images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Вантажі перевозились, а податки не сплачувались

Середа, 20 січня 2016, 07:08

Бізнес – основне, податки потім…, або ніколи.

Мабуть, саме так думав підприємець «Д», активно займаючись перевезеннями вантажів та торгівлею, залучаючи до цього й найманих працівників. Натомість, про те, що слід декларувати одержані доходи, знав, однак свідомо ігнорував. Фахівці відділу контрольно – перевірочної роботи доходів і зборів з фізичних осіб, провівши документальну перевірку, встановили:

- несплату податку на доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності, дорахувавши основний платіж та штрафні санкції в сумі майже 79, 5 тис грн;

- несплату податку з доходів фізичних осіб при виплаті зарплати найманим працівникам, дорахувавши основний платіж, пеню та штрафні санкції в сумі 7,5 тис грн;

- несплату єдиного внеску, дорахувавши платіж та штрафні санкції в сумі 90,7 тис грн.

Загалом, тільки у грудні 2015 року, за словами заступника начальника відділу Романа Липовецького, ревізорами донараховано суб’єктам підприємницької діяльності – фізичним-особам – 465,7 тис грн податків та штрафних санкцій, а за весь рік донарахування становлять – 4,0 млн грн .

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

До уваги платників податку на додану вартість

Вівторок, 19 січня 2016, 09:03

У зв’язку з внесенням змін до Податкового кодексу України Законом України від 24 грудня 2015 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», Державна фіскальна служба України повідомляє наступне.

Для забезпечення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки, сільськогосподарським підприємствам, які станом на 01.01.2016 зареєстровані суб’єктами спеціального режиму оподаткування, Державною казначейською службою України відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів, відкрито додаткові електронні рахунки (3 клас рахунків, розділ 37 «Рахунки, інших клієнтів та банків», група 375 «Інші спеціальні рахунки») для кожного з виділених у пункті 209.2 статті 209 розділу V Кодексу видів операцій:

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання сільськогосподарських товарів чи послуг, (крім зернових й технічних культур та продукції тваринництва), які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3753. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 50 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 50 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків чи в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів;

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання зернових й технічних культур, які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3754. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 85 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 15 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів;

Рахунки з електронного адміністрування податку на додану вартість сільськогосподарських підприємств, що здійснюють операції з постачання продукції тваринництва, які обрали спеціальний режим оподаткування за балансовим рахунком 3755. Кошти з таких рахунків перераховуються органом, який здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, у таких розмірах:

- 20 відсотків – на рахунки платників в системі електронного адміністрування податку на додану вартість;

- 80 відсотків – на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств, відкриті в установах банків чи в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Після надходження від Державної казначейської служби України повідомлень про відкриття електронних рахунків платника податку ДФС інформує платника податку про реквізити його електронних рахунків.

Додатково звертаємо увагу, що ДФС впроваджено електронний сервіс для платників податку за формою (J/F1302301), скориставшись яким, є можливість, за запитом, отримати реквізити електронного рахунку та інформацію щодо залишку коштів на такому рахунку.


Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

У високосному році «єдинники» звітують пізніше

Вівторок, 19 січня 2016, 08:58

Для платників єдиного податку першої та другої груп Податковим Кодексом України встановлено річний звітний період. Як зазначив начальник відділу комунікацій Тернопільської ОДПІ Василь Карпа, цей термін складає 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Таким чином, за 2015 рік «спрощенці» декларують свої доходи не пізніше 29 лютого 2016 року.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

 

Декларуємо іноземні доходи

Понеділок, 18 січня 2016, 09:53

Якщо громадянин України шляхом тимчасової роботи за кордоном чи в інший спосіб отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб.

При отриманні протягом звітного податкового року доходів з джерел за межами України заповнюється додаток Ф3 до нової форми декларації. Так, у графі 8 додатка Ф3 до нової форми декларації відображається сума податку на доходи фізичних осіб, нарахованого за ставками, визначеними в п.167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, без врахування сум податків, сплачених за кордоном, що зараховуються в Україні.

Нагадаємо, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Зменшення річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, здійснюється в декларації шляхом відображення такої суми у рядку 22 нової форми декларації. Сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами декларування, відображається в рядках 6.2 та 6 додатку Ф3 нової декларації.

Сума податку з іноземного доходу платника податку-резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Порядок оподаткування іноземних доходів встановлений пунктом 170.11 статті 170 Податкового кодексу України.

 

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

На соціальний захист Тернопільщина спрямувала майже 2,8 мільярди гривень єдиного внеску

Понеділок, 18 січня 2016, 07:51

kПротягом 2015 року мешканці області спрямували до бюджету майже 2,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівнюючи цей показник з аналогічним періодом 2014 року маємо тенденцію до збільшення, яке в основному відбулось за рахунок зростання фонду оплати праці. Минулоріч його кількісні показники збільшились на 774 млн грн або на 13,6 відсотка.

У грудні 2015 року до бюджету надійшло 318,5 млн грн ЄСВ, виконання очікуваних показників становить 117,6%.

Окрім цього нагадуємо, що за несплату або несвоєчасну сплату єдиного соціального внеску передбачено штрафні санкції. Зокрема, за порушення, вчинені з 1 січня 2015 року, накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум єдиного внеску.

Відділ комунікацій

Головного управління ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 1242 з 1459

«ПочатокПопередня1241124212431244124512461247124812491250НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер