images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Податкова запустила сервіс "передзаповнення декларацій": як скористатись

Четвер, 23 березня 2023, 12:26

Державна податкова служба запустила передзаповнення податкових декларацій.

Про це повідомив голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев у своєму Telegram.

"З метою створення зручних та сприятливих умов для громадян ДПС розроблено в Електронному кабінеті сервіс - передзаповнення декларації про майновий стан і доходи", - написав він.

Сервіс пропонує в декілька кроків:

  • обравши лише період, отримати інформацію про доходи та сплачені податки;
  • пройти анкетування (відмітивши категорію платника та вид доходу);
  • перевірити заповнену згідно даних ДПС декларацію, у разі необхідності додати інформацію та додатки.

Скористатися сервісом можуть громадяни при декларуванні доходів, фізичні особи-підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, громадяни, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадяни, які заявляють право на податкову знижку.

За 5 днів роботи сервісу ним вже скористалось понад 10 тисяч осіб, додав Гетманцев.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Споживання електроенергії зменшилось через потепління, в одній області є обмеження – "Укренерго"

Середа, 22 березня 2023, 11:47

Споживання електроенергії менше порівняно із середою минулого тижня, що обумовлено потеплінням. У Житомирській області через значні пошкодження мереж, внаслідок неодноразових атак росіян, діють обмеження споживання.

Про це заявили в "Укренерго".

У держкомпанії додали, що працюють усі види електростанцій. Виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Також триває незначний імпорт електроенергії.

"У Житомирській області через значні пошкодження мереж, внаслідок неодноразових атак росіян, діють обмеження споживання.

В інших регіонах обмежень у мережах "Укренерго", які б призводили до необхідності обмеження споживачів, немає. Ліміти споживання до областей не доводились. Складною залишається ситуація у регіонах вздовж лінії фронту, де ворог постійними артобстрілами пошкоджує мережі", - йдеться у повідомленні.

В "Укренерго" також повідомили, що енергетики постійно працюють над усуненням мережевих обмежень, відновленням надійності та безперервності електропостачання. Відновлювальні роботи тривають на всіх об’єктах "Укренерго", пошкоджених російськими атаками.

Нагадаємо:

Енергосистема продовжує працювати з резервом потужності, але через пошкодження обладнання можливість відключень світла зберігається на Київщині та Житомирщині, заявили в Міненерго.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Зеленський підписав закон про прозорі закупівлі в Міноборони

Вівторок, 21 березня 2023, 12:26

Зеленський підписав закон про прозорі закупівлі в Міноборони
ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ. ФОТО ОП

Президент Володимир Зеленський підписав закон №8381 щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях.

Джерело: картка законопроєкту на сайті ВР

Деталі: Повідомляється, що документ повернули з підписом від президента 21 березня.

Передісторія:

  • 24 лютого Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 8381 "Про внесення змін до закону "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях".
  • У січні розгорівся скандал щодо закупівель у Міноборони. Видання ZN.ua повідоммило, що Міноборони купує харчі для військовослужбовців дорожче у два-три рази, ніж у магазинах Києва. Грудневу угоду з "Актив компані" від імені міністерства підписав Богдан Хмельницький, який фігурував у справі про розкрадання 580 тисяч доларів під час закупівлі військової амуніції.
  • Особливого розголосу набула інформація про "курячі яйця за 17 гривень": у розслідуванні журналістів йшлося про ціну за штуку, хоча в документі фігурувала ціна за 100 грамів.
  • Заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових. Було звільнено і Богдана Хмельницького з посади директора департаменту закупівель Міністерства оборони, про що стало відомо 25 січня.
  • Після цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив оновити систему державних закупівель для Збройних сил України, яка передбачатиме публікацію цін на продукти й товари.

 

МЗС РФ знову заявило, що "зернову угоду" продовжили на 60 днів та погрожує виходом

Понеділок, 20 березня 2023, 12:39


Міністерство закордонних справ Росії знову заявило, що чорноморську "зернову ініціативу" в суботу було продовжено на 60 днів, а не на 120, як передбачається початковими домовленостями.

Про це йдеться в заяві МЗС РФ.

"У зв'язку з відсутністю зрушень у реалізації Меморандуму Росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту в Москві ухвалили рішення скоротити період чергової пролонгації до 60 днів, тобто до 18 травня", - йдеться в ній.

У Москві додали, що свою позицію офіційно доводили до турецької та української сторін та представників ООН.

"Формальних заперечень не було. Таким чином, домовленість продовжує діяти протягом наступних двох місяців у наявних параметрах, без будь-яких змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та узгодженого порядку інспекцій", – зазначили в російському відомстві.

МЗС РФ додає, що подальше продовження ініціативи залежатиме від прогресу в реалізації умов у контексті імплементації Меморандуму Росія-ООН. Зокрема, перепідключення "Россєльхозбанку" до SWIFT; поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування; скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса"; розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив.

Без просування щодо виконання цих вимог, росіяни погрожують вийти з домовленостей.

Заяви РФ щодо одноосібного припинення виконання угоди через менший за передбачений термін негативно впливатиме на роботу коридору та можливості українських експортерів укладати контракти, адже ринок не буде впевнений в можливості суден пройти Босфор

Раніше ЕП писала, що продовживши угоду лише на 60 днів, агресор хоче утримувати свої політичні позиції в залежних від продовольчого імпорту країнах, нібито сприяючи більшій пропозиції зерна у світі, і одночасно – зменшити заробітки України та відбирати українські ніші на традиційних ринках, передусім у Єгипті.

Нагадуємо:

Віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков повідомив про продовження зернової ініціативи на 120 днів.

Банківський хаос: Bitcoin вперше з червня коштує понад $28 тисяч

Понеділок, 20 березня 2023, 12:29

На тлі потрясінь в банківському секторі найбільша криптовалюта Bitcoin зросла на понад 4% за добу і сягнула позначки у 28,2 тисячі доларів вперше з червня 2022 року.

Про це повідомляє Bloomberg, дані Coindesk.

На 12:30 за Києвом Bitcoin торгувався на рівні 28,2 тис доларів, причому за останню добу зростала до 28,6 тис доларів.

 

З початку року криптовалюта зросла понад як на 70%. Інші токени також подорожчали: Ether з 31 грудня подорожчав майже на 50%, а Solana – понад як удвічі.

Хаос на традиційних банківських ринках спричинений банкрутством низки великих американських банків минулого тижня, а також викупом швейцарським банком UBS свого конкурента Credit Suisse Group за посередництва уряду. Такі події підживлють очікування, що центральним банкам доведеться призупинити підвищення ставок.

Низка інвесторів закликали ФРС призупинити підвищення процентних ставок на тлі банківської нестабільності. Але дані, опубліковані минулого тижня засвідчили, що базовий індекс споживчих цін зріс більше за прогнози. Як наслідок, наразі незрозуміло, як Федрезерв відреагує на суперечливі ринкові сигнали.

Раніше повідомлялося, що ціни на нафту впали до найнижчого рівня за 15 місяців через побоювання, що ризики у світовому банківському секторі можуть спричинити рецесію, яка призведе до зниження попиту на пальне, а також напередодні потенційного підвищення процентних ставок у США цього тижня.

Нагадуємо:

Федеральна резервна система розпочне щоденні операції за своп-лініями з Банком Канади, Банком Англії, Європейським центробанком та Швейцарським національним банком, аби забезпечити їх достатнім обсягом доларів.

Швейцарський банк UBS погодився купити Credit Suisse за 3,25 млрд дол після переговорів протягом вихідних за посередництва швейцарських регуляторів.

 

Сторінка 35 з 80

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер