images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Україна офіційно вступила до кіберцентру при НАТО

Вівторок, 16 травня 2023, 14:25

Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE), біля штаб-квартири центру підняли український прапор.

Як передає "Європейська правда", про це повідомили в МЗС України.

Сьогодні в штаб-квартирі Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту в Таллінні офіційно піднято Державний прапор України, що знаменує офіційне приєднання України до центру" – йдеться у повідомленні.

"Ми дякуємо країнам-спонсорам CCDCOE за запрошення України і висловлюємо особливу подяку уряду Естонії за підтримку і допомогу на шляху до CCDCOE НАТО" – заявили в МЗС.

Нагадаємо, на початку березня минулого року представники 27 держав-членів НАТО прийняли рішення щодо надання Україні статусу країни-учасниці CCDCOE НАТО. До цього членство України блокувала Угорщина.

Розташований у Таллінні CCDCOE є акредитованим НАТО центром кібербезпеки та аналітичним центром, що спеціалізується на міждисциплінарних прикладних дослідженнях, аналізі, обміні інформацією, а також навчанні та навчаннях у галузі кіберзахисту.

Європейська правда

 

Росія спекулює на "зерновій угоді", її експорт подвоївся – представник України в ООН

Вівторок, 16 травня 2023, 11:36

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Росія шантажує світ зривом чорноморської зернової угоди і вдає, ніби програє від її дії, а насправді експорт зерна з РФ зріс удвоє.

Джерело: "Укрінформ"

Пряма мова: "Огидно, що Росія все ще вдає, ніби вона програє в цій угоді. Я навіть не нагадуватиму Раді Безпеки про аморальність таких скарг з боку держави-агресора, яка була й залишається єдиною загрозою для поставок продовольства на Чорному морі".

Деталі: Кислиця зазначив, що експорт російської пшениці в січні-лютому 2023 року майже подвоївся порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Пряма мова: "Тому ми вважаємо ці спекуляції спробою відбілити цілеспрямовані дії Росії, спрямовані на використання поставок продовольства як зброї, і закликаємо міжнародну спільноту дати рішучу відповідь".

Деталі: Постійний представник України при ООН зазначив, що Росія всіляко перешкоджає транспортуванню українського зерна морським шляхом.

Він також додав, що з 1 травня проводиться менш як три інспекції в день, тоді як у період з серпня 2022-го по квітень 2023 року щодоби здійснювалося в середньому з 6,6 перевірки.

"У квітні ми змогли експортувати через зерновий коридор менш як 3 млн тонн продукції, що становить лише половину наших можливостей сільськогосподарського експорту", – сказав Кислиця.

Він нагадав членам Радбезу, що дата 18 травня, до якої було продовжено дію зернової угоди, визначена лише через позицію росії.

"Чорноморська зернова ініціатива не закінчується цього тижня. Але саме цього тижня спливає термін російського шантажу", – пояснив він.

Довідка: У понеділок 15 травня Рада Безпеки ООН на засіданні у Нью-Йорку обговорювала гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену російською війною.

Читайте також: Як Росія краде українські зернові ринки

Українська правда

Як змінився ринок нерухомості та в яких регіонах відновили будівництво - дослідження

Вівторок, 16 травня 2023, 11:35

Продажі нерухомості на первинному ринку торік зменшились у 8-12 разів, на вторинному ринку - втричі.

Про це свідчать дані дослідження ЛУН.

"За оцінкою продажів, порахованою за даними опитувань девелоперів у  Синдикативному дослідженні від ЛУН, продажі на первинному ринку зменшилася у 8-12 разів у 2022 році у порівнянні з 2021 роком", – йдеться в дослідженні.

За даними Мін’юсту, продажі на вторинному ринку за рік війни зменшилися у 3 рази. У 2022 році на вторинному ринку було продано близько 100 тис квартир, тоді як у 2021 – 320 тис.

Станом на травень в порівнянні з довоєнним рівнем понад 90% ЖК в західних регіонах України відкрили продажі квартир в новобудовах. В Києві продаж відкрили 79% ЖК.

Також вже відновили свої продажі 36% Запорізьких ЖК, не дивлячись на безпосередню близькість до зони активних бойових дій, Харківських — 26%, Дніпропетровських — 71%.  В Херсонській області продажі ще не відкривалися.

 
ЛУН

У ЛУН наголосили, що мова йде про ті ЖК, які продавали квартири і до 24 лютого 2022 року, в яких вже були угоди з продажу або ті, що зазначили на своїх ресурсах, що їх відкрили.

Що стосується відновлення будівництва, 54% Київських ЖК відновили будівництво станом на травень 2023 року, Херсонські поки що не відновили, 32% Запорізьких, 17% Харківських та 71% Дніпропетровських ЖК відновили будівництво.

 
ЛУН

Економічна правда

 

Через ремонти на електростанціях зменшився доступний обсяг потужності – "Укренерго"

Вівторок, 16 травня 2023, 11:35

Нічна масована ракетна та дронова атаки росіян по Україні не завдали нових пошкоджень енергетичній інфраструктурі. Через ремонти на елеткростанціях зменшився доступний обсяг потужності та резервів.

Про це заявили в "Укренерго".

Водночас у прифронтових регіонах внаслідок російських обстрілів у понеділок була пошкоджена одна з магістральних ліній електропередачі, що здійснює видачу потужності електростанції на сході країни.

"Ремонтні бригади "Укренерго" вже розпочали відновлювані роботи. Також у прифронтових областях під постійними обстрілами ворога знаходяться мережі обленерго", - йдеться у повідомленні.

В енергосистемі значно знизився доступний обсяг потужності та резервів через зупинені на ремонт енергоблоки електростанцій, які зазнали масованих ракетних і дронових ударів росіян упродовж осені-весни, пояснили в держкомпанії.

"Також триває сезонна ремонтна кампанія на атомних електростанціях. Зупинені енергоблоки не виробляють електроенергію, тому енергосистемі потрібно активувати всі доступні резерви для забезпечення споживачів електрикою", - додали в "Укренерго".

При цьому наразі імпорт електроенергії в Україну не відбувається. Експорт триває в Польщу та Молдову лише в ті години доби, коли в енергосистемі є надлишок потужності і українські споживачі забезпечені енергоживленням.

"Допомогти енергосистемі стабільно працювати може кожен з вас, зменшивши своє споживання у вечірні години – з 19.00 до 22.00. Вимкнувши декілька електроприладів або використовуючи їх вдень або вночі, ви допомагаєте зменшити навантаження на енергосистему та полегшити її балансування", - закликали в компанії.

Нагадаємо:

Уночі росіяни завдали чергового масованого ракетно-дронового удару по всій території України. Сили ППО спрацювали успішно - влучань в об'єкти енергетичної інфраструктури не зафіксовано.

Читайте також: Енергетики заговорили про дефіцит електроенергії. Чи будуть нові відключення і коли?

Економічна правда

Курс валют на 16 травня: долар дорожчає на "чорному ринку"

Вівторок, 16 травня 2023, 11:34

У вівторок, 16 травня, готівковий долар на чорному ринку подорожчав проти гривні, відносно євро гривня навпаки зміцнилась.

Про це йдеться у даних minfin.com.ua, finance.ua.

На 10:20 курс долара проти гривні на "чорному ринку" становив 37,48 - 37,84 грн проти котирувань у 37,47 - 37,65 грн у понеділок.

На цей же час "чорний" курс євро становив 40,86 - 41,09 грн проти курсу 40,87 - 41,20 грн за євро у понеділок.

Середні курси валют в касах банків були такими:

  • Долар США – 37,4 - 37,8 грн (курс на 15 травня – 37,4 - 37,8 грн);
  • Євро – 40,7 - 41,3 грн (курс на 15 травня – 40,75 - 41,4 грн).

У розрізі банків готівкові курси такі:

  • Приватбанк – 37,07 - 37,57 грн;
  • Ощадбанк – 37,2 - 38,15 грн;
  • Укрексімбанк – 37,4 - 37,9 грн;
  • Райффайзен – 37,3 - 37,8 грн.

Щодо безготівки, курс при оплаті карткою в банках у Приватбанку становить 37,45 грн за долар, в Ощаді – 37,12 грн, в Універсал Банку (monobank) – 37,44 грн.

 

Сторінка 28 з 80

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер