images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Тіньовий ринок тютюну дещо скоротився після рекордного показника – дослідження

Середа, 01 лютого 2023, 11:44

У 2022 році рівень нелегальної тютюнової продукції сягнув 19,9% - проте зменшення у листопаді частки підробленої продукції призвело до зниження загального рівня нелегальної продукції наприкінці року.

Про це йдеться у презентації Kantar Ukraine яка є у розпорядженні ЕП.

При цьому, порівняно з 2021 роком, збільшилась частка підробленої продукції (6,6%), та продукції, яка призначена для продажу в зоні безмитної торгівлі (з надписом Duty Free) або для експорту, але нелегально реалізується в Україні (11,7%).

"Проте, зменшення у листопаді частки підробленої продукції призвело до зниження загального рівня нелегальної продукції наприкінці року", - йдеться у презентації.

Також підкреслюється, що 64% продукції, маркованої позначкою Duty Free або призначеної для експорту, яка нелегально продається в Україні, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. Більше половини (56%) цієї категорії нелегальної продукції – сигарети Сompliment з маркуванням Duty Free.

Також змінилась структура контрабанди. Частка продукції фабрик Білорусі зменшилась з 45% в 2021 р. до 10% в 2022 р.

Повідомляється також, що областями з найбільшим розповсюдженням тютюнової продукції є:

  • Харківська – 17%;
  • Дніпропетровська – 14;
  • Одеська –13%;
  • Хмельницька – 9%;
  • Запорізька – 8%;
  • Чернівецька –7%,що складає 68% від загального обсягу нелегальноїпродукції.

"У 2022 році продаж нелегальної тютюнової продукції через кіоски збільшився порівняно з 2021р.

За останніми даними, 63% нелегальної продукції продається в кіосках і магазинах поряд з легальною продукцією", - йдеться у презентації.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Ryanair наймає персонал в Україні: готується до повернення після війни

Понеділок, 30 січня 2023, 15:02

Ірландський лоукостер Ryanair наймає значну кількість українських пілотів та бортпровідників, щоб бути готовими повернутися в країну, коли закінчиться війна з Росією.

Про це заявив генеральний директор компанії Майкл О'Лірі, пише Reuters.

"Ми дуже прагнемо повернутися в Україну, як тільки це буде безпечно", - сказав О'Лірі, який перед російським вторгненням в Україну заявляв, що компанія розглядає можливість базування в країні до 20 літаків.

"Ми наймаємо чимало українських пілотів і бортпровідників спеціально для того, щоб ми могли відновити бази в Україні, якщо і коли це буде безпечно", - заявив О'Лірі.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

Після аварійних віключень світла поступово повертаються планові графіки – "Укренерго"

Четвер, 26 січня 2023, 12:08

Унаслідок удару РФ ракетами та дронами по енергоінфраструктурі є влучання та пошкодження обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах. Дефіцит у системі значний.

Про це повідомляє "Укренерго".

"Сьогодні, 26 січня, вночі та зранку ворог знову завдав удару ракетами та дронами по енергетичній інфраструктурі України. Це вже 13 ракетний удар та 15 атака дронів по енергосистемі України.

Є влучання та пошкодження обладнання у південному, центральному, південно-західному регіонах. У Дніпровському регіоні на одному з енергооб’єктів основне високовольтне обладнання знищено", - заявили в компанії.

Проблеми з енергоживленням, спричинені обстрілами, на півдні, в тому числі й в Одеській області. По всій Україні під час атаки були запроваджені аварійні відключення. Зараз поступово повертаються планові графіки обмежень.

"Дефіцит в системі значний. До всіх областей доведені ліміти споживання", - додали в компанії.

Нагадаємо:

Унаслідок ракетної атаки РФ є влучання в об'єкти енергетичної інфраструктури. Запроваджено аварійні відключення: найскладніша ситуація наразі в Київській, Одеській та Вінницькій областях.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

Турецька Karpowership допоможе Україні з електропостачанням від енергокораблів

Четвер, 26 січня 2023, 12:06

 
ФОТО: ЕКУ

Державний енерготрейдер "Енергетична компанія Україна" ("ЕКУ") підписав із турецькою компанією Karpowership меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері електропостачання та використання плавучих електростанцій.

Про це повідомляє пресслужба "ЕКУ".

Зазначається, що плавучі електростанції допоможуть у подоланні енергодефіциту в Україні.

"Компанії спільно з національними та міжнародними організаціями планують розробити проєкт щодо фінансування та запуску 500 МВт електричної потужності від енергокораблів.

Цією потужності може бути достатньо для забезпечення електроенергією 1 млн сімей в Україні", - йдеться у повідомленні.

Так, у рамках співпраці розглядаються у тому числі варіанти розташування енергокораблів біля берегів Молдови та Румунії, приєднання до їх електромереж та передачі струму до енергосистеми України через міждержавні лінії електропередачі.

Для оцінки зазначеної можливості планують залучити уряди Молдови та Румунії.

 

"Karpowership радий співпрацювати з АТ "ЕКУ" задля пом’якшення енергетичної кризи в Україні", - сказала комерційний директор Karpowership Зейнеп Харезі.

"Енергокораблі є швидким, надійним і гнучким рішенням для зменшення дефіциту електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну в отриманні необхідної енергії якнайшвидше", - додала вона.

 

"Енергосистема України зазнала 12 масованих російських атак. Дефіцит електроенергії внаслідок пошкодження генеруючої інфраструктури України зростає. Поки війна триває, будівництво нових енергоблоків для відновлення втрачених або пошкоджених генеруючих потужностей є неможливим, і нам потрібно шукати інноваційні рішення для подолання поточної кризи.

Технологія Karpowership дозволяє відносно швидко розгортати нові генеруючі потужності з метою цільового спрямування до української мережі. Ми віримо, що це може призвести до зміни парадигми вирішення енергетичної кризи в Україні під час російських атак на інфраструктуру", - зазначив генеральний директор АТ "ЕКУ" Віталій Бутенко.

 
ВСІ ФОТО: ЕКУ

Нагадаємо:

Раніше турецька суднобудівна компанія Karpowership, яка є виробником, оператором і власником флоту енергокораблів, заявляла, що веде переговори про відправку плавучих електростанцій в Україну.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

До мережі Power Banking приєднались 40% банківських відділень по країні

Середа, 25 січня 2023, 12:40

навіть в умовах ймовірного блекауту, зросла за останній місяць у понад 1,5 рази – до 40% від загальної кількості.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Загалом мережа Power Banking об’єднує 1827 банківських відділень у майже 300 населених пунктах усіх регіонів України, які додатково оснащені альтернативними джерелами енергії та резервними каналами зв’язку.

Лідерами проєкту Нацбанку стали 14 системно важливих банків, відділення яких становлять наразі близько 70% мережі.

На сьогодні до проєкту приєдналися майже всі банки, що, зокрема, сприяло швидкому розширенню мережі.

В умовах блекауту у відділеннях об'єднаної мережі POWER BANKING всі клієнти матимуть змогу отримати певний перелік нагальних банківських послуг, зокрема:

  • отримання готівки (в банкоматах чи в касі);
  • платежі, переказ коштів (у касі чи в терміналах самообслуговування);
  • обмін валют (у разі наявності готівкової валюти в касі);
  • консультації менеджерів з фінансових питань.

Нагадуємо:

Наприкінці грудня НБУ та системно важливі банки створили спільну мережу з тисячі відділень, які працюватимуть у разі тривалих відключень світла.

Національний банк України зобов’язав банки визначити перелік з щонайменше 35% відділень, які працюватимуть у разі настання блекауту, та забезпечити їх необхідним для такої роботи.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Сторінка 43 з 81

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер