images/stories/logosait_new.jpg

 

Репортаж


Посилення відповідальності злісних неплатників аліментів

Четвер, 08 лютого 2018, 08:40

Проблема безвідповідального ставлення батьків до утримання своїх дітей є однією з найбільш актуальних в Україні. На примусовому виконанні в органах державної виконавчої служби України перебуває майже 600 тисяч виконавчих проваджень з примусового стягнення аліментів, з яких понад 90 тисяч стосуються боргу по аліментах, що перевищує 6 місяців. В органах державної виконавчої служби Тернопільській області із залишку близько 31 тисячі виконавчих документів, 8811 – виконавчі документи про стягнення аліментів, з яких у 1292 виконавчих провадженнях заборгованість становить понад 6 місяців.

Слід зазначити, що лише за минулий рік державними виконавцями органів Державної виконавчої служби України стягнуто понад 2,4 млрд. грн. заборгованості по аліментах на користь 576 тисяч дітей. Державними виконавцями Тернопільської області забезпечено стягнення 47 млн. грн. на користь 12 544 дітей.

З 06.02.2018 почав діяти Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII (далі – Закон), розроблений Мін’юстом разом з депутатами та представниками громадянського суспільства.

Новоприйнятий Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів та дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.

Зокрема, внесено зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № 3857-XII (із змінами). Встановлено, що право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, – до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів.

Також Законом передбачається тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобом.

Слід зазначити, що відповідно до внесених змін, несплата аліментів на утримання дитини одним з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин.

Відповідно до ухваленого Закону, за виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.

Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.

Окрім того, внесеними змінами передбачено, що той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно може вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за кордон з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Таким чином Законом запроваджено нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.

Зокрема, встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві виїзду за межі України, тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами, тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, тимчасове обмеження боржника у праві полювання.

Отже, при ухиленні від сплати аліментів з 06.02.2018 діють наступні обмеження:

- виїзду за межі України;

- керування транспортним засобом;

- користування вогнепальною мисливською, пневматичною, охолощеною та іншими видами зброї;

- полювання;

- позбавлення боржника права вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України;

- право на звернення стягувача про вчинене кримінальне правопорушення;

- суспільно корисні роботи від 120 до 240 годин зі спрямуванням плати на погашення заборгованості.

З питань отримання інформації щодо заборгованості із сплати аліментів необхідно звертатися за місцем проживання платників аліментів до територіальних відділів державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції, адреса розташування яких розміщена на сайті Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області за посиланням http://terjust.gov.ua/.


Головне територіальне управління юстиції

у Тернопільській області


 

Тернопільські школярі можуть виграти 50 000 грн на навчання

Четвер, 08 лютого 2018, 08:39

ПриватБанк оголосив початок реєстрації у VI всеукраїнській олімпіаді “Фінансовий геній” для школярів від 6 до 17 років включно.

Діти з усієї України змагатимуться за головний приз - 50 000 грн на навчання, виконуючи завдання з економіки та фінансів.

Щоб взяти участь в олімпіаді, школярам потрібно оформити Картку Юніора, зареєструватися на сайті www.juniorbank.com.ua та подати заявку на участь в олімпіаді на сторінці www.juniorbank.com.ua/fingenius.

Сама олімпіада проходитиме у 2 тури:

1. Дистанційний. Виконання завдань 3-х етапів у період з 12 березня до 1 квітня 2018 року.

2. Очний. Формування групи з 20 учасників, які набрали максимальну кількість балів.

Ступінь складності завдань залежить від вікової категорії учасників.

Дату проведення очного туру буде призначено протягом 2 тижнів після закінчення дистанційного туру.

Нагородження учасників проводитиметься в трьох вікових категоріях:

6–10 років

1 місце – 5 000 грн

2 місце – 3 000 грн

3 місце – 1 500 грн

11–13 років

1 місце – 10 000 грн

2 місце – 5 000 грн

3 місце – 3 000 грн

14–17 років

1 місце – 50 000 грн

2 місце – 15 000 грн

3 місце – 10 000 грн

Нагадаємо, у 2017 році за право вважатися фінансовим генієм змагалися майже 1 000 випускників шкіл із 268 населених пунктів України. “Фінансовим генієм” 2017 року року став харківський дев’ятикласник Артем Філімонов. Найбільш обізнаний в економіці та фінансах український школяр отримав від організатора олімпіади ПриватБанку грант 50 000 гривень на навчання у виші. Очікуємо перемоги наших юних земляків!

Чи потрібно єдинникам зберігати первинні документи?

Середа, 07 лютого 2018, 08:38

Підприємці – платники єдиного податку повинні забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнювались дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складення декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця, або інші первинні документи, які використовувались для складання податкової звітності по інших податках і зборах – у разі їх сплати. Про це зазначили у Тернопільській ОДПІ.

Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку-ФОП або іншої податкової звітності, для якої вони використовуються.

За незабезпечення зберігання первинних документів до платників єдиного податку можуть  бути застосовувані штрафи у розмірі 510 гривень, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

За відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником єдиного податку, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам до такого платника застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені пунктом 127.1 статті 127 Податкового кодексу, та на суму грошового зобов’язання, визначеного податковим органом за результатами перевірки, нараховується пеня згідно з підпунктом 129.1.1 пункту 1291 статті 129 Податкового кодексу.

Докладніші консультації – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10.


 

Відмова в державній реєстрації друкованого ЗМІ

Середа, 07 лютого 2018, 08:35

Відмова в державній реєстрації друкованого ЗМІ можлива виключно з підстав, установлених статтею 15 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», а саме:

  • якщо назва друкованого ЗМІ, його програмні цілі (основні принципи) або тематична спрямованість суперечать статтям 3, 4 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;

  • якщо реєструючим органом уже раніше видане свідоцтво друкованому ЗМІ з тією самою назвою, за винятком видань, що виходять різними мовами;

  • якщо заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням про припинення діяльності друкованого ЗМІ.

  • якщо засновником (співзасновниками) порушено вимоги статті 10 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

  • якщо засновниками (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації виступають органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування.

У разі неподання засновником (співзасновниками) протягом трьох місяців письмового повідомлення про усунення причин, що перешкоджали державній реєстрації видання, реєструючий орган залишає заяву без розгляду та письмово повідомляє про це засновника (співзасновників).

У разі, якщо є установлені Законом підстави для відмови в державній реєстрації друкованого ЗМІ, реєструючий  орган готує правовий висновок про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ з викладенням підстав відмови – конкретних положень законодавства України. У преамбулі наказу вказуються норми Закону, які стали підставою для відмови в державній реєстрації, у пунктах наказу викладається рішення реєструючого органу та роз’яснюється порядок оскарження рішення до суду.

Копія наказу про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ надсилається заявникові супровідним листом на юридичну адресу засновника (співзасновників) або на іншу адресу, указану в заяві в установлений законодавством термін.

Рішення про відмову в державній реєстрації друкованого ЗМІ або порушення встановленого статтею 13 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» порядку розгляду заяви про державну реєстрацію друкованого ЗМІ може бути оскаржене засновником (співзасновниками) у судовому порядку.

Головне територіальне управління юстиції у

Тернопільській області




Всі мережі вуличного освітлення Тернополя модернізують цього року

Вівторок, 06 лютого 2018, 07:11

На сесії міської ради прийняте рішення, завдяки якому вже у 2018 року будуть розпочаті роботи з модернізації усіх мереж вуличного освітлення Тернополя.

Міський голова Сергій Надал каже, що депутати дали дозвіл на залучення коштів для придбання майже 2000 тисяч нових ліхтарів для зовнішнього освітлення.

«Вже з літа буде розпочата робота із заміни старих ліхтарів з ртутними лампами на світлодіодні на усіх вулицях, міжквартальних проїздах та дворах міста, - розповідає Сергій Надал. - Старі ліхтарі з ртутними лампами експлуатуються понад 40 років, вони є технічно застарілими. А нові ліхтарі, окрім того, будуть краще освітлювати місто, є також втричі економніші».

 

Сторінка 966 з 1451

«ПочатокПопередня961962963964965966967968969970НаступнаКінець»
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

вугілля і дрова

Банер