images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Україна експортувала майже 39 мільйонів тонн зерна в поточному маркетинговому році

Понеділок, 10 квітня 2023, 11:32

Україна з початку поточного маркетингового року (липня 2022 року) експортувала 38,8 мільйона тонн зернових та зернобобових.

Про це йдеться в даних Мінагрополітики.

Зокрема, з липня по 10 квітня, було експортовано 22,85 млн тонн кукурудзи, 13,3 мільйона тонн пшениці, 2,3 млн тонн ячменю, 17,7 тис тонн жита.

Для порівняння, з липня 2021 року по 15 квітня 2022 року, за кордон було експортовано 45,2 млн тонн зернових та зернобобових. З них 20,6 млн тонн кукурудзи, 18,45 млн тонн пшениці, 5,6 млн тонн ячменю, 161,9 тис. тонн жита.

Крім цього в поточному МР Україна вже експортувала 120,1 тис. т борошна, що майже вдвічі перевищує обсяг експорту у 2021/2022 МР - 68,4 тис. т.

Нагадуємо:

Міністр сільського господарства Іштван Надь заявив, що Угорщина запровадить нові заходи та посилить контроль за зерном, що надходить з України.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Світові ціни на продовольство знижуються 12 місяців поспіль, але ціна на цукор рекордна за 6,5 років

П'ятниця, 07 квітня 2023, 10:59

У березні світові ціни на продовольство знижувались дванадцятий місяць поспіль - індекс цін ФАО становив 126,9, що на 2,1% меншу лютого та на 20,5% менше березня торік.

Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська ООН (ФАО).

"Основним фактором, що визначає зниження Індексу в березні, було падіння цін на зернові, рослинні олії та молочну продукцію, при цьому зросли ціни на цукор та м'ясо", - пояснили в організації.

Зокрема, середнє значення індексу цін на зернові склало 138,6 пункту, що на 8,2 пункту (5,6%) нижче за лютневий показник і на 31,6 пункту (18,6%) нижче за показник березня минулого року. Найбільше впали ціни на пшеницю, що було зумовлено значними запасами у світі та гострою конкуренцією між експортерами. Зниженню цін також сприяло продовження дії Чорноморської зернової ініціативи, що дозволило Україні продовжити експортні постачання із чорноморських портів.

Середнє значення індексу цін на рослинні олії становив 131,8 пункту, що на 4,1 пункту (3%) нижче за лютневий показник і на 47,7% нижче за показник березня минулого року. Зниження цього індексу стало сукупним результатом зниження котирувань соєвої, рапсової та соняшникової олії, що з надлишком компенсувало зростання світових цін на пальмову олію.

Індекс цін на молочну продукцію склав 130,3 пункту, що на 1,1 пункту (0,8%) нижче за лютневий показник і на 15,6 пункту (10,7%) нижче за показник відповідного періоду минулого року. Це зниження у березні було обумовлено зниженням котирувань цін на сир та сухе молоко, ціни на вершкове масло, навпаки, зросли.

Індекс цін на м'ясо у березні становив 113,0 пункту, що на 0,9 пункту (0,8%) вище за лютневий показник, але на 6,3 пункту (5,%) нижче за рівень минулого року  Ціни на яловичину зросли під впливом зростання внутрішніх цін у США, на свинину – через зростання цін в Європі в умовах обмеженості поставок і зростання попиту напередодні Великодня.

Індекс цін на цукор становив 127,0 пункту, що на 1,8 пункту (1,5%) вище за лютневе значення.

"Таким чином, цей показник, зростання якого триває другий місяць поспіль, досягло найвищого значення з жовтня 2016 року", – додали в ФАО.

Зростання цін на цукор було викликане, головним чином, побоюваннями через скорочення пропозиції на світових ринках у сезоні 2022–2023 років внаслідок погіршення видів на врожай в Індії, Таїланді та Китаї.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Міжнародні резерви в березні досягли рекорду за останні 11 років

Четвер, 06 квітня 2023, 09:55

На 1 квітня міжнародні резерви України досягли рекордного рівня за останні 11 років - 31,88 мільярда доларів.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"У березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті", - пояснили в регуляторі.

У березні динаміку міжнародних резервів визначали, серед іншого надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 5,11 млрд дол. З цієї суми:

  • 1, 76 млрд дол – від Уряду Канади;
  • 1, 62 млрд дол – від ЄС;
  • 1, 25 млрд дол – від Сполучених Штатів (через трастовий фонд Світового банку);
  • 2,2 млн дол – від Міжнародної асоціації розвитку (IDA), що є частиною Світового банку;
  • 476,5 млн дол – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 486,8  млн дол. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 638,6 млн дол.

Крім цього, у березні Нацбанк відповідно до балансових даних продав на валютному ринку 1,67 млрд дол та викупив до резервів – 5,2 млн дол.

"Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з лютим 2023 року на 783,1 млн дол. США – до 1 668,9 млн дол", - додали в Нацбанку.

США. Обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються третій місяць поспіль. Така динаміка в березні зумовлена кількома факторами: сезонним чинником, обмеженням непродуктивного відпливу капіталу (в тому числі через урегулювання діяльності у сфері грального бізнесу) та стабілізацією курсових очікувань.

Крім цього, минулого місяця за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 697,6 млн дол.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяця майбутнього імпорту.

Економічна правда

 

Україна отримає від США грант на 2,5 мільярда доларів: на що спрямують кошти

Середа, 05 квітня 2023, 13:36

 
ФОТО: МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ

Міністр фінансів Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали угоду про надання Україні гранту від США у розмірі 2,5 млрд дол.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Зазначені грантові кошти надано США та направлено до Цільового фонду багатьох донорів як четверте додаткове фінансування в рамках Проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine)".

Це другий грант Сполучених Штатів із запланованих на 2023 рік на загальну суму 9,9 млрд дол", - пояснили в Мінфіні.

"Незмінна та дієва підтримка Світового банку в рамках унікального інвестиційного Проєкту "PEACE in Ukraine" дозволяє уряду України на належному рівні виконувати основні державні функції, а також вирішувати нагальні соціальні питання підтримки населення", - заявив Сергій Марченко під час підписання угоди.

Зазначається, що залучені грантові кошти від Цільового фонду багатьох донорів у розмірі 2,5 млрд дол спрямують на забезпечення працездатності системи держорганів, освіти, охорони здоров'я та служб першого реагування, а також на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги.

 

Економічна правда

У Києві викрили спробу переоформити приміщення "Росатома" для уникнення націоналізації

Середа, 05 квітня 2023, 13:35

 
ФОТО: КИЇВСЬКА МІСЬКА ПРОКУРАТУРА

У Києві затримали та повідомили про підозру двом особам, які намагались змінити право власності нежитлового приміщення "Росатома" для уникнення націоналізації.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Слідство встановило, що російська держкорпорація "Росатом" через підконтрольну компанію володіє нежитловим приміщенням у Подільському районі міста Києва площею понад 1000 кв. м. та вартістю понад 100 млн гривень.

"У межах слідства на вказане приміщення судом накладено арешт та його передано в управління АРМА. Крім того, рішенням РНБО до корпорації "Росатом" запроваджено санкції, у тому числі, у вигляді блокування активів.

Таким чином, вказане приміщення підлягало подальшій націоналізації відповідно до ЗУ "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі додали, що з метою унеможливлення націоналізації майна "Росатома" група осіб на замовлення підсанкційної компанії з використанням підроблених документів намагалась змінити право власності даного приміщення на підконтрольне підприємство з ознаками фіктивності.

"Двох осіб, причетних до протиправної схеми, затримали в приміщенні приватного нотаріуса під час спроби здійснити правочин. На цей час затриманим повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування триває. Встановлюються інші учасники злочину", - заявили в прокуратурі.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Сторінка 33 з 80

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер