images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Праця дітей

Четвер, 29 жовтня 2015, 10:31

28 жовтня 2015 року у приміщенні Тернопільського міськрайонного центру зайнятості відбувся семінар для безробітних з питань запобігання торгівлі дітьми та експлуатації дитячої праці. До участі у семінарі запросили Зоряну Барчук - представника громадської організації ТМЖК "Відродження нації", консультанта національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів.

"Відповідно до загальноприйнятого визначення, яке використовує Міжнародна організація праці, дитяча праця – це робота дітей, що має таку природу чи інтенсивність, які заважають навчанню дітей або шкодять їхньому здоров’ю та розвитку. Така праця може завдати дітям непоправної шкоди; вона суперечить нормам міжнародного права і українському національному законодавству. В Україні праця неповнолітніх суворо регламентується законодавством. За його дотриманням слідкують правохоронні органи та громадські організації..."- відзначила Зоряна Барчук.

2015-10-28-1

Забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці. Зокрема:

* усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов'язкова праця, включаючи примусове чи обов'язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

* використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

* використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;

* робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров'ю дитини.

Учасники заходу жваво обговорювали питання щодо дитячої праці, наводили життєві приклади, дискутували на тему ”Чи має працювати дитина?” .

У багатьох країнах застосування праці малолітніх (осіб, які не досягли 14 років) заборонено. В українському Кодексі законів про працю чітко прописано вік, з якого дозволяється прийняти людину на роботу, — 16 років. Як виняток, законодавство допускає працевлаштування 14—15-річним юнакам і дівчатам, але лише за згодою одного з батьків чи осіб, які їх заміняють.

2015-10-28-2

"У жодному разі робота не має завдавати шкоди здоров'ю дитини, - відзначила фахівець з профорієнтації Інна Лісовська- а також, порушувати навчальний процес. Крім того, неповнолітніх не можуть використовувати на важких роботах (із переміщенням тяжких речей) і на роботах з шкідливими, небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Підлітки не мають працювати у нічні та понаднормові години, їх не можна залучати до робіт у вихідні. Заробітна плата неповнолітнім працівникам при скороченій тривалостіщоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як і "дорослим" працівникам при повній тривалості щоденної роботи. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повинні надавати у зручний для них час".

Задля кращої поінформованості Зоряна Барчук роздала учасникам буклети з корисною інформацією стосовно запобігання торгівлі людьми ( в тому числі дітьми) та звернула увагу на номер національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігранті-за яким будь-яка особа, при необхідності, може отримати кваліфіковану консультацію:

* 0 800 505 501 -зі стаціонарних телефонів

* 527 - для абонентів мобільних операторів.

На завершення, Інна Лісовська звернулася до учасників семінару: "Якщо ваша дитина бажає працювати, а вік дозволяє, допоможіть їй знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості, нарешті. Головне, щоб не було шкоди здоров'ю та навчанню дитини. Потреба працювати й заробляти в дітей є, і в цьому немає нічого поганого. Можливо саме це дитяче уподобання згодом стане професійним покликом уже дорослої людини!.."

 

Правоохоронці розслідують скаргу журналіста

Четвер, 29 жовтня 2015, 07:21

vyboryПро нанесення тілесних ушкоджень до чергової частини Тернопільського міськвідділу міліції телефоном поскаржився журналіст однієї з громадських організацій. Він заявив, що член міської територіальної виборчої комісії спричинив йому фізичний біль.

На момент виникнення конфлікту правоохоронці перебували за межами приміщення, оскільки не мають права без дозволу бути присутніми під час засідання ТВК чи підрахунку голосів.

Слідчо-оперативна група, яка прибула на місце виклику, опитала свідків. Останні заявили, що журналіст заважав працювати комісії і постійно втручався в її дії. Після кількох попереджень члени ТВК проголосували за те, щоб представник “четвертої влади” покинув приміщення. Останній відмовився і член виборчої комісії взяв його за ліву руку та спробував вивести із приміщення ТВК.

В результаті – журналіст звернувся до травмпункту за допомогою зі скаргою на забій плеча. Його не госпіталізовували.

Правоохоронці внесли дану подію до єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 126 частина 1 – умисне завдання удару, побоїв або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень. Санкція статті карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року.

Досьє102

Стипендія та зарплата студента - бюджетника, що оподатковується?

Четвер, 29 жовтня 2015, 07:07

Навчаюсь в університеті на державній формі навчання та отримую стипендію. Хочу офіційно працевлаштуватися на приватне підприємство. Чи втрачу я право на стипендію та чи вплине працевлаштування на її оподаткування?

У випадках, коли студент бажає поєднати навчання з роботою, право на стипендію не втрачається. Якщо сума стипендії (враховуючи індексацію, нараховану відповідно до закону) не буде перевищувати розмір встановлений підпунктом 169 пункту 1 статті 169 Податкового кодексу (у 2015 році – 1710 гривень) – в такому випадку вона не буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб. Однак, для зарплати – уже не працюватимуть звичні правила оподаткування.

А саме: працевлаштований студент не зможе скористатись правом на податкову соціальну пільгу. Адже, відповідно до вимог Податкового кодексу, податкова соціальна пільга не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, що виплачується з бюджету.

Таким чином, уся сума зарплати, в такому випадку, буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах за ставкою 15% (20%).

Детальнішу інформацію стосовно цього питання можна отримати у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 або за телефоном: 43-46-46

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Яка відповідальність за несвоєчасну сплату військового збору?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:02

Згідно із Податковим кодексом платники збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначений даним кодексом для податку на доходи фізичних осіб.

Особи, котрі мають статус податкового агента, несуть відповідальність у випадках, визначених Податковим кодексом. При цьому за несплату військового збору наступає така ж відповідальність, як і за несплату податку на доходи фізичних осіб.

Не нарахування, неутримання чи несплата податків платником податків, у тому числі податковим агентом, до чи під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету. Ті ж самі дії, котрі були вчиненні впродовж 1095 днів, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі уже – 50%. Якщо такі ж дії вчиненні впродовж тих же 1095 днів втретє чи більше разів – це тягне за собою накладення штрафних санкцій в розмірі 75% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету.

Передбачені штрафи не застосовуються, коли не нарахування, неутримання та несплата військового збору самостійно виявляється податковим агентом при проведенні перерахунку та виправляється в наступних податкових періодах звітного року.

За вказані порушення нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день нарахування доходів на користь платників податків – фізичних осіб.

Притягнення до фінансової відповідальності платників податків за вказані порушення, не звільняє їх посадових осіб від притягнення до адміністративної або ж кримінальної відповідальності.

 

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

Продана картопля не оподатковується?

Середа, 28 жовтня 2015, 18:01

В цей осінній період люди часто здають заготівельникам власну сільгосппродукцію – картоплю, квасолю, горіхи, гарбузове насіння. Чи правда, що дохід від такої діяльності не оподатковується?

Щоб дати відповідь на це питання, слід звернутися до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст.165 Податкового кодексу України. Тут вказано, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, оброблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Такі доходи громадян не оподатковуються, якщо вони підтвердять факт вирощування квасолі та насіння на власних земельних ділянках копією Довідки за формою 3-ДФ.

Для отримання такої довідки, громадянам необхідно звернутися із письмовою заявою до сільської, селищної або міської ради за місцем податкової адреси (місцем проживання).

Довідка за формою 3-ДФ видається безоплатно протягом п’яти робочих днів. Строк її дії - п’ять років.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ

ГУ ДФС у Тернопільській області

 

Сторінка 1282 з 1456

«ПочатокПопередня1281128212831284128512861287128812891290НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер