images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Бізнес в Україні опитали про податкове законодавство: 8% оцінили позитивно

П'ятниця, 15 грудня 2023, 13:15

Лише 8% бізнесу в Україні вважають, що податкова система країни є сприятливою для розвитку справи.

Це показало щорічне дослідження "Податковий індекс" від Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

52% опитаних оцінили поточний податковий режим в Україні як задовільний, 40% вважають, що він перешкоджав розвитку бізнесу та залученню інвестицій, і тільки 8% – що він сприяв розвитку їхнього бізнесу.

Інтегральна оцінка індексу знизилась до 2,85 бала з 5 можливих та продовжує перебувати у негативній площині (2,97 бала у 2022 році).

Цьогоріч найнижчу оцінку серед факторів, що впливають на розрахунок індексу, отримала якість податкового законодавства – 2,63 бала. Зокрема, 39% оцінюють її негативно, і 52% – задовільно.

Порівняно з минулим роком знизилась кількість тих, хто вважає податкове законодавство якісним – з 26% до поточних 9%. Найбільший негативний вплив на якість законодавства, на думку респондентів, мають постійні зміни, протиріччя і неоднозначні положення та його складність.

42% респондентів вважають процедуру адміністрування податків і підготовки податкової звітності обтяжливою. Цей фактор отримав оцінку 2,67 бала. Так само як і минулого року, 41% оцінюють цю процедуру задовільно.

Тільки 17% вважають процедуру адміністрування податків легкою (20% у 2022 році). Найбільше респонденти скаржаться на кількість часу, витраченого на підготовку податкової звітності та сплату податків, поспішне запровадження нових правил та недостатність часу для пристосування до них, а також їх незрозумілість.

Майже незмінною залишилась оцінка якості податкового обслуговування – 3,03 балів.

Близько половини респондентів, а саме 48% вважають якість обслуговування задовільною, 31% – задоволені обслуговуванням і 21% – не задоволені.

За відгуками 46% респондентів, їм було легко сконтактувати з податковою службою і тільки 16% було складно це зробити. У 17% опитаних компаній питання були вирішені задовільним чином, у 63% – частково.

Оцінка фіскального тиску отримала найкраще значення – 3,07 балів. Втім учасники опитування повідомили про збільшення фіскального тиску порівняно з минулим роком.

Кількість респондентів, що не відчули жодних проявів тиску по відношенню до своєї компанії залишається низькою – лише 7% відзначили відсутність тиску (для порівняння – 4% у 2022 році та 36% у 2021 році). Чверть опитуваних повідомляють про відчутний фіскальний тиск, 40% – про помірний.

Серед проявів фіскального тиску бізнес виділив необґрунтовані трактування податкового законодавства контролюючими органами – про це повідомляють 64% опитаних. Суттєво зросла кількість скарг на необґрунтовані інформаційні запити (55%) та штучне блокування податкових накладних (41%). Минулого року таких було 27% та 23% відповідно.

Серед опитаних компаній 52% повідомляють, що у 2023 році вони стикались з проблемою блокування ПДВ накладних, 21% – з недотриманням строків валютного контролю по ЗЕД та застосування пені. По 17% опитаних повідомили про проблеми отримання відшкодування ПДВ та порушення з боку податкової у проведенні перевірок (зокрема, у сфері підакцизних алкогольних та тютюнових товарів, підакцизного палива, РРО/ПРРО).

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Росія визначилася з країнами, де планує в обхід санкцій купувати авіазапчастини

П'ятниця, 15 грудня 2023, 13:09

Росія планує закуповувати запчастини для літаків у низці країн Африки та Азії, де це можливо зробити в обхід санкцій.

Про це повідомляє російське агентство РБК з посиланням на лист заступника голови Росавіації, про який розповіли два джерела в авіагалузі.

Асоціація експлуатантів повітряного транспорту (АЕВТ), до якої входять найбільші російські авіакомпанії, запропонувала Росавіації включити до списку країн, у яких можна купувати комплектуючі для літаків, Індонезію, Ефіопію, Гонконг, Сінгапур, Південну Корею, Малайзію і Пакистан.

Росавіація список погодила, але із застереженням - раніше з авіавладою запитаних країн вона не взаємодіяла.

У листі уточнюється, що ці країни необхідно додати для розширення можливостей ремонту авіаційної техніки, зокрема двигунів.

"Ці держави та їхні авіаційні адміністрації мають високі результати аудитів ICAO (Міжнародної організації цивільної авіації. - РБК), що свідчить про належну організацію системи безпеки польотів там", - наводиться обґрунтування перевізників.

Чим викликана необхідність розширити перелік країн, де Росія намагається закуповувати авіазапчастини, не повідомляється.

Раніше до списку "схвалених" держав внесли Іран, Єгипет, Узбекистан, Ізраїль, Мексику, Туреччину, Індію, Бразилію, Китай, Велику Британію, ОАЕ, Йорданію, Таїланд, Арубу та Південно-Африканську Республіку.

Перелік країн затверджено постановою уряду РФ від 9 травня 2022 року у відповідь на санкції США, Канади, Євросоюзу проти російської авіаційної галузі.

До санкцій у Росії визнавали тільки так звані талони придатності авіавлади США, ЄС, Канади, Бермуд та Ірландії.

Нагадуємо:

Санкції відрізали Росію від обслуговування лайнерів і оригінальних запчастин.

Як підрахувало видання Newsweek, літаки в Росії почали ламатися втричі частіше вже за рік після введення санкцій США та ЄС, які заборонили постачання запчастин і технічну підтримку бортів.

З початку 2023 року було зафіксовано понад 180 випадків несправностей під час польоту, тоді як у 2022 році таких інцидентів було 60.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

"Укрзалізниця" запускає сервіс замовлення квитків для військових

Середа, 06 грудня 2023, 13:14

"Укрзалізниця" запустила спеціальний сервіс для військовослужбовців, який дозволяє придбати проїзний документ на потяг, навіть якщо квитки розкуплені.

Про це йдеться в повідомленні "Укрзалізниці".

"Відтепер військовослужбовці можуть придбати проїзний документ, навіть якщо поїздка раптова, наприклад, на лікування, у відрядження або до рідних у довгоочікувану відпустку, а квитки вже розкупили", — зауважив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Забронювати квитки військовослужбовці можуть онлайн на спецыальному порталі.

Для цього потрібно:

  • залишити заявку на порталі не пізніше ніж за 6 годин до відправлення поїзда;
  • викупити квиток у касі не пізніше ніж за 1 годину до відправлення поїзда.

Спецзамовлення квитків доступне на 17 поїздів, які найпопулярніші серед військовослужбовців. Зокрема, це маршрути до міст, наближених до зони ведення бойових дій та зворотно.

- ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Росіяни не змогли вивести з роботи ТЕС, яку масовано обстріляли вночі - "Укренерго"

Середа, 06 грудня 2023, 12:46

Тричі обстріляна вночі російськими агресорами одна з теплових електростанцій (ТЕС), незважаючи на численні пошкодження, не припинила роботу.

Про це повідомляє НЕК "Укренерго".

Як уточнюють в "Укренерго", станція розташована в східному регіоні України.

"Обстріляно ТЕС на сході. Незважаючи на численні пошкодження електростанція не припиняла роботу", - йдеться в повідомленні.

Водночас через пошкодження інфраструктури один з енергоблоків станції зупинився, внаслідок чого припинилося опалення одного з населених пунктів, розташованих неподалік.

6 грудня про обстріл цієї ж ТЕС у прифронтовому районі повідомили і в компанії "ДТЕК", якій належить станція.

Зазначається, що це вже шостий обстріл за 1,5 місяця.

Після припинення обстрілів енергетики розпочали ліквідацію їхніх наслідків і докладають усіх зусиль для якнайшвидшого відновлення теплопостачання одного з населених пунктів поруч зі станцією.

Нагадуємо:

Україна вперше у світі вибудувала фізичний захист енергооб'єктів і резервні схеми живлення.

З жовтня минулого року по березень 2023 року - шість місяців поспіль енергетична інфраструктура України (і Києва зокрема) була головним об'єктом повітряних агресій ворога.

Рашистські масовані атаки ракетами та дронами пошкодили близько 63% енергетичних потужностей лише в Києві.

Як зазначали в "Укренерго", тисячі їхніх співробітників працювали 24/7, щоб підготувати понівечену енергосистему до нинішнього опалювального сезону. Магістральні мережі "Укренерго" готові передавати зимові збільшені обсяги електроенергії.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

Кабмін призначив нового голову Держспецзв'язку замість звільненого Щиголя

П'ятниця, 01 грудня 2023, 14:50

Юрій Мироненко призначений на посаду голови Держспецзв'язку замість звільненого в листопаді Юрія Щиголя, який підозрюється у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн.

Відповідне рішення було ухвалене на засідання уряду 1 грудня, повідомив представник уряду у ВР Тарас Мельничук.

"Призначено Мироненка Юрія Миколайовича Головою Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України", - зазначив Мельничук.

Нагадуємо:

20 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про викриття керівництва Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів. Йшлося про "довоєнну" схему із закупівлі софту на чверть мільярда гривень. Під час закупівель було залучено фірму-"прокладку", завдяки чому вдалося отримати відкат у 20% від суми закупівель.

24 листопада ексголова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, який підозрюється у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн під час закупівлі засобів інформатизації, вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Сторінка 6 з 80

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер