images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Держборг України через два роки перевищить 100% ВВП – МВФ

Середа, 11 жовтня 2023, 13:30

Міжнародний валютний фонд прогнозує збільшення загального державного боргу України цього року до 88,1% від валового внутрішнього продукту (ВВП) країни, а за підсумками 2025 року держборг перевищить 100% ВВП.

Про це йдеться в доповіді "Фінансовий монітор", яку презентував у Марракеші директор Фінансового департаменту МВФ Віктор Гаспар, передає Укрінформ.

Зазначається, що загальний держборг України у 2021 році – до повномасштабного вторгнення РФ – становив 48,9% національного ВВП. У 2022 році цей показник зріс до 78,5%, за підсумками нинішнього року очікується зростання до 88,1%.

До того ж у Фонді прогнозують, що загальний державний борг України зростатиме до 98,6% наступного року та сягне пікового значення 100,7% у 2025-му, після чого очікується його поступове зменшення.

Нагадуємо:

Україна раніше запланованого терміну розпочала обговорення з іноземними власниками облігацій щодо реструктуризації виплат на 20 млрд. Це необхідно для залучення нового фінансування.

Переговори з власниками облігацій мали розпочатися на початку наступного року. Але Україна прагне домовитися про реструктуризацію якнайшвидше.

Державний та гарантований державою борг України у серпні 2023 року зріс на 1,01 млрд дол. США і станом на 31 серпня становив 133,93 млрд дол. США.

Раніше Україні дозволили відстрочити виплату боргу до 2027 року за рішенням Групи кредиторів, до якої входять усі держави G7.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

"Укрнафта" запрошує інвесторів до розробки понад 20 родовищ

Понеділок, 09 жовтня 2023, 13:48

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВАПАТ "Укрнафта" пропонує інвесторам долучитись до спільної розробки 21 родовища.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що підприємство, яке наразі перебуває в управлінні держави, пропонує 21 родовище в спільну розробку і запрошує інвестиційні та видобувні компанії до співпраці.

Йдеться про 10 родовищ у на заході та 11 на сході України.

В "Укрнафті" поділились, що планують повністю розкрити потенціал своїх існуючих родовищ з достатніми запасами, але низькими темпами видобутку, а тому очікують від партнерів готовності інвестувати кошти та технології в розвідку та видобуток.

"Якщо говорити про запаси категорії 2P - тобто, доведені та ймовірні запаси - це більше 12 мільйонів тонн нафти та понад 31 мільярд кубометрів газу", - зазначив директор ПАТ "Укрнафта" Сергій Корецький.

Компанія вже підготували варіанти договорів за кращими світовими зразками. Перевага надається угодам про розподіл продукції (Product Sharing Agreement). Внеском "Укрнафти" буде власне існуюче родовище та право користування наявною видобувною інфраструктурою, а внеском партнера - розроблений план розвитку родовища задля інтенсифікації видобутку та фінансування відповідних робіт.

Як виглядає алгоритм подання заявок та відбору

  1. кандидати заявляють про зацікавленість;
  2. проходять комплаєнс-процедури;
  3. отримують доступ до Virtual Data Room з детальною інформацією про родовища;
  4. подають пропозиції щодо планів розробки та умов співпраці;
  5. "Укрнафта" оцінює пропозиції, проводить перемовини та обирає переможців окремо для кожного родовища;
  6. сторони узгоджують остаточний текст договору про розподіл продукції;
  7. угоду погоджує Кабінет Міністрів;
  8. починається реалізація плану розвитку;
  9. прибуток розподіляється згідно з погодженими умовами.

Подати заявки можна до 10 січня 2024 року, скориставшись контактами:

  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
  • +38 044 506 10 69
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду (Олексій Зіньков, Директор департаменту стратегії та інвестицій).

Нагадуємо:

ПАТ "Укрнафта" проводить буріння нової нафтової свердловини на Верхньомасловецькому родовищі у Львівській області.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА


Рубль не зупиняє падіння після промови Путіна на Валдаї

Понеділок, 09 жовтня 2023, 13:04

Рубль на Московській біржі продовжує дешевшати після промови глави РФ Владіміра Путіна на форумі "Валдай" минулого тижня, а після атаки на Ізраїль бойовиків палестинського ісламістського руху ХАМАС рубль ще й прискорив падіння.

Про це свідчать дані біржі та повідомлення російських ЗМІ.

Так, 9 жовтня рубль різко прискорив падіння, пише "Forbes Росія"

Долар оновив максимум минулого тижня, перевищивши 102 рублі, що на 1,94 рубля вище рівня минулих торгів. Євро коштує 108 рублів і подорожчало на 2,13 рубля.

Як зазначає російське агентство "Интерфакс", це новий рекорд, починаючи з 23 березня 2022 року.

З літа минулого року рубль знецінився до основних світових валют у середньому вдвічі. Наприкінці червня - на початку липня минулого року долар США торгувався в Росії близько 50-51 руб/1 долар, євро - 51-52 руб/1 євро.

Нагадуємо:

Рубль відновив падіння 5 жовтня під час виступу Владіміра Путіна на форумі Валдай, переваливши за психологічну позначку 100 руб/1 долар.


 

Світовий банк відчутно поліпшив прогноз зростання ВВП України у поточному році

Четвер, 05 жовтня 2023, 12:01

Станом на жовтень Світовий банк прогнозує зростання ВВП України у 2023 році на 3,5%, що відчутно вище від червневих оцінок - на 1,5 відсоткового пункту.

Про це йдеться в оновленому економічному прогнозі організації для країн Європи та Центральної Азії.

Поліпшено також прогноз на 2024 рік - до 4,0%, що на 0,5 відсоткового пункту вище за червневі показники.

Водночас прогноз зростання економіки України 2025 року поки що збережено на рівні 6,5%.

Серед факторів, які сприятимуть зростанню ВВП до кінця 2024 року, у Світовому банку називають:

  • більш стабільне електропостачання,
  • збільшення державних витрат,
  • велику зовнішню допомогу,
  • вищий, ніж очікувалося раніше, урожай,
  • підвищення споживчої та ділової впевненості.

"Це сприяло поступовому зростанню активності в першій половині цього року після різкого спаду рік тому", - пояснили в Світовому банку.

Зазначається, що скромне зростання в Україні відновилося в другому кварталі 2023 року вперше після російського вторгнення.

Цьому сприяло зростання державного споживання та деяке відновлення в секторах, які отримують вигоду від військових витрат і поліпшення електропостачання.

У сільському господарстві більш високе зростання, ніж очікувалося раніше, було підтримано сприятливими погодними умовами.

Перехід на альтернативні експортні маршрути в обхід портів Чорного моря полегшив деяке логістичне навантаження. Хоча припинення дії Чорноморської зернової ініціативи в липні завдало шкоди експорту.

Тиск на заробітну плату посилився на тлі повсюдного зростання попиту на робочу силу та обмеження пропозиції робочої сили, зазначено в оновленому економічному прогнозі.

Водночас зазначається, що економічні умови в Україні залишаються у вкрай важкому стані. Серед негативних чинників вказуються:

  • ескалація ризиків безпеки,
  • додаткова шкода інфраструктурі,
  • відновлення тиску на ціни на енергоносії,
  • обмеження пропускної спроможності маршрутів транспортування зерна на міжнародні ринки.

Нагадуємо:

Мінекономіки України оцінило зростання ВВП країни за вісім місяців цього року в 3%. За його прогнозом, за підсумками року воно сягне 4%, а наступного року - 5%.

Нацбанк України наприкінці липня підвищив прогноз зростання ВВП України у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. Водночас днями представники НБУ заявили про ймовірне поліпшення макропрогнозу наприкінці жовтня цього року.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

Ризики корупції на відбудові: у Мінвідновлення представили антикорупційну програму

Четвер, 05 жовтня 2023, 11:58

У Міністерстві відновлення презентували власну антикорупційну програму – розширену версію загальноурядової програми, затвердженої у березні – яка зосереджується на попередженні корупції у відбудові, публічних закупівлях та інших сферах.

Про це заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач розповів у ході презентації програми у четвер.

Частиною програми було формування реєстру корупційних ризиків, у ході роботи над яким були опитані представники громадськості, експерти, журналісти-розслідувачі та правоохоронці. Як наслідок, міністерство визначило 50 ключових корупційних ризиків, та розробило заходи, аби запобігти реалізації цих ризиків.

Ризики стосуються процесу відбудови, публічних закупівель, управління держпідприємствами у віданні міністерства, зловживань у сфері автоперевезень.

Наприклад, пояснив Деркач, одним з ризиків є вплив на формування переліку проєктів на відбудову за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. На думку міністерства, протидіяти цьому можна запровадивши чіткі критерії пріоритезації таких проєктів, аби у громадськості було розуміння того, за яким принципом і куди саме спрямовуються кошти.

Іншим ризиком, пов’язаним з відбудовою, є потенційні зловживання під час публічних закупівель. У цьому стосунку міністерство планує запровадити нові методики процедур публічних закупівель та змінити механіку укладання договорів – зокрема, антикорупційні запобіжники будуть зазначені в договорах, додав Деркач. Також проводитиметься перевірка контрагентів.

Крім відбудови, у переліку ризиків зазначені потенційні зловживання під час управління майном. Зараз в управлінні Мінвідновлення знаходиться понад 100 держпідприємств, і для прозорості їхньої роботи міністерство планує впровадити чіткі критерії по призначенню керівників та впорядкувати механізм їх призначення.

Нагадуємо:

У березні Кабінет міністрів затвердив Державну антикорупційну програму, що містить заходи, спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання корупції.

ДАНА ГОРДІЙЧУК


 

Сторінка 11 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер