images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Чи потрібно українцям за кордоном двічі сплачувати податки: відповіді Мінфіну

П'ятниця, 28 квітня 2023, 13:48

Міністерство фінансів у зв’язку з численними запитами щодо подвійного оподаткування доходів українських громадян, які тимчасово перебувають за кордоном опитало з цього питання 8 країн.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Відомство розробило анкету з описом можливих ситуацій, у яких опинилися за кордоном громадяни України, та переліком питань, що виникають у зв’язку з цим.

Відповіді на запитання надали Австрія, Бельгія, Данія, Італія, Латвія, Польща, Чехія.

Зібрану інформацію опублікували в розрізі країн, від яких отримані відповіді за посиланням.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Кабмін залучить додаткові кошти на гранти "єРобота" для бізнесу

П'ятниця, 28 квітня 2023, 13:46

Держава вже виплатила підприємцям за програмою грантів "єРобота" 2,4 мільярди гривень та додатково залучить кошти для підтримки бізнесів.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.

"Залучаємо ще 1,3 млрд грн від Державного центру зайнятості для підтримки бізнесу за програмою "єРобота". Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду", – написав він.

Кошти будуть спрямовані, зокрема, на ранти бізнесу, які працюють в галузі переробки.

"Це відкриває перспективу зростання частки несировинного експорту та збільшення притоку валютної виручки до країни", – додав Шмигаль.

Глава уряду зазначив, що від старту програми "єРобота" держава вже виплатила понад 4 тис грантів на суму 2,4 млрд грн і найбільше з них — саме на розвиток переробних підприємств.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що Кабмін передбачив у 2023 році на програму мікрогрантів "Власна справа" 1,8 млрд грн - це дозволить видати українцям понад 7000 мікрогрантів на започаткування та розвиток бізнесу.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Влітку в енергосистемі може виникнути дефіцит – Укренерго

П'ятниця, 28 квітня 2023, 13:41

 
GETTY IMAGES

Хоча весна та літо є традиційно сезонами з надлишковою потужністю в енергосистемі, цьогоріч дефіцит може утворитися і влітку через пошкодження обладнання.

Про це очільник НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів в етері Єдиних новин.

Зазвичай протягом весни й літа спостерігається надлишок потужності, який дозволяє Україні експортувати електроенергію, але цьогоріч через значні пошкодження електростанцій може виникнути дефіцит і влітку.

"Ремонтна кампанія весни-літа 2023 року буде однією з найскладніших. На це впливають масштабні руйнування, яких зазнала енергосистема взимку, і те, що в окупації залишається декілька великих електростанцій", – зазначив Кудрицький.

Потужності цих електростанцій не вистачало взимку і не вистачає зараз, додав він. В Україні будуть активувати всі наявні генеруючі потужності, аби підтримувати баланс енергосистеми у період ремонтів.

Кудрицький уточнив, що дефіцит буде компенсуватися збільшенням потужності на теплових електростанціях, які будуть доступні нам. Також можливо, що замість експорту електроенергії, який зараз здійснюється, буде активовано імпорт для покриття споживання.

Нагадуємо:

Електростанції наприкінці квітня розпочали щорічну ремонтну кампанію, обов’язкову для підготовки до зимового періоду.

 

Україна готується до відкриття цивільних авіарейсів, можливо, частково – французький міністр

Четвер, 27 квітня 2023, 11:52

Міністр транспорту Франції Клеман Бон розповів, що Україна "наполегливо працює" над відкриттям свого авіапростору для цивільних літаків.

Про це він сказав у інтерв’ю "Європейській правді".

Французький міністр заявив про це, говорячи про співпрацю з Україною у сфері навчання українських пілотів цивільної авіації та авіадиспетчерів.

За словами Бона, українці вже проходять практику на симуляторах у Франції, а під час переговорів у Києві дві країни погодилися розширити цю співпрацю.

"Це насправді дуже потрібна річ. Момент, коли над Україною відновлять польоти цивільної авіації, я сподіваюся, настане якнайшвидше. А у разі, якщо авіатори не мають практики, то за правилами безпеки не матимуть права відразу відновлювати роботу.

Тому ми допомагаємо Україні підготуватися до моменту, коли ваш авіапростір буде відкритий повністю або частково", – зауважив член французького уряду.

Бон підкреслив, що не йому вирішувати, коли це станеться. Однак, за його словами, українські посадовці зараз готуються до відкриття авіапростору для польотів цивільної авіації.

"Як я зрозумів, в України вже є певні міркування щодо цього відкриття, і у Києві наполегливо над цим працюють. Але, звісно, головним питанням досі лишається безпека", – сказав міністр.

Україна повністю закрила свій повітряний простір для цивільних літаків 24 лютого 2022 року, у день початку повномасштабного вторгнення Росії.

Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль) спрогнозувала обмеження польотів над Україною до 2029 року.

У Раді хочуть перезавантажити податкову: подали законопроєкт

Середа, 26 квітня 2023, 12:22

У Верховній Раді подали на реєстрацію законопроєкт про перезавантаження Державної податкової служби.

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Наразі законопроєкт не зареєстрований та не опублікований на сайті парламенту.

За словами Гетманцева, умови перезавантаження Податкової будуть такі ж, і щодо перезавантаження Бюро економічної безпеки та митниці.

А саме, передбачається реальний конкурс за участю міжнародних партнерів на посаду голови Держподаткової, а також повинні бути забезпечені гарантії незалежності очільника органу протягом всього періоду роботи.

Крім того, повинна відбутися повна переатестація службовців та забезпечена "достойна оплата праці податківців", додав Гетманцев.

"Вважаю перезавантаження податкової магістральним напрямом реформи податкових відносин поряд з діджиталізацією, що вже триває. А перезапуск трьох ключових фінансових органів до кінця 2023 року – запорукою прозорості фінансових відносин та чесності взаємодії держави і суспільства у сфері публічних фінансів", – заявив голова комітету.

Читайте також: БЕБ не виправдало сподівань. Ключовий для економіки правоохоронний орган "перезавантажують"

Більше про результати діяльності БЕБ: З економікою відбувається щось не те. І не тільки через війну

Нагадуємо:

Раніше повідомлялося, що народні депутати збираються перезавантажити Бюро економічної безпеки. У березні депутати зареєстрували відповідний законопроєкту у ВРУ.

 

Сторінка 31 з 80

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер