images/stories/logosait_new.jpg

 

Новини економіки


ВР дозволила вагітним жінкам працювати до самих пологів

Четвер, 13 липня 2023, 13:38

ВР дозволила жінкам йти у відпустку у зв'язку з вагітністю пізніше, ніж за 70 днів до прогнозованої дати пологів.

Це передбачає ухвалений законопроєкт №9271, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Закон визначає право жінок, які працюють, у разі відсутності медичних протипоказань за власним бажанням розпочинати відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. А фактично - працювати до самих пологів.

"За бажанням жінки та у разі відсутності медичних протипоказань, частина відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів", - зазначається в законі.

При цьому загальна тривалість відпустки не зміниться.

Наприклад, жінка зможе використати 20 днів відпустки до очікуваної дати пологів і 106 днів - після, а загальна тривалість відпустки залишиться незмінною - 126 днів.

У разі якщо жінка не хоче розпочинати цю відпустку пізніше або ж є медичні протипоказання, законопроєкт передбачає можливість залишити чинним нинішній "стандартний" розподіл днів відпустки до та після пологів.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і які хочуть продовжувати реалізовувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для її відновлення.

Нагадуємо:

На сьогодні в Україні жінки не мають можливості змінити дату так званої "декретної відпустки". Крім того, якщо жінка не використала частину зазначеної відпустки до пологів, невикористані дні не можуть бути перенесені та використані нею після.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Депутати готуються скасувати право постійного користування державними с/г землями

Понеділок, 10 липня 2023, 14:02

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики рекомендував парламенту ухвалити в повторному другому читанні урядовий законопроєкт №7588, який передбачає скасування права постійного користування державними сільськогосподарськими землями, перетворивши його на механізм оренди.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук, відповідне рішення ухвалено на засіданні комітету в понеділок, 10 липня.

Як випливає з роз'яснень Мельничука, документ:

  • удосконалить порядок переоформлення права постійного користування земельними ділянками,
  • запровадить передачу в суборенду земельних ділянок державної власності, які орендуються державними підприємствами, виключно на земельних торгах.

Як наслідок - збільшиться надходження від плати за землю до місцевих бюджетів.

У пояснювальній записці до проєкту пояснюється, що право постійного користування земельними ділянками як інститут існує ще з радянських часів, і фактично себе зжило.

"Фактично, воно дозволяє відповідним суб’єктам мінімізувати плату за землю, оскільки постійні користувачі сплачують за використання належних їм земельних ділянок державної власності земельний податок (не більше 1% від нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь), а не орендну плату (яка при визначенні орендаря на земельних торгах перевищує 20% від нормативної грошової оцінки земель)", йдеться в пояснювальній записці.

Наголошується, що це суттєво зменшує можливі надходження до місцевих бюджетів та впливає на добробут місцевих громад.

Автором законодавчої ініціативи виступив Кабінет міністрів.

З 11 липня в Україні запроваджуються чергові обмеження щодо тютюнових виробів

Понеділок, 10 липня 2023, 11:52

З 11 липня набирають чинності норми закону № 1978-IX, які забороняють виробництво, гуртову і роздрібну торгівлю, імпорт для реалізації на території України сигарет, а також тютюну для самокруток зі смако-ароматичними добавками.

Такі зміни до закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" були ухвалені в грудні 2021 року.

Зазначеним законом запроваджуються наступні заборони щодо виробництва (окрім на експорт), оптової та роздрібної торгівлі, а також імпорту для реалізації в Україні таких продуктів:

  • тютюнових виробів для перорального застосування;
  • сигарет, у яких показники вмісту в диму однієї сигарети перевищують: нікотину — 1,0 мг, смоли — 10 мг, моноксиду вуглецю — 10 мг;
  • тютюнових виробів, на упаковці яких відсутні визначені чинним законодавством медичні попередження;
  • тютюнових виробів із характерним смаком;
  • тютюнових виробів, які містять вітаміни або добавки, які створюють враження, що тютюновий виріб має користь для здоров’я або знижує ризики для здоров’я;
  • тютюнових виробів, що містять кофеїн або таурин, або інші добавки й стимуляторні сполуки, які пов’язані з енергією і життєздатністю;
  • тютюнових виробів, які містять добавки, що мають властивості робити дим кольоровим;
  • тютюнових виробів, що містять добавки, які полегшують вдихання диму або поглинання нікотину;
  • тютюнових виробів, що містять добавки, які мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості у незгорілому вигляді;
  • тютюнових виробів, що містять ароматизатори в будь-якому з їх компонентів, таких як фільтри, упаковка, капсули або будь-які технічні особливості, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів, або інтенсивності їх диму;
  • тютюнових виробів, фільтри, папір або капсули яких містять тютюн або нікотин.

Забороняються будь-яка реклама та стимулювання продажу:

  • тютюнових виробів,
  • електронних сигарет,
  • заправних контейнерів,
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння,
  • знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, електронні сигарети, заправні контейнери, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння (крім випадків, передбачених законом).

Реклама будь-яких товарів або послуг не повинна містити зображення тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння або процесу їх куріння, використання.

Даний проєкт розроблено з метою імплементації "тютюнової" європейської Директиви 2014/40/ЄС.

Нагадуємо:

Рік тому, 11 липня 2022 року, в Україні було розширено перелік місць, де заборонено куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.

У березня 2023 року Міністерство охорони здоров’я відновило заходи державного нагляду (контролю) щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів на період воєнного стану.

ЛІЯ ІЛЬЧЕНКО

 

Україна націоналізувала літак російського авіавиробника вартістю 150 мільйонів

Четвер, 06 липня 2023, 11:53

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції за матеріалами СБУ, який постановив передати в дохід України вантажно-пасажирський літак підсанкційної російської корпорації "Ростех".

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Вартість вантажно-пасажирського літака АН-140-100 становить майже 150 млн грн.

До великої війни повітряне судно було передано держпідприємству "Антонов" для здійснення технічних налаштувань, випробувань і подальшого повернення до Росії.

За даними слідства, літак перебував на балансі московського "Авіаційного комплексу ім. С.В. Іллюшина", який входить до структури "Ростеха" і є провідним виробником військової авіатехніки рф.

Саме "Ростех" постачає бойові літаки для армії країни-агресора, які воюють проти України.

Наразі в СБУ розслідують дії керівництва цієї компанії за ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України).

Комплексні заходи з націоналізації майна російського монополіста здійснювали за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадуємо:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував українські активи російського мільярдера, ексглаву інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова.

Через спеку різко збільшилось споживання електроенергії: в "Укренерго" закликають до економії

Середа, 05 липня 2023, 10:42

Споживання в енергосистемі у вечірні години вівторка, 4 липня, збільшилось на 9% - в "Укренерго" такий стрибок пояснюють зростанням температури повітря та використанням кондиціонерів.

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

"Зі зростанням температури повітря, споживання в енергосистемі у вечірні години вчора збільшилося на 9% у порівнянні з аналогічним періодом у будні дні минулого тижня", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, змінився період максимально споживання протягом доби. Якщо ще минулого тижня вечірній пік припадав на 19:00 – 22:00, то з понеділка навантаження на енергосистему відчувається з 16:00 до 23:00 години.

"Щоб дати енергосистемі можливість відновитися та полегшити балансування необхідно зменшити споживання електроенергії у вечірні години доби з 16:00 до 23:00", - наголошують в компанії.

Споживачів закликали переносити використання потужної техніки з вечірніх годин на інші години доби або на ніч та не вмикати кілька потужних приладів одночасно.

Виробництва електроенергії наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів. Також вийшов з планового ремонту один з атомних енергоблоків, що додало потужності в енергосистемі.

Економічна правда

 

Сторінка 19 з 80

«ПочатокПопередня11121314151617181920НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер