images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Конгрес США пропонує дозволити конфіскацію активів Центробанку РФ на користь України

П'ятниця, 16 червня 2023, 09:33

Двопартійна група сенаторів США в четвер внесла проєкт Акту про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO), який значно розширює можливості конфіскації російських активів та їхнє передання на користь України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосив комітет Сенату США у закордонних справах, члени якого підготували ініціативу.

Законопроєкт передбачає надання додаткової допомоги Україні за рахунок активів, конфіскованих у Центрального банку Російської Федерації, та інших суверенних активів Росії.

У разі ухвалення документ, серед іншого, надасть президенту повноваження конфісковувати російські суверенні активи, які були заморожені в США, й передавати їх для допомоги у відновленні України.

Крім того, підсанкційні російські компанії не зможуть отримувати прибутки з активів, "доки Росія не виведе свої війська з України і не погодиться надати компенсацію за шкоду, заподіяну неспровокованою війною".

Також REPO передбачає посилення координації США й союзників для аналогічної конфіскації суверенних активів РФ в інших країнах та "гарантує, що Путін, а не американські платники податків, заплатить за збитки, завдані неспровокованим вторгненням Росії в Україну".

Аналогічну ініціативу подали й представники Демократичної та Республіканської партій у Палаті представників США.

Сполучені Штати, як відомо, вже принаймні один раз конфіскували й передали Україні активи російської підсанкційної особи через порушення режиму санкцій. Водночас із активами Центробанку РФ ситуація інша, оскільки вони належать державі, а не фізичним чи юридичним особам, які перебувають під санкціями.

Дискусія про те, як використати активи російського центрального банку, як відомо, триває і в Європейському Союзі. Там пропонують передавати Україні відсоток від прибутків, отриманих у результаті користування такими активами.

 

Підрив Каховської ГЕС спричинить додаткове зростання цін - НБУ

Четвер, 15 червня 2023, 12:11

Підрив росіянами Каховської ГЕС зумовить додатковий внесок до інфляції цьогоріч у розмірі 0,3 відсоткового пункта.

Про це заявив очільник Нацбанку Андрій Пишний під час пресбрифінгу.

За словами глави регулятора, цьогоріч інфляція продовжить сповільнюватись, але не такими стрімкими темпами, як у попередні місяці.

Оскільки поступово вичерпуватиметься ефект бази порівняння, який сприяв відчутному зниженню інфляції в першому півріччі. Також на ціновій динаміці позначаться підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального.

Також негативно на ціни вплине підрив російськими окупантами Каховської ГЕС.

"За першими оцінками НБУ, цей теракт зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 в. п. через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, передусім овочів", - сказав Пишний.

Нагадуємо:

Національний банк України на засіданні в четвер, 15 червня, очікувано прийняв рішення залишити облікову ставку на рівні 25%.

Економічна правда

Кабмін затвердив порядок реєстрації права власності на недобудовану нерухомість

Середа, 14 червня 2023, 08:22

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою запровадив механізм реалізації закону "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

Про це повідомила голова партії "Слуга народу", народна депутатка Олена Шуляк.

"В Україні створено правовий механізм для гарантування державою прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості. Імплементація цього закону дасть змогу захистити людей, які вкладають кошти в будівництво квартири, від недоброчесних забудовників" - зазначила Шуляк.

Це, за словами депутатки, має відновити довіру до забудовників.

"Прозорий ринок первинної нерухомості та відновлення довіри до будівельних компаній - наша спільна маленька внутрішня перемога", - повідомила Шуляк.

Тепер, згідно із положеннями закону, забудовник, який захоче продавати квартири, гаражні бокси, інші житлові та нежитлові приміщення чи паркомісця, має обов'язково зареєструвати кожен із цих об'єктів як спеціальний об'єкт майнового права в розділі реєстру речових прав.
Також забудовник має оприлюднити детальну інформацію про об'єкт будівництва, дані про себе та кінцевих бенефіціарів.

Нагадуємо:

Президент України Володимир Зеленський 8 вересня 2022 року підписав закон "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому", покликаний захистити права інвесторів у нове житло.

Відповідний законопроєкт №5091 Верховна Рада ухвалила 15 серпня.

 

В Укрзалізниці викрили новий епізод корупції на закупівлях на понад 200 мільйонів

Вівторок, 13 червня 2023, 11:16

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили новий випадок масштабної корупції в "Укрзалізниці", пов’язаної з закупівлями газу на 206 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У справі вже повідомили про підозру 4 особам.

Основою схеми став базовий договір закупівлі, до якого підписувались додаткові угоди.

"Це використали співучасники злочину, щоб не проводити відкритих торгів та систематично купувати газ за завищеними цінами. Цінова різниця розподілялась між учасниками оборудки", - йдеться в роз’ясненні Нацагентства.

 
НАБУ

Схема діяла з 2016 по 2020 роки, розслідування антикорупційні органи розпочали у лютому 2020 року.

До кримінальної відповідальності на зараз притягується майже кожен очільник філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця", який очолював підприємство з 2015 року і донині - загалом це 8 осіб.

Філія здійснює централізовані закупівлі для УЗ.

"НАБУ неодноразово зверталось до уряду з рекомендаціями щодо усунення причин і умов, які сприяють корупції в УЗ. Надані рекомендації залишаються актуальними", - резюмували в Агентстві.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

"Укрзалізниця" запустила перші жіночі купе

Понеділок, 12 червня 2023, 11:41

"Укрзалізниця" у тестовому режимі впровадила перші купе для жінок у потягах дальнього спрямування.

Про це повідомив журналіст Олександр Рудоманов.

Квитки у жіночі вагони можна придбати тільки у мобільному додатку з 30 червня 2023 року. Йдеться про наступні напрямки:

  • № 16 "Харків-Ясіня";
  • №81 "Київ-Ужгород";
  • №41 "Дніпро-Трускавець";
  • №75 Київ – Кривий Ріг.

Наприклад, у поїзді "Дніпро-Трускавець" жіночі купе розміщені у вагоні №8, однак  невідомо, чи весь вагон буде відведено під місця для жінок.

Скрін з мобільного додатку "Укразалізниці"

Вартість квитка у вагон така сама, як і в інших.

Раніше "Укрзалізниця" обіцяла впровадити жіночі купе у потягах дальнього спрямування. Їхати в них також мають право жінки з синами до 6 років.

Нагадаємо, на сайті президента підтримали петицію про впровадження жіночих купе у потягах з метою безпеки пасажирок.

Яна Осадча

 

Сторінка 22 з 80

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер