images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


"Укренерго" запровадило європейські правила імпорту: допоможуть пройти зиму

П'ятниця, 20 жовтня 2023, 13:10

НЕК "Укренерго" та румунський оператор Transelectrica підписали угоду, за якою Україна переходить на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії.

Про це повідомив голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Він пояснив, що це важливо, оскільки  напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії, бо будуть синхронізовані з правилами в ЄС.

Перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада. Аукціон буде спільним для українських та румунських компаній і проходитиме на платформі "Укренерго". День поставки – 3 листопада.

Крім цього, "Укренерго" зробило фінальний крок, якій вимагався від України для запуску аукціонів за європейськими правилами з Угорщиною, Словаччиною та Польщею.

З операторами енергосистем цих країн компанія підписала угоду про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO.

"Останній крок - на боці європейських колег. Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження. Після цього ми розпочнемо спільні аукціони за всіма європейськими напрямками", - додав Кудрицький.

Голова НЕК наголосив, що безперешкодний імпорт електрики з Європи є критично важливим для проходження зими.

"Технічно ми, як оператор системи, уже створили можливість імпортувати в Україну до 1200 МВт потужності, підписані угоди дозволяють збільшувати кількість можливих джерел поставки. Проте сьогодні на заваді імпорту існують регуляторні перешкоди, які роблять імпортні операції збитковими. Важливо, щоб до початку холодів ці перешкоди були усунуті", - резюмував він.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

До АРМА передали готель в Трускавці та інші активи російського бізнесмена на 5 мільйонів

П'ятниця, 13 жовтня 2023, 14:02

За клопотанням прокурорів було арештовано та передано в управління АРМА  корпоративні права компаній та майнові комплекси (готелі) громадянина РФ у Трускавці, Києві та Запоріжжі на 5 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора

За даними джерел ЕП, йдеться про громадянина Росії Олександра Вартаняна.

У його власності перебувають підприємства і майнові комплекси на території курортного Трускавця на Львівщині та в АР Крим.

"Встановлено, що у 2016 році його готель на окупованому півострові надавав свої послуги щодо проживання воєнізованим формуванням РФ. На сьогоднішній день він продовжує здійснювати свою діяльність, сплачуючи податки країні-окупанту", – йдеться в повідомленні.

За ухвалою слідчого судді на корпоративні права двох товариств накладено арешт та передано в АРМА.

Раніше на корпоративні права на готель "Маріот медікал центр" у Трускавці, якими володіє фігурант, було накладено арешт. Вартість цих активів становить близько 6 млн грн.

"Таким чином арештовано бізнес-активів громадянина РФ загалом на майже 11 млн грн", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Досудове розслідування за фактом фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України триває.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Економічна правда

Нафта дорожчає після запровадження санкцій до порушників "стелі цін" G7

П'ятниця, 13 жовтня 2023, 08:49

Ціни на нафту 13 жовтня зросли після того, як США посилили свою програму санкцій проти російського експорту сирої нафти, що викликало занепокоєння щодо пропозиції.

Про це повідомляє Reuters.

Як змінились ціни

Ф'ючерси на Brent зросли на 94 центи, або на 1,1%, до $86,94 за барель на 6:30 за Гринвічем.

Ціна американської нафти West Texas Intermediate (WTI) піднялася на 1,07 долара, або на 1,3%, до 83,98 долара за барель

Попри коливання протягом тижня в обох контрольних показниках, Brent має щотижневий приріст на 2,8%, тоді як WTI має піднятися на 1,4% за тиждень після того, як обидва контракти різко зросли в понеділок.

Що вплинуло на ціни

Зростання було викликано потенційними перебоями в експорті з Близького Сходу після того, як напад ХАМАС на Ізраїль минулими вихідними створив загрозу можливого ширшого конфлікту.

Ринок найбільше стурбований обмеженнями поставок з Близького Сходу та Росії.

12 жовтня США запровадили перші санкції проти власників танкерів, що перевозять російську нафту, ціна якої перевищує встановлену G7 максимальну ціну у 60 доларів за барель, щоб закрити лазівки в механізмі, призначеному для покарання Москви за її вторгнення в Україну.

Росія є другим за величиною виробником нафти у світі та великим експортером, і посилений контроль США за її поставками може скоротити поставки.

Також у четвер Організація країн-експортерів нафти залишила свій прогноз щодо зростання глобального попиту на нафту, посилаючись на ознаки стійкості світової економіки в поточному році та очікуючи подальшого зростання попиту в Китаї.

Ціни на нафту не врахували даних, опублікованих у п'ятницю, які свідчать про зниження імпорту китайської сирої нафти у вересні порівняно з серпнем.

Минулого місяця імпорт склав 45,74 млн метричних тонн, або 11,13 млн барелів на день, що на 10,5% нижче рівня серпня, який став третім найвищим показником за всю історію спостережень.

Однак у вересні імпорт зріс на 14% порівняно з роком раніше, продовжуючи тенденцію, яка спостерігалася до 2023 року, коли імпорт значно перевищив рівень 2022 року, коли економіка Китаю постраждала від широкомасштабних пандемічних обмежень.

Нагадуємо:

Сполучені Штати Америки вперше запровадили санкції у відповідь на обхід цінової стелі для російської нафти.

 

Держборг України через два роки перевищить 100% ВВП – МВФ

Середа, 11 жовтня 2023, 13:30

Міжнародний валютний фонд прогнозує збільшення загального державного боргу України цього року до 88,1% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, а за підсумками 2025 року держборг перевищить 100% ВВП.

Про це йдеться в доповіді "Фінансовий монітор", яку презентував у Марракеші директор Фінансового департаменту МВФ Віктор Гаспар, передає Укрінформ.

Зазначається, що загальний держборг України у 2021 році – до повномасштабного вторгнення РФ – становив 48,9% національного ВВП. У 2022 році цей показник зріс до 78,5%, за підсумками нинішнього року очікується зростання до 88,1%.

До того ж у Фонді прогнозують, що загальний державний борг України зростатиме до 98,6% наступного року та сягне пікового значення 100,7% у 2025-му, після чого очікується його поступове зменшення.

Нагадуємо:

Україна раніше запланованого терміну розпочала обговорення з іноземними власниками облігацій щодо реструктуризації виплат на 20 млрд. Це необхідно для залучення нового фінансування.

Переговори з власниками облігацій мали розпочатися на початку наступного року. Але Україна прагне домовитися про реструктуризацію якнайшвидше.

Державний та гарантований державою борг України у серпні 2023 року зріс на 1,01 млрд дол. США і станом на 31 серпня становив 133,93 млрд дол. США.

Раніше Україні дозволили відстрочити виплату боргу до 2027 року за рішенням Групи кредиторів, до якої входять усі держави G7.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

"Укрнафта" запрошує інвесторів до розробки понад 20 родовищ

Понеділок, 09 жовтня 2023, 13:48

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВАПАТ "Укрнафта" пропонує інвесторам долучитись до спільної розробки 21 родовища.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що підприємство, яке наразі перебуває в управлінні держави, пропонує 21 родовище в спільну розробку і запрошує інвестиційні та видобувні компанії до співпраці.

Йдеться про 10 родовищ у на заході та 11 на сході України.

В "Укрнафті" поділились, що планують повністю розкрити потенціал своїх існуючих родовищ з достатніми запасами, але низькими темпами видобутку, а тому очікують від партнерів готовності інвестувати кошти та технології в розвідку та видобуток.

"Якщо говорити про запаси категорії 2P - тобто, доведені та ймовірні запаси - це більше 12 мільйонів тонн нафти та понад 31 мільярд кубометрів газу", - зазначив директор ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький.

Компанія вже підготували варіанти договорів за кращими світовими зразками. Перевага надається угодам про розподіл продукції (Product Sharing Agreement). Внеском "Укрнафти" буде власне існуюче родовище та право користування наявною видобувною інфраструктурою, а внеском партнера - розроблений план розвитку родовища задля інтенсифікації видобутку та фінансування відповідних робіт.

Як виглядає алгоритм подання заявок та відбору

  1. кандидати заявляють про зацікавленість;
  2. проходять комплаєнс-процедури;
  3. отримують доступ до Virtual Data Room з детальною інформацією про родовища;
  4. подають пропозиції щодо планів розробки та умов співпраці;
  5. "Укрнафта" оцінює пропозиції, проводить перемовини та обирає переможців окремо для кожного родовища;
  6. сторони узгоджують остаточний текст договору про розподіл продукції;
  7. угоду погоджує Кабінет Міністрів;
  8. починається реалізація плану розвитку;
  9. прибуток розподіляється згідно з погодженими умовами.

Подати заявки можна до 10 січня 2024 року, скориставшись контактами:

  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
  • +38 044 506 10 69
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду (Олексій Зіньков, Директор департаменту стратегії та інвестицій).

Нагадуємо:

ПАТ "Укрнафта" проводить буріння нової нафтової свердловини на Верхньомасловецькому родовищі у Львівській області.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА


 

Сторінка 10 з 80

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер