images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Всі послуги для захисників – в одному смартфоні, - Кличко розповів про підготовку до запуску нового сервісу

П'ятниця, 09 червня 2023, 09:43

Всі послуги для захисників – в одному смартфоні, - Кличко розповів про підготовку до запуску нового сервісу
В Києві готуються запустити «Електронний кабінет Захисника».

Близько 200 державних та муніципальних послуг військові зможуть оформити через смартфон. Про новий сервіс розповів мер Києва Віталій Кличко

«Коли наші захисники повертаються додому, всі говорять про одну з головних проблем: щоб підтвердити свій статус, їм треба зібрати безліч документів у купі інстанцій. Саме тому Київ, як сучасне цифрове місто, розробляє та впровадить «Електронний кабінет Захисника». У ньому можна буде швидко замовити та оформити близько 45 муніципальних послуг та понад 140 — державних. Від соціальних і медичних — до освітніх і допомоги в працевлаштуванні», - повідомив Віталій Кличко.

Сьогодні «Електронний кабінет Захисника» розробники презентували членам Координаційної ради міста з питань реінтеграції та підтримки киян-захисників.

«Сервіс дозволить отримувати послуги за принципом «єдиного вікна». В смартфоні, не виходячи з дому, можна буде замовити одночасно всі доступні послуги, дізнатися інформацію щодо статусу заявки, отримати зворотній зв’язок після її розгляду. Запустити роботу «Електронного кабінету Захисника» місто планує до кінця 2023 року»,підкреслив мер Києва.

Раніше Віталій Кличко повідомляв про збільшення фінансування з бюджету столиці на військові потреби до 1 млрд грн.

Зокрема, додаткові кошти були передбачені на забезпечення захисників необхідними засобами для виконання бойових завдань, на ремонт та технічне обслуговування військової техніки тощо.

Також Віталій Кличко звенувся до мерії Берліна щодо гарантій безоплатного лікування у німецьких клініках важкопоранених українських бійців.

 

Через підтоплення відключено близько 20 тисяч споживачів у Херсоні й області – "Укренерго"

Четвер, 08 червня 2023, 10:35

ГЕС, розташовані на Дніпрі вище Каховської ГЕС, знижують потужність виробництва для обмеження надходження води у Каховське водосховище, щоб зменшити затоплення. Через підтоплення відключено близько 20 тисяч споживачів у Херсоні та області.

Про це заявили в "Укренерго".

У держкомпанії також підкреслили, що 7 червня з 20:00 до 23:00 через недостатність загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього піку споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії.

"Імпорт та експорт у ці години був відсутній.

Нагадуємо, аварійна допомога не є комерційним імпортом. Це ситуативний захід екстреного реагування для балансування енергосистеми. Україна може використовувати аварійну допомогу від сусідніх країн завдяки синхронній роботі енергосиcтеми України з європейською енергосистемою ENTSO-E", - пояснили в "Укренерго".

При цьому наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі лишається непростою.

"У вечірні години у зв’язку з обмеженою кількістю енергоблоків в роботі може виникати дефіцит потужності. Тож просимо перенести використання потужної техніки з вечірніх годин на інші періоди доби, щоб зменшити навантаження в енергосистемі та полегшити балансування", - підкреслили в держкомпанії.

Експорт електроенергії відсутній. Імпорт зі Словаччини передбачається лише з 14 до 19 години.

"Попри постійні пошкодження, тривають роботи з відновлення мереж обленерго поблизу лінії фронту. Зокрема, на Донеччині бригади обленерго відновили живлення майже 6 тисячам споживачів. Повернули світло для близько 1000 споживачів на Харківщині та Чернігівщині.

Продовжується ремонтна кампанія на всіх енергооб’єктах, пошкоджених під час масованих ракетних та дронових ударів росіян по енергосистемі. Обсяг та складність завданих пошкоджень потребують значних ресурсів та часу", - резюмували в компанії.

Економічна правда

Україна не зможе повністю відмовитися від російського 1С ще кілька років - Мінцифри

Четвер, 08 червня 2023, 10:34

Проблема використання російського програмного забезпечення "1С", ймовірно, існуватиме ще кілька років, але ринок врегулює її сам.

Про це йшлося під час економічного форуму "Ключові антикорупційні та інституційні зміни для відновлення України" передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, такий прогноз у ході форуму озвучив віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, українському бізнесу та державному сектору знадобиться декілька років для повного подолання залежності від пов'язаних із російськими розробниками системних продуктів, таких як "1С", і переходу на українські та міжнародні аналоги.

"Ринкова економіка має все вирівняти, і вона вже це вирівнює. Щодня з'являються нові українські компанії, які починають на ринку займати свою нішу", - сказав він.

Віцепрем'єр зазначив, що державний сектор наразі активно замінює старий софт, який українські компанії адмініструють.

"Сформовано певну політику, яка реалізується. Я думаю, що через декілька років цієї проблеми не буде", - зазначив він.

Зі свого боку голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев констатував, що на сьогодні понад 90% бізнесу так чи інакше користуються російським ПЗ "1С".

"Рішення заборонити на державному рівні "1С", напевно, буде популярним у соцмережах протягом одного дня, однак потягне за собою суттєві витрати бізнесу. З ким я не спілкувався б кулуарно, у всіх неоднозначне сприйняття. Тому це дуже складне рішення. У мене немає відповіді на це запитання", - сказав Гетманцев про можливість одномоментної повної відмови від "1С".

Нагадуємо:

Попри те, що на російську компанію "1С" та її дочірні підприємства в Україні було накладено санкції ще в 2017 році, до війни 80% українського малого бізнесу користувалось російською 1С

Бізнес навіть попереджали, що подібне програмне забезпечення може стати підставою для перевірки й вилучення техніки у компаній.

 

УЗ готується "ущільнити" пасажирів у потягах на Варшаву: очікує на погодження Польщі

Середа, 07 червня 2023, 11:18

"Укрзалізниця" очікує погодження польської сторони для запуску у напрямку Варшави потягів зі стандартними для українських вагонів чотиримісними купе, замість тримісних, які курсують зараз.

Про це українська залізниця повідомляє у своєму Телеграм-каналі.

14 вагонів тестового поїзда Київ - Варшава стандартного для України габариту вже отримали QR-коди та маркування Польських залізниць.

Ще один крок на шляху до запуску повноцінного поїзда на нашому найдефіцитнішому напрямку пройдено. Очікуємо на фінальні погодження від польських колег та готуємо вагони до нового маршруту", - йдеться в повідомленні "Укрзалізниці".

Нагадуємо:

На сьогодні поїзди на Варшаву - це найдефіцитніший напрямок Укрзалізниці. Кількість запитів від пасажирів у 10 разів перевищує пропозицію місць.

Це дозволить у 2-3 рази збільшити пропозицію місць для прямого сполучення між українською та польською столицями, зазначав раніше голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Зараз польські залізничники пропускають за цим маршрутом лише спеціальні вагони "вужчого" габариту RIC, які мають 3-місні купе.

1 червня "Укрзалізниця" запустила тестовий поїзд стандартного для України габариту - вочевидь, щоб продемонструвати його польській стороні на практиці. Поїзд складатиметься з 14 вагонів.

Перед цим було проведено переговори щодо сумісності вагонів УЗ з польською інфраструктурою та отримано технічні погодження від польського регулятора UTK (Urząd Transportu Kolejowego).

Польські фермери заблокували проїзд вантажівок з України на одному з пунктів пропуску

Середа, 07 червня 2023, 11:17

Польські фермери заблокували рух вантажівок з України через пункт пропуску "Шегині".

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби.

"Перед пунктом пропуску "Медика" польські фермери заблокували рух вантажних транспортних засобів, що слідують з України до Польщі", - йдеться в повідомленні.

Пропуск легкових автомобілів та автобусів відбувається у звичайному режимі. Також безперешкодно рухаються вантажівки на в’їзд в Україну.

"Ми повідомимо про відновлення пропускних операцій, а поки просимо обирати інші шляхи до Польщі", - додали в Держмитслуж

Нагадуємо:

Польська сторона від ранку 4 травня заблокувала рух вантажного транспорту у пункті пропуску "Ягодин – Дорогуськ" через страйки польських перевізників – він забезпечує близько 40% вантажопотоку.

З понеділка, 15 травня, рух пунктом пропуску "Ягодин-Дорогуськ" на українсько-польському кордоні розблокували.

 

Сторінка 23 з 80

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер