч гривень.

Про це йдеться у пояснювальній записці відповідного законопроєкту №11072 від 11 березня.

Депутати пропонують прив’язати розрахунок допомоги при народженні дитини до розміру прожиткового мінімуму, установленого на період її появи на світ.

Якщо законопроєкт ухвалять, на першу дитину держава має надавати допомогу у розмірі, кратному 150 розмірам прожиткового мінімуму – станом на березень 2024 року це 384,5 тисячі гривень.

Сума допомоги на другу дитину пропонують встановити у розмірі, кратному 100 прожиткових мінімумів – 256,3 тисячі гривень. На третю і кожну наступну дитину – у розмірі, кратному 50 прожиткових мінімумів – тобто, по 128,2 тисячі гривень.

Одноразовий розмір виплат, за пропозицією депутатів, має дорівнювати 20 розмірам прожиткового мінімуму – нині це 51,3 тисячі гривень.

Надалі виплати мають відбуватися впродовж трьох років.

Від початку 2024 року прожитковий мінімум складає:

  • 3 023 грн – для працездатних осіб;

  • 2 563 грн – для дітей віком до шести років;

  • 3 196 грн – для дітей від шести до вісімнадцяти років;

  • 2 361 грн – для осіб, які втратили працездатність.

"Протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилася на 40%.

Причиною скорочення народжуваності є багато факторів, проте одним із головних залишається низький рівень допомоги при народженні дитини, а також військові дії на території України внаслідок збройної агресії країни-терориста Росії", – зазначили депутати в пояснювальній записці до законопроєкту.

Раніше ми повідомляли, 60% дітей в Україні відчувають себе в безпеці.

АНАСТАСІЯ ПОЯ

Україна починає офіційні перемовини з регуляторами щодо запуску міжнародних авіарейсів

Понеділок, 11 березня 2024, 13:54

Україна починає офіційні перемовини з європейським та американським авіарегуляторами щодо можливості відновлення міжнародних авіарейсів в період воєнного стану.

Про це розповів віцепрем’єр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв’ю РБК.

"Неможливо здійснювати міжнародні авіаперельоти без погодження двох регуляторів – європейського та американського – так це працює. Українська сторона вже передає регуляторам своє бачення, як буде ринок працювати в умовах військового стану, свою оцінку ризиків, підходи, алгоритми", - зазначив чиновник.

Кубраков зауважив, що прикладів країн, де працюють аеропорти та куди в будь-який момент можуть прилітати дрони або ракети, у світі не багато. Найуспішнішим з них є Ізраїль.

Відтак українська сторона багато часу проводила і проводить консультації з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю.

"Не хочу ніякі терміни проговорювати, але зараз ми вже будемо передавати офіційно наше бачення регуляторам і ми вступаємо з ними в офіційні перемовини", - додав віцепрем’єр.

Про те, які летовища можуть бути відкриті міністр поки не говорить.

На рівні планів є різні сценарії, нам важливо почути перший офіційний зворотній зв'язок від регуляторів", - пояснив Кубраков.

За його словами, є європейські авіакомпанії, які дуже цікавляться відкриттям авіапростору України. Зокрема, Ryanair, які хочуть весь ринок одразу після відкриття авіапростору, вони подають десятки заявок.

Так само ведуться перемовини з трьома українськими авіакомпаніями ми ведемо перемовини.

"І вони теж підтверджують, звичайно, що вони хочуть літати тут, це їхні базові аеропорти, їхня базова країна", - додав міністр.

Що стосується довоєнних планів створення українського авіаційного національного оператора, то віцепрем’єр зазначив, що зараз це точно не є головним пріоритетом. До цього питання треба буде повернутися після війни.

Нагадуємо:

Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна працює над відновленням роботи одного з аеропортів.

Україна подає заявки до Європейських та Американських безпекових регуляторів для підтвердження плану щодо відкриття повітряного простору.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Держава заборгувала пенсіонерам 66 мільярдів за програними судовими справами

Четвер, 07 березня 2024, 13:34

Сума заборгованості держави за рішеннями судів, у яких пенсіонери домоглися перерахунку розмірів своїх пенсій, зросла до 66 мільярдів гривень – це борги за перерахунок пенсій, які отримали люди за попередні періоди.

Про це повідомила перша заступниця міністерки соціальної політики України Дарина Марчак у подкасті "Хроніки економіки".

"Проблема заборгованості за судовими рішеннями сьогодні є дуже великою. Я би сказала, що це такий "дамоклів меч" над пенсійною системою. У нас наразі заборгованість за судовими рішеннями в пенсійній системі становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає", - повідомила вона.

Переважна частина цієї заборгованості - 57% - виникла за судовими справами колишніх військовослужбовців та працівників силових органів, для яких діє спеціальне пенсійне законодавство. Зокрема, воно передбачає прив'язку розміру пенсійної виплати до поточного розміру грошового забезпечення або заробітної плати, яку отримують військові та представники силових органів сьогодні.

Ще 26% суми заборгованості держави за пенсійними справами стосується виплат чорнобильцям.

Як пояснила Марчак, у держави немає заборгованості за поточними виплатами. Водночас,  коли суди приймають рішення про перерахунок пенсії для окремого позивача, зазвичай вони зобовʼязують державу виплатити ще й перераховану пенсію за попередні 5-10 років. Саме за цими перерахунками і виникла заборгованість.

За її словами, однією з причин того, чому держава програє у судах проти пенсіонерів, є надмірна складність законодавства. "Неважко у такому складному законодавстві, розкиданому по понад 10 законах, знайти багато колізій, які потім дають підстави для оскарження того, яким чином законодавство трактується".

Ще одна проблема полягає у тому, що окремі норми законодавства скасовуються Конституційним судом, після чого позивачі вимагають від держави здійснити їм виплати за тими нормами, які діяли у попередніх редакціях законів.

Наразі держава майже не гасить свою заборгованість за програними пенсійними справами. Щороку на виплати за цим боргом виділяється близько 100 млн грн. За словами Марчак, у 2023 році уряд знайшов на погашення боргів лише близько 360 млн грн.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року заборгованість держави за програними пенсійними справами становила близько 50 млрд грн.

Детальніше про природу цих боргів читайте у статті: Україна програла пенсіонерам в судах понад 50 мільярдів гривень. Грошей на це немає. Що далі?

ЯРОСЛАВ ВІНОКУРОВ

Попри санкції, доходи Росії від продажу нафти й газу в лютому зросли на 80%, ніж торік

Вівторок, 05 березня 2024, 15:01

Доходи Росії від продажу нафти й газу в лютому підскочили більш ніж на 80% порівняно з минулим роком і перевищили 10 мільярдів доларів. Це сталося завдяки зростанню цін на вітчизняну нафту, незважаючи на західні санкції.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Минулого місяця надходження до бюджету РФ від податків на нафту і газ склали 945,6 мільярда рублів (10,4 мільярда доларів), повідомило у вівторок Міністерство фінансів РФ.

Податки на нафту і нафтопродукти, на які припадає 84% всіх надходжень від вуглеводнів, зросли більш ніж удвічі, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на цих даних.

Нафтовий і газовий сектори Росії є ключовим джерелом надходжень до державної скарбниці, яка перебуває під тиском зростаючих військових витрат, пов'язаних із вторгненням РФ в Україну.

Щоб обмежити доходи Росії від продажу нафти, західні країни запровадили санкції, які призвели до падіння ціни на нафту марки Urals нижче 50 доларів за барель у лютому 2023 року.

Тоді Європейський Союз заборонив більшу частину морського імпорту нафти і нафтопродуктів з Росії, а країни "Великої сімки" встановили обмеження на ціну на рівні 60 доларів за барель для російських нафтових вантажів. Хоча покупці з інших країн можуть вільно купувати російські барелі за вищою ціною, танкерам заборонено користуватися західними послугами, такими як страхування і доставка, для цих поставок.

Москва обмежила вплив цінового обмеження, використовуючи величезний тіньовий флот танкерів і працюючи з незахідними покупцями, посередниками і постачальниками послуг.

Однак з листопада США та їхні союзники посилили контроль за дотриманням цінового ліміту, запровадивши санкції проти кількох суден і трейдерів за порушення обмежень. Щоб "захистити" грошові потоки до бюджету, Росія активувала так званий механізм "цінової підлоги", зобов'язавши виробників платити податки, виходячи зі штучного дисконту в 15 доларів за барель для Urals до Brent.

АРТУР КРИЖНИЙ

 

Сторінка 1 з 79

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер