images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Компанія Маска обмежила використання Україною інтернету Starlink для управління дронами

Четвер, 09 лютого 2023, 11:39

УКРАЇНСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ З ДРОНОМ. ФОТО З FACEBOOK ОК "ПІВДЕНЬ"

Компанія SpaceX вжила заходів, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для управління безпілотниками в регіоні під час війни країни з Росією.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink компанії SpaceX, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв'язок для захисту від російських військових, "ніколи не призначався для використання в якості зброї", заявила Гвінн Шотвелл, президент і головний операційний директор SpaceX, під час конференції у Вашингтоні.

"Однак українці використали його ненавмисно і не в рамках жодної угоди", – сказала вона.

Пізніше в розмові з журналістами Шотвелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками.

Україна ефективно використовує безпілотні літальні апарати для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані і скидання бомб.

"Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це", – сказала вона, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками. "Є речі, які ми можемо зробити і вже робимо", – додала вона

Шотвелл відмовився повідомити, яких заходів вжила SpaceX.

За словами Шотвелл, використання безпілотників Starlink виходить за рамки угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім'ям, які постраждали від російського вторгнення.

"Ми знаємо, що військові використовують їх для зв'язку, і це нормально, – сказала вона. "Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях".

SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни спілкуватися, підключаючи їх і з'єднуючи з майже 4 000 супутників, які SpaceX вже запустила на низьку навколоземну орбіту.

Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші поставки терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Росія намагалася заглушити сигнали Starlink в регіоні, хоча SpaceX протидіяла цьому, посилюючи програмне забезпечення сервісу, заявив Ілон Маск, генеральний директор компанії.

Восени стало відомо, що компанія Ілона Маска SpaceX звернулася до Пентагону з проханням надалі забрати на себе фінансування роботи комплексів супутникового зв’язку Starlink в Україні, від яких дуже залежить зв’язок українських військових у зоні бойових дій.

Маск пізніше підтвердив цю інформацію, відзначивши, що SpaceX не може безстроково оплачувати вже наявну систему та ще кілька тисяч терміналів, для яких обсяг використання даних майже в сотню разів перевищує типовий обсяг домогосподарства.

У Пентагоні тоді підтвердили, що обговорюють фінансування Starlink в Україні після звернення Маска.

Потім американський мільярдер відмовився від своїх слів і заявив, що продовжить фінансування Starlink в Україні. Та співрозмовник Politico сказав, що в Пентагоні існує мало впевненості в тому, що Маску можна довіряти. Це змушує відомство шукати спосіб зберегти роботу Starlink або відповідний резервний варіант в Україні в осяжному майбутньому.

Раніше представник Міністерства закордонних справ Росії Константін Воронцов заявив, що Росія може розглядати як свої законні цілі західні комерційні супутники, якщо їх використовують для допомоги Україні у війні.

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив на це, що американські сили дадуть відповідь у разі атаки на будь-яку американську інфраструктуру, зокрема й супутники.

 

БЕБ передало АРМА залізну руду російського олігарха Усманова на 1,8 мільярдів

Вівторок, 07 лютого 2023, 12:13

Бюро економічної безпеки передало в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) майже 170 тис тонн залізної руди орієнтовною вартістю 1,8 млрд грн, руда належить наближеному до президента РФ олігарху Алішеру Усманову.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Слідство встановило місцезнаходження підпільних складів РФ на території деклкох морських портів на Одещині. На них зберігалась сировина, яку представники Росії намагались нелегально переправити на територію країни-агресора морськими суднами.

"Ці корисні копалини на праві власності опосередковано належать наближеному до президента Росії олігарху через компанію-нерезидента. Після вторгнення росії на територію України 24 лютого 2022 року на цього прокремлівського мільярдера, накладено санкції РНБО України, США та Євросоюзу", - йдеться в повідомленні БЕБ.

Бюро не називає імені олігарха, однак раніше СБУ повідомляла про арешт майна російського олігарха Алішера Усманова - понад 160 тис тонн залізної руди, яка зберігалась на складах морських портів.

Крім цього, раніше співробітники БЕБ викрили згадану компанію в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах.

Щоб ухилитися від сплати податків, котрі сплачуються при імпорті товарів на території України, службові особи компанії використовували механізм так званого "перерваного транзиту".

Вони оформили фіктивні документи про вивезення руди за межі України. Таким чином в результаті ухилення від сплати податку на додану вартість були завдані збитки бюджету України в розмірі понад 118 млн грн.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Приватбанк торік отримав понад 30 мільярдів чистого прибутку

Четвер, 02 лютого 2023, 13:28

Державний Приватбанк за результатами 2022 року отримав 30,25 мільярда гривень чистого прибутку, система відділень під час війни працювала на 80%.

Про це повідомляє пресслужба банку.

ПриватБанк завершив 2022 рік з чистим прибутком 30,25 млрд грн в умовах воєнного стану в Україні, тривалої невизначеності та потреб у підтримці власних працівників, клієнтів та малого і середнього бізнесу. Це попередні дані, до підтвердження річної фінансової звітності банку зовнішнім аудитором", - йдеться в повідомленні.

Торік банк видав 23,8 млрд грн малому та середньому бізнесу, що зумовило збільшення кредитного портфеля юридичних осіб після вирахування резервів на 58%. Кошти бізнесу в банку зросли на 37% або 35,6 млрд грн.

Обсяг депозитів та коштів фізичних осіб зріс на 107,7 млрд грн або 48%.

Протягом року новими клієнтами Приватбанку стали понад 150 тисяч громадян, загальна кількість клієнтів становить 19,1 млн осіб.

Сервісом Приват24 стало користуватись на 1,3 млн більше осіб, всього сервісом користуються 13,1 млн осіб.

"Для покриття підвищених кредитних ризиків за умов війни, у 2022 році ПриватБанк сформував резервів на суму понад 14,5 млрд грн. Також протягом року було сформовано резерви під очікувані збитки внаслідок бойових дій: під втрати готівки та інших активів через руйнування приміщень та банкоматів", - додали в фінустанові.

Витрати банку в умовах зростання інфляції витрати зросли лише на 5% або 0,9 млрд грн.

 
ПРИВАТБАНК

Нагадуємо:

Державний Ощадбанк за підсумками 2022 року отримав 690 мільйонів гривень чистого прибутку.

 

У "Київпастрансі" розповіли, коли запустять двоповерхові автобуси, подаровані Берліном

Четвер, 02 лютого 2023, 11:50

 
ФОТО: BVG/STEFAN LEUTHOLF

У "Київпастрансі" заявили, що наразі шукають найкращі маршрути для запуску 4 двоповерхових автобусів, які раінше подарував Києву Берлін.

Про це пише "БЖ" із посиланням на відповідь "Київпастрансу" на запит.

"Автобусам необхідно пройти процедури реєстрації та сертифікації, отримати відповідне обладнання для функціонування електронного квитка, GPS-трекери та системи аудіовізуального сповіщення.

Враховуючи технічні характеристики вказаних автобусів, триває визначення маршрутів, на яких планується їх задіяти", - розповіли в "Київпастрансі".

Також у пресслужбі додали, що довга тривалість введення в експлуатацію автобусів зумовлена саме технічними характеристиками транспортного засобу.

Зазначається, що наразі у "Київпастранс" детально вивчають всю транспортну мережу Києва, щоб обрати найкращий маршрут для цих автобусів.

"На майбутній маршрут курсування вплинуть можливості автобусів заїжджати на транспортні розв’язки та проїжджати під усіма мостами.

У планах - зробити маршрут магістральним з мінімальною кількістю зупинок для комфорту пасажирів, щоб не довелося часто підніматися і спускатися з другого поверху автобуса", - пише "БЖ".

При цьому терміни вирішення питання наразі невідомі, але в компанії запевнили, що докладають усіх зусиль.

У "Київпастранс" також розповіли, що нові трамваї "Татра-Юг" будуть змінювати старий транспорт на лівому березі Києва.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що компанія берлінського громадського транспорту BVG передасть Києву чотири вживані двоповерхові автобуси, також Львів отримає комплектуючі для трамваїв.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

У Мінекономіки розповіли, коли запрацює нова система закупівель для армії

Середа, 01 лютого 2023, 11:48

Нова процедура закупівель для армії має запрацювати навесні, Мінекономіки пропонує закуповувати продукти не на рік, а на квартал та забезпечити публічний контроль над цінами.

Про це повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона нагадала, що для розробки оновленого підходу до закупівель для армії уряд створив робочу групу, до якої увійшли представники Міністерства економіки, Міністерства оборони, Державної аудиторської служби України, СБУ, ДБР.

"Новий механізм закупівель має забезпечити публічний контроль над цінами, за якими закуповуються продукти для армії, при цьому буде забезпечена секретність інформації", – зазначила міністерка.

Головна пропозиція Міністерства економіки полягає в тому, щоб перейти від закупівлі "послуг харчування" до закупівлі "продуктів харчування з доставкою", визначення граничних меж по основним категоріям продуктів на підставі данних статистики, а також заключення угоди з постачальником на квартал, а не на рік як сьогодні.

Нагадуємо:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити оновлену систему закупівель для армії.

Раніше Zn.ua з посиланням на угоду Міністерства оборони про закупівлю харчів повідомило, що Міноборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. Міноборони назвало цю інформацію брехнею та маніпуляцією та обіцяло звернутися до СБУ.

Міністр оборони Олексій Резніков прокоментував раніше оприлюднену в ЗМІ інформацію про закупівлі продуктів для потреб армії за цінами в 2-3 рази вищими, ніж у роздрібних мережах, – в ціну входять не лише продукти, а й послуги з їх доставки та приготування їжі, а стосовно ціни яєць – в документі припустились технічної помилки.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Сторінка 42 з 81

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер