images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Повернення виплат військовим: у Мінфіні підрахували, на скільки потрібно підвищити податки

Четвер, 04 травня 2023, 11:00

Повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень можливе лише за рахунок збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі.

Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі Forbes Business Breakfast.

Міністр заявив, що вважає, що питання повернення виплат 30 тисяч гривень не є підтримкою армії та взагалі не про це. Тому що систему мотивації виплати військовим має визначати військове керівництво.

"Це має визначати Генштаб та Міноборони. І вони визначились, у них є відповідні накази, де чомусь ніхто не каже, що у нас, крім 30 та 100 тисяч, є ще 50 тисяч. І таку виплату отримають досить велика кількість військовослужбовців. У нас є інші системи мотивації, які всередині військового блоку", - додав Марченко.

Він наголосив, що з такою системою в Міністерстві фінансів погоджуються.

"...А коли йде популізм, масштабів, які важко стримати. Ну, я не буду підбирати слова, кажучи, що можливо ми подумаємо і порахуємо. Неможливо це порахувати і неможливо це профінансувати.

Це можливо зробити лише внісши зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд грн, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4% та військовий збір в 3 рази і це можна профінансувати. Інші варіанти, як це можна профінансувати не існує", - сказав Марченко.

Він пояснив, що забирати на ці потреби кошти в інших категорій, наприклад з зарплат держслужбовців неможливо, оскільки "це не перетічні сосуди".

Зарплати держслужбовців фінансуються за рахунок міжнародної допомоги.

"А от армію, я ще раз підкреслю, ми маємо фінансувати за рахунок податків власного бізнесу. Тому збільшуючи видатки на армію треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує. Тому моя реакція була категорична і я її не зміню", - резюмував глава Мінфіну.

Нагадуємо:

10 квітня Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт з правкою, що повертає виплату 30 тисяч гривень для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій, а також службі цивільного захисту та поліцейським.

Правка повертає надбавку шляхом економії на скорочені зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств до 10 мінімальних зарплат, або 67 тис грн.

За словами першого заступника голови податкового комітету Ярослава Железняка, для повернення виплат у 30 тис грн військовим необхідно додаткові 152,4 млрд грн, тоді як економія від обмежень зарплат посадовців дозволить зекономити до 3 млрд грн.

Очільники Сил оборони розкритикували правку до закона, якою раніше спробували повернути військовим виплати у 30 тис грн, та пропонують зібрати робочу групу для створення нового закону про оплату праці військовослужбовців.

Прийнятий Радою в квітні законопроєкт про повернення виплати 30 тисяч гривень військовим не визначає джерел фінансування цих додаткових витрат у понад 4 млрд дол, тому може призвести до зростання бюджетного дефіциту в 2023 році, заявили в МВФ.

Голова НБУ Андрій Пишний також заявив, що рішення про повернення виплат 30 тисяч гривень військовим не допомагають Україні в перемовинах щодо допомоги з міжнародними партнерами, зокрема МВФ.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

TikTok віддаватиме авторам контенту половину доходу від відеореклами

Четвер, 04 травня 2023, 10:56

TikTok заявив, що запускає новий продукт, який дозволить авторам контенту продавати рекламу разом зі своїми публікаціями та отримувати половину доходу, що є зміною для додатку для обміну відео, який історично був орієнтований на незалежних авторів.

Про це пише The Wall Street Journal.

Продукт Pulse Premiere є частиною розвитку програми TikTok Pulse, яка дозволяє елітній групі авторів отримувати половину доходу від відеореклами, яка зʼявляється відразу після їх публікацій у TikTok, пише газета.

Новий продукт пропонуватиме аналогічні переваги для акаунтів обраних користувачів, таких як Condé Nast, BuzzFeed та NBC. Хоча Pulse доступний лише для 4% найкращих постів його авторів - на основі таких показників, як лайки, час перегляду та коментарі - новий продукт продаватиме рекламу під усіма публікаціями від авторів-учасників, повідомили в компанії.

Можливість продавати рекламу в найпопулярнішому додатку соціальних мереж з'явилася в той час, коли багато авторів намагаються впоратися зі складними економічними умовами, що призводить до скорочення витрат і звільнень по всій індустрії.

Для TikTok цей крок створює ще одну можливість отримання прибутку для платформи, а також допомагає налагодити стосунки з рекламодавцями та авторами контенту, пише WSJ.

"Йдеться про те, як ми можемо дійсно урізноманітнити наше портфоліо", - сказав глобальний керівник стратегії монетизації продуктів у TikTok Рей Цао.

Новий рекламний продукт з'явився на тлі того, що додаток, який належить пекінській компанії ByteDance, опинився під загрозою заборони в США після того, як адміністрація Байдена висловила занепокоєння з приводу національної безпеки щодо конфіденційності даних на платформі.

TikTok відкинув звинувачення у зв'язках компанії з китайським урядом і запропонував план вартістю 1,5 мільярда доларів, щоб відокремити свою діяльність у США від Китаю. Компанія також намагається заспокоїти рекламодавців, применшуючи загрозу повної заборони.

Читайте також: Персональний шпигун. Чи справді TikTok небезпечний

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Tesla підвищила ціни на свої авто в США, Китаї, Японії та Канаді

Вівторок, 02 травня 2023, 12:34

Американський автовиробник Tesla підвищив ціни на свої електромобілі в діапазоні до 290 доларів у Канаді, Китаї, Японії та США.

Про це пише Reuters із посиланням на сайт компанії.

"Це перше підвищення цін на дві найбільш продавані моделі Tesla одночасно на декількох ринках, хоча ціни на весь модельний ряд значно нижчі, ніж у січні, після серії знижок.

Минулого місяця гендиректор Tesla Ілон Маск заявив, що компанія надаватиме пріоритет зростанню продажів, а не маржі, і розраховуватиме на прибуток пізніше, коли розгорне програмне забезпечення для самокерованого водіння для більшого парку автомобілів", - пише агентство.

З січня Tesla перейшла на модель ціноутворення в режимі реального часу, яка ближча до авіакомпаній або каршерінгу, ніж до фіксованих цін традиційної моделі автомобільної промисловості.

До понеділка на сайті Tesla з'явилася інформація про те, що компанія підвищила стартову ціну на 250 доларів на базові моделі Model Y і Model 3 у Сполучених Штатах.

Приблизно на таку ж суму змінилися ціни на другому найбільшому ринку - в Китаї, а також у Канаді та Японії.

Вперше з січня Tesla підвищила ціну на свій найдешевший автомобіль, Model 3, у Сполучених Штатах.

Задньопривідна Model 3 базового рівня все ще коштує в США приблизно на 14% дешевше, ніж на початку року. Версія Model Y з великим запасом ходу залишається приблизно на 24% дешевшою на найбільшому ринку Tesla.

У Канаді Tesla підвищила ціни на 300 канадських доларів (222 долари США) на продуктивні версії Model 3 і Model Y. В Японії ціни на Model 3 базового рівня зросли на 37 тис єн (269 доларів США).

У Китаї Tesla підняла ціни на 2 000 юанів ($289).

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

МАГАТЕ провело ротацію експертів на окупованій Запорізькій АЕС

Понеділок, 01 травня 2023, 13:00

Держнспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) повідомила, що 27 квітня відбулася чергова ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ на окупованій Запорізькій АЕС.

Про це 1 травня повідомила пресслужба інспекції.

Від початку роботи постійної моніторингової групи МАГАТЕ (з вересня 2022 року) - це вже восьма група експертів.

"Незважаючи на постійну присутність експертів МАГАТЕ на ЗАЕС, російські окупанти своїми діями завдають значної шкоди ядерній та радіаційній безпеці на атомній станції, яка за період окупації суттєво деградувала. У цьому особисто міг переконатися генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час свого візиту на ЗАЕС, який відбувся місяць тому", - додали у відомстві.

Постійні моніторингові місії МАГАТЕ також діють на Хмельницькій, Рівненській, Південноукраїнській АЕС, а також на Чорнобильській АЕС, яка перебуває на етапі виведення з експлуатації.

Розташування місій агентства на всіх українських АЕС відбулося у відповідь на офіційний запит України, нагадали в інспекції.

"Експерти МАГАТЕ на українських АЕС здійснюють моніторинг ситуації та документують впливи війни на стан ядерної та радіаційної безпеки, надають технічні консультації українським фахівцям, вивчають пріоритетні потреби на ядерних об’єктах для подальшого надання технічної допомоги", - додали в ДІЯРУ.

Економічна правда

Податкові пільги на ввезення Starlink та генераторів закінчились

Понеділок, 01 травня 2023, 12:54

1 травня завершується дія податкових пільг на ввезення генераторів та Starlink, які Верховна Рада запровадила у грудні 2022 року на тлі російських ракетних атак по енергоінфраструктурі.

Про це повідомляє Держмитслужба.

Таким чином, з 1 травня знову нараховуватиметься ПДВ та ввізне мито для таких товарів: електрогенераторні установки та частини до них; окремі трансформатори, їх частини, інвертори; окремі акумулятори, включаючи сепаратори для них; системи для забезпечення супутникового доступу до інтернету (Starlink).

Крім цього, під оподаткування підпадають товари, які безоплатно надаються Енергетичним співтовариством як допомога для відновлення та ремонту інфраструктури електроенергетичних підприємств.

Нагадаємо:

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закони, які запроваджують пільгове ввезення Starlink та генераторів в Україну.

 

Сторінка 30 з 80

«ПочатокПопередня21222324252627282930НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер