images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Курс валют на 20 грудня: гривня продовжує слабшати і на "чорному ринку", і в банках

Вівторок, 20 грудня 2022, 11:59

У вівторок, 20 грудня, гривня продовжила слабшати відносно долара та євро на "чорному ринку", також дещо зросли курси в банках.

Про це йдеться у даних minfin.com.ua, finance.ua.

На 13:30 курс долара на "чорному ринку" становив 40,05 - 40,17 грн, а у понеділок, 19 грудня, коливався на рівні 39,77 - 40,11 грн.

Щодо "чорного" курсу гривні до євро, на цей же час курс становив 41,95 - 42,08 грн. Для порівняння, у понеділок курс коливався на рівні 41,74 - 42,18 грн.

Середні курси валют в касах банків були такими:

  • Долар США – 39,72 - 40,17 грн (курс на 19 грудня – 39,7 - 40,15 грн);
  • Євро – 41,5 - 42,25 грн (курс на 19 грудня – 41,5 - 42,25 грн).

У розрізі банків готівкові курси такі:

  • Приватбанк – 39,4 - 39,9 грн;
  • Ощадбанк – 39,8 - 40,48 грн;
  • Укрексімбанк – 39,85 - 40,35 грн;
  • Райффайзен – 39,7 - 40,2 грн.

Щодо безготівки, курс при оплаті карткою в банках у Приватбанку становить 37,45 грн за долар, в Ощаді – 37,12 грн, в Універсал Банку (monobank) – 37,44 грн.

 

В уряді хочуть підвищити вартість акцизної марки на понад 60%

П'ятниця, 16 грудня 2022, 12:04

Міністерство фінансів України пропонує підвищити вартість акцизної марки, якою виробники маркують алкогольні та тютюнові вироби, на понад 60%.

Відповідні положення містяться у проєкті постанови уряду, який розробило Міністерство фінансів.

Зокрема:

  • вартість однієї акцизної марки для алкогольних напоїв пропонують збільшити на 0,1279 гривні — до 0,3205 гривні;
  • вартість акцизної марки для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням і рідин, що використовуються в електронних сигаретах пропонують збільшити на 0,057 гривні — до 0,1484 гривні.

Підвищення ціни акцизної марки у Мінфіні пояснюють зростанням витрат на їхнє виробництво. Зокрема, у 2022 році витрати на електроенергію зросли на 74%, на теплову енергію — на 17%, на опалення — на 107%, на гаряче водопостачання — на 106%, на охорону — на 6%.

Крім цього, за даними Мінфіну, вартість тонни паперу, з якого роблять марки, цього року зросла на 200%, а у 2023 році очікується зростання її вартості ще на 32,2%.

"Запровадження норм акта дозволить привести розмір плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у відповідність до витрат, пов’язаних з їх виробництвом, зберіганням та реалізацією", — йдеться у пояснювальній записці до проєкту урядової постанови.

ЯРОСЛАВ ВІНОКУРОВ

Київ отримав від уряду США спецтехніку і понад 130 генераторів

Четвер, 15 грудня 2022, 11:28

Київ отримав від уряду США спецтехніку і генератори для роботи на котельних та станціях теплопостачання столиці - йдеться про передачу на безоплатній основі 4 екскаваторва та понад 130 генераторів.

Про це повідомив у Telegram мер Києва Віталій Кличко.

За його словами, за програмою міжнародної технічної допомоги USAID Проєкт енергетичної безпеки надав КП "Київтеплоенерго" на безоплатній основі 4 екскаватори та понад 130 генераторів.

"Нові екскаватори-навантажувачі JCB допоможуть аварійникам оперативно усувати пошкодження тепломереж та відновлювати теплопостачання киянам.

Сучасні екскаватори вже доставлені в столицю та найближчим часом будуть задіяні в роботі. Наразі в усіх районах міста працюють 38 аварійних бригад "Київтеплоенерго". Щоденно вони усувають 30-40 пошкоджень на тепломережах. Нова сучасна спецтехніка дозволить оперативно та точно проводити розриття ґрунту, а значить пришвидшить виконання аварійних робіт", - написав Кличко.

Він додав, що дизельні генератори, надані USAID, передали на котельні, теплоелектроцентралі, станції теплопостачання, а також - для потреб диспетчеризації та зв’язку. За його словами, це ті об’єкти, які важливо забезпечити незалежними джерелами живлення.

"За допомогою генераторів вдасться зменшити перерви у постачанні тепла киянам у випадку аварій та налагодити зв'язок між підрозділами "Київтеплоенерго" у разі тривалої відсутності електропостачання.

Ми прагнемо організувати безперебійну роботу теплової інфраструктури, щоб лікувальні заклади, соціальна сфера та житлові будинки були з теплом. Тому перш за все, забезпечили генераторами ті котельні, де існують труднощі із резервним електроспоживанням для обладнання. Це скоротить терміни відсутності тепла у домівках киян під час відключення електрики", - написав мер Києва.

Він написав, що також за сприяння USAID Проєкт енергетичної безпеки у Києві цього року замінили 11 км тепломереж, пошкоджених внаслідок ракетних обстрілів.

Для цього уряд США передав труби та обладнання вартістю 1,3 млн доларів.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

 

"Армія відновлення" вже налічує 3300 безробітних у 9 областях

Середа, 14 грудня 2022, 12:47

У рамках проєкту "Армія відновлення" до виконання суспільно корисних робіт уже залучили 3314 безробітних у 9 регіонах.

Про це повідомила заступниця міністра економіки України Тетяна Бережна.

"Ми залучаємо людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни і таким чином надаємо їм можливість перейти в статус зайнятих осіб та отримувати за виконання суспільно корисних робіт щонайменше 6700 грн.

На сьогодні 3314 безробітних вже виконують такі роботи у 9 областях", - розповіла Бережна.

За її словами, серед цих людей в рівній пропорції є жінки та чоловіки, більшість з них (52%) у найбільш працездатному віці 35-50 років, вони проживають переважно в маленьких містах, трохи рідше - у сільській місцевості, мають професійно-технічну (51%) або вищу (27%) освіту.

"І що важливо, до того, як вони долучились до виконання суспільно корисних робіт, вони тривалий час були безробітними - центр зайнятості шукав їм роботу в середньому понад 4 місяці. Тому їх участь в "Армії відновлення" надасть їм більше можливостей, адже вони отримуватимуть за виконання робіт більше, ніж середня допомога з безробіття", - додала заступниця міністра.

Наразі суспільно корисні роботи проводяться у 9 областях - Сумській, Київській, Полтавській, Донецькій, Чернігівській, Рівненській, Запорізькій, Житомирській, Волинській.

Найбільше безробітних залучено у Київській області - 770 осіб, Сумській - 739 осіб, Полтавській - 697 осіб.

На сьогодні за виконання таких робіт безробітним виплачено вже 18,3 млн грн.

При цьому проєкт "Армія відновлення" діятиме і наступного року, тому на організацію громадських та суспільно корисних робіт в бюджеті Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2023 рік передбачено 154 млн грн.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб конкретного регіону. Найчастіше людей залучають до:

  • розбору завалів та відновлення житлових будинків і приміщень, пошкоджених в результаті бойових дій;
  • облаштування та укріплення блок-постів, підвальних приміщень під укриття;
  • розчищення залізничних колій та автомобільних доріг;
  • будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб;
  • заготівлі дров для військових та населення;
  • розвантаження та фасування гуманітарної допомоги;
  • надання соціальних послуг в Пунктах незламності.

Читайте також: Мільйони українців втратили роботу через війну. Звідки вони беруть гроші на життя?

Нагадуємо:

До програми Мінекономіки "Армія відновлення" залучено майже 3000 безробітних українців, які виконують суспільно корисні роботи та можуть таким чином заробляти кошти.

Уряд активізував механізм залучення безробітних до "Армії відновлення" країни через їх участь у суспільно корисних роботах.

Рівень безробіття в Україні на кінець 2022 року становитиме 30%.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

У "Дію" додали дві нові послуги для ВПО

Вівторок, 13 грудня 2022, 11:44

Внутрішньо переміщені особи можуть змінити місце проживання та скасувати статус ВПО онлайн у "Дії".

Про це повідомляє пресслужба Мінцифри.

У відомстві нагадали, що ще на початку повномасштабного вторгнення на портал додали можливість отримати довідку ВПО та оформити виплати. Цим сервісом скористалися понад 1.4 млн українців.

Відтепер в застосунку "Дія" доступні ще 2 нові автоматичні послуги для переселенців:

  • зміна місця реєстрації (якщо переїхали до іншого міста України),
  • скасування статусу ВПО (якщо повернулися додому).

Обидві послуги є автоматичними, процес відбувається без участі державного службовця.

Раніше, щоб отримати послуги для ВПО, треба було йти до органів соціального захисту в тому населеному пункті, де особа тимчасово перебуває. Зараз зробити це стало доступним за кілька кліків у застосунку "Дія".

"Скористатися послугами можуть українці, які мають довідку ВПО в "Дії". Також зверніть увагу, що для зміни місця реєстрації ВПО необхідно фізично перебувати на місці тимчасового місця проживання, щоб підтвердити геолокацію", – наголосили в Мінцифри.

Надуємо:

Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Сторінка 48 з 81

«ПочатокПопередня41424344454647484950НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер