images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Законопроєкт про єдиний орган, який відповідатиме за економічні злочини, буде готовий у найближчі дні - Шурма

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:45

Над законопроєктом про створення єдиного органу, який має відповідати за економічні злочини, наразі працюють Міністерство юстиції та юристи Офісу президента, його подадуть на розгляд Кабміну в найближчі дні.

Про це розповів заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю ЕП.

З того часу, як вперше заговорили про створення такого органу минуло майже пів року. Такий тривалий термін Шурма пояснив тим, що це дуже складне процесуальне питання, яке пов'язане не із законом про Бюро економічної безпеки БЕБ, а до 10 законодавчих актів.

Серед них Кримінально-процесуальний кодекс, закон "Про засади боротьби із організованою злочинністю", і "Про оперативно-розшукову діяльність".

"Ми зараз з колегами допрацьовуємо весь цей механізм із Міністерством юстиції, із командою юристів Офісу президента для того, щоб, власне, механічно правильно виписати.

Розумієте, зареєструвати закон про БЕБ, про проведення конкурсу в БЕБ і бігати з цим прапором, розказувати – тепер все змінилося – ну, нічого не зміниться. Важливо на рівні механіки зробити так, щоб дійсно ці забіги стали неможливими. І ми над цим працюємо, знаходимося, десь в тижні від подачі цього", - додав Шурма.

Він пояснив, що законопроєкт буде урядовим. Найближчими днями його розгляне Кабмін, який і подасть проєкт закону на розгляд Верховної Ради.

Більше читайте в інтерв’ю: Головний з економіки в ОП Ростислав Шурма. Про бізнес брата, концентрацію державних активів та "хороших" бізнесменів

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Керівництво Держспецзв’язку викрили в розкраданні 62 мільйонів: голову та заступника звільнили

Понеділок, 20 листопада 2023, 13:42

ексголова Держспецзв'язку Юрій Щиголь
ексголова Держспецзв'язку Юрій Щиголь
ПРЕССЛУЖБА ДЕРЖСПЕЦЗВ'ЯЗКУ

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили керівництво Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у заволодіння понад 62 мільйонами гривень державних коштів.

Про це повідомляють пресслужби НАБУ та САП.

Слідство з’ясувало, що протягом 2020-2022 років власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладанання та програмного забезпечення.

Для цього було залучено дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу.

З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку ДП "Українські спеціальні системи" уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг та переказало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн.

Реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину.

Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Наразі підозрюються шість осіб:

  • на момент вчинення злочину голова Держспецзв’язку (Щиголь Юрій);
  • його заступник Жора Віктор;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.
 
НАБУ

Цього ж дня Кабінет Міністрів звільнив з посад голову Держспецзв’язку Щиголя Юрія та його заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Жору Віктора.

Тимчасово обов’язки голови Держспецзв’язку поклали на Маковського Дмитра, який працював на посаді першого заступника голови відомства.

- АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

У Раду внесли законопроєкт про обіг віртуальних активів: які податки пропонують ввести

П'ятниця, 17 листопада 2023, 14:24

Міністерство цифрової трансформації спільно з депутатами та бізнесом розробили та зареєстрували в Раді проєкт закону № 10225-1 про обіг віртуальних активів в Україні.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Закон допоможе створити сприятливі умови для розвитку криптоіндустрії, збільшити надходження до бюджету та підвищити інвестиційну привабливість України", - написав міністр.

Зокрема, запропонований законопроєкт:

  • визначає правовий статус віртуальних активів;
  • класифікує цифрові активи та послуги у сфері, які адаптуються з європейськими стандартами регулювання криптоактивів (МiСА);
  • створить інноваційну зону, у якій упродовж трьох років можна працювати без попередньої авторизації;
  • адаптує рекомендації FATF щодо фінмоніторингу ринку криптоактивів.

Також законопроєкт передбачає прості та зрозумілі податкові умови для бізнесу, який працює у сфері віртуальних активів.

Згідно з ним, ставка оподаткування для фізичних осіб становитиме:

  • 5% впродовж перших трьох років;
  • 9% впродовж наступних 5 років;
  • 18% - після 8 років.

Операції з віртуальними активами для юросіб звільнятимуться від ПДВ, за винятком службових токенів, якими будуть токенізовані товари та послуги.

Провайдери, які надаватимуть послуги з віртуальними активами, оподатковуватимуться за ставкою 18%, але також звільнятимуться від ПДВ, за винятком консультаційних послуг.

Резиденти Дія.City зможуть обрати між 18% податку на прибуток або 9% податку на виведений капітал.

 
T.ME/ZEDIGITAL

Нагадуємо:

На початку листопада в Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про особливості оподаткування операцій з віртуальними активами, над яким працювала Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Зазначалось, що ухвалення цього документу є останнім кроком на шляху до легалізації криптовалют в Україні.

Економічна правда

 

"Укрзалізниця" закупить ще 22 пасажирські вагони: очікувана вартість - майже мільярд

Понеділок, 13 листопада 2023, 14:01

АТ "Укрзалізниця" оголосила додатковий тендер придбання 22 нових пасажирських вагонів.

Про це повідомляє Бізнес.Цензор з посиланням на пресслужбу компанії.

Зазначається, що збільшити придбання нових вагонів планують завдяки додатковому фінансуванню програми оновлення рухомого складу за кошти державного бюджету.

Загалом планують купити:

  • 11 купейних вагонів;
  • 3 СВ;
  • 7 плацкартних вагонів:
  • 1 вагон, призначений для перевезення пасажирів з інвалідністю.

Вагони повинні бути обладнані кондиціонерами, вакуумними туалетами, пеленальними столиками, керованим освітленням, розетками та USB-портами, кавомашинами та системами відеоспостереження.

У купейних вагонах та СВ також передбачена система сигналізації та кнопка блокування дверей.

"Остаточна кількість закупленого рухомого складу буде визначена, коли будуть остаточно підтверджені можливості та розміри дофінансування програми оновлення рухомого складу за кошти державного бюджету", – додали в "Укрзалізниці".

За даними у системі публічних закупівель Prozorro, очікувана вартість закупівлі 22 вагонів становить 980,45 млн грн. Тендерні пропозиції можна подати до 20 листопада включно, початок аукціону заплановано на 21 листопада.

Нагадуємо:

АТ "Укрзалізниця" вперше за з 2008 року закупила нові плацкартні вагони, більше того - вперше ці вагони будуть українського виробництва.

НКРЕКП затвердила виплати власникам домашніх СЕС за серпень тільки в трьох областях

Четвер, 09 листопада 2023, 14:38

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила розрахунки виплат власникам домашніх СЕС за вироблену ними електроенергію в серпні тільки в трьох областях - Миколаївській, Київській та Вінницькій.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні регулятора 9 листопада.

Затверджено акти, надані постачальниками універсальний послуг: ТОВ "Миколаївська електропостачальна компанія" - 12,5 млн грн, ТОВ "Київська обласна енергопостачальна компанія" - 21,7 млн грн і ТОВ "Енера Вінниця" - 22,1 млн грн.

Щодо решти актів постачальників універсальний послуг, як зазначалося під час засідання комісії, це питання потребує додаткового вирішення, і готується відповідна нарада за участю НКРЕКП та системного оператора НЕК "Укренерго".

Нагадуємо:

Декількома днями раніше "Укренерго" заявила про низку порушень обліку електроенергії домашніми СЕС, через що вона відмовляється підписувати акти постачальників універсальний послуг і відповідно платити компенсацію "зеленого" тарифу.

Серед основних порушень - відсутність споживання електроенергії домогосподарством, генерація електроенергії вночі та генерація понад норму.

Відкориговані акти "Укренерго" надали тільки в Київській, Вінницькій та Миколаївській областях.

 

Сторінка 8 з 80

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер