images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


Україна в серпні зможе наростити експорт зерна - УЗА

Понеділок, 24 липня 2023, 12:37

Україна наступного місяця зможе довести експорт зернових і олійних з нинішніх 2 млн тонн на місяць до 3 млн тонн, а в недалекому майбутньому - до 4,5 млн тонн

Про це заявляють в Українській зерновій асоціації (УЗА).

"Україна вже наразі може експортувати близько 2 млн тонн зернових і олійних щомісяця через порти Дунаю. Сподіваюся, наступного місяця у нас буде рекорд і ми побачимо цифру в 3 млн тонн", - сказав президент УЗА Микола Горбачьов.

Також є плани експортувати зерно через інфраструктуру Європи за допомогою залізничних і автоперевезень.

"Це дає змогу Україні експортувати близько 3,5 млн тонн на місяць. І найближчим часом із покращенням експорт становитиме 4,5 млн тонн щомісяця", - зазначили в УЗА.

Президент УЗА наголосив, що Україні вкрай важливо розв'язати питання здешевлення логістики.

"Якщо ми її (логістику - ред.) не здешевимо для наших сільгоспвиробників, які працюють без будь-яких субсидій, вони можуть скоротити посівні площі на наступний сезон. У такому разі проблеми не буде: Україна залишиться із зерном, а світ залишиться без українського зерна", - зазначив Горбачьов.

Він висловив упевненість, що міжнародне співтовариство "має знайти шляхи і механізм впливу на Росію, щоб не зупиняти "зернову ініціативу" і щоб Україна продовжила годувати світ".

Горбачьов нагадав, що до війни лише через порти Чорного моря Україна відвантажувала 7 млн тонн зернових на місяць і, звісно, ще "не досягла необхідних параметрів".

На його думку, за неможливість експорту Україною зернових розвинені країни заплатять продовольчою інфляцією, а в країн, що розвиваються, забракне можливостей купувати "такі коштовності, як кукурудза і пшениця".

Нагадуємо:

Росіяни в ніч на понеділок атакували дунайський порт Рені: зруйновано 3 склади з зерном.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Обміління Дніпра в районі Дніпрогесу досягло критичного для роботи станції рівня - "Укргідроенерго"

Понеділок, 24 липня 2023, 12:19

Обміління Дніпра в районі Дніпрогесу досягло критичного рівня для повноцінної роботи Дніпровської гідроелектростанції.

Про це повідомляють в Укргідроенерго".

"Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС становить 12,05 м. Для повноцінної роботи Дніпровської гідроелектростанції рівень води має становити мінімум 12-12,5 м", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до проходження опалювального сезону "Укргідроенерго" разом з проєктним інститутом сподіваються знайти рішення, щоб станція могла працювати на повну потужність, аби забезпечувати енергосистему балансуючими потужностями.

Нагадуємо:

13 червня, за тиждень після теракту російських окупантів на дамбі Каховської ГЕС, в "Укргідроенерго" повідомляли, що через різке зниження рівня води у нижньому водосховищі Дніпровської ГЕС гідроагрегати станції працюють з обмеженнями, та закликали споживачів електроенергії ощадливо використовувати її.

На поліграфкомбінаті "Україна" розкрили масштабну корупцію, підозрюється ексміністр МОЗ

П'ятниця, 21 липня 2023, 13:12

Викрито масштабну міднародну схему заволодіння коштами держпідприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" у 2013-2016 роках  при виробництві паспортів громадян України, ID-карт, посвідчень водія.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Схему розкрили завдяки співпраці у межах міжнародної слідчої групи зі слідчих України, Естонії та Франції під егідою Євроюсту. Докази отримані з Естонії дозволили встановити усі деталі схеми вчинення злочину та легалізації грошових коштів.

За даними Центру протидії корупції, на організації схеми викрили сімох осіб, в тому числі ексміністра охорони здоров’я Максима Степанова, який очолював ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" з 2011 по 2016 роки.

Згідно інформації НАБУ, у 2013 році тодішній очільник "Україниу" придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через "потрібну" компанію. Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію.

Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю.

Упродовж 2013-2016 років, через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Як повідомляє НАБУ, 21 липня 2023 року про підозру повідомлено 5 особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП "Поліграфкомбінат Україна", фізичній особі-пособнику злочину.

Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії). Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України. Ексдиректору додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України).

Зі свого боку, Естонія, в межах спільного розслідування, притягнула до відповідальності чотирьох осіб за легалізацію коштів, викрадених з "Поліграфкомбінату". Серед них двоє – це керівник та менеджер підконтрольної ексдиректору компанії, а також ще двоє пособників злочину.

Правоохоронцями Французької Республіки на цей час проводиться робота, спрямована на перевірку своїх громадян до цього злочину.

У НАБУ також відзначають роль Державної служби фінансового моніторингу України, яка допомогла відстежувати та аналізувати банківські транзакції.

Крім того, на початку 2022 року Кабмін підтримав ініціативу НАБУ, змінивши технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів, що надало можливість позбавитись залежності від результатів "інтелектуальної праці" екскерівника "Поліграфкомбінату".

Нагадуємо:

Якраз у 2013 році завершувалася багаторічна епопея, коли Кабмін намагався подолати монополію консорціуму "ЄДАПС" у сфері виробництва бланків документів, зокрема паспортів.

У листопаді 2012 року був прийнятий закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачав впровадження електронних біометричних паспортів. Автором відповідного законопроєкту був Василь Грицак (заступник глави Державної міграційної служби), якого українські ЗМІ пов'язували з концерном "ЄДАПС".

У червні 2013 року "ЄДАПС" виграв тендер на виробництво біометричних паспортів виграв консорціуму.

Однак 12 червня Кабмін вдалося скасував постанову №185, якою затверджувалися єдині зразки бланків біометричних документів, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус. А 15 червня Антимонопольний комітет України скасував результати конкурсу Державної міграційної служби на закупівлю біометричних паспортів у "ЄДАПСу".

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Кабмін дозволив експериментальний проєкт з виробництва боєприпасів до БПЛА

П'ятниця, 21 липня 2023, 13:12

Кабінет Міністрів погодив пропозицію Мінстратегпрому, Міноборони та Мінцифри щодо реалізації експериментального проєкту з виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів до БПЛА і бойових частин безпілотних систем.

Про це повідомив представник Кабміну Тарас Мельничук.

"Затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту", - зазначив він.

За словами Мельничука, проєкт розраховано на два роки.

Рішення Кабміну встановлює організаційні, технологічні та інші вимоги до провадження господарської діяльності у сфері розроблення, виробництва, закупівлі та постачання боєприпасів до безпілотних систем та бойових частин безпілотних систем для сил безпеки та оборони України.

Нагадуємо:

У червні президент Володимир Зеленський підписав два закони, які передбачають звільнення на час воєнного стану від ПДВ і мита ввезення складових для виробництва і ремонту БПЛА (законопроєкти №9275 та №9276).

На озброєнні в українських захисників уже перебувають понад 20 нових дронів, які розробили вітчизняні виробники, зібрані під егідою стартапу Міноборони.

Також читайте: Від автозапчастин до ударних безпілотників. Як турецький виробник Bayraktar здобув світову славу

Двигуни для Байрактарів: як Україна допомагає Туреччині виробляти надсучасні ударні безпілотники

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

Бізнес в Україні навчився підробляти фіскальні чеки, що видаються РРО

Вівторок, 18 липня 2023, 08:48

Державною податковою службою викрито схему видачі імітованих фіскальних чеків.

Про це повідомляє Державна податкова служба.

"Фахівцями ГУ ДПС у м. Києві виявлено мережу магазинів, у якій при продажу товару за готівку видавалися чеки, що імітують фіскальні", - йдеться в повідомленні.

Чеки створювалися за допомогою традиційного РРО із зазначенням всіх необхідних реквізитів оригінальних чеків (фіскальний номер РРО, заводський номер РРО тощо), що належать зареєстрованому в ДПС РРО. При цьому інформація про такі операції не надсилалась до Системи обліку даних РРО.

Після викриття цієї схеми, середньодобові готівкові розрахунки в указаній мережі зросли в 10-15 разів.

Також у м. Харкові податківці викрили фізичну особу – підприємця, який при здійсненні господарських операцій використовував схожу схему приховування доходів від оподаткування. Тобто, програмний РРО, який використовувався суб’єктом господарювання, дозволяв ухилятись від належного обліку і сплати податків.

Як випливає з повідомлення ДПС, подібні порушення не обмежуються указаними випадками.

"Відповідна інформація щодо таких суб’єктів господарювання, які спотворюють податкову інформацію, що передається від РРО та програмних РРО до ДПС, буде направлена до правоохоронних органів для надання правової оцінки таким діям та організації відповідних заходів", - зазначили, зокрема, податківці.

Нагадуємо:

На підписі президента знаходиться законопроєкт №8401, яким з 1 жовтня 2023 року повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО (окрім прифронтових територій та територій можливих бойових дій).

 

Сторінка 17 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер