images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Індексація в березні вперше стосуватиметься найменших пенсій: на скільки зростуть виплати

Вівторок, 28 лютого 2023, 11:26

Українцям з найменшими пенсіями в березні підвищать виплати майже на 20% - для цієї категорії пенсіонерів індексація проводитиметься вперше.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

"У 2023 році вперше буде здійснено індексацію найнижчих пенсій. Раніше такі пенсії під індексацію не потрапляли і переглядались виключно разом з підвищенням прожиткового мінімуму (який зростає більш повільними темпами, ніж індексація). Включення таких виплат до периметру індексації дозволяє забезпечити зростання найменших пенсій", - йдеться в повідомленні.

Розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становитиме 19,7%, а підвищення розміру пенсій відбудеться для 10,5 млн пенсіонерів.

Зокрема, з  березня будуть індексовані пенсії для:

  • 5,2 млн "цивільних" пенсіонерів - для них підвищення пенсії буде здійснюватись через індексацію на 19,7% показника середньої заробітної плати, з якої обчислюється пенсія.
  • 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у зв’язку зі збільшенням на 19,7% фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Вперше буде проіндексовано такий гарантований державою мінімальний розмір пенсії. Для таких пенсій зростання становитиме від 420 до 520 грн (порівняно з розмірами пенсій, встановленими на 1 березня 2022 року).
  • 0,5 млн пенсіонерів силових відомств, для яких весь розмір пенсії буде індексовано на 19,7%.
  • 94,5 тис осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також далі будуть виплачуватись щомісячні компенсації для пенсіонерів віком старше 70 років, які встановлюються, якщо розмір пенсії таких пенсіонерів не досягає 10 340 грн:

  • 570 грн – людям старше 80 років;
  • 456 грн – людям віком від 75 - 80 років;
  • 300 грн -  людям віком від 70 - 75 років.

Крім того, на 19,7% будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 166,5 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

За місяць, з 1 квітня буде здійснено автоматичний перерахунок пенсій для 0,6 млн працюючих пенсіонерів, з урахуванням оновленого (збільшеного) страхового стажу.  З 1 липня - на 19,7%  буде проіндексовано пенсії спеціальні пенсії для 22,7 тис науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

"За будь-яких розрахунків підвищення пенсій становитиме не менше, ніж 100 гривень", - наголосили в Мінсоцполітики.

Ще 0,5 млн одержувачів пенсій, яким пенсії були призначені у 2020 - 2022 роках, отримають підвищення в 100 гривень.

"Самі пенсії для них НЕ індексуватимуться, оскільки вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті громадяни, хто мають такий саме стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні  роки", - пояснили в міністерстві.

"Напрямок, визначений Урядом як ключовий для проведення  індексації, – це підтримка найбільш вразливих категорій громадян. Справедливим є забезпечити індексацію доходів передусім громадянам, які отримують найменші виплати. Адже залишати під час війни без соціального захисту тих, хто не може працювати і для кого пенсія є єдиним джерелом доходів – безвідповідально", – прокоментувала міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Разом з тим, уряд запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій. Розмір підвищення пенсії за результатами індексації буде обмежено 1,5 тис грн для всіх отримувачів пенсії і страхових виплат, незалежно від категорії.

Економічна правда

 

Казахстан ліквідував торгове представництво в Росії, але все ще називає її основним партнером

Понеділок, 27 лютого 2023, 12:35

Уряд Казахстану прийняв ухвалу від 22 лютого 2023 року "Про деякі питання Міністерства торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан", яким ліквідував торгове представництво в РФ.

Про це повідомляє Zakon.kz.

"Ліквідувати державну установу "Торгове представництво Республіки Казахстан у Російській Федерації" Міністерства торгівлі та інтеграції Республіки Казахстан", - йдеться у документі.

Документ набув чинності з дня його підписання.

На початку лютого в Міністерстві торгівлі Казахстану пояснили, що закривають торгпредство в Росії тому, що вже вирішено всі поставлені перед ним завдання. У зв'язку з цим у рамках оптимізації його співробітників вирішено направити до інших країн.

У відомстві додали, що це рішення не вплине на функціонування торговельного представництва Росії в Казахстані та на розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва загалом.

Також у Мінторгівлі наголосили, що РФ, як і раніше, є основним торговельно-економічним партнером Казахстану.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Рада схвалила перші зміни до держбюджету-2023

П'ятниця, 24 лютого 2023, 13:07

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №8399 щодо збільшення видатків Державного бюджету на 5,5 млрд грн - це перші зміни до держбюджету-2023.

Про це повідомила у Facebook народний депутат, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

За її словами, закон забезпечує фінансування для новостворених Мінвідновлення та Державного агентства відновлення. Також він передає Фонд ліквідації наслідків збройної агресії (52,5 млрд) до Мінвідновлення.

Раніше повідомлялось, що 445,6 млн грн планують залучити завдяки грантовій допомозі та допомозі урядів іноземних держав; 1,27 млрд грн - повернути з Фонду соцстрахування; решта 3,84 млрд грн - додаткові зовнішні запозичення.

Підласа додала, що до другого читання додали кілька змін.

"Передбачили можливість компенсації (страховку) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій - до 20 млрд грн в цьому році (до прикладу, середня вартість суден, які заходили в Одеські порти в рамках "зернової угоди" - 13 млн доларів). Джерелом виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд.

Додали ще одне джерело наповнення Фонду ліквідації - продаж активів російських олігархів по закону "Про санкції", - написала вона.

Також, за її словами, зробили взаємозалік для Пенсійного фонду (1,8 млрд грн). "Вони повертають гроші, які були виділені в ковід на поворотній основі для Фонду соцстраху (нині приєднаний до ПФУ), і ми їх одразу розподіляємо на пенсії. Розблоковує ці кошти для виплати пенсій", - заявила голова бюджетного комітету.

При цьому нові напрями використання Фонду ліквідації: будівництво житла для тих, хто втратив житло, і компенсації за знищене житло, а також можливість відновлення об’єктів військової нфраструктури.

Також, за її словами, зал підтримав правку нардепа Ярослава Железняка про те, що у виняткових випадках кошти Фонду ліквідації можуть використовувати на потреби оборони.

Нагадаємо:

Бюджетний комітет Верховної Ради схвалив законопроєкт про зміни в держбюджеті 2023 року.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8399 про збільшення витрат держбюджету на 5,5 млрд грн.

Економічна правда

 

Росії повністю призупинили членство в FATF

П'ятниця, 24 лютого 2023, 13:05

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF у п’ятницю, 24 лютого, повністю призупинила членство Росії в організації.

Про це повідомив Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс у Twitter.

"Ми вітаємо рішення FATF повністю призупинити членство Росії. Дії Росії неприйнятно суперечать основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці, безпеці та цілісності світової фінансової системи", - йдеться у твіті.

За підсумками засідання, що тривало з 22 по 24 лютого, у FATF заявили, що триваюча та посилювана агресивна війна Російської Федерації проти України суперечить принципам FATF щодо сприяння безпеці та цілісності глобальної фінансової системи та зобов’язанням щодо міжнародного співробітництва та взаємної поваги… У результаті сьогодні Пленарне засідання FATF призупинило членство Російської Федерації.

Після заяв від березня 2022 року, FATF знову наголосила, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних і нових ризиків від обходу заходів, вжитих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Нагадуємо:

У жовтні 2022 року Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF ввела нові обмеження проти Росії, а саме обмежила її можливості брати участь у роботі організації та заборонила участь у регіональних групах як члена FATF.

Національний банк звернувся до Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) із закликом виключити РФ з числа країн-членів та внести до чорного списку Групи.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Рада провалила законопроєкти про розмитнення авто у "Дії"

П'ятниця, 24 лютого 2023, 11:55

Верховна Рада на засіданні 24 лютого провалила законопроєкти про розмитнення авто в "Дії".

Про це повідомив у Telegram перший заступник голови податкового комітету Ради Ярослав Железняк.

Так, законопроєкт №7466 зі змінами до Податкового кодексу підтримали лише 212 депутатів за 226 мінімально необхідних, а пов'язані з ним зміни до Митного кодексу (№7468) - лише 206 депутатів.

"Також не набрало голосів відправка на повторне перше (217) та відправити автору ініціативи (225)", - додав нардеп.

"Було ще штук 9 голосувань по альтернативним, але там теж жодного результативного голосування", - зазначив також Железняк.

Мінфін не підтримав законопроєкти через потенційні втрати для бюджету.

Законопроєкти також не підтримали в комітеті з питань інтеграції України до ЄС, через порушення міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, додає liga.net.

Нагадаємо:

Кабінет міністрів на засіданні 10 червня 2022 року підтримав законопроєкт, який передбачає розмитнення автівки через "Дію" та звільнення від податків електрокарів – законопроєкт рушив у парламент.

Економічна правда

 

Сторінка 38 з 80

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер