images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


У п'ятницю та на вихідних енергосистема працюватиме з резервом потужності – Міненерго

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:44

У п'ятницю, 17 лютого, та на вихідних енергосистема працюватиме з резервом потужності - генерація електроенергії продовжить забезпечувати її споживання.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

За словами Галущенка, у п'ятницю та у вихідні генерація електроенергії продовжить забезпечувати її споживання.

"Завдяки зменшенню попиту матимемо резерв потужності.

В Одеській області у зв’язку з ремонтами мереж можливі стабілізаційні відключення, але вже меншою, ніж раніше, тривалістю", - заявив міністр.

При цьому у Харківській області за останню добу після відновлювальних ремонтів мереж заживлено ще близько 2 тисяч споживачів.

Нагадаємо:

Дефіциту потужності в енергосистемі немає упродовж всього робочого тижня і наразі не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання.

Економічна правда

 

"Зерно з України": ще одне судно доставить пшеницю до Кенії та Ефіопії

П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:21

 
ФОТО: МІНІНФРАСТРУКТУРИ

У рамках програми Grain From Ukraine ("Зерно з України") ще одне судно - балкер VALSAMITIS - доставить 25 тисяч тонн української пшениці до Кенії та 5 тисяч тонн до Ефіопії.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури України у Facebook.

Зазначається, що в порту ️"Чорноморськ" вже йдуть роботи з завантаження.

"Це вже п'яте судно в рамках програми #GrainFromUkraine. Її мета - надання гуманітарної української пшениці країнам, які потерпають від продовольчої кризи.

Серед таких країн - Кенія та Ефіопія, які отримають цю партію пшениці завдяки донатам Великої Британії, Норвегії, Бельгії, Нідерландів, Швейцарії, Італії, Словенії та Чехії", - йдеться у повідомленні.

Також йде розвантаження 4-го судна в порту Джибуті. Балкер АMIRA HANA доставив для Ефіопії 30 тисяч тонн української пшениці.

"Окрім цього, сьогодні вранці порт ️"Одеса" прийняв балкер ROYAL STAR, який також повезе гуманітарну пшеницю", - додали в міністерстві.

Програма Grain From Ukraine започаткована Володимиром Зеленським та реалізується за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН та розвинутих країн світу.

Вже понад 30 країн доєдналися до програми, а сума донатів складає майже 200 мільйонів доларів, зазначили у відомстві.

Сумарно в межах програми 110 тисяч тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки - Ефіопія та Сомалі.

Загалом, з 1 серпня в рамках "Зернової ініціативи" з портів Великої Одеси вийшли 746 суден, які експортували 2,5 мільйона тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки, прозвітували в МІУ.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Колишня дружина Путіна терміново продає квартири в Іспанії, побоюючись санкцій ЄС - ЗМІ

Четвер, 16 лютого 2023, 13:05

Колишня дружина президента РФ Людміла Очеретна разом зі своїм новим чоловіком Артуром Очеретним продають нерухомість в Іспанії через побоювання потрапити під санкції ЄС.

Про це пише іспанське видання El Mundo, повідомляє "Європейська правда".

Подружжя Очеретних терміново продає дві квартири в житловому комплексі Lomas del Rey, розташованому в курортному місті Марбелья на півдні Іспанії. Вартість нерухомості становить 2,2 мільйона євро.

За даними видання, причиною продажу є побоювання потрапити під санкції Євросоюзу. Колишня дружина Путіна вже перебуває в санкційному списку Великої Британії.

Людмила розлучилася з Путіним у 2013 році, але є підозри, що російський президент продовжує фінансувати свою колишню дружину.

Нерухомість в Іспанії було придбано Очеретним у 2011 і 2014 році, незадовго до його вступу в шлюб із Людмилою, і оформлено на його ім'я. Йдеться про дві квартири площею 229 і 405 квадратних метрів. Для оплати придбання Очеретний отримав іпотечний кредит в одному з іспанських банків.

Іспанські ЗМІ зазначають, що купівля іспанської нерухомості вартістю понад 500 000 євро дає іноземцям право отримати посвідку на проживання в Іспанії, спочатку тимчасову - на рік, а потім і постійну.

 

До України вперше імпортували дизель зі США

Понеділок, 13 лютого 2023, 14:00

На початку лютого в Україну надійшла перша партія дизпального американського виробництва – це перший випадок імпорту нафтопродуктів зі США.

Про це повідомляє enkorr.

Як зазначили у компанії-імпортері "Укрпалетсистем" (UPG), виробником нафтопродуктів є Marathon Petroleum Company.

"Танкер дедвейтом 100 тис. т було прийнято у порту Гамбурга, звідки ми забираємо продукт меншими танкерами по 30 тис. т і веземо на наш термінал у Польщі. Ця перша партія вже почала надходити в Україну", — розповіли в UPG.

У компанії не розкривають комерційні деталі, але говорять про перспективність продовження цієї роботи.

"Зараз у Європі дуже гарна кон’юнктура, великі запаси, є тенденція до зниження цін. Але ми намагатимемось збільшувати постачання саме американського продукту через логістичні зручності роботи з цими партіями й вигідне ціноутворення", — заявили в компанії.

Дизпальне вже надійшло на заправні станції мережі UPG.

Нагадуємо:

Востаннє вартість пального на українських АЗС зростала ще наприкінці грудня 2022 року. Відтоді спостерігається повільне, але стабільне зниження цін на основні види палива.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Мінцифри просить НБУ пришвидшити процес розвитку е-гривні

Понеділок, 13 лютого 2023, 13:57

Міністерство цифрової трансформації звернулось до Нацбанку України з проханням пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У міністра запитали, чи розвивається зараз якось проєкт е-гривні.

"Він розвивається, нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Вони розробили перші транзакції на блокчейні, як можна відслідкувати рух цих коштів. Я написав лист до Нацбанку про те, що треба пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

За законодавством, в 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо запустити вже в цьому році, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", - відповів Федоров.

Читайте більше: Е-гривня на підході. Як світ переходить на крипту та що зробила для цього Україна

Нагадуємо:

У листопаді 2022 року Національний банк презентував проєкт концепції цифрової гривні, яка покликана виконувати всі функції грошей та доповнювати в цьому готівкову та безготівкову форму гривні.

Верховна Рада у 2021 році ухвалила закон, що дозволить легалізувати віртуальні активи та бізнес у цій сфері в Україні. 17 лютого цьогоріч Рада повторно його ухвалила після вето президента.

Повідомлялось, що у Мінцифри можуть провести експеримент щодо виплати заробітної плати співробітникам міністерства в електронній гривні.

У Нацбанку позитивно оцінюють можливість випуску цифрових грошей, які здатні стати рівноцінним еквівалентом звичайної фіатної гривні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічн правда

 

Сторінка 40 з 80

«ПочатокПопередня31323334353637383940НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер