images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Президент підписав закон про зміну адміністративно-територіального устрою Криму

Вівторок, 05 вересня 2023, 10:51

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про впорядкування адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим.

Про це повідомляє пресслужба представництва президента України в АР Крим.

"Президент України підписав закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим", - йдеться у повідомленні.

Після набрання чинності законом - наступного дня після його офіційного опублікування, будуть введені в дію рішення, прийняті парламентом у 2016 та 2020 роках щодо декомунізації та введення нового районного поділу Автономної Республіки Крим.

У зв'язку з цим закон доручає Кабінету Міністрів України протягом одного місяця визначити території та адміністративні центри територіальних громад в Автономній Республіці Крим, а протягом трьох місяців утворити районні державні адміністрації нових районів та внести на розгляд парламенту законопроєкт про особливості відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим після деокупації.

Зазначається, що головною метою закону є підготовка ґрунту для деокупації півострова, адже військові та військово-цивільні адміністрації створюють для діяльності на території територіальних громад.

Нагадуємо:

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим" був ухвалений Верховною Радою 23 серпня - у день проведення третього саміту Кримської платформи.

Текст закону наразі недоступний.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року вийдуть з обігу за місяць: куди можна здати

П'ятниця, 01 вересня 2023, 12:27

 

В українців залишився місяць, щоб обміняти дрібні монети та банкноти гривні старих зразків до 2003 року, які будуть вилучені з готівкового обігу.

Про це попереджає Національний банк.

Йдеться про розмінні монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок та банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

Як повідомляють в НБУ, здійснити їх обмін можна до 30 вересня 2023 року включно.

"Після цього вони вже не обмінюватимуться", - наголосили в Нацбанку.

Для обміну слід звертатися до Національного банку України за адресами:

  • у Києві: Контрактова пл., 2А;
  • у Дніпрі: вул. Воскресенська, 13;
  • у Львові: вул. Коперника, 4;
  • в Одесі: вул. Рішельєвська, 8;
  • у Харкові: Театральна пл., 1;
  • у Хмельницькому: вул. Володимирська, 91.

Можна також звертатися до уповноважених банків: АТ "Ощадбанк", АТ КБ "ПриватБанк", АТ "Райффайзен Банк", АТ "ПУМБ". Актуальну інформацію, в яких відділеннях та філіях можна здійснити обмін, потрібно дізнаватися на офіційних сайтах цих банків.

Обміняти такі розмінні монети та банкноти на інші монети й банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, в сумах, кратних 10 копійкам (для розмінних монет), громадяни зможуть без стягнення плати за проведення такого обміну.

Нагадуємо:

З 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестали бути платіжним засобом та вилучаються з готівкового обігу. Також з 1 жовтня 2020 року з обігу вилучаються монети номіналом 25 копійок та завершується процес вилучення банкнот номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 та 200 гривень зразків до 2003 року всіх років випуску.

Рішення про їх вилучення з готівкового обігу – частина комплексного рішення з оптимізації Національним банком України номінального ряду банкнот та монет гривні. Це підвищить захист і якість грошей та зробить готівкові розрахунки комфортнішими і простішими.


Кабмін додав деяких повноважень Державній податковій службі

Середа, 30 серпня 2023, 14:30

Державна податкова служба отримала додаткові повноваження в частині накладення штрафів та стягування пені.

Це випливає з урядової постанови від 22 серпня №888, яка була опублікована в газеті "Урядовий кур'єр" та наразі набрала чинності.

Указаною постановою уряд вніс зміни до Положення про Державну податкову службу України.

Так, Податкова отримала повноваження стягувати пеню за несвоєчасне виконання:

  • рішень суду,
  • рішень керівника органу, який накладає стягнення (а також його заступника або уповноваженої особи) у випадках, передбачених Податковим кодексом України,
  • платіжних інструкцій платників податків про сплату податків, зборів, платежів.

Указана зміна торкнеться взаємодії Податкової з банками, іншими фінансовими установами, небанківськими надавачами платіжних послуг, емітентами електронних грошей, органом, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів тощо.

Крім того, Податковій додано повноважень накладати штрафи за невчасне подання контролюючим органам ДПС:

  • повідомлення про відкриття або закриття рахунків/електронних гаманців платників податків,
  • про початок здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного територіального органу ДПС про взяття рахунка/електронного гаманця на облік у ДПС.

Дане положення стосується банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей.

Також ДПС наділили правом отримувати безоплатно від платників податків, а також від Національного банку, банків, інших фінансових установ, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей:

  • довідки у порядку та на підставах, що визначені Податковим кодексом України, з урахуванням законів, які визначають порядок розкриття зазначеними особами інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг,
  • інформації, що визначена в рішенні суду, про обсяг та обіг коштів/електронних грошей на рахунках у банку/небанківському надавачу платіжних послуг, електронних гаманцях, у тому числі про ненадходження в установлені строки валютної виручки від суб’єктів господарювання, інформацію про договори боржника про зберігання цінностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) індивідуального банківського сейфа, що охороняється банком.

Нагадуємо:

Президент Володимир Зеленський обіцяє радикальну реформу податкової служби та митниці, зменшення податків та мінімізацію контактів чиновників з громадянами, але в обмін на закриття схем та сумлінність платників податків.

 

У Раді вирішили обкласти податком надприбутки банків, що утворилися під час війни

Понеділок, 28 серпня 2023, 10:29

Надприбутки банків, що утворилися внаслідок нарощування операцій з державними цінними паперами, хочуть обкласти тимчасовим податком.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Подали разом з колегами законопроєкт про тимчасове оподаткування надприбутків банків. У разі запровадження запропонованої законопроєктом моделі додаткові надходження до бюджету за 2023 рік могли б розрахунково становити близько 10 млрд грн", - зазначив Гетманцев.

Законопроєктом пропонується оподаткувати чистий процентний дохід банків за ставкою 5% (додатково до сплати податку на прибуток підприємств).

Передбачається, що податок на надприбуток діятиме протягом 2024-2026 років.

Гроші пропонується спрямувати до загального фонду бюджету та скерувати на оборону країни.

При цьому, депутати посилаються на подібну практику, що існує в деяких країнах ЄС.

"Подібний підхід (windfall tax) вже запроваджено в Іспанії, Чехії, Литві, Угорщині, тому варто придивитися уважніше до досвіду цих європейських країн, що дозволить досягти балансу між забезпеченням стійкості фінансової системи України та оборонними потребами бюджету", - зазначив глава бюджетного комітету.

Нагадуємо:

За першу половину 2023 року процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, у тому числі за рахунок операцій з державними цінними паперами – 73,5 млрд грн.

Чисті процентні доходи за цей же період склали 93,6 млрд грн. Проти першої половини 2021 року вони зросли на 75%.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО


З 1 вересня пасажирський транспорт випускатимуть за кордон лише з позначкою екологічності

П'ятниця, 25 серпня 2023, 12:17

З 1 вересня, якщо у пасажирському транспортному засобі не буде визначений клас екологічності або зазначений клас екологічності ЄВРО-1, подати заявку на перетину кордону стане неможливим.

Про це нагадує Укртрансбезпека.

Наголошується, що до 1 вересня  необхідно оновити дані щодо класу екологічності (ЄВРО) в тих пасажирських транспортних засобах, у відомостях яких не вказано клас екологічності або вказано клас екологічності ЄВРО-1.

"Протерміновані документи не прийматимуться", - йдеться в повідомленні.

Якщо у свідоцтві про реєстрацію є відмітка класу екологічності, у такому разі сертифікат надавати не потрібно.

Також роз'яснюється, що з 1 вересня до заяви на отримання ліцензії, крім документів, передбачених ст. 11 закона "Про ліцензування видів господарської діяльності", слід також додавати такі підтвердні документи:

  • відомості про власні, орендовані, надані ліцензіату в кредит або лізинг транспортні засоби,
  • завірені заявником копії свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу та тимчасових реєстраційних талонів, якщо передбачено їх оформлення.

Нагадуємо:

Поняття "пасажирського автомобільного транспорту" міститься в законі "Про автомобільний транспорт".

 

Сторінка 14 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер