images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Курс валют на 9 серпня: готівкова гривня зміцнюється на "чорному ринку"

Середа, 09 серпня 2023, 09:47

У середу, 9 серпня, долар та євро в касах банків трохи подешевшали, порівняно з курсами в вівторок, на "чорному ринку" гривня зміцнилась до долара, але стабільна до євро.

Про це йдеться у даних minfin.com.ua, finance.ua.

На 10:10 курс долара проти гривні на "чорному ринку" становив 37,18 - 37,41 грн проти котирувань у 37,17 - 37,45 у вівторок.

На цей же час "чорний" курс євро становив 41,07 - 41,34 грн проти курсу 41,01 - 41,34 грн за євро в вівторок.

Середні курси валют в касах банків були такими:

  • Долар США – 37,0 - 37,5 грн (курс на 8 серпня – 37,0 - 37,53 грн);
  • Євро – 40,78 - 41,5 грн (курс на 8 серпня – 40,8 - 41,55 грн).

У розрізі банків готівкові курси такі:

  • Приватбанк – 36,75 - 37,35 грн;
  • Ощадбанк – 36,8 - 37,75 грн;
  • Укрексімбанк – 37,0 - 37,8 грн;
  • Райффайзен – 36,8 - 37,7 грн.

Щодо безготівки, курс при оплаті карткою в банках у Приватбанку становить 37,45 грн за долар, в Ощаді – 37,12 грн, в Універсал Банку (monobank) – 37,44 грн.

Економічна правда

 

Хвороба Ньюкасла: у Польщі кажуть, що Україна зменшила обмеження на імпорт курятини

Понеділок, 07 серпня 2023, 11:46

Україна визнала, що хвороба Ньюкасла в Польщі локалізувалася в окремих регіонах, і дозволила імпорт курятини - не тільки з вільних від хвороби районів, а й продуктів, які пройшли необхідну обробку.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства та розвитку сільських районів Польщі з посиланням на відповідне рішення Держпродспоживслужби України від 4 серпня 2023 року.

На офіційних сайтах Мінагрополітики України, а також Держпродспоживслужби України інформації щодо зняття заборони на імпорт в Україну курятини та курячих яєць із Польщі немає.

Водночас польська сторона стверджує що Україна визнала регіоналізацію в Польщі хвороби Ньюкасла, й, відповідно, звузила обмеження щодо імпорту продукції.

"Заборону на ввезення інкубаційних яєць, живої птиці та необроблених продуктів і сировини з птиці знято, за винятком районів, уражених вірусом хвороби Ньюкасла, визначених компетентним органом Республіки Польща", - зазначається на сайті міністерства.

Крім того, обмеження начебто не поширюються на продукцію, що пройшла обробку, яка гарантує знищення вірусу. Тобто, така продукція має відповідати вимогам до ввезення на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження і похідних продуктів.

Нагадуємо:

13 липня розпорядженням головного державного ветеринарного інспектора було запроваджено обмеження на ввезення в Україну інкубаційних яєць, птиці та продуктів із неї з Республіки Польща через реєстрацію в країні хвороби Ньюкасла.

Згідно з повідомленнями польських ЗМІ, захворювання було виявлено вперше за 50 років на птахофабриці Білостоцького району, де утримується 43,41 тис. курей на забій.

Польська влада неодноразово зверталася до Мінагрополітики з проханням дозволити експорт цієї продукції в Україну, залишивши заборону на постачання тільки для регіонів, де виявлено захворювання.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

У другому кварталі ВВП України зріс на понад 18% - оцінки НБУ

П'ятниця, 04 серпня 2023, 10:55

Національний банк підрахував, що в другому кварталі року, економіка України зросла на 18,1%.

Про це йдеться в Інфляційному звіті НБУ.

Регулятор зазначає, що в І кварталі 2023 року реальний ВВП скоротився на 10,5% у річному вимірі. Динаміка виявилась ліпшою, ніж того передбачав попередній макропрогноз (скорочення на 13,5% у річному вимірі).

Відновлення економічної активності як у виробничих секторах, так і в секторах послуг тривало і в ІІ кварталі 2023 року. На це вплинули поліпшення ділових і споживчих настроїв та пожвавлення внутрішнього попиту в умовах стабільного функціонування енергосистеми та значної фіскальної підтримки.

"На тлі низької бази порівняння це зумовило зростання реального ВВП у ІІ кварталі на 18,1% р/р", – оцінили в НБУ.

Нагадуємо:

Національний банк України опублікував оновлений макроекономічний прогноз, у якому покращив свої оцінки зростання ВВП, а також переглянув свої оцінки інфляції цього та наступного року.

Національний банк розраховує, що мораторій на підвищення тарифів на окремі послуги ЖКГ триватиме до 2025 року та, в свою чергу, стримуватиме інфляцію.

Повернення довоєнних ставок податків на пальне з 1 липня стане одним з чинників прискорення інфляції та за підсумками року додасть до індексу споживчих цін 0,7%.

АНАСТАСІЯ ЖАРИКОВА

 

З 3 серпня доступ до безоплатної правової допомоги отримає більше категорій громадян - закон

Середа, 02 серпня 2023, 13:51

3 серпня набувають чинності зміни до закону про безоплатну правову допомогу відповідно до яких розширюється перелік громадян, які мають право на отримання юридичної допомоги коштом держави.

Закон № 3022-IX (законопроєкт 7473-д) був опублікований в "Голосі України" 5 травня 2023 року та набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування.

Законопроєктом пропонується передбачити на законодавчому рівні:

  • право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми;
  • право дітей, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, на звернення за безоплатною первинною та вторинною правовою допомогою (з питань які підпадають під таку допомогу);
  • збільшення межі малозабезпеченості осіб з інвалідністю для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, передбачивши право таких осіб на безоплатну вторинну правову допомогу в разі, якщо вони отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб;
  • обов’язкову участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
  • обов’язкову участь адвоката при наданні особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • обов’язкову участь адвоката при примусовій госпіталізації до протитуберкульозного закладу;
  • право на безоплатну вторинну правову допомогу осіб, які повідомили про активи відповідно до закону "Про санкції";
  • права центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги залучати перекладача, у тому числі - сурдоперекладача;
  • можливість подання звернень про отримання безоплатної правової допомоги засобами електронного зв’язку;
  • оплату послуг з медіації медіаторам, які залучаються центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • права та обов’язки суб’єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу тощо.

"Реалізація законопроєкту дозволить, зокрема, в умовах воєнного стану, забезпечити право осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на безоплатну вторинну правову допомогу, забезпечити ефективну реалізацію права осіб на отримання безоплатної правової допомоги, шляхом удосконалення порядку подання та розгляду звернень осіб, передбачити обов’язкову участь адвоката у справах щодо визнання фізичної особи недієздатною та надання психіатричної допомоги в примусовому порядку тощо", - йдеться в пояснювальній записці до відповідного законопроєкту.

Нагадуємо:

Безоплатна правова допомога - правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Держава визначила два види безоплатної правової допомоги:

  • безоплатна первинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб;
  • безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Перші авіарейси з України найімовірніше запустять до кінця року з трьох міст - Ryanair

Вівторок, 25 липня 2023, 11:42

Україна працює з експертами Ізраїлю щодо досвіду польотів цивільної авіації в умовах можливих атак безпілотників, ракет тощо, і з двох планів, які розглядаються щодо відновлення польотів з України - найімовірнішим виглядає кінець 2023 року.

Про це повідомив CEO авіакомпанії-лоукостера Ryanair Майкл О'Лірі в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Розглядаємо два плани: один, коли війна закінчиться і все відкриється в один чи два дні. І другий, найбільш вірогідний, згідно з яким ми можемо запланувати невелику кількість рейсів вже наприкінці цього року", - зазначив О'Лірі.

Він розповів, що Україна працює в цьому напрямку з експертами з Ізраїлю і їх досвідом щодо організації безпеки польотів.

"Чи можемо ми переконати європейські органи безпеки та українську владу, що польоти будуть безпечними, що вони можуть захистити літак від безпілотників, ракет і тому подібного, як це відбувається в Ізраїлі? Українська влада працює з потрібними людьми, щоб спробувати знову відкрити повітряний простір", - розповів О'Лірі.

За його словами, на сьогодні виглядає безпечним запуск обмеженої кількості рейсів до Києва і Львова. Крім того, як стверджує очільник Ryanair, вже незабаром авіарейси буде безпечно запустити й з Одеси.

"Два аеропорти неушкоджені та готові запрацювати завтра. Вони є у Києві та Львові. Ми думаємо, що аеропорт в Одесі також буде доступний досить скоро", - зазначив О'Лірі.

Щодо того, куди прямуватимуть рейси з України, то, за словами СЕО Ryanair, основними містами, будуть, очевидно, Варшава, Краків, Берлін, Франкфурт, Мілан, Рим, Лондон, Брюссель, Амстердам і Париж.

"Оскільки у нас є літаки, які базуються в цих містах, ми можемо просто розвернути ці літаки на обслуговування Києва та Львова. Це станеться, я думаю, протягом приблизно двох-шести тижнів (після відновлення дозволу на польоти, - ред.)", - сказав О'Лірі.

"Це буде близько 20 чи 25 європейських міст на рейсах з Києва, приблизно 10 – зі Львова, і наступні 5 міст - з Одеси", - додав він.

О'Лірі також повідомив, що авіакомпанія готова мати 10 літаків у Києві, близько п’яти літаків - у Львові й, можливо, один-два літаки в Одесі. Та подвоїти їх число протягом наступних 2-4 роки, у міру збільшення трафіку.

Нагадуємо:

У липні CEO Ryanair Майкл О'Лірі перебував в Україні для зустрічі з віцепрем'єром - міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим, з представниками аеропортів "Бориспіль", "Львів", "Одеса". Після чого Ryanair анонсував масштабне повернення в Україну.

Зазначалося, що авіакомпанія бере зобов’язання, якщо EASA (European Union Aviation Safety Agency) підтвердить відкриття неба та в аеропортах буде конкурентоспроможна вартість, забезпечити 5 мільйонів пасажирських місць на літаках в Україні в перший рік.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Сторінка 16 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер