images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Кабмін призначив нового голову Держспецзв'язку замість звільненого Щиголя

П'ятниця, 01 грудня 2023, 14:50

Юрій Мироненко призначений на посаду голови Держспецзв'язку замість звільненого в листопаді Юрія Щиголя, який підозрюється у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн.

Відповідне рішення було ухвалене на засідання уряду 1 грудня, повідомив представник уряду у ВР Тарас Мельничук.

"Призначено Мироненка Юрія Миколайовича Головою Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України", - зазначив Мельничук.

Нагадуємо:

20 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про викриття керівництва Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів. Йшлося про "довоєнну" схему із закупівлі софту на чверть мільярда гривень. Під час закупівель було залучено фірму-"прокладку", завдяки чому вдалося отримати відкат у 20% від суми закупівель.

24 листопада ексголова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, який підозрюється у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн під час закупівлі засобів інформатизації, вийшов з-під варти через день після обрання йому запобіжного заходу.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Amazon презентував новий чат-бот Q для бізнесу

Середа, 29 листопада 2023, 12:10

Корпорація Amazon запустила нового чат-бота Q з метою залучити великих корпоративних клієнтів до свого сервісу хмарних обчислень AWS, а також пропонує сервіс захисту від репутаційної шкоди, яка може бути завдана в результаті роботи ШІ.

Про це пише Reuters.

Новий чат-бот під назвою Q призначений для підвищення продуктивності праці, допомагаючи працівникам узагальнювати важливі документи та заявки до служби підтримки, а також - спілкуватися через комунікаційні програми, такі як Slack.

За словами компанії, програмне забезпечення також може автоматично вносити зміни до вихідного коду бізнесу, прискорюючи розробку.

"Нове програмне забезпечення з'явилося приблизно через рік після того, як вийшов ChatGPT від OpenAI, який викликав шалений потік інвестицій у стартапи, що займаються генеративним ШІ. Alphabet та інші оголосили про створення власних чат-ботів, які можуть вести розмови з користувачами, допомагаючи їм у виконанні повсякденних завдань", - пише агентство.

Генеральний директор AWS Адам Селіпські на щорічній конференції Amazon з хмарних обчислень у Лас-Вегасі також оголосив про новий захист від небажаного контенту в додатках генеративного ШІ під назвою Guardrails for Bedrock. За його словами, сервіс дозволяє користувачам фільтрувати шкідливий контент.

Оскільки генеративний ШІ навчається на загальнодоступному контенті, образливі слова або інший небажаний вміст можуть потрапляти до відповідей користувачам. Це особливо проблематично для молодих користувачів, під час глобальних конфліктів або під час виборів, коли генеративний ШІ в результатах пошуку може впливати на громадську думку.

Активісти натомість застерігають, що генеративний ШІ може вийти з-під контролю своїх творців-людей і викачувати все більш небезпечний контент або керувати цілими системами без нагляду.

ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ

Економічна правда

В уряді пропонують підвищити мінімальні ціни на алкоголь: як вони зміняться

П'ятниця, 24 листопада 2023, 10:08

Міністерство економіки пропонує підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкогольні напої.

Про це йдеться у проєкті ухвали Кабінету міністрів, яке оприлюднили на сайті Мінекономіки.

Зокрема, ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) пропонують підвищити на 5-13%, виноробну продукцію (крім ігристих та газованих винних напоїв) – на 40-85%, а на вина ігристі та газовані винні напої – на 12%.

Також планується встановити диференційований рівень мінімальних роздрібних цін на звичайні (не ігристі) вина, вина, вермути та інші зброжені напої залежно від виду та ємності тари/упаковки:

  • у скляній та іншій тарі ємністю 0,7 літра;
  • в упаковці типу Tetra-Pak та Bag in box;
  • металеві банки з харчового алюмінію;
  • полімерні пляшки марки ПЕТФ ємністю 1 літр.

Згідно з запропонованими розцінкам, мінімальні ціни підвищать:

  • на горілку на 4,7% - з 89,4 до 93,6 грн за пляшку 0,5 літра;
  • на коньяк (бренді) три зірочки – на 6%, зі 128,3 грн до 136 грн за 0,5 літра, чотири зірочки – на 6,6%, з 139,3 грн до 148,6 грн за 0,5 літра, п'ять зірочок – на 6,4%, з 151,7 грн до 161,4 грн за 0,5 літра.
  • на натуральні виноградні вина у скляній тарі ємністю 0,7 літра на 57% - з 42 грн до 66 грн;
  • ігристі вина у скляній тарі ємністю 0,7 літра та 0,75 літра – 11,9%, зі 109 грн до 122 грн за пляшку.

У Мінекономіки наголошують, що чинний розмір мінімальних цін був встановлений у 2021 році і більше не відповідає реальним витратам виробників на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв та потребує коригування.

Очікується, що приведення мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на алкогольні напої до економічно обґрунтованих та достатніх для відшкодування виробниками власних витрат на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв збільшить надходження податків та зборів до державного та місцевого бюджету на 300 млн грн. А також сприятиме обмеженню вживання алкоголю населенням, скоротить кількість смертей, які відбуваються з цієї причини.

Нагадуємо:

Торік експорт алкогольних напоїв та продуктів харчування приніс Україні 2,4 млрд дол. На харчову промисловість і напої припадає 4% українського експорту.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Польські фермери планують блокувати пункт пропуску на кордоні з Україною до 3 січня

П'ятниця, 24 листопада 2023, 10:05

Польські фермери, які приєдналися до блокади перевізників на кордоні з Україною, планують продовжити свій протест до 3 січня.

Про це, як передає "Європейська правда", пише видання Wiadomosci Rolnicze Polska.

Спочатку вони планували блокувати перетин кордону до суботи, але тепер заявляють, що блокада триватиме 24 години на добу до 3 січня.

"Ми продали кукурудзу дуже дешево, втрачаємо 2 тисячі злотих на кожному гектарі. Витрати на гектар становлять 5,5 тис. злотих, а ми отримали лише 3,3 тис. Кредити ліквідності, які певною мірою нас підтримували, були відкликані, щоб ми могли продовжувати функціонувати як фермери. На жаль, уряд, який зараз йде, забрав у нас ці кредити" – сказав Роман Кондров, один з організаторів протесту,

"І третя вимога, дуже проста, щоб для нас не підвищували податок на землю. [...]. Ми солідарні з перевізниками, тому що ці галузі постраждали найбільше", – додав він, оголосивши, що з понеділка по 3 січня через прикордонний пункт пропуску пропускатимуть лише дві вантажівки на день. Він також заявив, що вся гуманітарна допомога буде надходити в Україну без обмежень.

Як повідомлялося, польські перевізники, які з 6 листопада блокують три КПП на кордоні з Україною для вантажівок, у четвер почали блокаду ще одного пункту пропуску – "Медика-Шегині".

Напередодні організатор акції з блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною Рафал Меклер, голова люблінського осередку ультраправої партії "Конфедерація", оголосив про намір продовжити протест на місяць – до 1 лютого 2024 року.

Верховна Рада 22 листопада звернулася до нових Сейму і Сенату Польщі з пропозицією щодо розблокування кордону для перевізників.

Читайте детальну статтю про те, хто стоїть за блокадою українського кордону у Польщі.

Європейська правда

Акції Bayer впали до рекордного мінімуму: причини

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:47

 
BLOOMBERG

Акції німецького агрохімічного і фармацевтичного гіганта Bayer впали на рекордні 19%, а компанія втратила близько 7,6 млрд євро ринкової капіталізації після серйозних невдач в судах і в розробці ліків.

Про це пише Bloomberg.

Одна з проблем для Bayer - суд у США присудив понад 1,5 млрд дол трьом фермерам, які пов'язали свої ракові захворювання з базовим гербіцидом компанії - "Раундапом". Цей препарат Bayer отримала свого часу за мегаугодою з Monsanto вартістю 63 млрд дол.

На черзі ще багато подібних позовів, поки Bayer зарезервував на виплати за ними 16 млрд дол, додає агентство.

"Тим часом, Bayer зараз стикається з окремою кризою у своєму фармацевтичному підрозділі після того, як зупинив первинне дослідження свого найважливішого експериментального препарату через недостатню ефективність", - додає агентство.

Обидві порблеми лягають на плечі нового CEO Білла Андерсона. Він уже говорив, що заради порятунку капіталізації готовий розділити компанію з півторастолітньою історією за кількома напрямками: виробництво лікарських препаратів, косметики, агрохімії та насіння.

"Інвестори сподіваються, що Андерсон зможе вивести Bayer з хащів проблем, створених його попередником Вернером Бауманном, який фіналізував угоду з Monsanto всього за кілька тижнів свого перебування на посаді. Бауманн від самого початку зіткнувся з жорсткою критикою за своє рішення купити сільськогосподарську компанію через занепокоєння щодо її репутаційних проблем.

Багато інвесторів хотіли, щоб Bayer направив ці кошти на посилення свого фармацевтичного підрозділу", - нагадує видання.

Водночас фармацевтичний підрозділ Bayer має справу із закінченням терміну дії патентів на основні препарати Xarelto та Eylea через кілька років

У неділю німецька компанія повідомила, що припинила випробування антитромботичного препарату асундексин через відсутність ефективності. Це ставить питання про те, як фармацевтичний підрозділ Bayer зможе генерувати зростання в найближчі роки.

Економічна правда

 

Сторінка 7 з 80

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер