images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


До України вперше імпортували дизель зі США

Понеділок, 13 лютого 2023, 14:00

На початку лютого в Україну надійшла перша партія дизпального американського виробництва – це перший випадок імпорту нафтопродуктів зі США.

Про це повідомляє enkorr.

Як зазначили у компанії-імпортері "Укрпалетсистем" (UPG), виробником нафтопродуктів є Marathon Petroleum Company.

"Танкер дедвейтом 100 тис. т було прийнято у порту Гамбурга, звідки ми забираємо продукт меншими танкерами по 30 тис. т і веземо на наш термінал у Польщі. Ця перша партія вже почала надходити в Україну", — розповіли в UPG.

У компанії не розкривають комерційні деталі, але говорять про перспективність продовження цієї роботи.

"Зараз у Європі дуже гарна кон’юнктура, великі запаси, є тенденція до зниження цін. Але ми намагатимемось збільшувати постачання саме американського продукту через логістичні зручності роботи з цими партіями й вигідне ціноутворення", — заявили в компанії.

Дизпальне вже надійшло на заправні станції мережі UPG.

Нагадуємо:

Востаннє вартість пального на українських АЗС зростала ще наприкінці грудня 2022 року. Відтоді спостерігається повільне, але стабільне зниження цін на основні види палива.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Мінцифри просить НБУ пришвидшити процес розвитку е-гривні

Понеділок, 13 лютого 2023, 13:57

Міністерство цифрової трансформації звернулось до Нацбанку України з проханням пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У міністра запитали, чи розвивається зараз якось проєкт е-гривні.

"Він розвивається, нещодавно мені презентували на базі продукту Stellar електронну гривню. Вони розробили перші транзакції на блокчейні, як можна відслідкувати рух цих коштів. Я написав лист до Нацбанку про те, що треба пришвидшити процес розвитку електронної гривні.

За законодавством, в 2024 році НБУ вже має запустити пілоти, але ми хочемо запустити вже в цьому році, а не відкладати на наступний. Тому йде комунікація з Нацбанком і бізнесом, це теж безповоротно відбудеться", - відповів Федоров.

Читайте більше: Е-гривня на підході. Як світ переходить на крипту та що зробила для цього Україна

Нагадуємо:

У листопаді 2022 року Національний банк презентував проєкт концепції цифрової гривні, яка покликана виконувати всі функції грошей та доповнювати в цьому готівкову та безготівкову форму гривні.

Верховна Рада у 2021 році ухвалила закон, що дозволить легалізувати віртуальні активи та бізнес у цій сфері в Україні. 17 лютого цьогоріч Рада повторно його ухвалила після вето президента.

Повідомлялось, що у Мінцифри можуть провести експеримент щодо виплати заробітної плати співробітникам міністерства в електронній гривні.

У Нацбанку позитивно оцінюють можливість випуску цифрових грошей, які здатні стати рівноцінним еквівалентом звичайної фіатної гривні.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічн правда

Дефіциту в енергосистемі немає, крім Одещини всі області зі світлом – Укренерго

Понеділок, 13 лютого 2023, 13:24

Попри те, що з початком робочого тижня традиційно зросло споживання електроенергії, наявної потужності достатньо для покриття потреб споживання, тож дефіцит відсутній.

Про це повідомляє Укренерго.

У понеділок в Україні не застосовуються планові відключення світла, заміри фактичного споживання в областях проводяться відповідно до графіка. Єдиний виняток – ситуація в Одесі, де діють графіки погодинних відключень через пошкоджену мережеву інфраструктуру.

Крім того,  у Київській області та столиці, а також у Хмельницькій, Житомирській областях у міру зростання споживання теж можливе застосування планових відключень для уникнення ризику перевантаження обладнання.

Відсутність дефіциту пояснюється тим, що після ремонтів у роботу включено додаткові енергоблоки на декількох теплоелектростанціях (ТЕС). Відтак зросло виробництво електроенергії в енергосистемі, яке повною мірою покриває споживання.

Також через повінь інтенсивно працюють гідроелектростанції. Збільшення світлового дня та ясна погода сприяють генерації з відновлюваних джерел енергії. Додатково триває імпорт електроенергії зі Словаччини.

На низці електростанцій, пошкоджених під час ракетних та дронових атак росіян, тривають ремонти. Також ремонтні бригади працюють на всіх об’єктах магістральних мереж, пошкоджених внаслідок російських атак, задля усунення мережевих обмежень та передачі електроенергії від генерації до споживачів.

 

Через атаку РФ пошкоджено 4 теплоелектростанції ДТЕК

П'ятниця, 10 лютого 2023, 11:35

Унаслідок нічних та денних обстрілів РФ постраждало чотири ТЕС "ДТЕК Енерго", через атаку двоє працівників станцій отримали поранення.

Про це повідомляється на сайті "ДТЕК Енерго".

"За попередньою інформацією, через атаку двоє працівників станцій отримали поранення. Їм оперативно надали медичну допомогу.

Внаслідок обстрілу серйозно пошкоджено обладнання підприємств. Після закінчення атаки енергетики оперативно почали ліквідацію її наслідків та відновлення роботи обладнання", - йдеться у повідомленні.

Задля безпеки на об’єктах знаходяться тільки критично необхідні співробітники, інші працюють у віддаленому режимі.

У компанії підкреслили, що у вересні - лютому енергетичні підприємства ДТЕК Енерго були атаковані 27 разів. 28 енергетиків були поранені, 3 загинули. Також були загиблі та поранені серед працівників підрядних організацій та рятувальників.

Нагадаємо:

Під час чергової масованої ракетної атаки на українську інфраструктуру в п’ятницю, 10 лютого, ворог поцілив в енергетичні об’єкти в шістьох областях.

Економічна правда

Херсонобленерго отримало 45 тонн обладнання від міжнародних партнерів

Четвер, 09 лютого 2023, 11:51

Міненерго передало АТ "Херсонобленерго" 45 тонн обладнання для ремонту та відновлення постраждалих від російських обстрілів енергетичних об’єктів.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Зокрема, Херсонобленерго отримало трансформатори, генератори, роз'єднувачі, обладнання для ремонту ЛЕП.

"Енергетики працюють в режимі 24/7, використовуючи надане міжнародними партнерами обладнання, та повертають електрику і тепло у домівки українців", - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Це обладнання надали Польща, Німеччина, Литва та Азербайджан.

"Завдяки підтримці наших партнерів ми продовжуємо тримати наш енергетичний фронт", - додав очільник Міненерго.

Нагадуємо:

Найближчими днями Польща направить до України третій пакет обладнання, необхідного для відновлення енергетичного сектора після російських атак.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Сторінка 41 з 81

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер