images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


У громад заберуть "військовий ПДФО": Рада зробила перший крок

Середа, 20 вересня 2023, 11:05

Верховна Рада на засіданні 20 вересня підтримала за основу законопроєкт №10037, який пропонує переспрямувати ПДФО з зарплат військових з місцевих бюджетів у державний бюджет.

Про це ЕП повідомила голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа.

За проголосували 236 народні депутати.

Законопроєкт пропонує:

  • переспрямувати "військовий ПДФО" з місцевих бюджетів до загального фонду держбюджету (кошти використовуватимуть на закупівлю та виробництво зброї);
  • зарахувати кошти Дорожнього фонду у загальний фонд держбюджету.

Читайте також: Питання на 120 мільярдів: що буде, якщо в місцевих громад забрати "військовий" ПДФО?

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується військовий податок на доходи фізосіб (ПДФО) направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

Законопроєкт дозволить залучити на ці цілі 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного.

У Міністерстві фінансів запевняють, що підвищення фінансування армії через військовий ПДФО не створює жодних ризиків для місцевих бюджетів.

Напередодні Комітет ВРУ з питань бюджету підтримав законопроєкт №10037 за основу та в цілому.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Офіс Генпрокурора проводить обшуки в "Укренерго" - ЗМІ

Середа, 20 вересня 2023, 10:54

Офіс Генерального прокурора 20 вересня проводить обшуки в приміщенні НЕК "Укренерго, проводиться виїмка договорів оператора розподілу з контрагентами, з якими компанія співпрацювала в 2019-2023 роках.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на ухвалу Печерського районного суду міста Києва.

Також факт проведення обшуків підтвердили в "Укренерго".

Зазначається, що правоохоронці здійснюють обшук у рамках кримінального провадження №42023000000000452, зареєстрованого працівниками Міністерства внутрішніх справ 16 вересня.

Серед контрагентів: ТОВ "Центробуд", ТОВ "Секур Інтеграція", ТОВ "Топ Трейдінг Лайн", ТОВ "НВЦ Інбіотех", КВКП "Союз", ТОВ "Енерго Країна", ТОВ "Хорос", МПП Фірма "Інтеренергосервіс", ТОВ "Еліз", ТОВ "Контур-М", ТОВ МГК "Черкаси", ТОВ "Буд-Агро-Енерго-Груп", ТОВ "Структум" тощо.

Ці компанії постачали товари та послуги НЕК "Укренерго" в 2019-2023 роках.

Джерела видання зазначають, що  кримінальне провадження було зареєстровано, спираючись на результати перевірки "Укренерго" Державною аудиторською службою. Звіт про цю перевірку ДАСУ було складено ще у березні 2023 року.

Нагадуємо:

"Укренерго" вимушене відбиватися в судах від фірми, пов’язаної з колишнім прем’єр-міністром Миколою Азаровим, яка вдруге намагається стягнути з енергокомпанії 150 млн гривень за документами з ознаками фіктивності.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

Рада найближчим часом збільшить видатки на оборону на 300 мільярдів - депутат

Вівторок, 12 вересня 2023, 13:26

Верховна Рада до кінця вересня розгляне запропонований урядом законопроєкт про збільшення видатків на оборонні потреби майже на 303 мільярди гривень.

Про це в коментарі ЕП повідомила голова  комітету з питань бюджету ВРУ Роксолана Підласа.

Згідно з урядовим законопроєктом, у 2023 році планується збільшення видатків:

  • ЗСУ – на 195,7 млрд грн;
  • Нацгвардії України – на 39,7 млрд грн;
  • Державної прикордонної служби – на 20,4 млрд грн;
  • видатків на закупівлю та модернізацію військової техніки для ЗСУ – на 13,2 млрд грн.

Підласа висловали впевненість, що збільшення видатків буде підтримано парламентом, оскільки уряд та Верховна Рада завжди оперативно реагують на запити військових.

"Щодо джерел покриття, то більшу частину необхідних коштів нам доведеться позичати –  майже 299 млрд грн, з яких близько 208 млрд грн на внутрішньому ринку, частина коштів надійде від перевиконання неподаткових доходів", - пояснила Підласа.

Також законопроєктом пропонується збільшити до кінця 2023 року видатки на підтримку ВПО на 16,5 млрд грн і спрямувати 1,2 млрд грн Міністерству закордонних справ.

Кошти гранту від Євросоюзу у сумі майже 6 млрд грн будуть спрямовані на так зване "швидке відновлення" - відбудову пошкоджених та зруйнованих об’єктів.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

Суд передав АРМА металопродукцію компанії російського мільярдера на 3 мільйони

Середа, 06 вересня 2023, 13:52

Суд задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань щодо конфіскації та передачі в управління АРМА металопродукції на 3 мільйони гривень, виготовленої російською "Кіберсталлю".

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Металопродукція знаходилась на складах української митниці ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Замовником товару стало одне з українських підприємств.

Виробником металопродукції виявилось підприємство російського підсанкційного мільярдера Андрія Комарова.

У ДБР нагадали, що рішенням РНБО від 19 жовтня 2022 року до нього застосовані санкції строком на 10 років, у тому числі обмеження торговельних операцій.

У травні 2023 українські підприємці, використовуючи численні фірми-прокладки, спробували розмитнити російський товар, але безуспішно завдяки реагуванню правоохоронців.

Наразі в межах слідства триває комплекс необхідних заходів з метою притягнення до відповідальності осіб, які намагалися робити бізнес з окупантами.

Нагадуємо:

За матеріалами Державного бюро розслідувань та Офісу генерального прокурора суд передав понад 24 мільйони гривень громадянина України, пов’язаного з російським олігархом Гінером, Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Анастасія Жарикова

Українці купили рекордну кількість вживаних іномарок з серпня 2022 року – асоціація

Вівторок, 05 вересня 2023, 10:52

 
GETTY IMAGES

У серпні 2023 року український автопарк поповнили понад 21 тис вживаних легкових авто, що були ввезенні з-за кордону.

Про це повідомляє профільна асоціація "Укравтопром".

Зазначається, що порівняно з липнем 2023 року реєстрації таких авто зросли майже на 12%, а відносно показників серпня 2022 року попит на імпортовані авто зріс на 27%.

Таким чином, серпневе поповнення автопарку країни вживаними авто стало найбільшим за попередні 12 місяців, зазначили в асоціації.

При цьому найбільша частка в цьому сегменті авторинку належала бензиновим авто - 45%. Далі йдуть дизельні - 32%, електромобілі - 15%, авто з ГБО - 5%, гібриди - 3%.

А лідером реєстрацій серед ввезеного секонд-хенду вчергове став Volkswagen Golf.

До топ-3 найпопулярніших моделей серпня увійшли Volkswagen Golf (1725 од.), Renault Megane (1363 од.) та Skoda Octavia (952 од.).

Також у топ-5 - Volkswagen Passat (835 од.) та Nissan Leaf (505 од.).

Повідомляється, що середній вік вживаних машин, що у серпні перейшли на українські номери, становить 10 років.

"Усього, з початку року, свою першу реєстрацію в Україні пройшли 127 тис уживаних легковиків, ввезених з-за кордону, що у 3,3 раза більше за реалізацію нових авто за той самий період", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

У липні 2023 року українці придбали 924 легкових авто, ввезених з Китаю. Із цієї кількості 616 авто - нових, 308 - вживаних.

Читайте також: Якщо всі корупціонери і виїхали, то на нових елітних автівках

Економічна правда

 

Сторінка 13 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер