images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Підстанції "Укренерго" захистили від ракетних атак інженерними укріпленнями

Середа, 27 вересня 2023, 10:54

Підстанції "Укренерго" захищені від ракетних атак: це комплексний захист, як активний - ППО, так і пасивний - інженерні укріплення.

Джерело: голова "Укренерго" Володимир Кудрицький, "Суспільне"

Деталі: Кудрицький заявив, що станом на сьогодні магістральна мережа готова передавати зимові обсяги навантаження на українську енергосистему. Водночас він зазначив, що без імпорту електроенергії цей опалювальний сезон буде "складно пройти".

За його словами, для захисту енергооб'єктів України від чергових атак з боку Росії "Укренерго" постійно знаходиться у координації з урядовцями та Генштабом ЗСУ.

Голова "Укренерго" також додав, що наразі відключень електроенергії не планується, але все буде залежати від ситуації.

Пряма мова Кудрицького: "Ми в координації з урядовими структурами, з Генштабом ЗСУ маємо декілька видів захисту і підстанції "Укренерго", де певні види захисту будуть застосовані вперше, не тільки в Україні, але й у світі, адже ніхто ще не стикався з таким рівнем загрози. Це комплексний захист, не буду вдаватися в деталі, але це, як активний захист — ППО, так це і пасивний захист — інженерні укріплення.

Зараз (відключення електроенергії — ред.) не плануємо, все буде залежати від можливих обстрілів, чи будуть перерви в енергопостачанні взимку, чи не буде. Якщо обстрілів немає — ми відключень не плануємо, оскільки спрогнозувати обстріли не можливо, куди влучать (росіяни — ред.) тоді будемо діяти по ситуації", — пояснив Кудрицький і додав, що цю зиму без імпорту електроенергії "пройти буде дуже складно".

Передісторія:

 

Україна вперше пройде зиму за рахунок газу власного видобутку

Понеділок, 25 вересня 2023, 13:24

Україна вперше пройде майбутній опалювальний сезон лише за рахунок газу власного видобутку.

Про це повідомила НАК "Нафтогаз України".

"Хочу нагадати, що ми збільшуємо обсяги газу власного видобутку, ці показники зростають. У 2023 році "Нафтогаз" пробурив рекордну кількість нових свердловин, і ми продовжимо цей тренд наступного року. Цю зиму ми плануємо пройти за рахунок газу українського видобутку, і наші розрахунки підтверджують таку можливість", - сказав голова компанії Олексій Чернишов.

Він висловив упевненість, що Україна пройде опалювальний сезон без потрясінь не лише в плані забезпечення газом, а й без змін вартості блакитного палива для населення.

"Ми абсолютно впевнено дивимося в майбутню зиму. Газу в нас достатньо, тарифи стабільні. Відтак, прошу всіх споживачів забезпечувати енергоефективні заходи і поставитися відповідально до цього типу енергії. Тому що це український видобуток, наше з вами спільне досягнення", - зазначив Чернишов.

Нагадуємо:

Як повідомлялося, АТ "Укргазвидобування" (УГВ) ставить за ціль збільшити у 2023 році видобуток природного газу на 1 млрд куб. м - до 13,5 млрд куб. м. У 2022 році компанія видобула 12,5 млрд куб. м природного газу (товарного), що на 3% менше, ніж 2021-го.

Читайте також: Чи вистачить газу для проходження зими та як виглядає деолігархізація в енергетиці. Інтерв’ю з головою "Нафтогазу"

Україна отримала 1,25 мільярда доларів гранту від США

Четвер, 21 вересня 2023, 12:21

До державного бюджету 21 вересня надійшли 1,25 мільярда доларів грантових коштів від США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Залучені кошти спрямовуються на відшкодування видатків держбюджету, а саме:

  • забезпечення пенсійних виплат;
  • виплат співробітникам ДСНС;
  • оплати праці медпрацівників, які надають послуги за програмою медичних гарантій, держслужбовців та педагогічних працівників.

Як пояснили у Мінфіні, кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування в рамках проекту Світового банку "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

Його метою є часткова компенсація видатків державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони.

У 2023 році Україна отримала 9,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки від США у формі грантів.

Від початку великої війни до бюджету України вже надійшло 21,7 млрд доларів США від Сполучених Штатів.

"Фінансова допомога від США надається на безповоротних умовах, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження на держбюджет. Вдячний Уряду США за солідарність та масштабну підтримку", - зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадуємо:

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) розглядає можливість надання близько 220 млн євро на відновлення інфраструктури України.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

У громад заберуть "військовий ПДФО": Рада зробила перший крок

Середа, 20 вересня 2023, 11:05

Верховна Рада на засіданні 20 вересня підтримала за основу законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових з місцевих бюджетів у державний бюджет.

Про це ЕП повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

За проголосували 236 народні депутати.

Законопроєкт пропонує:

  • переспрямувати "військовий ПДФО" з місцевих бюджетів до загального фонду держбюджету (кошти використовуватимуть на закупівлю та виробництво зброї);
  • зарахувати кошти Дорожнього фонду у загальний фонд держбюджету.

Читайте також: Питання на 120 мільярдів: що буде, якщо в місцевих громад забрати "військовий" ПДФО?

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

Законопроєкт дозволить залучити на ці цілі 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного.

У Міністерстві фінансів запевняють, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів.

Напередодні Комітет ВРУ з питань бюджету підтримав законопроєкт №10037 за основу та в цілому.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Офіс Генпрокурора проводить обшуки в "Укренерго" - ЗМІ

Середа, 20 вересня 2023, 10:54

Офіс Генерального прокурора 20 вересня проводить обшуки в приміщенні НЕК "Укренерго, проводиться виїмка договорів оператора розподілу з контрагентами, з якими компанія співпрацювала в 2019-2023 роках.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на ухвалу Печерського районного суду міста Києва.

Також факт проведення обшуків підтвердили в "Укренерго".

Зазначається, що правоохоронці здійснюють обшук у рамках кримінального провадження №42023000000000452, зареєстрованого працівниками Міністерства внутрішніх справ 16 вересня.

Серед контрагентів: ТОВ "Центробуд", ТОВ "Секур Інтеграція", ТОВ "Топ Трейдінг Лайн", ТОВ "НВЦ Інбіотех", КВКП "Союз", ТОВ "Енерго Країна", ТОВ "Хорос", МПП Фірма "Інтеренергосервіс", ТОВ "Еліз", ТОВ "Контур-М", ТОВ МГК "Черкаси", ТОВ "Буд-Агро-Енерго-Груп", ТОВ "Структум" тощо.

Ці компанії постачали товари та послуги НЕК "Укренерго" в 2019-2023 роках.

Джерела видання зазначають, що  кримінальне провадження було зареєстровано, спираючись на результати перевірки "Укренерго" Державною аудиторською службою. Звіт про цю перевірку ДАСУ було складено ще у березні 2023 року.

Нагадуємо:

"Укренерго" вимушене відбиватися в судах від фірми, пов’язаної з колишнім прем’єр-міністром Миколою Азаровим, яка вдруге намагається стягнути з енергокомпанії 150 млн гривень за документами з ознаками фіктивності.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Сторінка 12 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер