images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Екс-власники "Приватбанку" не змогли оскаржити націоналізацію: Верховний суд поставив крапку у справі

Четвер, 29 червня 2023, 11:37

"Приватбанку" заявляють про перемогу над ексвласниками банку - Верховний Суд скасував рішення апеляційного суду та підтвердив провомірність застосування "антиколомойського закону" і націоналізації "Приватбанку".

Про це 29 червня повідомляє пресслужба "Приватбанку".

"Верховний Суд поставив рішучу крапку у намаганнях ексвласників банку оскаржити застосування "антиколомойського закону" та націоналізацію банку", - йдеться в повідомленні.

"Було подано 6 безпідставних клопотань та навіть заявлено відвід колегії суддів, - усі процесуальні диверсії опонентів банку були відхилені судом", - додали в "Приватбанку".

Так, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційні скарги "Приватбанку", Кабінету Міністрів та Мінфіну та скасував постанову суду апеляційної інстанції, винесену у справі за позовом компанії BIRGMINTON INVESTING INC (пов’язана з колишніми власниками банку). Суд також залишив в силі ухвалу суду першої інстанції, якою провадження у справі було закрите.

Компанія BIRGMINTON INVESTING INC намагалась оскаржити договір купівлі-продажу акцій, укладений в процесі націоналізації "Приватбанку", за яким позивач набув акції банку у процедурі бейл-ін і в подальшому продав свої акції державі за 1 гривню.

Як і в інших справах, що стосуються націоналізації "Приватбанку", у даній справі ключовим було питання застосування так званого "антиколомойського закону" - Закону України № 590-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності". Відповідно до цього законодавчого акту всі подібні судові провадження у справах за позовами колишніх акціонерів банку підлягають закриттю.

"Таке рішення Верховного Суду є черговим кроком до остаточного вирішення всіх спорів щодо неможливості повернення націоналізованого в 2016 році "Приватбанку" його колишнім власникам", - наголошується в повідомленні.

Як зазначають в "Приватбанку", справа за позовом BIRGMINTON INVESTING INC стала першою з подібних справ, що розглядалася Касаційним господарським судом після надання Великою Палатою Верховного Суду висновків щодо обов'язковості та правомірності застосування положень "антиколомойського закону".

Нагадуємо:

Прийняття Закону "антиколомойського закону" було ключовою вимогою міжнародних програм допомоги Україні з боку МВФ, він був ухвалений у травні 2020 року.

У справі за позовом BIRGMINTON INVESTING INC Господарський суд Києва застосував вимоги цього закону і визначив, що націоналізація не може бути скасована, а банк не може бути повернений колишнім власникам. Проте Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу BIRGMINTON INVESTING INC та, проігнорувавши вимоги Закону № 590, направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду по суті.

 

Держконцерн "Укроборонпром" остаточно реформували в акціонерне товариство

Четвер, 29 червня 2023, 11:35

У середу, 28 червня, діяльність держконцерну "Укроборонпром" було припинено та замість нього утворено АТ "Українська оборонна промисловість".

Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у своєму Telegram.

"Важливий крок - трансформація. Відсьогодні припинено діяльність державного концерну "Укроборонпром". Натомість утворено акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість", - написав він.

Наступним кроком реорганізації компанії буде переведення штату, передача майна та подальші трансформаційні процеси.

Після цього відповідно до стандартів OECD буде сформована Наглядова рада.

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів призначив нового керівника АТ "Українська оборонна промисловість" - ним став 31-річний Герман Сметанін.

Днем раніше стало відомо, що президент Володимир Зеленський звільнив Юрія Гусєва з посади гендиректора "Укроборонпрому" згідно з поданою заявою.

Як ми писали раніше, Кабмін затвердив на посаді нового керівника державного концерну "Укроборонпром" Германа Сметаніна. За даними джерел ЕП, у суботу, 24 червня, Кабмін затвердив його на посаді нового керівника УОП. Це рішення мало набути чинності 28 червня.

Читайте детальніше: "Коні на переправі. Чому під час війни змінюють керівництво Укроборонпрому".

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Зеленський підписав закон про відновлення великої приватизації і зміну структури ФДМУ

Вівторок, 20 червня 2023, 10:45

Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо оптимізації структури Фонду державного майна України та відновлення великої приватизації (законопроєкт №8250).

Про це повідомив у Telegram перший заступник голови податкового комітету ВР, співавтор законопроєкту Ярослав Железняк.

Відповідно до картки законопроєкту на сайті Ради, президент підписав закон 20 червня.

Нагадаємо:

Верховна Рада 30 травня, ухвалила в другому читанні законопроєкт №8250, який вносить зміни до закону "Про Фонд державного майна України" для його оптимізації.

Як пояснювали у ФДМУ, законопроєкт має удосконалити структуру управління ФДМУ, дозволити уряду відновити велику приватизацію та підвищити ефективність роботи з майном, що перебуває під санкціями.

Згідно з новим законом, голова ФДМУ матиме право самостійно призначати та звільняти своїх заступників. 12 регіональних відділень-окремих юросіб стануть структурними підрозділами ФДМУ. Це має призвести до більш чіткої та зрозумілої відповідальності за роботу ФДМУ та встановлення КРІ для для підрозділів і ринкових зарплат для працівників.

Новий закон також змінює порядок роботи з майном, на яке накладено санкції:

  • за рішенням Вищого антикорупційного суду підсанкційне майно буде передаватися ФДМУ;
  • ФДМУ самостійно вирішуватиме, що робити з підсанкційним майном (тобто, приватизувати, передавати в оренду чи залишати в управлінні);
  • всі отримані кошти будуть направлятися на фінансування потреб України у відновленні через спеціальний фонд.

Крім того, новий закон:

  • забороняє особам, які перебувають під санкціями, та громадянам країн-агресорів обіймати посади керівників та членів наглядових рад державних підприємств;
  • скасовує необхідність погодження кандидатур керівників держпідприємств, що перебувають в управлінні ФДМУ, з місцевими органами влади;
  • на період воєнного стану, знімає обмеження на термін дії договорів оренди державного майна.

Верховна Рада також підтримала ініціативу ФДМУ щодо продовження терміну оренди державного майна до п'яти років. До 1 квітня 2022 року Верховна Рада обмежувала можливий строк оренди часом дії воєнного стану + 12 місяців, але, як пояснили у ФДМУ, такі умови не стимулюють підприємців брати участь в орендних аукціонах.

Економічна правда

 

Норвегія виділить більше 21 млн євро на ядерну безпеку України

Вівторок, 20 червня 2023, 10:43

Норвегія збільшує підтримку ядерної безпеки та захищеності України у 2023 році на 250 мільйонів норвезьких крон (близько 21,5 млн євро).

Як передає "Європейська правда", про це повідомили в МЗС Норвегії.

Зокрема, Норвегія надасть 100 мільйонів норвезьких крон на підтримку Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Це допоможе забезпечити присутність експертів МАГАТЕ в Україні. Сьогодні експерти МАГАТЕ присутні на Чорнобильському майданчику, Запорізькій атомній електростанції, яка наразі окупована Росією, та на трьох інших діючих атомних електростанціях України.

"Експерти МАГАТЕ надають міжнародній спільноті незалежні, достовірні оцінки стану ядерних об'єктів в Україні. Для нас життєво важливо мати доступ до такої незалежної інформації. МАГАТЕ також надає технічну підтримку та допомогу, щоб запобігти ядерній аварії", – заявила міністр закордонних справ Аннікен Гуйтфельдт.

Крім того, Норвегія збільшує фінансування співпраці з Україною у сфері ядерної безпеки на 150 мільйонів норвезьких крон. Це фінансування буде адмініструватися Норвезьким агентством з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) і буде спрямоване на зменшення ризику аварій та інцидентів, пов'язаних з вивільненням радіоактивних речовин, а також на зменшення ризику потрапляння радіоактивних матеріалів до чужих рук.

"Норвегія робить свій внесок у посилення ядерної безпеки та захищеності. Ми будемо підтримувати зусилля, спрямовані на те, щоб дати можливість українській владі відновити безпечну та надійну роботу об'єктів та майданчиків, які безпосередньо постраждали від бойових дій. Ремонт інфраструктури та відновлення регуляторного контролю на Чорнобильському об'єкті будуть ключовими пріоритетами", – сказала міністерка.

У норвезькому зовнішньополітичному відомстві нагадують, що Норвегія була однією з перших країн, яка надала Україні обладнання для посилення ядерної та радіаційної безпеки після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Вже у березні 2022 року Норвегія надала обладнання для українських органів прикордонного контролю та Рівненської атомної електростанції.

"Норвезький досвід та налагоджені зв'язки також виявляються корисними для інших міжнародних гравців, які прагнуть допомогти Україні в поточній ситуації. В рамках Програми підтримки України ім. Нансена ми продовжуємо розвивати існуючу співпрацю та збільшуємо нашу підтримку на благо України та всієї Європи", – сказала голова МЗС.

Нагадаємо, минулого тижня стало відомо, що Данія та Норвегія об'єднали зусилля, щоб передати Україні ще 9 000 артилерійських снарядів.

Європейська правда

З 19 червня в Україні повертаються довоєнні правила спадкування

П'ятниця, 16 червня 2023, 09:38

19 червня 2023 року  строки прийняття спадщини в Україні повертаються до довоєнних норм, тобто - дається шість місяців для того, щоб прийняти або відмовитися від спадщини.

Це передбачено положеннями постанови Кабміну № 469 від 9 травня 2023 року, які набирають чинності через місяць з дня офіційного опублікування документа (відбулося 18 травня 2023 року в газеті "Урядовий кур’єр").

Даною нормативним актом скасовується одне з положень іншої постанови Кабміну від 28 лютого 2022 року № 164 "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану".  Так, після початку війни Кабмін встановив, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці.

Отже, з 19 червня всі питання, пов'язані зі спадщиною, потрібно знову розв'язувати протягом шести місяців, як було до війни, а не десяти місяців.

Нагадуємо:

Спадкування — це перехід прав і обовʼязків від спадкодавця до спадкоємця. Спадкування може відбуватися за законом або за заповітом.

За заповітом успадкувати майно можна, якщо спадкодавець за життя, перебуваючи у здоровому глузді та добрій памʼяті, скориставшись послугами уповноваженої особи, склав заповіт на тих осіб, кому б він хотів передати належне йому майно та права.

Якщо заповіту немає, то спадкоємці мають право успадкувати права й обовʼязки за законом. У законодавстві визначено пʼять черг спадкування за законом. І в разі, якщо спадкоємців певної черги немає, право спадкування переходить до спадкоємців наступної черги.

До першої черги належать діти, чоловік чи дружина, батьки. Кожен із цих спадкоємців має право на рівну частку в майні спадкодавця, все ділиться порівну між зазначеними особами. Друга черга — рідні брати й сестри, баба та дід. Третя — дядько й тітка спадкодавця.

Спадкоємцями четвертої черги є особи, які проживали разом зі спадкодавцем протягом останніх пʼяти років та спільно провадили господарство. Найчастіше це стосується людей, які не встигли оформити свої стосунки юридично й мешкали в так званому цивільному шлюбі. П’ята черга спадкування за законом включає утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї, а також інших родичів до шостого ступеня споріднення.

 

Сторінка 21 з 80

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер