images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Держава заборгувала пенсіонерам 66 мільярдів за програними судовими справами

Четвер, 07 березня 2024, 13:34

Сума заборгованості держави за рішеннями судів, у яких пенсіонери домоглися перерахунку розмірів своїх пенсій, зросла до 66 мільярдів гривень – це борги за перерахунок пенсій, які отримали люди за попередні періоди.

Про це повідомила перша заступниця міністерки соціальної політики України Дарина Марчак у подкасті "Хроніки економіки".

"Проблема заборгованості за судовими рішеннями сьогодні є дуже великою. Я би сказала, що це такий "дамоклів меч" над пенсійною системою. У нас наразі заборгованість за судовими рішеннями в пенсійній системі становить 66 мільярдів гривень. І цей обсяг дуже стрімко зростає", - повідомила вона.

Переважна частина цієї заборгованості - 57% - виникла за судовими справами колишніх військовослужбовців та працівників силових органів, для яких діє спеціальне пенсійне законодавство. Зокрема, воно передбачає прив'язку розміру пенсійної виплати до поточного розміру грошового забезпечення або заробітної плати, яку отримують військові та представники силових органів сьогодні.

Ще 26% суми заборгованості держави за пенсійними справами стосується виплат чорнобильцям.

Як пояснила Марчак, у держави немає заборгованості за поточними виплатами. Водночас,  коли суди приймають рішення про перерахунок пенсії для окремого позивача, зазвичай вони зобовʼязують державу виплатити ще й перераховану пенсію за попередні 5-10 років. Саме за цими перерахунками і виникла заборгованість.

За її словами, однією з причин того, чому держава програє у судах проти пенсіонерів, є надмірна складність законодавства. "Неважко у такому складному законодавстві, розкиданому по понад 10 законах, знайти багато колізій, які потім дають підстави для оскарження того, яким чином законодавство трактується".

Ще одна проблема полягає у тому, що окремі норми законодавства скасовуються Конституційним судом, після чого позивачі вимагають від держави здійснити їм виплати за тими нормами, які діяли у попередніх редакціях законів.

Наразі держава майже не гасить свою заборгованість за програними пенсійними справами. Щороку на виплати за цим боргом виділяється близько 100 млн грн. За словами Марчак, у 2023 році уряд знайшов на погашення боргів лише близько 360 млн грн.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року заборгованість держави за програними пенсійними справами становила близько 50 млрд грн.

Детальніше про природу цих боргів читайте у статті: Україна програла пенсіонерам в судах понад 50 мільярдів гривень. Грошей на це немає. Що далі?

ЯРОСЛАВ ВІНОКУРОВ

 

Попри санкції, доходи Росії від продажу нафти й газу в лютому зросли на 80%, ніж торік

Вівторок, 05 березня 2024, 15:01

Доходи Росії від продажу нафти й газу в лютому підскочили більш ніж на 80% порівняно з минулим роком і перевищили 10 мільярдів доларів. Це сталося завдяки зростанню цін на вітчизняну нафту, незважаючи на західні санкції.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Минулого місяця надходження до бюджету РФ від податків на нафту і газ склали 945,6 мільярда рублів (10,4 мільярда доларів), повідомило у вівторок Міністерство фінансів РФ.

Податки на нафту і нафтопродукти, на які припадає 84% всіх надходжень від вуглеводнів, зросли більш ніж удвічі, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на цих даних.

Нафтовий і газовий сектори Росії є ключовим джерелом надходжень до державної скарбниці, яка перебуває під тиском зростаючих військових витрат, пов'язаних із вторгненням РФ в Україну.

Щоб обмежити доходи Росії від продажу нафти, західні країни запровадили санкції, які призвели до падіння ціни на нафту марки Urals нижче 50 доларів за барель у лютому 2023 року.

Тоді Європейський Союз заборонив більшу частину морського імпорту нафти і нафтопродуктів з Росії, а країни "Великої сімки" встановили обмеження на ціну на рівні 60 доларів за барель для російських нафтових вантажів. Хоча покупці з інших країн можуть вільно купувати російські барелі за вищою ціною, танкерам заборонено користуватися західними послугами, такими як страхування і доставка, для цих поставок.

Москва обмежила вплив цінового обмеження, використовуючи величезний тіньовий флот танкерів і працюючи з незахідними покупцями, посередниками і постачальниками послуг.

Однак з листопада США та їхні союзники посилили контроль за дотриманням цінового ліміту, запровадивши санкції проти кількох суден і трейдерів за порушення обмежень. Щоб "захистити" грошові потоки до бюджету, Росія активувала так званий механізм "цінової підлоги", зобов'язавши виробників платити податки, виходячи зі штучного дисконту в 15 доларів за барель для Urals до Brent.

АРТУР КРИЖНИЙ

У лютому до програми "єОселя" долучилися ще п’ять забудовників

Вівторок, 05 березня 2024, 14:57

У лютому до програми "єОселя" долучилися ще п’ять забудовників, загальна кількість яких вже становить 27 у 13 областях.

Про це повідомила пресслужба Української фінансової житлової компанії.

"У лютому за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя" банки акредитували п’ятьох девелоперів. Квартири у п’яти побудованих ними житлових комплексах доступні для придбання в іпотеку на стадії будівництва. Таким чином, на первинці доступні вже 64 будинки від 27 забудовників", - йдеться в повідомленні.

Житло можна придбати в будинках, що зводяться у Волинській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Полтавській, Сумській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Серед акредитованих банками-партнерами програми "єОселя" девелоперів є:

  • "Еко-Дім".
  • "Геос".
  • ПП "Альянс новобуд" і ТОВ "Альянс новобуд".
  • "Ріел".
  • "ДБК-Житлобуд".
  • "Роял Хауз".
  • "Креатор-Буд".
  • "Інтергал-Буд".
  • МКП "Вінницький фонд муніципальних інвестицій".
  • ПП "Будмонтажсервіс".
  • Луцький ДБК.
  • "Простір".
  • "Трест Житлобуд-1".
  • КСМ груп.
  • Будівельна виробничо-комерційна компанія "Федорченко".
  • БК "Орбіта".
  • "Благо Буд".
  • "Комфорт центр Запоріжжя".
  • "Будівельна ініціатива".
  • "Південбудконтракт".
  • "Буча Міськбуд".
  • "Полтавтрансбуд".
  • "АРС-Дім".
  • "Комерцбуд-С".
  • "Промбуд-1".
  • "Діта".

Квартири на стадії будівництва в рамках "єОселі" можна придбати, подавши заяву в Ощадбанк, Укргазбанк, Скайбанк та банк Глобус.

Всього за час роботи "єОселі" громадяни придбали на первинному ринку  2071 квартири в готових новобудовах та 166 – в будинках, що зводяться. У той час як загальна кількість виданих іпотек склала 7 773 на загальну суму понад 11,8 млрд грн.

Нагадаємо:

З початку дії програми "єОселя" понад 7600 українських родин отримали іпотечний кредит. Загалом банки видали 11,6 млрд грн іпотечних кредитів.

АРТУР КРИЖНИЙ

 

Шмигаль анонсував новий підхід до бронювання: враховуватиме зарплати та податки

Понеділок, 04 березня 2024, 14:24

Кабінет Міністрів України напрацьовує більш справедливі підходи до бронювання військовозобов’язаних з урахуванням рівня заробітних плат, податкового навантаження та впливу на економіку.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції.

"Середня зарплата, рівень зарплати, рівень сплати податків як людиною, так і компанією - всі ці речі сьогодні опрацьовуються комплексно. І вплив підприємства або галузі на економіку - ось це рамки майбутньої системи бронювання, над якою ми працюємо", - сказав він на пресконференції в Києві в понеділок.

Станом на березень 2024 року в Україні бронь від мобілізації мають близько 700 тисяч людей.

Прем'єр наголосив, що, за підрахунками Кабміну, співвідношення працівників і військових для забезпечення останніх має бути вісім до одного, і, виходячи з цих параметрів, уряд розробляє справедливі параметри бронювання.

"Критичні для економіки підприємства збережуть пріоритет у бронюванні, але додаткові можливості отримають підприємства, які наповнюють державний бюджет… Наприклад, податкове навантаження вище середнього по галузі. Такого офіційного показника немає, але Податкова його надає", – розповів Шмигаль про майбутній підхід.

Водночас уряд хоче вдосконалити цей механізм, зробити підхід практичнішим і справедливішим.

Зокрема, в Кабміні вважають, що до підприємств, які мають брати участь у механізмі бронювання, слід зараховувати і підприємства, які наповнюють держбюджет та відповідно дають змогу фінансувати сили безпеки оборони в повному обсязі.

"Ми дивимося, працюємо над тим, як ці речі ввести в законодавчу площину. Тобто сплата податків, офіційна зарплата має бути середньою або вищою за середню по галузі", - пояснив прем'єр.

Читайте також: Один воює – четверо працюють. У Зеленського готують економічне бронювання від мобілізації

Нагадуємо:

Глава партії "Слуга народу" Олена Шуляк заявила, що влада буде враховувати побажання представників бізнесу у питанні бронювання у новому законі про мобілізацію.

У січні повідомлялось, що Верховна Рада готує законопроєкт, який передбачатиме новий підхід до бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, пропонується ввести щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Раніше повідомлялось, що Офіс президента, Кабінет Міністрів та народні депутати розглядають оновлення механізму мобілізації, яке полягатиме в бронюванні військовозобов’язаних, які сплачують певну суму податків.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

У Тернополі спостерігається дефіцит окремих ліків

Середа, 21 лютого 2024, 11:37

У Тернополі спостерігається дефіцит окремих ліків
В обласному центрі в аптеках тернополяни не можуть знайти окремих ліків.

Зокрема мова йде про антибіотики для дітей у сиропі та протиалергічний препарат "Еріус".

В аптеках Тернополя немає антибіотиків у формі сиропу для дітей.

Про це Cуспільному розповіла директорка обласного аптечного об’єднання Наталія Марків.

За її словами, придбати такі можна лише в інших населених пунктах області. Ці препарати понад рік в дефіциті.

Андрій Боднарчук батько дворічної доньки каже, коли дитина захворіла на пневмонію, їй виписали антибіотики у формі сиропу. Знайти ліки в Тернополі не зміг. Зрештою за ними їздив до Збаража.

"Дитина таблетки випити не може, а у сиропі вип’є. Що характерно, що вони були по районах, були у Теребовлі, Зборові, Бучачі, Монастириську, але їх не було у Тернополі", - відзначив чоловік.

Така ж ситуація з протиалергічним препаратом "Еріус", в Тернополі в аптеках його немає, натомість у районах його можна знайти.

Що це за така логістика сказати важко, але генеральна директорка обласного аптечного об’єднання Наталія Марків каже, на Тернопільщині вже понад рік є дефіцит дитячих антибіотиків у формі сиропів.

"Дистриб'ютори не дають пропозицію щодо даних лікарських засобів, відповідно, присутній дефіцит цих ліків у аптеках. Батьки не можуть знайти ці ліки. Якщо взяти місто Тернопіль, то тут іде більший товарообіг, тут скоріше купують. Більшість із цих лікарських засобів є імпортного виробництва, імпортери не імпортують в Україну", - зауважила пані Марків.

 

Сторінка 2 з 79

«ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер